Jel zna neko mozda, ko je rekao: "Covek ne zivi da bi jeo, vec jede da bi ziveo"?

Ako nekog psihicki drzi jedna milka dnevno (tj ne moze bez nje, poludece ako je ne pojede) mislim, sta reci o covekovoj volji i samo-kontroli? Kako ce se izboriti za neke teze stvari koje podsticu jace emocije?
Fora je u tome sto veliki proizvodjaci tih slatkih vestacki hrana, upravo znaju zato.
Znaju da je rafinisan secer zavisnost!
Znaju da postoje ljudi koji su zavisni od takvih hrana. I upravo takvi ljudi im odrzavaju biznis. Jer da nema takvih pacenika na slatkise i vestacke proizvode, oni bi propali.
Zamislite frustraciju kad bi se svi hranili zdravo? Pa bila bi jos veca kriza u drzavi

Koliko ljudi bi izgubilo posao u fabrikama secerane, pekarama, mlinu, rafinisanim uljima/proizvodima?
Zato je ova informacija i cudna sto pricam. Vecina ljudi jeste
protiv toga. Jer smo tako nauceni od proslosti:
Od strane nasih roditelja - Ako budes bio dobar, kupicu ti cokoladu. Mnoga deca i dan danas shvataju cokoladu kao "nagradu" za dobro delo.
Od strane medija - Atraktivne reklame na tv-u i slicno.
Od strane drustva - Ako svi jedu slatko --> monkey see, monkey do!
Od strane bilo koje osobe koje osoba sa autoritetom.
I uvek kada pomislim na to, setim se Musashija i njegove izreke: "Ako zelis da budes izuzetan, moras raditi stvari koje vecina nece".
Definitivno me nisi dobro razumela

Mozda je to moja krivica sto nisam bio jasan
Hrana treba da bude ukusna, ali ne preterano ukusna

Mislim, prirodno ukusna? Ne vestacki aromatizovana!
JA UZIVAM U HRANI I VOLIM DA JEDEM ONO STO JE UKUSNO, ali kod mene prioritet imaju zdrave hrane.
I mislim da hrana ne treba da bude ono... kad je pojedes da si sav "HEHE, HOHO, HIHI, YAHOOO.." (blago onome kome je tako) vec da normalno 'uzivas' u njoj.
Ako padnes u depresiju ukoliko ne pojedes nikakvu hranu koja je vestacki aromatizovana, onda to pokazuje da ta hrana tebe kontrolise (umesto ti da odlucujes ko je gazda).
Za mene, losos, tunjevina, salate, voce (mmm voceee

) je prava hrana sa raja.
Meni je to savrsenstvo! I ja ne jedem vestacku hranu pod jedan, zato sto je nezdrava, ali pod dva, zato sto nemam potrebe! Uzivam svakako!

Dakle, svaka zdrava hrana je ukusna ali zavisi od osobe (neki preferiraju nesto drugo, neko naprimer ne podnosi povrce).
Ali slozicete se samnom da svako moze naci sebi zdravu hranu koja mu odgovara! A ne da odaberemo procesovanu hranu, punu secera i da jedemo (iako nam maksimalno skodi!) samo zbog ukusa! Pogotovo, da zamenjujemo zdrave ukusne obroke, za takav tip hrane.
Mislim, meni licno jedan obrok traje manje od 10 minuta. Imam 6 obroka dnevno. I mogu da pojedem dzank food i da pretvorim tih 5 minuta (dok jedem dzank) u uzivanje, ali narednih 4 sata ce mi skociti secer i kasnije opasti + bice mi muka. Ako tako nastavim svaki dan (da uzivam u dzanku) posle 5 - 10 godina hops, evo dijabetes, gojaznost, pokvareni zubi (i kosti, jer su kosti kao i zubi skladista vitamina i minerala - kalcijuma najvaznijeg naravno

)
Dakle, zasto bi priustio 5 minuta uzivanje vestacke hrane, za ceo zivot bolesti, gojaznosti, nepokretljivosti itd?
Umesto da uzivam u zdravoj hrani i da se lepo osecam i izgledam

Sve se vise svodi na odabir tj na odluku. (znam da ce se sad naci jedan pametnjakovic i reci "moj deda je ziveo 99 godina i jeo je slatkise i pio 2 litre votke dnevno! i nije imao nikakve bolesti!")
Dakle, to je cisto neko moje shvatanje.
I izvinjavam se ako sam se pogresno izrazio i neko drugi je shvatio da mislim da hrana treba da bude bljutava ali nutritivna.
Mislim zdrava hrana (globalno gledano - a ne jedan tip) ne moze biti bljutava, to je nemoguce!