Povratak iz inostranstva u Srbiju!

Tacno, to je poenta zivota u Srbiji...

---------------------------------------------
Nego da bih upotpunio sliku nekadasnje srbije i danasnje....
Davno, bio sam mali, kad sam bio u gostima u Aleksincu, ne znam tacno datum, ali je bilo toplo tih dana...
Tamo postoji korzo, tj ljudi setaju glavnom ulicom kao u Sapcu ili nekim drugim gradovima...
Korzo tamo pocinje bebicama u 17h-20h, pa malo stariji , pa onda tinejdzeri od 20h i veliki od 21h...
I negde oko 21.30 prodjose dvoje kola hitne pomoci...sa upaljenim rotacijama...
Posle petnaestak minuta sporednim ulicama prodjose jos 5 i vise kola hitne pomoci sa sirenama...
Ljudi su sedeli po kafanama i kaficima i pocese da ustaju i odlaze kucama.Muk...
Video sam kao dete muk zebnje celog grada, iako niko od aleksincana nije imao rodbinu u rudniku, oni su ziveli u Aleksinackom rudniku ,mestu 5km od Aleksinca, samo je par ljudi iz Aleksinca radilo u rudniku,kao inzenjeri.
Niko nije znao nista, a video sam i vlazne oci, ali ne plakanje...cudne su to oci, ono kad se nekad iskrade suza iz krajnjeg ugla...

Mladji su otisli kucama, stariji su neki otisli kucama, a neki do doma zdravlja, da pitaju da li treba krvi....
Rekli su im da idu kucama, da ne znaju nista...
Nekih 40 minuta kasnije je bila sirena 1min... tada su svi znali, tada je vec bio pust grad, tada su svi koji su hteli otisli do doma zdravlja ili bolnice...

Te Srbije vise nema.
Sad bi to masovno bili lutajuci reporteri, senzacionalisti, kakva suza u ivici ociju.....

Tacno, to je poenta zivota u Srbiji...

---------------------------------------------
Nego da bih upotpunio sliku nekadasnje srbije i danasnje....
Davno, bio sam mali, kad sam bio u gostima u Aleksincu, ne znam tacno datum, ali je bilo toplo tih dana...
Tamo postoji korzo, tj ljudi setaju glavnom ulicom kao u Sapcu ili nekim drugim gradovima...
Korzo tamo pocinje bebicama u 17h-20h, pa malo stariji , pa onda tinejdzeri od 20h i veliki od 21h...
I negde oko 21.30 prodjose dvoje kola hitne pomoci...sa upaljenim rotacijama...
Posle petnaestak minuta sporednim ulicama prodjose jos 5 i vise kola hitne pomoci sa sirenama...
Ljudi su sedeli po kafanama i kaficima i pocese da ustaju i odlaze kucama.Muk...
Video sam kao dete muk zebnje celog grada, iako niko od aleksincana nije imao rodbinu u rudniku, oni su ziveli u Aleksinackom rudniku ,mestu 5km od Aleksinca, samo je par ljudi iz Aleksinca radilo u rudniku,kao inzenjeri.
Niko nije znao nista, a video sam i vlazne oci, ali ne plakanje...cudne su to oci, ono kad se nekad iskrade suza iz krajnjeg ugla...

Mladji su otisli kucama, stariji su neki otisli kucama, a neki do doma zdravlja, da pitaju da li treba krvi....
Rekli su im da idu kucama, da ne znaju nista...
Nekih 40 minuta kasnije je bila sirena 1min... tada su svi znali, tada je vec bio pust grad, tada su svi koji su hteli otisli do doma zdravlja ili bolnice...

Te Srbije vise nema.
Sad bi to masovno bili lutajuci reporteri, senzacionalisti, kakva suza u ivici ociju.....

Kada sledeci put pises potrudi se da napises kako treba, tacnije cinjenice, a ne ono sto tebi prija:dontunderstand:
Ako te bas zanima zivim u Aleksincu, tacnije na Al. Rudniku i to je udaljeno 3 km od grada, a drugo u rudniku nije radilo samo nekoliko inzenjera iz Aleksinca, vec je ogroman broj radnika razlicite strucne spreme bio iz Aleksinca! Da ne shvatis pogresno, ne branim niti opravdavam nikoga, ovde sam doseljena!
Nekada je rudnik sa pratecim objektima uposljavao 2000 ljudi, a u samom naselju zivi oko 3000 ljudi i to je ljudi razlicitih nacija i vera!
Sve o korzu je istina, bilo nekad, a sada se samo pripoveda ;)

Pa nisam ja kao klinac trazio statistiku....
Zvanicno je u rudniku dosta i iz okolnih sela oko Aleksinca.
Ono sto sam rekao se moze tumaciti u %, stvarno nije mnogo ljudi imalo svoje u rudnicima, iako su prve komsije tamo gde sam bio bili upravo Glavni direktor rudnika ili nekog pogona.Ali rad od 7-15h.
Cinjenice su razni fakti, ali ja sam se koncentrisao na ono sto sam video i cuo uzivo.
Aleksinac je ipak imao preko 15.000 stanovnika.
A kad se gine , gine se u jami, ne za stolom.
Dobro je i ovo sto se desilo , cisto da se vidi kako je znacajna cifra od 2000 i da li je stvarno ogroman broj radnika bio iz Aleksinca i koliko to utice na duh gradjana tog mesta.
Da li je moj post bio provokacija prepuna izmisljotina, da li je fabrikovana pricica koja mi prija,ili iritacija da se posvoji mesto dogadjaja...?

Nisam stekao utisak , ali ocigledno da sam potpuno izbrisao vaznost mesta Aleksinacki Rudnik u celoj prici, prebacujuci sve sentimentalne reakcije na mesto Aleksinac, odvajuci ga pri tome prihodno i poslovno od Aleksinackih rudnika i rudarstva.
Pa zato naglasavam, Aleksinacki rudnici su mesto u kojem je sve zavisilo od rudnika i normalno i zivot i strah....
Aleksinac nije toliko upleten u tu pricu, kao Obrenovac npr, Tuzla, gde celo mesto zavisi od proizvodne delatnosti rudnika...
Inace bilo 3 ili 5km potpuno je sve jedno zato sto hodnici rudnika idu duboko ispod samog grada Aleksinca i prostiru se cak i do Morave koja je1,5km na drugu stranu od rudnika...Nedavno je bilo 20 godina te nesrece, i da je bilo u novembru mesecu.

Niko nije ni poverovao u tu cifru od 5 radnika u Rudniku iz Aleksinca!Ali poenta price Tuznog patka je u zajednistvu i kolektivizmu,koji ne da ne postoji u Srbiji,vec je presao u one najruznije osobine jednog naroda!
Pre nekih 30-40godina kada se Vojvodina naseljavala uglavnom stanovnistvom iz Bosne,kada neko krene graditi kucu,svi su prititcali u pomoc,jes da te kuce nisu izgradjene kvalitetno i po standardu,ali postojao je osecaj da se pomogne pridoslici da stvori sebi krov nad glavom!Sada,toga nema!Pojavom Pink TV,loseg programa na RTS,gde su sve serije rekordne gledanosti,raznoraznog kica koji se prezentuje narodu,od kada su skole postale samo obrazovne ustanove,a ne vaspitno-obrazovne,kao u moje vreme,prave vrednosti su postale iskrivljene!Tako se u narodu razvila zloba,pakost,teznja iskljucivo ka materijalnim!

Pade mi na pamet septicki potok u Kaludjerici.
To vam je primer kako se danas radi po srbiji...Jedna ili nekoliko pilicarskih farmi , i vecito zariste eseria koli bakterija u recici koja tece, ogromna kolicina komaraca i letecih bubica i vecina potice sa recice...
Ko je osetljiviji ima da se cese od dva uboda ko da ga je sto osa ubolo, a tako i da se oseca...

Malo ljudi zna za brazilsku muvu, to je kao zunzara polozi jaja na obicnu kucnu muvu sa donje strane, i muva kad leti i sleti , prenese jaja na to na sta je sletela...
Kod coveka ili sisara se larva odmah zakopa pod kozu, dosta je pola minuta...i tamo raste do velicine veceg pasulja i vece...
Otkriva se ako se cesanjem napravi otvor ili kad sazru pa pocnu da izlaze zrele larve....
E pade mi na pamet, ne daj boze da neka nova bolest dodje u srbiju prvo, ima 9/10 srba da pomre dok ne otkriju sta je to sto ubija ....
Ne zato sto nemamo obrazovane lekare, nego zato sto svako radi svoj posao na nacin na koji se radi....
Jos je poznata afera kad su se grci bunili sto Tomica negira prolazak koksakija preko Srbije, pa su grci bili zateceni , ali su reagovali, a mi zvanicno nismo imali vise od 10 slucajeva, a ustvari masa staraca zaginulo, a i mladi dugo bolovali i imaju posledice od toga...

Nema greske u ponasanju i proceni drustva, ako celu nasu vlast, drustvo , medije, strucnjake zamenim sa sta bi se Pera medved iz Kormana setio i kako bi razmisljao da upravlja zemljom...
Nenacitan, priprost i alav seljak, zeljan situacije da leci kompleks "mislis ako sam sa sela da sam glup i manje vredan".
Ono sto je utesno je da se za nekih 10 godina ocekuje stvaranje uzeg centra Beograda gde ce biti odvojeno , za elitu....znaci drugaciji nivo svega, prikaz moci, prikaz zelja i prikaz nivoa...Menhetn...

Nije sve tako crno! Dosta ljudi je frustrirano zbog lične finansijske situacije pa zato ima toliko negativnih komentara i ja sam jedan od njih ali ne gledam tako negativno na život u Srbiji.
Ne kažem da nema problema ima ih dosta ali svakim danom je sve bolje i naravno sve zavisi od toga kako se ko snašao i prilagodio.
Neko je uspeo i pokrenuo svoj biznis i posluje dobro dok neki nažalost nisu uspeli...

Mislim da je sale pitanjem hteo na neki nacin nesto drugo, ali nek bude da je hteo da pita za poslovnu atmosferu...
A ona je trula da ne moze trulija da bude, moze, samo reketi fale.....

A poslovna etika nam je u stilu "Zivot u promocijama"
To je poslovna etika koju karakterise srpski mentalitet.
Kad nam neko prvi put dolazi kao musterija, dajemo mu popust, da ga navabimo, ljubazni smo , skidamo zvezde sa neba..
Kad nam postane stalna musterija, dizemo cenu, radimo ofrlje, pozivamo se na staz zajednockog poslovanja da prodje kroz prste neka baljezgarija itd...
Znaci promocije (popust prvima i prezentacija) nam idu dobro , a biznis nikako...

Tako su najuspesniji oni koji podese posao prema novim musterijama, koji vrte svoj poslovni plan i zive u vecitim promocijama i prezentacijama....

Ko nudi stalnu , uzeglu , makar i dobru uslugu, bice trazen, ali jednom u 5 godina, a nek prezivi od bogatog ujaka do tada...

Danas sam se vratila iz Nemacke,nakon dvonedeljnog boravka tamo!Cim sam presla nasu granicu doslo mi je da placem!
Inace,moj otac ima tamo stan,pa smo otisli da ga renoviramo,jer je bio u ocajnom stanju!Kako je tamo sve jednostavno!Postije VELIKE prodavnice sa gradjevinskim materijalom gde na jednom mestu kupite sve,nema lutanja po gradu iz jedne u drugu radnju,kao kod nas!Od cigle do plocica,laminata,rigipsa,i sve sto ide uz to!Imaju kamioncice,koje iznajmite licno vi i odvezete vas materijal do kuce!Koje stovariste bi vam kod nas dalo kamion da odvezete kupljeno!?Sodzirom da smo stranci mi nismo imali pravo na to,ali ko ima stalnu adresu i naravno vozacku,to moze!Iznad ocevog stana zive srbi iz Loznice,a iznad njih mladi bracni par nemaca!Znate li ko nam je pomogao!!!???Upravo nemci,a nasi se kriju u stanu,cak nisu hteli ni kafu sa nama popiti iako sam ih tri puta zvala!Racunam,nasi su,pa da popijemo kafu!Mlada nemica nam je poslednje vece spremila veceru i srdacno nas ispratili,dok su ovi "nasi"gvirili kroz zavese!Ma,mi kao narod da se pokrijemo usima koliko smo neljudi!

Ljudi, poslednja dva i po meseca sam u Italiji, na severu. Tek kad malo provedeš vremena "preko" shvatiš koliko je trulež ušla u sve pore naše zemlje... i koliko život i rad (biznnis pogotovo) nema smisla u poređenju sa ovim ovde.
Ovde svi rade kako treba, niko se ne pravi pametan... poštuje se red, sve je čisto... i naši ljudi rade po propisu. Niko nikome ne duguje i sve radi nprmalno. Nema kašnjenja.
Ako me nešto nervira z Srbiji, to je kad uradim posao i posle jurim klijenta sto godina da mi plati... pa na šta to liči?

Upravo to je razlog zasto Srbija nije napredna zemlja!Nema zakona,a oni koji vec postoje su vecinom prilicno nelogicni,nefunkcionalni i postoje samo u cilju da vam drzava na osnovu njih naplati raznorazne takse,a takodje svako ko ima "ujku"na nekoj funkciji(ne mora to uvek biti neki visoki polozaj)ne mora ni te postojece zakone da postuje!
Zasto je NEmacka to sto jeste!?Zato sto su pametniji od nas ili sto imaju veca prirodna bogadstva od nas?NE!Kod njih postoji zakon za sve,i svaki sluzbenik ga tumaci isto,a ne kao kod nas,gde god odem sa istim pitanjem,obavezno dobijem neki drugi odgovor!Oni osluskuju javno mnjenje,prate sta ne valja u postojecem zakonu,i menjaju ga ako za to postoji potreba!Mislite da sami zitelji Nemacke imaju svest o ocuvanju zivotne okoline?Naravno,ne!Zakonom morate reciklirati vase smece,u suprotnom ga komunalci jednostavno nece odneti,a kada se zatrpate smecem,jer niste reciklirali,stici ce vam kazna da vam usi otpadnu!A da ne govorim da bacite smece na auto putu,Boga mi,zavrti vam se u glavi za novcanu kaznu!Ali za razliku od nasih saobracajaca koji samo gledaju kako da vam naplate kaznu,njihovima je cilj,ne naplata vec odrzavanje reda u saobracaju!I uopste,cilj njihovih sluzbenika je RED,koji uglavnom ima logike,a ko ga se ne pridrzava,mora biti kaznjen!
Zato mi i dalje nije jasna bilo cija zelja za napustanjem neceg tako uredjenog,da bi se zivelo u haosu!A jedini razlog za to vidim,kao sto neko vec rece,je taj sto nasi ljudi ne pokusavaju da se integrisu u njihovu zajednicu,vec im je cilj samo da zarade za kucu u Srbiji i auto sa kojim bi ovde lecili komplekse,jer vecini viri praziluk iz d.peta,ma gde ziveli!

Zivim vec dovoljno dugo u inostranstvo da bih znala da ovde nije idealno, ali sam jos duze zivela u Srbiji pa sam potpuno svesna da je tamo jos gore. Evo mog primera: ja sam o trosku drzave Srbije zavrsila srednju skolu, fakultet, postdiplomske studije i pocela rad na doktorskoj disertaciji. Nisam nikom platila dinar jedan i onda posle svega u svim naucnim ustanovama su mi rekli sorry. Sad, nisu mene ovi odavde vukli za rukav, ma kakvi, morala sam da se nudim ko devojka sa falinkom, al na kraju su me prihvatili i napravili smo simbiozu na obostranu korist. Pa sad, ko je na gubitku? Ja sigurno nisam. Nije ni ustanova za koju radim, ni Kanada. Na gubitku je samo Srbija. Ako po ovdasnjim cenama skolarine uzmemo ja sam drzavu kostala preko 100.000 dolara. Da ne pricam o vrednosti projekata na kojima sada radim. A to su za Srbiju potpuno bacene pare. Ja sam samo jedan od ko zna koliko hiljada primera. Epa, nezgoda je sto je kod nas u svakom segmentu drustva isto.
Zato pamet u glavu. Ako ti nedostaju prijatelji, bar je sad dostupno da pricas s njima preko interneta koliko god hoces. Ako te brine to sto su ti deca pravi Nemci, opusti se. NIko ti ne garantuje da bi u Srbiji bili ono sto ti zelis. Vremena su se promenila u odnosu na to kad smo mi bili deca.
Dobro razmisli i nemoj da napravis neki potez zbog koga bi se kasnije kajao celog zivota.

Ne postoji idealna zemlja za zivot,samo je pitanje ko sta smatra kvalitetnim zivotom!Pojedinci se super snalaze u haosu,neko ne zna za bolje,jer nikad nije izasao iz zemlje i zadovoljan je sto ima sta jesti,a neki u koje spadam ja,ne mogu se snaci u ovom haosu od zemlje do smrti!
Ovde nam se deca zatupljuju i spremaju za zivot u neuredjenom drustvu!Ko zivi van Beograda,nedaj Boze u nekom selu,mogucnosti da svoje dete date na neki sport,da razvije neke talente su ispod nule!
Na zapadu se ceni talenat i obrazovanost,i ko to zeli,treba odavde jos juce otici!Ko je zadovoljan sa prezivljavanjem,bice srecan i presrecan ovde!

Back