Povratak iz inostranstva u Srbiju!

ne bih ti savetovala ni pod tackom razno da se vratis i otvaras biznis u srbiji...Nemoj odmah da mislis da sam ja protiv svoje drzave da je ne volim i sl...ja sam stvarno dosla ovde ne znajuci sta me ceka...prosla put koji retko ko da bi se usudio da prodje...jednu sam sliku imala u Srbiji a ovd je nesto deseto...pa ipak...ni smrkom ne mogu da me isteraju koliko sam se zalepila za kulturu, za zakon za red i cistocu...to je ono sto mi je kod kuce falilo...Jedanaest god sam cucala na birou u medjuvremenu otvorila radnju velim da nesto krene...reketirali me svi redom..opsitna na prvom mestu...da ne pricam o pretnjama bombom i slicno da se pomerim sa doticnog mesta gde je lokal bio...zatvorim i pobegnem u nesto drugo..i tu problemi...gde god se okrenes nikom ne trebas...Ovde mi se cini da trebam i tekako...ako ni za sta drugo ono za ispomoc u svakoj grani posla pa radis a i zaradis.. Moja familija takodje ima mali biznis ali kako stvari stoje nista od toga...prodavnica u srbiji mora za vlasnika da ima goreg od gorih koji dodju da ti otmu svaku paru...sve ide nekako pogresno da me prosto i strah da turisticki dodjem...(uh najvise od pasa lutalica...) Eto u srbiji mogu da te izujedaju i nikom nista a tu u nemackoj npr ako ti se desi sreca pa te ujede dobices kintu...A narodnjake imas i na you tube sve redom...i sve mozes da vidis u srbiji preko kompa...nemoj da slusas dnevnik samo vremensku prognozu toje uglavnom tacno...

Nisam ni ja samo oko Beograda setala,tako da znam kako je po Evropi!Nemce nisam cula da se busaju u grudi"ja sam nemac!"A verovatno ti je zasmetalo sto sam pomenula 5 vekova pod turcima?Sta tu ima za ponos?Sto je tadasnja vlast zrtvovala narod za svoje dobro,sto je bilo izdaje na svako koraku?Da se ponosim time sto sada Teslu svojata po svetu kako ko stigne,jer opet nasa vlast nije imala sluha za nauku,jer svaka nasa vlast zivi za trenutak!?Ili sto je Vuk Karadzic morao po Becu pisati srpsku azbuku?Ima toga ihaj,a slabo se setim neceg za ponos!
Ja mogu biti ponosna samo na sopstvena dela,a od nacionalizma i ponosa na naciju nemam bas nista!

Potpuno se slazem sa Kanarinkom.

U Nemackoj jos nisam dozivela da se neko busa u grudi da je Nemac ( sem ako nije neo-nacista).Bas naprotiv je vecina Nemaca iz mog kruga prijatelja odrasla bez nacionalnog identiteta i jos uz to sa latentnim osecajem krivice jer pripadaju narodu odgovornom za zlocine.
Medjutim to pitanje nacionalnosti se iopste i ne potencira jer nije ni bitno ( osim za vreme svetskog fudbalskog prvenstva :-)) E, sad zasto se (neki) Srbi stalno busaju u grudi i na sve koji ne misle kao oni u smislu patriotskog izjasnjavanja pokazuju prstom ( znak netolerancije), je pitanje.
Mozda je to usadjeno vekovnom borbom za opstanak na Balkanu i potice jos iz plemenske zajednice gde je pripadnost plemenu bila jedan od uslova prezivljavanja. Bilo kako bilo, dobro je znati gde su nam koreni ali se ne vezivati prekomereno za sve i svasta jer je to samo zavisnost. Ovde ne mislim samo na nacionalnost neko na svako bolesno vezivanje.
Moja deca su ovde u fazi puberteta pre nekoliko godina pocela da se ekstremno srpski nacionalizuju sto sam ja shvatila kao znak trazenja identiteta. Trebalo mi je dosta vremena i napora da ih spustim na normalu i objasnim da ne preuzimaju tudje ideje bez razmisljanja.
Ako neko hoce da se vrati u Srbiju i radi tamo uradice to i bez nase price a ko nije siguran u ono sto namerava bolje da i ne pocinje. U svakom slucaju, zelim svakom puno uspeha sta god dobro namerio:-)

Imaš pravo. A u kojoj zemlji zapada sad živiš ?

na dalekom ostrvu gde nema Srba ali ni siptara, arapa, turka, nema tih "losih" stranaca, tako da je mnogo opusteno, a domaci samo se smeskaju i zive od danas do sutra, cak ne znaju gde je Srbija, a ako misle da su culi za to onda je to sigurno nesto cool posto ja sam cool.

pre toga ziveo u nekoliko evropskih zemalja i nosio taj teret "nas", kao nas sam, odnosno u gomili tih nasih, ali ovde toga nema deda mrazu hvala.

tako da polako zaboravljam da sam neki Srbin, odnosno Srbiju zamisljam bas kako pisete ovde po forumu: psi po ulicama, siromastvo, neverovatne stvari u svim sferama drustva, zloban narod, eto.

Pa ono vrati se samo ako si dovoljno spreman.. Znas kao return of the jedi.. Pa se ratis u homeland da stavis stvari na svoje mesto.. gledao sam bas neki film zove se sam protiv svih. nije los na tu temu :D. Kao neki marinac dolazi u hometown i nalazi ga u haosu, i onda postaje serif i obracunava se sa kriminalom :lol:

na dalekom ostrvu gde nema Srba ali ni siptara, arapa, turka, nema tih "losih" stranaca, tako da je mnogo opusteno, a domaci samo se smeskaju i zive od danas do sutra, cak ne znaju gde je Srbija, a ako misle da su culi za to onda je to sigurno nesto cool posto ja sam cool.

pre toga ziveo u nekoliko evropskih zemalja i nosio taj teret "nas", kao nas sam, odnosno u gomili tih nasih, ali ovde toga nema deda mrazu hvala.

tako da polako zaboravljam da sam neki Srbin, odnosno Srbiju zamisljam bas kako pisete ovde po forumu: psi po ulicama, siromastvo, neverovatne stvari u svim sferama drustva, zloban narod, eto.

Razumem, znači to bar geografski nije zapad u smislu EU i SAD. Hvala na odgovoru, imao si sreće evidentno. Što se tiče Srbije nije ona samo siromaštvo, zloba, neizvesna sutrašnjica, ali nažalost, ima toga i previše

Srbiju ubija korupcija,na svim nivoima.To jednostavno ni jednom coveku ne moze da se obijasni,ovako nije bilo pre samo tri godine.Izgleda da SPS uspeva da ponovo vrati svoj moral u sve pore zivota.Ja ne znam drugo objasnjenje,ovo je katastrofa!
Ne znam razlog,pretpostavljam,mozda pogresno,ali ovo je neobjasnjivo.Kakva Kolumbija,Venecuela,Rusija...pa oni su mala deca za Srbiju.

Mislim da si previše ogorčen iz nekog, samo tebi znanog razloga. Kada bi ljudi na ostrvu gde ti živiš bili u situaciji u kojoj smo mi već dvadeset godina, čisto sumnjam da bi se samo smeškali i bili opušteni, a mi ovde u Srbiji imamo i dalje i snage i volje da se zezamo, ponajviše na svoj račun i guramo dalje bukvalno od danas do sutra.
Možda smo povremeno i zlobni, ali ne zameri, ti si imao ili sreće ili pameti da si tamo gde jesi, mi ostadosmo ovde da se rvemo sa korumpiranim političarima kojima treba samo dve-tri godine da budu na vlasti pa da finansijski obezbede i svoje unuke.
Imala sam mogućnosti da posetim nekoliko evropsih zemalja i iskreno rečeno, ovde mi je najlepše i pored svega, ili baš uprkos svemu. Ne zameram nikome ako odluči da ode iz Srbije, ali ne zameri ni ti nama koji smo ovde i volimo i ovu zemlju i ovaj naš nesavršeni narod.

Mislim da si previše ogorčen iz nekog, samo tebi znanog razloga. Kada bi ljudi na ostrvu gde ti živiš bili u situaciji u kojoj smo mi već dvadeset godina, čisto sumnjam da bi se samo smeškali i bili opušteni, a mi ovde u Srbiji imamo i dalje i snage i volje da se zezamo, ponajviše na svoj račun i guramo dalje bukvalno od danas do sutra.
Možda smo povremeno i zlobni, ali ne zameri, ti si imao ili sreće ili pameti da si tamo gde jesi, mi ostadosmo ovde da se rvemo sa korumpiranim političarima kojima treba samo dve-tri godine da budu na vlasti pa da finansijski obezbede i svoje unuke.
Imala sam mogućnosti da posetim nekoliko evropsih zemalja i iskreno rečeno, ovde mi je najlepše i pored svega, ili baš uprkos svemu. Ne zameram nikome ako odluči da ode iz Srbije, ali ne zameri ni ti nama koji smo ovde i volimo i ovu zemlju i ovaj naš nesavršeni narod.

Zlobno,naopako i netacno.Ne zavredjuje nikakav komentar!

Ja pozivam sve da dodju u Srbiju....gore ne moze da bude sa njima nego bez njih...
Ako imaju parice, potrosice, ako imaju kulturu, razvodnice ovu nekulturu, ako imaju zivce, pokusavace da isprave krivu drinu...
A istina vise nije dzabe...pa zasto bi im ja davao moje savete, moje percepcije , kad je uvek najbolje biti dobar sa svakim...
Srbija je lepa, srbi su fini, srpkinje su dobre,nisam licno isfrustriran, ako vam se desi nesto lose, to je zato sto vam je losa karma, ili niste se dovoljno potrudili.

Krajnje je vreme da i u Srbiji razmisljamo holivudski....

Da li znate nekoga ko se vratio iz inostranstva i zapoceo neki manji biznis u srbiji?
Kakva su iskustva, zbog cega se odlucio na taj korak, da li je zadovoljan?

HVALA!

Ja znam nekoliko ljudi koji su se vratiliizi instranstva . i zapoceli kako ko , kako sta . Jedan se vratio iz Kanade , da mu deca ne postanu kanadjani , i sad ima svoju firmu koja se bavi programiranjem za velike sisteme ... odlicno zivi .Mada je on takav timp , da ce odlicno da zivi svuda .
Drugi se vratio treci dan bombardovanja Srbije , kupio kucu u beogradu , i nece da se vraca u Francusku Mada on vise ne mora da radi .
Znam jednu porodicu koja se vratila iz inostranstva i ovde otvorila neku poizvodnju , a sad izbvoze u zemlje okruzzenja svoj proizvod . Al su malo u Londonu , malo ovde .
I jos na kraju , znam tipa koji je ziveo u nekoliko drzava zapadne evrpope , pa je doso ovde , vratio se i otvorio fabricicu za preradu voca , negde na Kopaoniku .

Ne znam ljude koji su otisli iz ove zemlje...i otvorili neki biznis napolju :)

Iz koje zemlje? I gde to napolju? Ako mislis iz Srbije otisli u EU, SAD, itd., onda sta da ti kazem... ja poznajem najmanje 20 ljudi, koji su otisli sa prostora Srbije tj. bivse SFRJ i koji imaju svoje firme po Evropi, Americi... Mnogo manje poznajem one uspesne povratnike. Vecina razbuca zaradjenu kintu u veoma kratkom roku, ne nadje posao, ne otvori biznis, a kao slag na tortu ne ostave sebi mogucnost da se vrate odakle su dosli, pa onda muce muku sa ostalom sirotinjom u Srbiji. :roll:

Zna li se na kraju da li se postavljac teme vratio u Srbiju i kakva su iskustva?
To i mene zanima.
Inače, i ja razmišljam da se preselim u Srbiju, ali ja živim u Bosni pa vjerujem da mi taj "prelaz" neće tako teško pasti.
Pročitao sam 50-ak komentara na ovoj temi i nisam iznenađen reakcijama stanovnika Srbije. Većina nas sa druge strane Drine misli isto o našoj zemlji. Ostaje nam da se nadamo da će biti bolje.

Zna li se na kraju da li se postavljac teme vratio u Srbiju i kakva su iskustva?

Ako se i vratio, nema novaca vise ni za net, pa da nam javi.....

- - - - - - - - - -

da malo bolje objasnim:

Rodom sam iz bosne, 17 godina u njemackoj zivim. Ne mogu da se zalim, dobro mi je, uspio sam nesto i da ostvarim, ozenio sam se, dobio sina i poceo da razmisljam o buducnosti mog djeteta. Kada vidim djecu nasih ljudi ovdje, zaboli me srce, prava tuga. Nisu djeca kriva a roditelji mozda jesu. Medjutim kada su trebali da se vrate bio je rat, kasnije djeca posla u skolu i onda dolaze hiljadu razloga zbog cega ne mogu da se vrate. Cinjenica je da ma koliko god roditelji dobri bili i brinuli se za vaspitanje djeteta, djete ce na pola da bude srbin a pola nijemac, dok unuk ce biti sto posto nijemac. Ja ne mogu da zamislim da se to mojoj porodici desi, ne mogu da zamislim da se moje dijete ponasa, razmislja, osjeca, voli kao nijemac. Nijemci bolje vode ekonomiju od nas ali za (meni) vazne stvari su pali vec mnogo puta na ispitu.
Vec godinu dana se vuce misao po mojoj glavi da bjezimo iz ove hladne zemlje. to je opasna misao posto ti uz tu misao sve vise stvari pocinje da smeta.
Mogu da vam pisem satima koje sve stvari nama smetaju ovdje ali nema smisla.

POVRATAK:
ne mozemo i necemo nazad za bosnu posto u nasem rodnom kraju vise nemamo ni rodbine ni prijatelja a ni poznanika.
za srbiju smo uvijek bili vezani i cesto smo u srbiju (istina samo na par dana). cujemo i vidimo kako je u srbiju, procitali smo sve forume koje smo uspjeli naci na ovu temu. veoma malo pozitivnih misljenja, svi pisu da je lud onaj koji se vraca, neka te tu gdje si, mito, korupcija, nema vode, nema struje itd itd.
ali sve to sto sam procitao me ne plasi, srbija ide polako napred i bice bolje
radi se o djeci, nasoj djeci

hocu da mi komsije smetaju, da me ispitivaju ko sta gdje, hocu da imam kafic gdje mogu na kafu otici i ako zaboravim novcanik kuci, nadam se da cete razumiti sta mislim.

Mislim da pokrenem manji biznis (moram da budem u blizini beograda). Kad rijesimo stvari ovdje imacemo novca za kucu, zemljiste, pokretanje biznisa i 12-24 mjeseca za zivot.

zelili bi zemljiste u blizini beograda, da bi autom za nekih 30,45,60 min budemo u gradu. da to mjesto ima osnovne stvari koje su potrebne (radnje, skola, obdaniste itd)-

:-)

E moj ti tako su osamdesetih i moji roditelji mislili, i eto sad ja zivim (i oni su "mislili" o mom dobru kao i ti o svom sinu) u ovoj vukoyebini cekajuci da Srbija stigne na neko bolje mesto! Sedi tamo gde si, da te upravo to tvoje dete ne proklinje sutradan za ovako glupavo razmisljanje.

Sve je to diskutabilno...ja imam prijatelja koji je 90-tih otisao u Norvesku,zasnovao porodicu,ćerka mu se tamo rodila i evo ona ode za SAD,tamo su joj bolje šanse, kaze Norveška joj ne odgovara??A druga drugarica zivi u Engleskoj,isto su joj deca tamo rođena i stariji sin studira i hoće u Japan da ode da zivi....takođe,neki prijatelji mi žive u Cirihu,deca tamo rođena, isto situirani i sad mi prijatelj kaze ćerka hoće da ode u Australiju,sprema se tamo želi da živi...a on je tipičan primer nekoga ko ceo život pati za Srbijom....tako da,sve za necije dobro (u ovom slučaju dece) roditelji protraće svoj život živeći negde gde im se ne sviđa,da bi ta deca imala bolje uslove a ona na kraju opet odu u neku drugu državu...šta reći??

Sve je to diskutabilno...ja imam prijatelja koji je 90-tih otisao u Norvesku,zasnovao porodicu,ćerka mu se tamo rodila i evo ona ode za SAD,tamo su joj bolje šanse, kaze Norveška joj ne odgovara??A druga drugarica zivi u Engleskoj,isto su joj deca tamo rođena i stariji sin studira i hoće u Japan da ode da zivi....takođe,neki prijatelji mi žive u Cirihu,deca tamo rođena, isto situirani i sad mi prijatelj kaze ćerka hoće da ode u Australiju,sprema se tamo želi da živi...a on je tipičan primer nekoga ko ceo život pati za Srbijom....tako da,sve za necije dobro (u ovom slučaju dece) roditelji protraće svoj život živeći negde gde im se ne sviđa,da bi ta deca imala bolje uslove a ona na kraju opet odu u neku drugu državu...šta reći??

Свеопшти распад и искорењивање.

Теби је то ок?

Back