Pozdrav svima!
Procitah par postova unazad,pa mi nije jasno sta je,cini mi se,Sasa mislio o tome da ljudi gube vreme na forumu pisuci postove?Zar forum ne sluzi za to?Ali nebitno!
Privukao me je naslov teme,jer i ja sam u neku ruku povratnik,ali ne bas uobicajen!Naime,rodila sam se u Nemackoj daleke 70

u divnom gradicu Helbronnu!Kada sam dobila poziv za skolu,moja"pametna"majka,me je vratila za Srbiji,da ne ostanem nepismena,jer nemacke skole ne valjaju!

Odrasla sam kod strica,gde sam rasla bukvalno kao Pepeljuga!Roditelji su se u medjuvremenu razveli,majka preudala,otac se vise puta zenio,i pored mojih suza da budem sa nekim od njih,a najvise sam se obracala majci,nikada se niko od njih potrudio nije da mi tu zelju i ispuni!Verovatno sam u periodu detinstva patila za roditeljima,pa ta zelja nije bila direktno vezana za povratak u Nemacku!Mada,nisam 100%sigurna u to,jer kada sam za letnji i zimski raspust odlazila u posetu roditeljima,onog trena kada stupim na Nemacko tlo,ja sam osecala da sam kuci!Majka me je zamajavala,te zavrsi osnovnu skolu,te zavrsi srednju,verovatno u nadi da cu prekinuti da je molim,a kada sam zavrsila srednju,saopstila mi je da sam zakasnila,jer nemam vise 16god!U medjuvremenu sam zavrsila Visu kozmeticku skolu,uz njihovu finansijsku pomoc otvorila kozmeticki salon,udala se,rodila decu!Imala sam uvek novca i posla,ali...Novac jeste neophodan,ali ne i dovoljan,barem meni!Kada sam se razvela trazila sam po stoti put pomoc oko odlaska,sada vise zbog dece nego zbog sebe,ali i tad me je odbila,jer tada je vec nastupila kriza,pa majka nije zelela da budem cistacica!Moj stav o odlasku u inostranstvo se ne svodi na to da odem tamo da radim i zidam kucerinu u Srbiji!Moj san je da mi deca zive u zemlji sa zakonom koji se postuje,u zemlji gde vas sluzbenici ne psuju,gde nema redova u kojima vam svi disu za vrat,gde imaju igralista i bazene,gde nastavnici ulazu svoje znanje pedagogije da otkriju talenat u detetu,gde se ceni rad...
Skoro sam bila u Nemackoj po svog oca koji je bolestan.Boravio je nakon tri meseca po bolnicama u banji.Lekar mi je rekao da odem u notarijet da potpisem da se prihvatam starateljstva nad ocem koji je dementan,jer oni ga nece pustiti iz banje da zivi sam,vec ce ga smestiti u Dom!Sobzirom da je moj otac odbijao odlazak u Dom,jer ima svoj stan,lekar je rekao da ce odobrenje dobiti od suda,jer mu je dijagnoza demencija!Kod nas bi ga pustili,pa sta bude sa njim!U notarijatu sam sve zavrsila za 15 minuta,nisam jurila po fotokopirnicama,niti po salterima da placam takse,kao ovde!Odnela sam to lekaru,a njega su taxijem dovezli do njegovog stana,a prevoz je naplacen preko socijalnog!Potom sam otisla njegovom kucnom lekaru,gde me je sacekala ljubazna sestra,otvorila njegov karton u kompu,odstampala njegovu terapiju,odnela lekaru na potpis,a ovde cekam pola dana da udjem kod dr.da mi napise recept(inace u nasoj seoskoj ambulanti lekar pise samo recepte i upute,nikog ne pregleda)S a tim papirom o starateljstvu otisla sam u banku i podigla ocevu penziju!Sve prosto i jednostavno!A kada sam sa njim stigla u Srbiju...e to bi mi trebalo bar tri sata da vam pisem!Ali oni koji zive ovde itekako znaju,pa im ne moram objasnjavati!Ali imama prijateljicu koja mi kaze"to je tako ovde i prihvati to"Zato sto se narod ovde miri sa svim losim,i ne trudi se da makar svojim negodovanjem iskaze da to nije dobro,u Srbiji jos dugo dugo nece doci do boljitka!
I jos nesto,moja najstarija cerka je zavrsila drugu god srednje skole,talenat je za slikarstvo,mada zelja joj je da upise graficki dizajn.Na drzavnom fakultetu godina kosta 2500evra,stim da udzbenici i pribor ne ulaze u tu cenu,a na privatno 3600evra godina!Da sam sa decom u Nemackoj,ako porodica ima troje dece,a to je moj slucaj,skolovala bi se za dzabe!A inace semestar kosta 500evra,stim ako polozi ispite u roku,novac se prebacuje za sledeci semestar!Prema tome,nostalgija,patriotizam ili sta vec mi sigurno u Srbiji nece platiti detetu skolarinu!Kako se u Srbiji ljudi na vlasti bore protiv bele kuge!?Naplate ti skolarinu,nikakvu stimulaciju mladi parovi nemaju za radjanjem dece!