Povratak iz inostranstva u Srbiju!

Свеопшти распад и искорењивање.

Теби је то ок?

Ne mislim da je raspad ok...ali sam mišljenja da su se vratili svi ti obrazovani,uspešni i sa kapitalom,posle nekog vremena bitisanja u tuđoj drzavi( a ima ih dooovoljan broj) i ovde primenili te standarde rada,pravila,počeli nešto da proizvode,uveli neki red i razjurili ove LOŠE ĐAKE ,koji su zauzeli sve pozicije u drustvu pa ovaj brod tone li tone...možda bi nam bilo bolje pa niko ne bi zeleo da ode iz Srbije....jeste da bi trebali debeli živci da se iskoreni nerad,javašluk,da počne da se ceni znanje i lepo vaspitanje,ali sve se može kad se hoće...kazu da se ovde ne ceni rad i znanje?Pa ko će da ceni,ovi sto su prepisivali i nemaju pojma nista,na Megatrendu kupili diplome??Pa normalno,kad ovi sto imaju znanje spakovali se i otisli...to je najlakse,pametniji popušta zato u Srbiji nam budale kroje sudbinu....svi su nešto ogorčeni,a kada bi se zapitali duboko u sebi sta su učinili da to promene??Jednostavno,okrenu glavu,trpe i ćute.....ma ne mora ništa da se trpi....nekada su se slali čobani i bilo ko ko je bio iole bistar da zavrse neke skole po inostranstvu,pa su se vraćali u Srbiju,pa pisali Ustav,gradili zeleznice,fabrike....pogledajte ulicu Kneza Milosa...podignite glave,pa pogledajte te fasade,te zgrade,te zaostavštine....to su pravili neki bogati fabrikanti,trgovci,koji su cenili radnika,jer su tako videli u inostranstvu,gde su se obrazovali.pa su nesto ostavili svojoj Srbiji...imate puno primera vrhunskihhirurga patriota koji su se vratili,rade po klinikama,prenose znanje mladim kolegama,u Nišu,Leskovcu...nije Srbija samo parovi,starlete i ostali ološ...ima ovde mladih talentovanih ljudi ali im roditelji utuve u glavu da nisu uspeli u zivotu ako nisu kupili stan ili kucu napravili??I onda podignu kredit i grcaju u dugovima....pa koji će ti k....ac stan,odnećes ga u grob?Živi čoveče,priušti sebi obrazovanje,jedi,obuci se,putuj,vidi sveta...nema Nemac stan sem ako je enormno bogat...ali zato ide na safari,putuje po svetu sa rancem na leđima...pričam sve iz ličnog iskustva...nas mentalitet je takav hajde da ga promenimo...da ne zidamo kuće od 300m2 a onda 15 g.neomalterisana,svi zive u jednoj sobi a deca robovi tih cigala,jer bi mozda otisli u neki drugi grad ali kome sam ja zidao ovo??Mi smo se vratili iz Nemačke i nikada se nismo pokajali....jeste da je bilo dana da nisamo imali za jelo,ali tako mi je ponekada bilo i u Nemačkoj..otvorili smo firmicu,bavimo se radovima u građevinarstvu,od 5 poslova naplatimo 3 ostalo se tuzimo..ali iz iskustava nasih prijatelja u svetu,nigde nije bolje...Pa Švedska ne zna kako da se izbori sa korupcijom i mafijom u politici,sudstvu ali to se ne priča....u Kanadi raj za pedofile...ovde jos jedino hrana ima i miris i ukus...ovde jos uvek ljudi razmisljaju svojom glavom...neko ce reci,lako je tebi imas para pa tako pises...e pa nije,nemamo svoj stan.ali zivim u stanu koji sam sredila kao da je moj i gazda se i ne pojavljuje...plaćam mu na račun i nije mi zao...mozda me sutra zgazi kamion,ali ne oskudevam,okruzena sam lepim stvarima,nebitno mi je da li su zidovi moji na papiru...dzabe su njegovi kada ja zivim i uzivam u njima...a kada ne budem imala da plaćam kiriju u BGd otići ću negde u drugi grad Srbije gde je jeftinije.ne zalim novac na putovanja i na obrazovanje dece....jedino bogatsvo koje će stvarno imati je to sto im je u glavi,to im niko ne moze oteti...asi radnici voze kombi i jedan auto..auto ima klimu,(kostao 1.800€) a neki nas pitaju,pa sto si radnicima kupio takav auto,sa klimom??Sto sebi nisi uzeo...pa sta su oni,stoka??Idu stalno na teren,Investitor plaća spavanje u motelu i oni tamo spavaju,ne u kombiju ili da voze i umorni idu na posao....ali zato imamo 10g iste radnike i jos pomoćne koji stalno zovu i pitaju za posao....nikada nisu čekali za platu,nema veze da li smo mi naplatili ili ne,oni svoje zarađeno dobiju....moze ovde da se radi po EU standardima,prepoznaju to ljudi slični vama,pa vam takvi i postanu partneri....da sumiram: TREBA DA SE VRATE SVI KOJI SU OTIŠLI!!!

Prvo da se zahvalim svima koji su odgovorili orginalnim posteru. Hteo sam da otvorim novu temu ali ovih 13 stranica je skoro bilo dovoljno.

Moja situacija je malo drugacija, samostalna (dva sina) Majka izasla iz Srbije na pocetak rata 90' godine sa dvoje dece (7 i 9 godina) i trazila azilum kroz Evropu dok nismo se na kraj smestili u Australiju. Ovde smo vec od 1996 godine i stvorili dovoljno da zivimo bolje nego 90% Australijanaca, ozenio sam se za srpkinju, imamo dve cerke (2ipo i 6 meseca).

Ja planiram vec godinama da se vratim u Srbiju ali cuo sam da nije lako tako da sam odlozio do 2018, do tad ce bit dosta investicije iz australije da ce mesecno legnut minimum E2000.
Stan/Kuca i Auto ce bit isplaceni tako da te pare ce bit samo za hranu, benzin, kucne racune i obrazovanje za decu.

Moja pitanja su ova:

1. Jel se moze dobro zivet sa tim parama da nemora se brinut? Bio sam 2 puta na odmor u zadnjih 5 godina ali nije isto, dosta stvari su jeftine ali sad bi imali budget koji se mora pazit.

2. Koliko su od prilike kucni racuni za familiju od 4, voda, struja, porez, internet, telefon...?

3. Skolovanje za decu, jel su privatne skole mnogo bolje i dali vredi placat za to?

4. Koji delovi Beograda su dobri za Familijarni zivot i gde su dvosobni stanovi izmedju E50,000 - E70,000?

5. Kad odlucim da krenem da radim jer se mogu nac profesionalnih finansiskij poslova koji placaju E1000+

Ovo su mozda osnovna pitanja ali nemam koga drugog da pitam, cela familija mi zivi van Beograda, hvala unapred za odgovore :)

...iz inostranstva bi se samo lud vratio u Srbiju da zivi...a vi kako hocete....to sto vas muci nostalgija ce proci, a ako jednom ovamo dodjete tesko cete se ponovo tamo
vratiti..uostalom kad imate para lako vam je da dodjete malo tek da vidite kakva je beda ovde i da se vratite tamo gde ste upsepli da obezbedite zivot o kakvom 90% nas
u Srbiji moze samo da masta....ne ludujte i mislite o svojoj deci....eto toliko od mene...

...iz inostranstva bi se samo lud vratio u Srbiju da zivi...a vi kako hocete....to sto vas muci nostalgija ce proci, a ako jednom ovamo dodjete tesko cete se ponovo tamo
vratiti..uostalom kad imate para lako vam je da dodjete malo tek da vidite kakva je beda ovde i da se vratite tamo gde ste upsepli da obezbedite zivot o kakvom 90% nas
u Srbiji moze samo da masta....ne ludujte i mislite o svojoj deci....eto toliko od mene...

Nisam bas lud, ni glup ali volim svoje poreklo, kulturu, istoriju i svoje ljude, kakvi da su.

Deca i ja imamo Australsko drzavljanstvo i sledece godine izvadicemo srpski pasos tako da ce mo imat obadva. Sa australiskim pasom mozemo putovat gde ocemo bez vize i vratit se u Australiju kad ocemo tako da je opcija uvek tu.

Kuca ovde je isplacena, deda i baba ce ostat da zive ovde (planiraju kupit stan i bit 6meseci ovde, 6 meseci tamo) tako da ce deca imat opcije kad odrastu, ako odluce da studiraju u Aus imace smestaj i pare da se vrate. Plan B je isplaniran i spreman da se upotrebi ako zatreba.

A za bedu, nije ni ovde neki raj, 70% ljudi zive nedelju uz nedelju, uzimaju se krediti za kuce preko 30 god, auta na kredite, zivi se kroz kredit kartica, kakav je i to zivot?

Meni je vazno da mi deca ostanu Srbi i produze Srpsko koleno, ima tu sanse da se to ne desi ali taj rizik ce se smanjit ako zivimo u Srbiji. Neznam dali se tako puno ljudi osecaju ali meni je puno vazno da mogu da izcrtam porodicno stablo i da vidim da zadnje 3-4 generacije su bili Srbi.

Imam puno familije u Americi i skoro svi su se izmesali, izgubili svoju istoriju, postali oni koji su bombardovali njihov narod, umesto da upotrebe taj sistem, zarade dobro i vratit se u svojoj zemlji da je poboljsaju oni su postali niko i nista, ljudi bez identiteta.

Ja momentalno istrazujem o zivotu u Srbiji da mogu bit kolko tolko spreman a nista me nece sprecit da se vratim :D

Postovani Adame,
i kod mene je vrlo slicna situacija i planiram sa porodicom da se vratim u Srbiju iz Nemacke. Mozda mozemo razmeniti neke informacije vezno za povratak :-)
Razumem ljude koji tamo zive i kojima je gluposti i bede preko glave ali je problem sto oni ne razumeju nas. Mi jesmo ziveli nekad tamo a mnogi od njih nikad ovde.
Poceo sam vec aktivno da trazim posao za sebe i suprugu po Beogradu. Drago mi je da vidim da ima jos ljudi koji razmisljaju slicno kao i ja. Pazljivo procitaj sta je napisala diskutant Meg Rajan i mislim da ces se u mnogim stvarima prepoznati. Veliki pozdrav i puno uspeha ti zelim

pa mozda ste vi nesto i od predjasnje bede proziveli ovde, a sad su razmere nesagledive koliko su politicari sve pokrali rasprodali i podelili medjusobno,privreda unistena,zdravstvo u raspadu,sve se svodi na trgovinu i ugostiteljstvo,tu zive od nedelje do nedelje ovde ne zive ni za sutra

Ulepsao si mi dan Neb, bar nisam jedini! I ja isto cesce posetim infostud da vidim kakvih poslova ima, traze uvek nekog koji prica engleski, nemacki, francuski itd...znaci moze se nac poso samo treba videt koliko placaju. Nama specificno nece trebat poso ali dosadicemi sedit kuci I blejit iako ljudi sanjaju da nista nerade. Naviko sam na zapadni mentalitet od 8-5 radit.

Procitao sam meg rajanove posts, dosta sam naucio I dobro uspela :)

Postovani Adame,
i kod mene je vrlo slicna situacija i planiram sa porodicom da se vratim u Srbiju iz Nemacke. Mozda mozemo razmeniti neke informacije vezno za povratak :-)
Razumem ljude koji tamo zive i kojima je gluposti i bede preko glave ali je problem sto oni ne razumeju nas. Mi jesmo ziveli nekad tamo a mnogi od njih nikad ovde.
Poceo sam vec aktivno da trazim posao za sebe i suprugu po Beogradu. Drago mi je da vidim da ima jos ljudi koji razmisljaju slicno kao i ja. Pazljivo procitaj sta je napisala diskutant Meg Rajan i mislim da ces se u mnogim stvarima prepoznati. Veliki pozdrav i puno uspeha ti zelim

NIsam stigo da zavrsim post, poslao sam ti privatnu poruku Neb. Odbrojavanje za nas je pocelo 1050 dana... sledecu godinu smo u Beogradu 5 meseci za "Test Run" :)

Trazite preko leba pogace....al kasce vam se brzo samo.

Zasto je tesko shvatiti da ima ljudi kojima je dosta zivota u inostranstvu i koji bi voleli da uspedju i u svojoj zemlji? Ja razumem da ima ljudi kojima je svega preko glave u sopstvenoj zemlji ali zasto toliko morate i drugima da mracite koji zele da urade nesto sto retki i pomisljaju? Odakle toliko zajedljivosti i gneva prema osobama koje vam nista nazao nisu ucinile?
Niti znas kakvi su mi planovi, niti nacini kako da ih ostvarim, zapravo ne znas nista o meni ali znas da preko hleba trazim pogacu. Svaka cast.:klap:

Živela snajina sestra u Londonu, pa je lupila nostalgija i vratila se. Izdržala je 6 meseci i op, ode u London gde je nakon toga osnovala porodicu i učvrstila stav da će ostati tamo.
Onda prijatelji..živeli u Nemačkoj, on trener tenisa, ona ekonomista. Napravili velike planove za Srbiju. Došli, kupili zemlju, napravili plantaže jagoda, počeli proizvodnju kvalitetnog džema od pomenutih, reklame, promocije, sajmovi...na kraju se sve svelo na vašar gde su u najboljem slučaju zarađivali par desetina evra dnevno, stojeći napolju, za tezgom. Naravno, vratili se nazad. Ostavili ovde sve što su napravili od novca zarađenog u Nemačkoj i otišli da tamo iz početka stvore sve.
Sada je bratov sin u Londonu. Tamo je pola godine i hoće da se vrati. Momak, 21 godinu. Nešto mi miriše da će i njegov povratak biti kratkotrajan.

Zasto je tesko shvatiti da ima ljudi kojima je dosta zivota u inostranstvu i koji bi voleli da uspedju i u svojoj zemlji? Ja razumem da ima ljudi kojima je svega preko glave u sopstvenoj zemlji ali zasto toliko morate i drugima da mracite koji zele da urade nesto sto retki i pomisljaju? Odakle toliko zajedljivosti i gneva prema osobama koje vam nista nazao nisu ucinile?
Niti znas kakvi su mi planovi, niti nacini kako da ih ostvarim, zapravo ne znas nista o meni ali znas da preko hleba trazim pogacu. Svaka cast.:klap:

Tebe ne znam, ali znam mnoge koji su dosli sa planovima i nesto kapitala i proklinjali dan kada su to ucinili (odprilike licno iskustvo). Ovde vladaju druga pravila, nije dovoljno imati plan i nesto para, moras imati debele veze u svim oblastima koji se doticu tvog posla, a kad se razbolis pa moras u bolnicu, kukaces ko sinja kukavica sto se lecis po stalama. Ako imas skolsku decu, razocaraces se od nebuloznog gradiva.... Mozes imati dobar auto, prvo ces strcati i izazivati zavist a isti ces razyebati po nasim divnim putevima. Dodje vikend, nema izletista, zabavnih parkova, bazena ( sem u Bgu) gde mozes kao po inostranstvu setati i gledati patke i labudove na gradskom jezeru.... Ima tu jos mnogo cega, ali nek ti je sa srecom i dobro dosao iz raja u pakao.
Skoro upoznah jednog lika koji je nakon 40 god dosao iz Amerike, sa par hiljada evra hteo da nam pokaze kako se radi biznis. Eno on i zena se poubijase od svadja i po svoj prilici ce se vratiti.... Ne kazem,, ima onih koji se nisu snasli u inostranstvu, ima i onih koji se vratise i zapocese raznorazne farme, tovnih junadi, svinja ili cega vec ne, lepo im je islo dok su imali svoj kapital, kad ga potosise jaucu na sav glas.

Poslednja izmena:
Tebe ne znam, ali znam mnoge koji su dosli sa planovima i nesto kapitala i proklinjali dan kada su to ucinili (odprilike licno iskustvo). Ovde vladaju druga pravila, nije dovoljno imati plan i nesto para, moras imati debele veze u svim oblastima koji se doticu tvog posla, a kad se razbolis pa moras u bolnicu, kukaces ko sinja kukavica sto se lecis po stalama. Ako imas skolsku decu, razocaraces se od nebuloznog gradiva.... Mozes imati dobar auto, prvo ces strcati i izazivati zavist a isti ces razyebati po nasim divnim putevima. Dodje vikend, nema izletista, zabavnih parkova, bazena ( sem u Bgu) gde mozes kao po inostranstvu setati i gledati patke i labudove na gradskom jezeru.... Ima tu jos mnogo cega, ali nek ti je sa srecom i dobro dosao iz raja u pakao.
Skoro upoznah jednog lika koji je nakon 40 god dosao iz Amerike, sa par hiljada evra hteo da nam pokaze kako se radi biznis. Eno on i zena se poubijase od svadja i po svoj prilici ce se vratiti.... Ne kazem,, ima onih koji se nisu snasli u inostranstvu, ima i onih koji se vratise i zapocese raznorazne farme, tovnih junadi, svinja ili cega vec ne, lepo im je islo dok su imali svoj kapital, kad ga potosise jaucu na sav glas.

А да ли знаш неког ко се лепо ситуирао иу иностранству , па се ипак вратио у Србију ипочео све из почетка. Такав је на пример мој лични сучај. Дакле, тамо сам живео сасвим пристојно и удобно. САве ми је било решено, па сам се 91 године вратио из етичких разлога. да поделим са својим народом све што је уследило. Па сам све започео из почетка. Ни једног часа се нисам покајао. Ни на тренутак. А познајем више људи који су урадилиисто и не кају се . Чак поизнајем једног Србина, који је је рођен у Француској, а ни реч српског није разумео. Једном је присуствовао извођењу српске православне музике у граду Туру, па се потпуно преобразио,. Преселио се у Србијхуза стално у сред бомбардовања 1999 године. Уз све, то, морам да кажем да личнопознајем више странаца, Немаца, Енглеза, који могу да живе на било којој тачци земљине кугле а изабрали су Србију да прожие живот у њој... Како то, мајку му?

Zbog cega ti mislis da se u Srbiji moze uspeti samo gajeci farme ili kao sto rece diskutant ispred tebe prodavajuci dzemove po vasarima? Da li postoji i nesto drugo cime se Srbin po povratku iz inostranstva moze baviti osim poljoprivredom ili stocarstvom? Ja sam rodom iz Beograda (ima nas i takvih) i sa tim poslovima nikad nisam imao dodirnih tacaka, sto ne znaci da time omalovazavam pomenute grane.
Ne ulazeci u nacine sticanja automobila uvidjam da se vozni park u poredjenju sa pocetkom ili sredinom prosle decenije osetno podmladio tako da i da dodjem sa nekim malo boljim autom na ulicama Beograda signurno da necu strcati. Ti verovatno spadas u onaj krug ljudi koji govori da nikad nije bilo gore. Problem je samo u tome sto se jako lako zaboravlja sve ono sto je dobro a konstantno prenaglasava ono sto je lose.
Zamisli da zivis u stranoj zemlji i da ti dete dozivi diskriminaciju samo zato sto je stranog porekla. Kako bi onda reagovala? Kako bi mu to objasnila? Kriv si zato sto si Srbin? Kakvo god da je gradivo u Srbiji (a sumnjam da je nebulozno) sigurno nije losije od onog sto bi ovde naucilo.
Grdno se varas sto inostranstvo nazivas rajem. To sto se tebi od labudova (kojih btw ima i na Dunavu u Zemunu) i gradskih jezera prividja rajsko dvoriste nema nista zajednicko sa stvarnoscu.

Džemovi o kojima sam pisala su bili visokokvaliteni, namenjeni za prodaju po prodavnicama zdrave hrane i luksuznim prodavnicama slatkiša jer su bili pravljeni sa stevijom, jagode organskog porekla, dodavana je vanila u šipkama, neprskana narandža, i još ponešto. Uopšte nisu sanjali o velikoj produkciji i prodaji po vašarima.
Takođe imaju dve ćerke školskog uzrasta koje su bile diskriminisane u Srbiji jer su ih smatrali drugačijima pošto govore blago akcentovano što je posledica provedenih godina u Nemačkoj.
To je samo njihovo iskustvo. Ja imam mogućnosti kad god hoću da odem preko jer mi brat ima jako veliku firmu u Sloveniji a i imam pravo na Mađarski pasoš, pa opet nisam otišla. Stvar je u tome da neko ko živi preko nikako ne može da se ubaci u ovdašnji način življenja. Ovde zakoni ne važe za one koji bi trebalo da ih poštuju, ali zato neki obični ljudi budu gaženi od države i za najmanju sitnicu.
Mito i korupcija je svakidašnjica i ako ne plivaš u tim vodama, teško da ćeš uspeti.
Meni ovaj život odgovara, odgovara mi rizik koji on nosi i borba koju vodim ovde. Ako ste spremni na to, vratite se. Ljudi vole različite stvari. Meni skroz odgovara za sad.

Zbog cega ti mislis da se u Srbiji moze uspeti samo gajeci farme ili kao sto rece diskutant ispred tebe prodavajuci dzemove po vasarima? Da li postoji i nesto drugo cime se Srbin po povratku iz inostranstva moze baviti osim poljoprivredom ili stocarstvom? Ja sam rodom iz Beograda (ima nas i takvih) i sa tim poslovima nikad nisam imao dodirnih tacaka, sto ne znaci da time omalovazavam pomenute grane.
Ne ulazeci u nacine sticanja automobila uvidjam da se vozni park u poredjenju sa pocetkom ili sredinom prosle decenije osetno podmladio tako da i da dodjem sa nekim malo boljim autom na ulicama Beograda signurno da necu strcati. Ti verovatno spadas u onaj krug ljudi koji govori da nikad nije bilo gore. Problem je samo u tome sto se jako lako zaboravlja sve ono sto je dobro a konstantno prenaglasava ono sto je lose.
Zamisli da zivis u stranoj zemlji i da ti dete dozivi diskriminaciju samo zato sto je stranog porekla. Kako bi onda reagovala? Kako bi mu to objasnila? Kriv si zato sto si Srbin? Kakvo god da je gradivo u Srbiji (a sumnjam da je nebulozno) sigurno nije losije od onog sto bi ovde naucilo.
Grdno se varas sto inostranstvo nazivas rajem. To sto se tebi od labudova (kojih btw ima i na Dunavu u Zemunu) i gradskih jezera prividja rajsko dvoriste nema nista zajednicko sa stvarnoscu.

Pa vidi, tako kao ti su razmisljali i moji roditelji, narocito moja majka, uplasena od deskriminacije, da ne ostanem nepismena i koje cega jos, te me vrati u raj na zemlji zvani Srbija. Doduse, oni su uredno ostali da se diskriminisu do penzije. Sada su dosli u svoju voljenu zemlju, ne bave se nikakvim poslovima, ali, kad je frka sa zdravljem, trk na avion pa se tamo lece. Vodi racuna da ti deca ne nabiju na nos to sto si u njihovo ime mislio "dobro"!
Ok, beogradjanine, za Beograd ti treba dobra lova a i pored toga moraces da se partijski angazujes ako zelis da uspes. Samo pazu koji stranku biras i tu ti je mac sa dve ostrice. Uglavnom, nek ti je sa srecom trebace ti!

Back