PRAVILNA ISHRANA

Pa nije u pitanju samo metabolizam i izgled.
Jer ako individualac jede slatko i ugoji se, a drugi individualac jede isto slatko i NE ugoji se.

Oboje ce dobiti posledice rafinisanog secera :lol: razlika je u tome sto onaj sa "brzim" metabolizmom nece imati gojaznost. Ali imace unutar sebe iste posledice kao onaj sa sporim metabolizmom.

Ти опет причаш о крајностима.
А шта ако неко једе И слатко, а не само слатко?
Или заиста мислиш да ће неко ко повремено једе по пар коцкица чоколаде добити дијабетес, каријес и све то, као што мислиш да ћеш од једне поједене пљескавице драстично испаштати 10-15 година касније?

...e pa sad, sta fali rafinisanom seceru, sve mi se cini da su digli frku zbog raznih zasladjivaca sa 0 kalorija koji su 1000X stetniji... u americi je sve low fat i bez secera pa su najbolesnija nacija na planeti... i te price sa integralnim namirnicama mi nisu jasne, umesto da budu jeftinije one su skuplje a ko zna cega sve ima u njima od pesticida kojim ih prskaju...negde sam procitala da je jedini nacin da pojedes jabuku bez pesticida da iscedis bistar sok a kominu bacis

Jel zna neko mozda, ko je rekao: "Covek ne zivi da bi jeo, vec jede da bi ziveo"? :neutral:
Ako nekog psihicki drzi jedna milka dnevno (tj ne moze bez nje, poludece ako je ne pojede) mislim, sta reci o covekovoj volji i samo-kontroli? Kako ce se izboriti za neke teze stvari koje podsticu jace emocije?

Fora je u tome sto veliki proizvodjaci tih slatkih vestacki hrana, upravo znaju zato.
Znaju da je rafinisan secer zavisnost!
Znaju da postoje ljudi koji su zavisni od takvih hrana. I upravo takvi ljudi im odrzavaju biznis. Jer da nema takvih pacenika na slatkise i vestacke proizvode, oni bi propali.

Zamislite frustraciju kad bi se svi hranili zdravo? Pa bila bi jos veca kriza u drzavi :lol: Koliko ljudi bi izgubilo posao u fabrikama secerane, pekarama, mlinu, rafinisanim uljima/proizvodima?

Zato je ova informacija i cudna sto pricam. Vecina ljudi jeste protiv toga. Jer smo tako nauceni od proslosti:
Od strane nasih roditelja - Ako budes bio dobar, kupicu ti cokoladu. Mnoga deca i dan danas shvataju cokoladu kao "nagradu" za dobro delo.
Od strane medija - Atraktivne reklame na tv-u i slicno.
Od strane drustva - Ako svi jedu slatko --> monkey see, monkey do!
Od strane bilo koje osobe koje osoba sa autoritetom.

I uvek kada pomislim na to, setim se Musashija i njegove izreke: "Ako zelis da budes izuzetan, moras raditi stvari koje vecina nece".

Definitivno me nisi dobro razumela :) Mozda je to moja krivica sto nisam bio jasan :)

Hrana treba da bude ukusna, ali ne preterano ukusna ;)
Mislim, prirodno ukusna? Ne vestacki aromatizovana!

JA UZIVAM U HRANI I VOLIM DA JEDEM ONO STO JE UKUSNO, ali kod mene prioritet imaju zdrave hrane.
I mislim da hrana ne treba da bude ono... kad je pojedes da si sav "HEHE, HOHO, HIHI, YAHOOO.." (blago onome kome je tako) vec da normalno 'uzivas' u njoj.
Ako padnes u depresiju ukoliko ne pojedes nikakvu hranu koja je vestacki aromatizovana, onda to pokazuje da ta hrana tebe kontrolise (umesto ti da odlucujes ko je gazda).

Za mene, losos, tunjevina, salate, voce (mmm voceee :mrgreen:) je prava hrana sa raja.
Meni je to savrsenstvo! I ja ne jedem vestacku hranu pod jedan, zato sto je nezdrava, ali pod dva, zato sto nemam potrebe! Uzivam svakako! :zskace:
Dakle, svaka zdrava hrana je ukusna ali zavisi od osobe (neki preferiraju nesto drugo, neko naprimer ne podnosi povrce).

Ali slozicete se samnom da svako moze naci sebi zdravu hranu koja mu odgovara! A ne da odaberemo procesovanu hranu, punu secera i da jedemo (iako nam maksimalno skodi!) samo zbog ukusa! Pogotovo, da zamenjujemo zdrave ukusne obroke, za takav tip hrane.

Mislim, meni licno jedan obrok traje manje od 10 minuta. Imam 6 obroka dnevno. I mogu da pojedem dzank food i da pretvorim tih 5 minuta (dok jedem dzank) u uzivanje, ali narednih 4 sata ce mi skociti secer i kasnije opasti + bice mi muka. Ako tako nastavim svaki dan (da uzivam u dzanku) posle 5 - 10 godina hops, evo dijabetes, gojaznost, pokvareni zubi (i kosti, jer su kosti kao i zubi skladista vitamina i minerala - kalcijuma najvaznijeg naravno :mrgreen:)

Dakle, zasto bi priustio 5 minuta uzivanje vestacke hrane, za ceo zivot bolesti, gojaznosti, nepokretljivosti itd?
Umesto da uzivam u zdravoj hrani i da se lepo osecam i izgledam ;)
Sve se vise svodi na odabir tj na odluku. (znam da ce se sad naci jedan pametnjakovic i reci "moj deda je ziveo 99 godina i jeo je slatkise i pio 2 litre votke dnevno! i nije imao nikakve bolesti!")

Dakle, to je cisto neko moje shvatanje.
I izvinjavam se ako sam se pogresno izrazio i neko drugi je shvatio da mislim da hrana treba da bude bljutava ali nutritivna.
Mislim zdrava hrana (globalno gledano - a ne jedan tip) ne moze biti bljutava, to je nemoguce! :D

Sad da poredjamo 200 ljudi koji su u startu saglasni sa tvojim misljenjem i voljni a priori da ga isprate.. posle par sati slusanja/citanja fanaticnog 'ja ja ja.. i ja', veliki procenat ce nekako cudno prepoznati i reagovati na opozitivno misljenje, na ustrb zdrave ishrane. Ako nisi primetio, ovo nije tema o izdvajanju sebe od ostalih i likovanju.

Boldovano, nije nemoguce. Kao sto neko voli da jede npr. ribu ili bareno povrce, nekome je cokolada i slanina nesto najsladje na svetu. Ili bi i to bilo nemoguce? I da ne mislim tako, zivi primeri dokazuju.

Nije rec o meni. Rec je o zdravoj hrani i o tome je i poenta mog posta. Izmedju ostalog, imam prava da kazem svoje misljenje i ne moras se sloziti sa tim :bye:
Boris0230:
Dakle, svaka zdrava hrana je ukusna ali zavisi od osobe (neki preferiraju nesto drugo, neko naprimer ne podnosi povrce).
sara:
Boldovano, nije nemoguce. Kao sto neko voli da jede npr. ribu ili bareno povrce, nekome je cokolada i slanina nesto najsladje na svetu. Ili bi i to bilo nemoguce? I da ne mislim tako, zivi primeri dokazuju.
To sam i rekao ;) Procitaj jos jednom i razmisli z:mrgreen:

Ova tema me asocira na one silne tv prodaje - tek kad se upoznate sa sadrzajem,shvatite koliko ste u zabludi.
Ili menjaj naslov teme,ili je preseli na PDF Zdravlje!
(npr. "JA i moj obrok","JA mislim da se hranim zdravo,a vi?"....etc.)
Tamo,bar,imaju moderatore cija je oblast ZDRAVLJE,pa ce i naslov imati smisao.

Ova tema postoji na ovom pdf-u od 2006. i za zdrave je ljude, prvenstveno je otvorena kao kontra tema ondasnjoj dijeta temi, nije za bolesne i sad si ti dosla do zakljucka da treba da se seli na zdravlje zato sto u naslovu stoji zdrava? I ljudi ne smeju da pricaju iz licnog iskustva? Sta vas buni, to meni nije jasno?

Poslednja izmena:
...e pa sad, sta fali rafinisanom seceru, sve mi se cini da su digli frku zbog raznih zasladjivaca sa 0 kalorija koji su 1000X stetniji... u americi je sve low fat i bez secera pa su najbolesnija nacija na planeti... i te price sa integralnim namirnicama mi nisu jasne, umesto da budu jeftinije one su skuplje a ko zna cega sve ima u njima od pesticida kojim ih prskaju...negde sam procitala da je jedini nacin da pojedes jabuku bez pesticida da iscedis bistar sok a kominu bacis

a jedini nacin da ne udises otrove iz vazduha je da ne dises uopste! Mnogo me nerviraju ovakve price kao ova sa jabukama!

Ova tema postoji na ovom pdf-u od 2006. i za zdrave je ljude, prvenstveno je otvorena kao kontra tema ondasnjoj dijeta temi, nije za bolesne i sad si ti dosla do zakljucka da treba da se seli na zdravlje zato sto u naslovu stoji zdrava? I ljudi ne smeju da pricaju iz licnog iskustva? Sta vas buni, to meni nije jasno?
A,sta - pdf zdravlje je za bolesne ljude??
Iako je ovo od 2006. smatram da nije prikladan naziv teme (dovodi ljude u zabunu - dolaze ovde ,jer misle da ce procitati KAKO BI TRABALO da se hrane,a ne da cuju sta je ko procitao o hrani),a, koliko vidim, nisam usamljena u takvom misljenju. Malo bolje procitaj postove,pa ako malkice suzbijes sujetu, shvatices zasto ti ovo govorim.
Ako se prica na temi o licnom iskustvu - onda tako i nazovi temu.
Jednostavno,zar ne?
A,sad odoh odavde ... kao i mnogi.

mora stvari da se izvuku iz konteksta, pa to je..
polemika jeste prisutna na svakoj temi...pa zato forum i postoji..
ovde je samo razmena misljenja na temu zdrave ishrane..
kao sto sam na kuvanju prokomentarisala negativno kolac koji se izmedju ostalog pravi i od 500gr margarina i dobila odgovor - svi jedemo ono sto volimo..
kalorijaska potrosnja je danas svedena na minimum zbog lagodnih uslova u kojima zivimo, a industrijska obrada unistila ono najkvalitetnije u namirnicama koje obradi..
ako se osvrnemo unazad, slaninu i cvarke su jeli nasi preci - i ziveli dugo bez bolesti..ali je nisu jeli svaki dan..i ziveli su u kucama u kojima je za vreme hladnih zima bila grejana samo jedna prostorija..ona u kojoj se spremala hrana..i logican je bio unos kalorijski jace hrane..

koliko industrijkih preradjevina nudimo svojoj deci svakodnevno?
od grickalica, namaza,ralicitih suvomesnatih preradjevina, proizvoda iz pekara koje su kao pecurke nikle..i koje su najvece zlo sa ponudom koju imaju..
kad sam bila mladja i neiskusnija hranu sam spremala da bude ukusna..i htela ili ne- bilo je przeno i pohovano..
a onda sam stala..genetski paketic koje je moje dete dobilo - deda i jedan i drugi umrli od mozdanog udara..

i shvatila da to nije bas genetski paketic, nego vise nacin ishrane..i da stvari treba na vreme da se promene..
moje dete koje je nekad za dorucak jelo samo zuzu, kifle i suhomesnato, sada uziva u proji i pahuljicama..
kada je van kuce vodi racuna sta jede..ne kazem da nikad ne pojede palacinke sa drustvom, ali joj je u glavi prisutna informacija da je pojela nesto sto nije zdravo..
i to ne ponavlja svakodnevno..

A,sta - pdf zdravlje je za bolesne ljude??
Iako je ovo od 2006. smatram da nije prikladan naziv teme (dovodi ljude u zabunu - dolaze ovde ,jer misle da ce procitati KAKO BI TRABALO da se hrane,a ne da cuju sta je ko procitao o hrani),a, koliko vidim, nisam usamljena u takvom misljenju. Malo bolje procitaj postove,pa ako malkice suzbijes sujetu, shvatices zasto ti ovo govorim.
Ako se prica na temi o licnom iskustvu - onda tako i nazovi temu.
Jednostavno,zar ne?
A,sad odoh odavde ... kao i mnogi.

Na "zdravlje" ljudi idu uglavnom kad imaju problem. Kao i kod lekara, osim jednom godisnje da se cekiraju. Ja naslov teme ne mogu da promenim od prvog dana, nisam moderator.
Izvini, odakle se ti informises o pravilnoj ishrani i kako bi trebalo da jedes? Ako si bolesna ides valjda kod lekara, ne trazis ozbiljne savete po forumu! Ako si zdrava i hoces da pronadjes svoj nacin, onda bi trebalo da citas knjige opet pre nego da se informises iskljucivo na forumu. Tek onda mozes da dodjes ovde i da razmenjujes iskustva.
I mani me sa patetikom, nego putuj igumane. I ko nece da razmenjuje informacije, nego je dosao da se preganja oko naslova, definicije i znacenja reci, nek nadje sebi zabavu negde drugde i ne spamuje temu nevaznim stvarima. Hvala lepo i unapred.

koliko industrijkih preradjevina nudimo svojoj deci svakodnevno?
od grickalica, namaza,ralicitih suvomesnatih preradjevina, proizvoda iz pekara koje su kao pecurke nikle..i koje su najvece zlo sa ponudom koju imaju..

kada je van kuce vodi racuna sta jede..ne kazem da nikad ne pojede palacinke sa drustvom, ali joj je u glavi prisutna informacija da je pojela nesto sto nije zdravo..
i to ne ponavlja svakodnevno..

Svest, dabome! :D
Al' mi smo ti zilava sredina, tesko se odvikavamo, ako slucajno nesto prokomentarises na ovu temu sa decom i hranom, odmah te skapiraju kao cudaka koji je to pokupio od tamo nekih koji non-stop nesto izmisljaju!z:D

stvar je samo u losim navikama koje su nam uslovi i nasledstvo nametnuli..
ako vase dete odrasta tako da svakodnevno jede voce i tako unosi secere koji su mu potrebni za funkcionisanje i pravilno odrastanje, ako mu kao obrok nudite proteine koji nisu pohovani i przeni, ako ima svakodnevno u obroku povrce kao salatu i varivo, verujte da nece imati napade gladi, nece biti mrzovoljno i lenjo..
i te kako visak prostih secera i losih masnoca ima veze sa promenjenim ponasanjem (negativnim) kod dece koja su u razvoju..
ovde ne pricamo o pukom prezivljavanju..
sta bi deca u somaliji dala za obicno belo brasno..
pricamo o zdravom nacinu ishrane..
kako da se hranimo i budemo zdravi sto duze..
kako da nam stil bude da u zivotu uzivamo i posle 40, a ne da visimo kod dr cekajuci recept za lek sa kojim cemo leciti hronicnu bolest kojoj smo sami doprineli..

u principu, šećer je uvek i bio out....ne volim slatkiše, pa mi je sve što je vezano za šećer (beli, žuti, sve jedno) - fuj.:bob:
nego, jedem masline, crne...joj, kako su dobre!

UUUU masline crne..gde me nadje..jedem ih ko grickalice neki...

Ma ja sam nekad tamanila slatkise a sada mi organizam iste sam odbija..cim pojedem malo vise od jednog reda cokilade ili par kaksica odmah mi je muka...ha....zna moj organizam staje dobro a sta ne..

Нисам приметила да је овде дошло до консензуса о томе шта је уопште здрава храна. z:hm: Неки под тим подразумевају разноврсну исхрану, неки прилагођену потребама, неки вегетаријанску, неки кинеску, неки медитеранску, неки веганску, неки само једу корење, неки само воће, неки никако не једу пшеницу, неки никако млеко....и свако мисли за себе да се баш он здраво храни! z:mrgreen:

Dobro zapažanje :lol:.
Mislim da svako treba da experimentiše i da osluškuje organizam iskreno.. on će mu sam reći koje ga namirnice čine jačim a koje ga usporavaju.
Onda nema šta da se dokazuje, tu je lično iskustvo :).

E da i primetila sam jednu stvar...
Pre, dok sam još jela čokolade i sl, samo voće mi, logično, i nije bilo toliko slatko...
Kasnije, posle izvesnog vremena nekonzumiranja takvih slatkiša, voće mi se učinilo poput meda:). Nije mi bilo teško da zaključim da svi ti veštački pojačivači samo "obmanjuju" naša čula, pa nam zato izgleda bljutavo voće, sirovo povrće ...
Izgleda da je isto sa prejakom, rezačinjenom hranom... od tolikog navaljivanja na naša čula, otupimo za neke finije ukuse. Eto, to je nešto iz mog ugla...

sta je dobro za obaranje/kontrolisanje holesterola?sta se ne sme nikako jesti?

radila sam neki dan krvnu sliku i imam blago povisen ukupni holesterol (i dobar i los su mi u granicama,iako je los blizu gornje granice) i sad sam u dilemi sta jos da izbacim/ubacim u ishranu.

doktorka me pita jel jedes puno svinjetine,jaja i ne znam sta sve nabroja a ja toga ne da ne jedem,nego ne pamtim kad sam poslednji put stavila u usta :roll: i bas jedem ono dosta povrca,voca,plava riba,nemasno meso,nista przeno i tako to,imam normalnu tezinu,dosta sam fizicki aktivna i ostali nalazi su mi uredni.ona se cudi i kaze da u mojim godinama to moze jedino da bude metabolicki proces jer sam normalne tezine i ne jedem rizicnu grupu namirnica :roll: dobro meni svi u porodici imaju povisen holesterol u starijim godinama pritisak i tako sve pratece probleme al eto meni je vec krenulo :neutral:

sta ubaciti/izbaciti,el ima neko predlog,iskustvo itd :neutral:

...holesterol luci jetra i neophodan je za mnoge telesne funkcije...bez obzira sto ga unosimo sa hranom samo holesterol koji nas organizam stvara jedini je koji nam koristi - sve sto se unese hranom je stetan holesterol... posto ga ima samo u tkivima zivotinja (u biljkama ga nema) treba izbegavati namirnice zivotinjskog porekla, posebno jaja (u 100g jaja ima 8X vise holesterola nego u 100g mesa)

...zdravo se hrane oni u africi, meso jedu samo za praznike a mozda ni tad a povisen holesterol kao problem kod njih ne postoji :)
...radili neko istrazivanje, u americi svaka druga zena ima problem sa osteoporozom a u africi i pored toga sto radjaju i po desetoro dece nijedna.... preteran unos belancevina zivotinjskog porekla, iako tvrdis da se zdravo hranis

Poslednja izmena:
sta ubaciti/izbaciti,el ima neko predlog,iskustvo itd :neutral:

Moj predlog je da prestanes da se time opterecujes i da uopste ne razmisljas o tome, narocito ne o tome kako je holesterol nasledan i da se skoncentrises na svoje zdravlje i zdrave navike u smislu da se zbog toga osecas dobro. Nema razloga ni za kakvu brigu.
U suprotnom, ako nastavis da brines autosugestijom ces da ga povecas. Mrtva sam ozbiljna.

pa mozda,al ako je stres onda ga dobro skrivam od same sebe.
da me neko pita da li sam pod stresom,rekla bih da nisam.
objektivno...ne znam mozda i jesam.
Moj predlog je da prestanes da se time opterecujes i da uopste ne razmisljas o tome, narocito ne o tome kako je holesterol nasledan i da se skoncentrises na svoje zdravlje i zdrave navike u smislu da se zbog toga osecas dobro. Nema razloga ni za kakvu brigu.
U suprotnom, ako nastavis da brines autosugestijom ces da ga povecas. Mrtva sam ozbiljna.
ma sto je najgore ne opterecujem se,poslednji rezultati su mi bili na granici i aj kao sta da se radi,nastavila sam da se hranim normalno i radim sve sto inace radim....i sad radila analizu krvi zbog neceg drugog,izmedju ostalog i holesterol i imam sta da vidim :roll:

Back