PRAVILNA ISHRANA

ja sam pocela da ti pisem ali mi nedostaje dobrih izraza :lol:
sta bi ti htela mami?ja cu da ti kazem sta da jedes
(za pravljenje bebe ti savetujem da prestanes da pusis vec sada,i da jedes ribu bar jednom nedeljeno-za dobar razvoj mozga i uopste nervnog sistema bebirona)

ma ne puSIm ja, i jedem ribu, i ne jedem bijeli hljeb...
nego sam se nafurala da malo proucavam ishranu
hm
a kad uzmem neku knjigu vec pricaju u nerazumljivim terminima...
a nisam nasla ugljeni hidrati za dummies ;)

a nafurala sam se na proucavanje jer stalno vucem visak kg...(koji mi nije smetao dok nisam donijela odluku o bebi pa me sada hvata panika da cu se u trudnoci zdepati nevjerovatno i da necu nikad imati koliko toliko lijepo tijelo)
a i s obzirom na moje godine mislim da ce trudnoca extra iz mene da izvuce (pozitivnog) a nalijepi (negativnog) ..pa bih ja vec da pocnem...da izvlacim iz namirnica...ono sto MORAM da imam...a da odbacim ono sto ne moram da imam...
Joj, Hani, reci da me razumijes....

joj mico nisi svesna koliko te razumem
ja sam se dugo borila izmedju dve stvari:muciti se,patiti ali telo vreteno ili uzivati i vezbati ali neki kg viska
znas kako,ova nasa tela su svakako smrtna,ne isplati se ulagati previse u njih,a opet i treba da nas drze do kraja
zavisi i koliko si karakter sto se tice tortica i cokolade(pretpostavljam da je to problem)
bolje ti je da unese ugljene hidrate iz hleba,pirinca(koliko debelih kineza znas?) nego iz cokolade.duze traju
beli hleb nije toliko los,ja bih pre smanjila na jedno parcence nego ga se odrekla(doduse kombinujem i tost koji je takodje kalorican ali moze manje da se pojede)
kao buduca trudnica ne smes da preskaces obroke niti namirnice
ja bih ti preporucila sledeci sistem(onako uopsteno,ti posle pravis varijacije)
dorucak
parce hleba i neka marmelada(izbegni puter) casa prirodnog soka ili jedno voce nesto mlecno(jogurt,parce sira) i casa vode
rucak
snicla/riba najbolje na teflonu gde upija najmanje masti,uvek je bolje izabrati teletinu nego svinjetinu(li zna se sta je ukusnije :lol: )i neko povrce s tim sto ako jedes pomfrit onda izbegni hleb,zeleno povrce je super,salate isto,kad stigne paradajz pun je kalijuma,krastavac nema skoro uopste vitamina da znas ali nema ni kalorija,paprike(iseces papriku na reznjeve,malo crnog luka i preko ulje i so prosto a zdravo)
i posle svega toga jedan mali malecni desertic(jako je vazno uzivanje inace ces sutra da pojedes 100gr milke od muke i frustracije)
a za veceru supe od povrca ili tako nesto
eto to je moj predlog za kompromis izmedju zdrave i one druge ishrane(ne bih rekla nezdrave)

drugo kretanje-10 000koraka je dnevni minimalac(ja sam se nekad zabavljala i brojala korake od zeleznicke do posla etc)
i znas sta sam provalila energicno obavljanje bilo kog posla trosi onako po slobodnoj proceni duplo vise kalorija nego kad se vuces
e da,ako izadjes s dragim na veceru pa pojedes malo vise sledeca vecera treba da bude samo jedan jogurt(znas oni cisti,na kasiku)-to je rekla moja nutricionistkinja

Mislim da je maslinovo ulje eliksir...njega obavezno moram imati,i obozavam ukus bilo cega spremljeno na maslinovom ulju.
Uglavnom sve sto se procita,svaka knjiga o zdravoj ishrani upravo preporucuje sto je georgejune napisao.Ali osnova je ipak u kombinaciji namirnica.Npr,nikako se meso i krompir ne jede zajedno,usporava varenje,dok ima nekih ugljenih hidrata koje mogu.Jesti vise puta po manje kolicine hrana,pogotovo je preporucljivo posle 30-te godine,jer ubrzava metabolizam,a on se s godinama znatno smanjuje.A svi apeluju da se bijeli proizvodi svedu na minimum,sem jogurta,npr,brasno,secer,mast(margarin),mlijeko,so.Vecina sireva strasno usporava metabolizam...

jao taska pa kako ces da jedes krompir onda?bez mesa to nije to
nije poenta u tome ja mislim(reci iskreno je l postujes to ili samo pises sto mislis da treba? :p )
inace ok maslinovo ali ne mozes da przis na maslinovom,a i treba menjati ulja

Jeste,vise obroka u toku dana ubrzava metabolizam,a ljudi najcesce kad drza dijete ili ne jedu ili jedu jednom dnevno,na taj nacin samo navikavaju organizam da ne radi i kad pojedu nesto masti se taloze.

nina kako mislis da zena s punim radnim vremenom jede vise puta dnevno?
3 puta je uspeh
ja bih volela neke konkretne predloge,jer znamo svi da uzmemo knjigu i procitamo da ne valja meso uz krompir i da treba jesti 5 porcija voca i povrca dnevno

Sto se tice przenja,kikiriki ulje,palmino,od kostica grozdja..0% holesterola..inace probajte na suvom teflonu pa tek onda kanete ulje..bar je meni tako ukusnije.
U salate jabukovo sirce..licno hleb jedva da koristim..beli nikad..neki razani,crni,purpur i sl. i nikad u kombinaciji sa krompirom,pirincem,testeninom..

Ja sam imao nekad preko 100 kg..nije poenta ziveti da bi jeo..vec jedemo da bi ziveli..sto podrazumeva unositi kvalitetno gorivo koje nas pokrece..nas narod i jeste rob hrane..recimo palmino ulje kosta oko 50-ak din litar..

Ja sam imao nekad preko 100 kg..nije poenta ziveti da bi jeo..vec jedemo da bi ziveli..sto podrazumeva unositi kvalitetno gorivo koje nas pokrece..nas narod i jeste rob hrane..recimo palmino ulje kosta oko 50-ak din litar..
nije,ali nij ni poenta biti nesrecan da bi na kraju umro 2 kasnije od onog sto razbija pivo i cvarke,te dve godine poklanjam:p
svako odredjuje svoju poentu zivota naravno

Nemoj misliti da ja tripujem kako cu ziveti duze..kazem da sam imao visak kg,stomacnih problema,visok pritisak..ko zna sta bi mi nasli da sam isao na neke preglede krvi i ostalo..ljudi kazu da im kilaza ne smeta..a da li mogu potrcati za autobusom ne koristiti lift ..

ma ok,ja samo kazem da se ne isplati toliko patiti
a i tolika tezina je neka druga krajnost
znaci ja glasam za ravnotezu izmedju uzivanja i sto nam cini dobro
nikad ne bih jela te pahuljice ako mi se gade,nadjes neko srednje resenje

ma ok,ja samo kazem da se ne isplati toliko patiti
a i tolika tezina je neka druga krajnost
znaci ja glasam za ravnotezu izmedju uzivanja i sto nam cini dobro
nikad ne bih jela te pahuljice ako mi se gade,nadjes neko srednje resenje

Upravo to hani! Pahuljice su završile u wc šolji :) mogu ja da doručkujem i nešto drugo (a baš sam mislila da će mi se svideti pošto u ovsenim uživam :( )

Pa naravno..moja majka sad ima oko 105 kg..i nema sanse da joj nesto podvalim od pomenute zdrave hrane..njen izbor jeste..ali da ti ne pricam koje i koliko lekova pije..kad je hrana u pitanju jede kao da ima 18god..

a za veceru supe od povrca ili tako nesto
eto to je moj predlog za kompromis izmedju zdrave i one druge ishrane(ne bih rekla nezdrave)

e,da,te supe od povrca tj corbe su nesto fenomanlno,mogu da budu savrseno ukusne i zdrave,pri tom ne goje...ja ih obozavam i za veceru su najbolje...dodal bih bundevino ulje,u salatama,odlicno je i zdravo,bolje od maslinvog,ali naravno ide samo u salatice...
elem,mislimda je kljuc u uzdrzavnju,tj ne prejedanju...moze se jesti sve ali u nekim normalnim i ogranicenim kolicinama,ne gladovnje,i sto vise manjih obroka...

Mozda ste gledali dokumentarac Big Size Me gde covek experimentise mesec dana samo sa hranom iz mcdonaldsa..posle nedelju dana su mu lekari predlagali da odustane zbog problema sa bubrezima,jetrom,holesterolom itd..cini mi se da se ugojio oko 17-18kg i podatak je da samo u 2-3 proizvoda iz meka ne sadrze secer odnosno da je on uneo oko 14kg pomenutog

e,gledala sam to
ali rekla bih da preteruje,niko ne narucuje onolike porcije i niko ih ne zavrsava ako nije gladan
u meku mozes da narucis i salatu a on se prejedao xxl pomfritima i pio litre koka kole
jednom mesecno mek ne moze da smeta(mada ja od skorije ne idem uopste, i to zbog jednog drugog filma)

Back