Dzaba ljudi pricate,sit gladnom ne veruje!
Tako su moji roditelji uzivali kada iz Nemacke dodju leti na godisnji odmor,puni basamci para,prave se rostiljijade,familija oko njih srecna i nasmejana,klopa za dz,jos ulete i pokloni!Lepo vreme,divno je sedeti u dvoristu,jer jedino sto ne valja u Nemackoj je klima,pa su zeljni lepog vremena!Pitam ja moju mamu,mislis li da bi te familija toliko obozavala da nemas novca?Ne razume sta je pitam!Postavim podpitanje,zasto se svi oni izmedju sebe tako ne druze,kada su u tolikoj ljubavi?
E,moja mati se definitivno vratila,sazidali kucu,ali ne sme da mi prizna da joj nije vise lepo!Kuca je u nazovi banji Vrujice,gde leti po celi dan nema vode(a tu je "lekoviti"izvor vode),a zimi veoma cesto nema struje!Milina jedna!A kada prodje sezona,moras paliti auto i voziti do Ljiga,da bi kupila namirnice!Ambulanta van sezone ne radi,moras u Valjevo ili Mionicu,a ako ne mozes auto da vozis,uzmi kanap pa se besi!li meni priznati nece,jer bi ond morala priznati da je debelo pogresila sto me je vratila iz zemlje gde sm se rodila!
Bila sam u Nemckoj neke tri nedelje ovog leta.Zavrsvala neke papire za mog oca,ma super,sve zavrsis na jednom salteru,nema da te salje u fotokopirnice i na saltere da platis uplatnice,ma kulturno i fino!Bez problema sam se tamo prilagodila!Kada sam se vratila,krenuh ovde za oca da sredim prijavu,zdravstvenu itd...kuku meni,dani mi potrebni,ostarih u redovima i vrlo cesto i ne zavrsim posao,jer"fali"neki papir!Ali ljudi vi sve to znate,i to ko ovde ima novca,ali covek hoce da proba,jer nema u Nemackoj toplinu!Mada sam ja licno bila pozitivno iznenadjena od mladog bracnog para nemaca,koji nam je dosta pomogao i cak nam za put spremili oprostajnu veceru!A nsi loznicani,su se krili u stanu,kao da cemo ih pojesti!
Ja kada bih nekim cudom otisla da zivim tamo,trudila bih se da se potpuno integrisem medju nemce,i nasla bih prijatelje i medju njima pre nego kod srba!