PRAVILNA ISHRANA

divlja u srcu:
Evo ja sam jela vocnu salatu za dorucak, udarili mi vitamini u glavu, pa samo otvaram teme. :lol:
Doneo brat jednom gomilu voća i kao - ae pravimo salatu... Iseckamo to i smuljamo u neki šlag, ubijemo se od voća :)

Jbt, narednih nekoliko dana počnu nokti i kosa da mi sijaju, nema lomljenja, a koža kao bebina gooza :)
I, naravno, višak energije... Kakav je to bio trip... :) Jedite voćne salate.

i na kraju ste na temu o zdravoj hrani poceli da lepite slike cokolada...mislim stvarno... :D

ja mislim da je fora u tome da se covek ne forsira, nego da postepeno menja navike...nije moguce odjednom promeniti rezim ishrane i nacin zivota...prvo izbacite i uvedete par pravila kojih se pridrzavate dok se ne naviknete!
ja sam recimo u jednom trenutku pocela da kupujem maslinovo ulje...pa sam iz ishrane izbacila pastete (sem ribljih i sojinih) i virsle...posle toga sam tu i tamo pocela da kupujem razne vrste hlebova (a ranije sam jela iskljucivo beli) dok se nisam navikla u toj meri da sada vise volim neki od suncokreta, kukuruzni ili neki lep integralni od belog...a sve vreme sam eksperimentisala tako sto sam u ishranu ubacivala neke namirnice koje zbog losih navika koje sam stekla u porodici nisam koristila (npr. ove godine sam prvi put probala blitvu, a karfiol sam za sada jela samo u tursiji!)...
dakle, poenta je da se navike dugo sticu i da, isto tako, dugo vremena treba da ih covek promeni! ;)
takodje, mislim da niko od nas ne bi trebalo da ima problem da predje na integralne zitarice, hladno cedjena ulja, nerafinisani secer i nerafinisanu morsku so - to su manje-vise slicni ukusi onima na koje smo navikli (iako su nazalost sve ove namirnice skuplje od nezdravijih varijanti)...

Slazem se sa svim napisanim :)
Evo, ja vec skoro 2 godine nisam jela beli hleb, mada se trudim da ne jedem testo uopste, mnogo mi smeta, naduje mi se stomak... bla bla bla...
Super mi je sto sam i neke ljude iz okoline nagovorila da pocnu da se zdravo hrane..
Sad, naravno, ja nisam od onih osoba koji se apsolutno odricu svega, tako da i ja povremeno pojedem picu, palacinke i slicno, ali sam generalno jako zadovoljna time sta sam uradila sa svojom ishranom. Ali bez razmisljanja ako moram da doruckujem u pekari uzmem neko integralno pecivo, i osecam kada pojedem nesto drugo da mi smeta.
Ranije sam imala par kg viska, ali vec godinu dana sam na idealnoj tezini, i ne menja se, a daleko od toga da gladujem.
Slatkisi.. jedini moj porok i problem, ali evo i tu idem na bolje, jedem zdravije varijante.
I jos samo da redovnije vezbam... Jedno vreme jesam i super sam se osecala, moram ponovo.
Eh, kada bih imala trenazer kao i divlja ;)

ja sam hleb odavno skoro potpuno izbacila iz upotrebe,tako da ga skoro nikad ne jedem.a kad mi se bas prijede,kupim one crne tvrde integralne sto ima semenje unutra...jedino sto taj hlepcic kosta oko 100 dinara.ali ima super ukus i nekako se od njega najedes.

pekare isto skoro uopste ne posecujem,iako obozavam to da jedem..a ako bas ogladnim usput kupim integralni djevrek ili bilo sta suvo...samo da nije ono masno testo.uglavnom za dorucak jedem musli ili narandze zimi,a leti je varijanta sa jabukama ili breskvama.inace prave mi narandze u poslednje vreme probleme sa zubima a i rekli su mi da nije zdrava za gledj :(

inace mama bas kuva zdravu hranu,meso jako malo jedemo a kada jedemo uglavnom je bareno.jedemo corbe od brokolija,graska,pecurki,tikvica...ma sta god se nadje ide u corbu :lol: i jos neko povrce pride...

ni ja se nicega ne odricem,obozavam da pravim i jedem pastu,pite obozavam kao i pavlaku ali to skoro uopste ne jedem.

i meni su najveca muka slatkisi i sirevi...mogu i ceo dan nista da ne jedem ali nesto slatko moram da stavim u usta :( sireve obozavam u svakoj varijanti :(

redovno vezbam vec nekoliko godina,i sad me hebe sto je zima jer leti vozim puno bajs i setam.a zimi samo unutra...mnogo sam zimogrozljiva za aktivnosti napolju.

e da...vremenom mi se zeludac toliko navikao na zdravu hranu da mi bude muka kad jedem masno i tesko i ne mogu nocu da spavam.ranije sam krkala suhomesnato,sladolede,kolace...sada suhomesnato uopste ne kupujem,a sladolede i kolace kad mi neko ponudi :lol:

ja to sto ti jedes ne zovem zdrava ishrana nego ROBIJA
zeno ti se suzdrzavas svega zivog,yebes taj zivot,na kraju cemo na istom zavrsiti i ti i ja i ona maja sto se prejeda pa gladuje
daleko bilo da ti solim pamet,samo izrazavam svoje cudjenje,negodovanje i sablaznjavanje:lol::lol::lol:

hanibal77:
ja to sto ti jedes ne zovem zdrava ishrana nego ROBIJA
zeno ti se suzdrzavas svega zivog,yebes taj zivot,na kraju cemo na istom zavrsiti i ti i ja i ona maja sto se prejeda pa gladuje
daleko bilo da ti solim pamet,samo izrazavam svoje cudjenje,negodovanje i sablaznjavanje:lol::lol::lol:
hm ja?

pa pazi hanibal,imam vise razloga zasto se trudim da jedem sto zdraviju hranu i sto manje masno.

prvi i osnovni je sto genetski u familiji bukvalno sa svih strana svi mi imaju holesterlol,visok pritisak i probleme sa srcem i krvnim sudovima.jbt,ja sa sada imam holesterol blizu gornje granice normalnog :neutral: a ako mogu na bilo koji nacin da sprecim ili usporim to, zasto ne bih to i uradila. takodje sam po tatinoj strani vrlo skona raku organa za varenje.i sto bih ja sad samu sebe ubijala hranom koja jednostavno nije dobra za moje telo.

drugi razlog je sto sam imala prelom kuka i sto mi je preporuceno da odrzavam kilazu da ne bih imala probleme sa kukom.

treci razlog je sto meni prija takva hrana,sto kada je jedem ne brekcem posle rucka,mogu normalno da disem i sedim i ne moram da otkopcavam pantalone jer mi se naduo stomak.nemam problema sa spavanjem i prejedanjem,i nemam problema sa varenjem.

i cetvrti razlog je sto ne volim da budem debela i sto se ruzno gojim.meni salo pre svega odlazi u stomak i oko struka a noge i dupe su mi prilicno mrsavi i misicavi.i onda izgledam ruzno i nesrazmerno.

sto se mene tice,pre svega iz zdravstvenih razloga izbegavam odredjenu vrstu ishrane,dalje zato sto poznajem telo i znam kako ce da reaguje...a ako mi ta reakcija generalno ne prija ne vidim zasto bih radila protiv sebe.

jedem ja i druge stvari,ali jednostavno necu da preterujem...ili necu da ih krkam svakodnevno ako nemaju nikakvu nutricionisticku vrednost a samo goje.da to radim bila bih jdnostavno gupa i neodgovorna prema sebi.

ali ti kazes da obozavas iz pekare a ne jedes uopste,ti bre mucis sebe!ne moras da jedes svaki dan ali svrati ponekad ako ti cini zadovoljstvo,niko te ne tera da pojedes kg bureka pa da otkopcavas panatalone :?
mislim,radi kako hoces samo mi je neverovatno da se neko toliko lisava plezira,ja kad bih tako zivela pitala bih se zasto zivim.ne mislim samo na hranu nego na suzdrzavanje uopste
koliko znam nisi vernik,znaci treba da verujes u ovaj zivot ,ne?

hanibal77:
ali ti kazes da obozavas iz pekare a ne jedes uopste,ti bre mucis sebe!ne moras da jedes svaki dan ali svrati ponekad ako ti cini zadovoljstvo,niko te ne tera da pojedes kg bureka pa da otkopcavas panatalone :?
mislim,radi kako hoces samo mi je neverovatno da se neko toliko lisava plezira,ja kad bih tako zivela pitala bih se zasto zivim.ne mislim samo na hranu nego na suzdrzavanje uopste
koliko znam nisi vernik,znaci treba da verujes u ovaj zivot ,ne?
volim ja da jedem,ali vise volim da ne umrem od zapusenih krvnih sudova :lol:

stvar je u tome sto ja generalno volim da jedem,i sto kada sednem ja mogu da jedem dok ne ispraznim npr pleh pite sa sirom :shock: ili 300 grama ciste cokolade.a ako je tako,onda bolje da ne jedem,ili da ne jedem cesto,ili da ne pravim kod kuce uopste...ja nisam bas karakter po tom pitanju..ako imam u kuci,ja cu to jesti dok ne pojedem.zato bolje da ne kupujem pa necu imati te muke.
uvek sam se divila onim ljudima koji drze ciniju sa cokoladnim bombonama u dnevnoj sobi,pa se ti posluzi kad dodjes...meni to ne bi trajalo ni dva dana...
a te pekare....hm ujna mi je tehnolog u beogradskoj pekari,i pricala mi je o sastavu raznog testa koje se pravi,koliko ima brasna,masti,sta god...za mene su te cifre bile tako dramaticne da sada kada prodjem pored pekare setim se toga....istovremeno mi izgleda lepo i privlacno a onda se setim cinjenica vezanih za to testo.

inace,nisam vernik uopste,zato i moram sama za sebe da se pobrinem da mi zivot bude sto kvalitetniji jer to nece uraditi niko za mene.

e da,i nije to meni mucenje...jednostavno sam prihvatila nacin na koji mi telo funkcionise,cinjenice sta ce mi se desiti ako ne budem pazila sta radim i koje su posledice toga..neko bi rekao i da mu je fizicki rad na aerobiku ili teretani mucan i onaj bol u misicima posle,ali meni to stvara zadovoljstvo jer znam da sam uradila nesto dobro za sebe...:)

pa ok ako si ti na kraju zadovoljna ;)
inace ipak si pomalo karakter jer uspevas da ne kupis uopste:lol:
razumem to,dok sam zivela sama bila sam mrsavica jer u mom frizideru si mogao da nadjes kiselu pavlaku i teglu kiselih krastavaca,eventualno pastetu i jaja.kupovala sam ono sto cu pojesti tog dana,naravno desavalo mi se da u ponoc odem po rol virsle ali najcesce zato sto celog dana nisam jela nista sem salate
onda sam se udala :evil:

Ja doruckujem musli najcesce, rucak neko povrce, ili piletinu ili ribu, ostalo meso ne jedem, veceram voce, i to mi bas odgovara, ali bez slatkisa.. nikako. Najvise sto sam uspela je da skoro 1,5 mesec nista slatko ne jedem, ali bilo je leto pa lubenice i slicno. Mada se i sad apitam kako sam izdrzala.
Nego moram da nadjem nekog normalnog gastroenterologa zato sto mi se samo od muslija i svezeg voca i povrca ne naduje stomak, inace ako pojedem neko vruce testo, belo brasno na promer, stomak mi se naduje kao da sam progutala balon.. mnogo smesno izgleda, ali je jos vise odvratan osecaj. I ne samo od testa i od nekih drugih stvari, a kolicinski nikada ne jedem puno. Isla sam i na gastroskopiju, ali nista nisu nasli posebno... samo kao jaca kiselina, erozije bla bla..
E,sad, neko mi rece pre neki dan da ima neka fora sa krvnim grupama, iako je meni to uvek zvucalo bzvz, iako nemam nikakve veze a medicinom, tako da ne znam da li ima realnog osnova za to, ali mi je neko rekao da je moguce da mi ne odgovara testo.
Ima li necega u tome?

sta ja znam ali mozda si na neki sastojak u hrani alergicna a da to ne poprima dramaticne razmere...
znam da je moja prijateljica radila neke silne alergoloske testove i da su utvrdili da joj odredjena hrana ne prija...

Pa ako govorimo o pecenju i slicno.. ne jedem to, ali da mi je grozno grozno je.
Na svu srecu moja mama ne voli masno i nikada nije spremala takve stvari, pa sam delom postedjena.
A pre neki dan sam na nekoj televizji gledala predlog za novogodisnju klopu, i umirala,
rolat od, pazi sad, svinjskih rebara, znaci samo kosti sklonjene, unutra meleveno meso i u sredini kobasica, a preko svega seckana slanina!!!!!! uzas!!!!!!
A kao poslastica torta u ciji fil ide 500 gr margarina :lol: :lol: :lol: :lol:

Meni nikako nisu jasni ovi ugljeni hidrati, bjelancevine, masti....sta rade jedni, drugi, treci?

ugljeni hidrati nam daju energiju...jel to znaci da ako ne jedem hljeb (zitarice, secere) da cu da budem umorna??
i sta se desava ako jedem previse zitarica (koliko bih trebala pojesti da bude previse a sta je minimalna granica???)

a bjelancevine? za sta su bjelancevine? za izgradnju misica? jel to znaci da ako ne treniram - da cu ipak dobiti misice? ili su bjelancevine samo dobre za sportiste? i ovdje me interesuje sta je minimalan preporucen unos a sta maximalan?

Back