Gotika
Ističe se
- Poruka
- 2.476
Jedini nisu kupili vakcine protiv krmeceg gripa pa ostali ljudi normalni![]()
Imaju ženu zmaja za ministra zdravlja.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jedini nisu kupili vakcine protiv krmeceg gripa pa ostali ljudi normalni![]()
Bilo na dnevniku...kao Nemci odlaze na privremen rad u Poljsku....jer je Poljska retka zemlja u Evropi koju kriza nije potkačila.
Jedini za koje znam da su se uspesno vratili su oni koji su ostvarili tamo paMziju pa dosli malo da uzivaju na nekim salasima koje su kupili ili kucama na planini, moru... e to je vec uspeh u Srbiji![]()
Ljudi, evo ja dam svoje mišljenje za sada.
Od maja ove godine sam privremeno u Lombardiji, u Italiji. Imam privatan posao koji funkcioniše u Srbiji godinama. Međutim, jako me zamara srpska drama, koja nema puno veze sa svetskom krizom - neplaćanje, svako svakom duguje... lagarije dužnika... rad za mizerne marže; katastrofalna infrastrukura, drama u svakom kontaktu sa državnim sektorom punim nezainteresovanih ljudi bez trunke odgovornosti. Nameštaljke na svakom koraku do najbanalnijih nabavki. Kursne razlike, plivajuće kamate, stalna poskupljenja svega i svačega po 20-30-50%... Prosto mi je muka od toga.
Ima par stvari koje mi se... da kažem, ne sviđaju ovde. Posle 20h nema žive duše na ulici. Italijani se u ovom kraju ne druže međusobno, ali se poštuju i svi su pristojni. Hladna je atmosfera malo zbog toga. Hrana mi se ne sviđa, jer imaju totalno drugačije navike od nas (zdravije). Međutim, i pored svega, pokušavam da stavim na "kantar" sve to i dalje ne mogu da shvatim zašto bi iko ko je živeo normalno u normalnoj zemlji poželeo da se vrati u Srbiju da ga zayebava ko kako stigne? Pa odavde se stiže do BG za 9-10 sati vožnje i jednom mesečno možeš doći na produženi vikend, ako ti je do zezanja. Ali zezanja svakodnevnog nema ni u jednoj zdravoj zemlji jer mora da se radi (a ne samo da se ide na posao).
Prosvetlite me...
Ljudi, evo ja dam svoje mišljenje za sada.
Od maja ove godine sam privremeno u Lombardiji, u Italiji. Imam privatan posao koji funkcioniše u Srbiji godinama. Međutim, jako me zamara srpska drama, koja nema puno veze sa svetskom krizom - neplaćanje, svako svakom duguje... lagarije dužnika... rad za mizerne marže; katastrofalna infrastrukura, drama u svakom kontaktu sa državnim sektorom punim nezainteresovanih ljudi bez trunke odgovornosti. Nameštaljke na svakom koraku do najbanalnijih nabavki. Kursne razlike, plivajuće kamate, stalna poskupljenja svega i svačega po 20-30-50%... Prosto mi je muka od toga.
Ima par stvari koje mi se... da kažem, ne sviđaju ovde. Posle 20h nema žive duše na ulici. Italijani se u ovom kraju ne druže međusobno, ali se poštuju i svi su pristojni. Hladna je atmosfera malo zbog toga. Hrana mi se ne sviđa, jer imaju totalno drugačije navike od nas (zdravije). Međutim, i pored svega, pokušavam da stavim na "kantar" sve to i dalje ne mogu da shvatim zašto bi iko ko je živeo normalno u normalnoj zemlji poželeo da se vrati u Srbiju da ga zayebava ko kako stigne? Pa odavde se stiže do BG za 9-10 sati vožnje i jednom mesečno možeš doći na produženi vikend, ako ti je do zezanja. Ali zezanja svakodnevnog nema ni u jednoj zdravoj zemlji jer mora da se radi (a ne samo da se ide na posao).
Prosvetlite me...
djete ce na pola da bude srbin a pola nijemac, dok unuk ce biti sto posto nijemac.
Ali najvise me nervira kada se pocne sa "nacionalnom"svescu!Te,ja sam srbin,te moja deca treba da budu srbi,
Srbin, Turčin, Kinez, Patagonac - koja je razlika?Covek je covek,bilo koje da je nacionalnosti,i ja svoju decu ucim sta je dobro,a sta lose,a ne"Ti si srbin!"Uostalom,koja je to titula?
Dok sam bio mlađi nisam mogao tamo ni kao turista! I sada bih otišao - samo da nisu postavili tolike prepreke!Samo vas slusam kako pljujete po otadžbini a niko da mrdne van nje.
Kad vam toliko smeta, sto ne odete napolje gde je bolje?
Vidiš Kanarinka, svaki Nemac, Mađar, Italijan , Grk, ponosan je na svoje poreklo i to sa ponosom ističe...Zašto i mi Srbi ne bi bili ponosni na svoj narod i zemlju? Sutra mogu da se udam i za Engleza, ali ja sam Srpkinja i ponosim se time i nikada ne mogu biti ono što je on ili bilo ko drugi. Ne kaže se džabe: poštuj sebe da bi te drugi poštovali...
Kakve veze imo to gde zivis sa osecajem da si srbin?!![]()
Kanarinka reče da je nerviraju oni koji se "busaju" nacionalizmom..Ja kažem da svako ima pravo da se oseća Srbinom ili Francuzem, bez obzira što nikad nije živeo tamo...Možda sam je pogrešno razumela ali sam shvatila po njoj treba ako odem u Brazil da automatski postanem Brazilka, bez obzira na to šta sam.
A znam primere gde su ljudi ženidbom ili udajom postajali veći Neci od Nemaca samih i insistiraju na tome da nisu više Srbi nego Nemci.
To sta si je unutrasnja stvar svakog coveka,niti si nesto bolji niti gori.Postoje univerzalne ljudske vrednosti,govorim o nasoj,hriscanskoj civilizaciji,koje govore o vrednosti nekog bica.Nema to veze sa pripadnoscu nekom narodu ili naciji.
Kanarinka reče da je nerviraju oni koji se "busaju" nacionalizmom..Ja kažem da svako ima pravo da se oseća Srbinom ili Francuzem, bez obzira što nikad nije živeo tamo...Možda sam je pogrešno razumela ali sam shvatila po njoj treba ako odem u Brazil da automatski postanem Brazilka, bez obzira na to šta sam.
A znam primere gde su ljudi ženidbom ili udajom postajali veći Neci od Nemaca samih i insistiraju na tome da nisu više Srbi nego Nemci.
To su razlicite stvari.
Francuz je ponosan na to sto je Francuz (sto je francuske nacionalnosti), a moze biti dobar covek ili los.
Nemacje ponosan na to sto je Nemac (tk sto je nemacke nacionalnosti), a moze biti dobar covek ili los.
Srbin bi takodje trebalo da je ponosan na to sto je Srbin (tj sto je srpske nacionalnosti), a moze biti dobar covek ili los. ALI nekako ispada da mi treba da zanemarimo sta smo i da se nikako ne ponosimo svojom nacijom i zemljom. (Kao sto rekoh, to sto je neko ponosan na svoj narod, naciju, poreklo, zemlju, ne znaci da je automatski dobar ili los kao covek.)
Ja samo kazem,da delim ljude na dobre i lose!Zivim u visenacionalnoj sredini,gde postoje predrasude tipa,"ona je rumunka,sta ces sa njom",a ja imam dobru prijateljicu upravo rumunske nacionalnosti,i njena nacionalnost mi ne smeta,sve dok je ona dobat covek!
Da ne postoje nacionalne podele,zivot bi bio mnogo laksi i lepsi!Sto sam ja samim tim sto sam srpkinja bolja od neke madjarice?
Nisam rekla da ja kao srpkinja više vredim od nekog madjara, italijana, nemca. Ja samo kažem da umem da cenim sebe i svoj narod, ali umem da cenim i druge. Čovek može da bude dobar ili loš, a to definitivno nema veze sa tim kojoj naciji pripada. Predrasuda uvek ima, ne samo medju srbima, već izmedju svih nacija, negde manje negde više.
Mesas babe i zabe,patriotizam i narod.To nema nikakve veze.
Koliko cenimo jedni druge govori nam izreka."Da komsiji crkne krava".![]()
Ali najvise me nervira kada se pocne sa "nacionalnom"svescu!Te,ja sam srbin,te moja deca treba da budu srbi,a o svojoj istoriji nema pojma nista!Cime se mi to dicimo,sto smo bili 500god pod turcima?Covek je covek,bilo koje da je nacionalnosti,i ja svoju decu ucim sta je dobro,a sta lose,a ne"Ti si srbin!"Uostalom,koja je to titula?
A zasto bi francuz bio ponosan sto je fancuz,ili nemac sto je nemac?! To su nacionalisticke gluposti koje donose samo zlo.Da ne pisaju mozda kolonjsku vodu,imaju po dve glave...sta?!
U cemu si bolji od nekoga drugog ako si srbin pa da budes ponosan.Mozes da budes ovan americki ili akademik albanski,kakve to ima veze?
Na ovo sam odgovorila da ne bude zabune. Ako sam pogrešno shvatila izvinjavam se. Imala sam sreće da putujem dosta i vrlo dobro znam kako je i van Srbije i da li se ili ne ceni tuđe ili svoje ili i jedno i drugo.
Ne znaci da si bolji od nekog drugog ako si ove ili one nacionalnosti. Ako se neko ponosi svojom nacionalnoscu to ne mora da znaci da smatra da je bolji od drugih.
Pitaj svoje sugradjane da li su i zasto ponosni sto su Nemci, Francuzi ili nesto trece (ne znam gde si).
Na ovo sam odgovorila da ne bude zabune. Ako sam pogrešno shvatila izvinjavam se. Imala sam sreće da putujem dosta i vrlo dobro znam kako je i van Srbije i da li se ili ne ceni tuđe ili svoje ili i jedno i drugo.
Nisam ni ja samo oko Beograda setala,tako da znam kako je po Evropi!Nemce nisam cula da se busaju u grudi"ja sam nemac!"A verovatno ti je zasmetalo sto sam pomenula 5 vekova pod turcima?Sta tu ima za ponos?Sto je tadasnja vlast zrtvovala narod za svoje dobro,sto je bilo izdaje na svako koraku?Da se ponosim time sto sada Teslu svojata po svetu kako ko stigne,jer opet nasa vlast nije imala sluha za nauku,jer svaka nasa vlast zivi za trenutak!?Ili sto je Vuk Karadzic morao po Becu pisati srpsku azbuku?Ima toga ihaj,a slabo se setim neceg za ponos!
Ja mogu biti ponosna samo na sopstvena dela,a od nacionalizma i ponosa na naciju nemam bas nista!