Povratak iz inostranstva u Srbiju!

koji je to zayeb.

i ja do skoro tako mislio, svom detetu dao srpsko ime, da ne zaboravi svoje korene blabla, ali evo kajem se sto sam ga tako odredio, etiketirao, unapred stavio u kozu nekog srbina ciju svest mozda nece imati uopste. trebao sam da mu upisem neko internacionalno ime koje bi mu dalo slobodu da bira sta ce da bude. dok on poraste srbije mozda nece vise ni biti, niti etnicki niti na mapi, ko zna, sad ybg nadam se da nece mi zameriti odrastanje sa srpskim imenom koje njegovi drugari nece umeti pravilno ni da izgovore mozda.

Ne znam koliko ti je dete....moje dete ima skoro 7 godina i nosi srpsko ime i bas je ponosan, u jednom trenu i ja sam se zapitala da li nisam pogresila medjutim danas kad vidim kako ga on nosi vidim da nisam ni malo!

I ja sam cesto razmisljala o povratku, na zalost bilo mi je dovoljno uci u sud da mi udare apostille pecat i tamo naletela na neku budaletinu koji me izvredja jer ga ometam sa pozdravom:roll:...ili recimo kad sam otisla u posetu tetki na hirurgiju u nekoj tamo bolnici nekog tamo "veceg centra":confused:...za sad se trudim da mi deca na prvom mestu pricaju SRPSKI (i previse je nase dece sto ne znaju ni da pozdrave na srpski, krivicom roditelja:(), da korigujemo akcenat, da ucimo istoriju...da poznaju svoje tetke, striceve, rodjake....ja to necu da gledm kao manu ili nesrecu...vec srecu jer ce moci da biraju izmedju dva zla...jer ipak kad sve saberes i oduzmes na sve strane ima sranja:confused: doduse malo drugacije upakovano...a ja ovde nasla jedan bar gde mi daju spritz na veresiju:lol:

Ne znam koliko ti je dete....moje dete ima skoro 7 godina i nosi srpsko ime i bas je ponosan, u jednom trenu i ja sam se zapitala da li nisam pogresila medjutim danas kad vidim kako ga on nosi vidim da nisam ni malo!

I ja sam cesto razmisljala o povratku, na zalost bilo mi je dovoljno uci u sud da mi udare apostille pecat i tamo naletela na neku budaletinu koji me izvredja jer ga ometam sa pozdravom:roll:...ili recimo kad sam otisla u posetu tetki na hirurgiju u nekoj tamo bolnici nekog tamo "veceg centra":confused:...za sad se trudim da mi deca na prvom mestu pricaju SRPSKI (i previse je nase dece sto ne znaju ni da pozdrave na srpski, krivicom roditelja:(), da korigujemo akcenat, da ucimo istoriju...da poznaju svoje tetke, striceve, rodjake....ja to necu da gledm kao manu ili nesrecu...vec srecu jer ce moci da biraju izmedju dva zla...jer ipak kad sve saberes i oduzmes na sve strane ima sranja:confused: doduse malo drugacije upakovano...a ja ovde nasla jedan bar gde mi daju spritz na veresiju:lol:

pa moj tek se rodio, 17 meseci ima, i ja mu pricam srpski samo (majka mu nije srb), plus ima moje ime i prezime, znaci bice mali srbin sigurno. ja sam ponosan sto sam srb, mislim da smo superioran narod (iako mrzim busanje u grudi) i siguran da moj mali polu-srb osecace se isto tako.

ali ne zelim da zivim u Srbiji, ne. kad sam poceo da razmisljam da odem shvatio sam koliko ne treba da odem. imam lep zivot stvarno kao u filmu, zasto bih se toga odricao i pocinjao nesto u Srbiji iz koje sam otisao pre skoro 20 god kao klinac i gde ne poznajem maltene vise nikog.

svako ima svoju pricu i razloge. po meni, ako je nekomo udobno u svetu ne mora da se vraca i proslost i pocinje iz pocetka. meni su ovde bolji uslovi i za karijeru i za odgajanje dece (hocu da imam jos). a kad deca porastu nek idu gde hoce, ipak bice gradjani sveta i nece im biti tesko. a ja, mozda se vratim u tamo neku kucicu sto imam u Srbiji kad ostarim eto. mozda. ako pozivim toliko :-)

..a ja ovde nasla jedan bar gde mi daju spritz na veresiju:lol:

sta ti je to spritz?

ja gde zivim ljudi su toliko opusteni da nije problem ako si zaboravio novcanik da kupis bilo sta bilo gde, mozes da platis i posle nekad. stvarno su super cool, opusteni srecni zadovoljni bezbrizni, nista nije problem. svi se javljaju, pitaju kako si ili za vreme, svi nasmejani, niko se ne mrsti niti prica neke glupe price kao u srbiji. pogotovo niko ne prica o politici. sve je lako. i za kintu, posao, skolovanje, sve. jos nema ni siptara ni turka ni arapa ni nasih nikog, samo ovi "normalni" evropljani i poneki crnac. more, planine, blaga klima, zeleno uvek, ma stvarno mi se svidja i mislim detetu mom svidece se jos vise kad tu se rodio. tu su deca zdrava, juce dve devojcice mozda 5-7 godina dosle mi na vrata i kazu dobar dan ja hocu da idem da ucim da jasem konja ali moj tata kaze moram sama da platim i evo ja imam plan da prosetam vaseg i ostale pse po komsiluku za 1euro na dan. a roditelji su joj bumbari po nasim standardima. mislim to je to, tako hocu moje dete da odraste.

Krpa prema zakrpi....

Ko je radan, i zeli da se kroz rad razvija, njemu ce sasvim sigurno odgovarati inostranstvo vise nego srbija...
A ko hoce da zivi , radi koliko mora i dolazi do kesa , a osecaj svoga na svome mu je bitniji od osecaja ljudskog postovanja prema pojedincu, on moze debelo da razmislja da zivi u srbiji...

Nema smisla zbog jednog sase kome ocigledno odgovara primitivizam srbije za evociranje uspomena, kojih nemam pojma, osim ako je iz bosne, i za jacanje zilavosti svoje dece sutra, ostavljati utisak da ce nekom kvalitetnom a ko je u inostranstvu ovde biti bolje...

Ne treba izuzeti iz vida ko je nekad odlazio u inostranstvo , ko odlazi u vreme krize, ko odlazi danas, da nisu svi visokoprofilni razumni ljudi , sto se moze videti u letnjim mesecima kad posmatrate kola na autoputu blizu granice...
Ima neke slicnosti i kod turaka koji ovde ubijaju po juznoj srbiji automobilima, naprave takvo smece svuda, nema mesta gde ne naprave, a u nemackoj nema toga...

U stvari za vecinu ljudi mozda i vise odgovara srbija....jer ovde ne zaboravite da vlada manji kvalitet i manja inteligencija, pa ce vecina ipak biti svoja na svome...
To nije vladavina uredjenja i inteligentnijeg pristupa kao sto je bilo u SFRJ, a nije ni vladavina kapitala kao u nekim zemljama , elite , ili socio kulture ....

Posto su ljudi emotivni , a vecina je kad je emotivna i iracionalna, to se o ovom pitanju moze pricati samo potvrdno inace nastupaju krupni problemi...

Ako procenjujete da ste seljos, da volite da se q.r.cite, da se eksponirate, onda srbija nije uopste lose resenje za vas...
Ne morate nikome reci, sami procenite...
Ovo je seljacka zemlja u kojoj zitelji sela izumiru i propadaju,ali seljaka je sve vise....
Ja stvarno savetujem takvim psiholoskim profilima da dodju i uzivaju, a stvarno ce uzivati u Srbiji...

djeca su mala, jos nisu posla u skolu.
just men je u pravu,
upoznao sam puno nasih ljudi koji su poslije par mjeseci se vratili u srbiju
ako hoces nesto da ostvaris mozes to bilo gdje da uradis
ali ako hoces da budes medju svojima onda to mozes samo u otadzbini
kad stavis sve na vagu, pogledaj sta ti je vaznije

ако хоћеш да се вратиш, купи имање у срему, инђија, белегиш, батајница, сачекај изборе 2012 па онда, има Србија потенцијала

Ne treba izuzeti iz vida ko je nekad odlazio u inostranstvo , ko odlazi u vreme krize, ko odlazi danas, da nisu svi visokoprofilni razumni ljudi , sto se moze videti u letnjim mesecima kad posmatrate kola na autoputu blizu granice.....

zbog takvih bio sam srecan sto imao slovacke tablice, odnosno veoma bih se stideo da se pojavim u beogradu sa nekim nemackim ili svajcarskim registracijama.

isto zbog takvih, kad neko na zapadu pita me odakle sam kazem "Srbija" onako malo jacim glasom i prodornim malo duzim pogledom i kao da stanem u gard da se odbranim od potencijalnog loseg iskustva pitaoca sa "Srbima".

isto, kad skoro posetio Srbiju autom s nekim drugarima strancima, kad na auto-putu nasem vidimo na primer zapadne tablice i za volanom glavati crni s tolikim dlakama iz nosa da se vide eto kroz stakla, mi se se zezali kao vidi ga ovaj Beclija ybt, ili cist Nemac ili cist Svajcarac :-D

Poslednja izmena:
Krpa prema zakrpi....

Ko je radan, i zeli da se kroz rad razvija, njemu ce sasvim sigurno odgovarati inostranstvo vise nego srbija...
.

koliko sam samo video nasih po zapadu koji "ne rade nista", mislim nisu zaposleni, zevaju sede po kaficima ili nasim klubovima, imaju dobra auta i plazma televizore ipak i nekako tripuju da mnogo su uspesni u zivotu.

mislim da upoznam nekog iz druge nacije da "ne radi nista" a da ipak je normalno obucen ima dobro auto i sedi u kaficu jako bih se zacudio i mislio bih da preda mnom je neki prevarant, ali kod nasih je to toliko uobicajeno tako da znam da je bmw kupio od socijale i povremenog sljakerisanja na crno, odecu kupuje fals ili kod lopova, a pare u stvari nema niti ih trosi na neke stvari kao ostali ljudi.

i onda takav neko mi prica da je bolje u Srbiji, jer domorodacki jezik ni posle nekoliko godina nije naucio kako treba, ne poznaje ljude iz domorodacke populacije, niti njihovu kulturu i desavanja, cak ne gleda njihov ni TV program nego srpski.
mislim da li ti ljudi uopste znaju nesto o toj stranoj zemlji u kojoj zive?

Krpa prema zakrpi....

Nema smisla zbog jednog sase kome ocigledno odgovara primitivizam srbije za evociranje uspomena, kojih nemam pojma, osim ako je iz bosne, i za jacanje zilavosti svoje dece sutra, ostavljati utisak da ce nekom kvalitetnom a ko je u inostranstvu ovde biti bolje...

:dontunderstand:

Прво треба да научиш да пишеш, па тек онда да почнеш да прозиваш за примитивизам.

Досад је већ требало да схватиш да твоје фрустрације и комплекси ниже вредности немају никакве везе са нечијим животним избором да живи у земљи коју сматра домовином или у земљи коју сматра иностранством.

To su mi rekli i na pijaci...seljaci....
Kazu da je svako voce i povrce kod nas zdravo, bez obzira kad prskano, da su seljaci pravi naucnici i da znaju tacno kad treba sta da se prska , a da ne pogode kisu, i da im roba za pijacu izgleda super...i da se dobro proda...

Doduse upotrebise rec mlad si jos, ne frustracije i komplekse, ne znam zasto nisu upotrebili te reci...

Tebe bih mogao da pitam , znas li ti uopste sta je primitivizam, mislim kakvo je znacenje te reci?
Ili si je cuo , pa po pezurativnom (uvredljivom, prevod , da ne sirimo recnik) znacenju znas kako to otprilike gomila shvata...?

Tacno je da u Srbiji bas i ne mozes da pravis kritiku ili konstruktivnu kritiku.
Svi su od skora u pravu, i moras da se boris za to da ostanes u pravu, bez obzira sta je stvarno istina...
Ko sisa istinu...Bitan je imidz...

Sa druge strane , da li prolazak pored djubrista izaziva kod tebe frustraciju ili kompleks...
A primetis li ga...neprijatna jedna gomila djubreta...ili ignorises....?
A ako opises tu gomilu djubreta, jesi li frustriran ili kompleksas....?
Cim smatras da je znacajna gomila smeca, a to je zbog toga sto je nisi ignorisao, znaci da si ili frustriran ili iskompleksiran....

Otprilike ovako ti ide tvoje zakljucivanje...

A sto je zanimljivo , prva recenica, "Прво треба да научиш да пишеш, па тек онда да почнеш да прозиваш за примитивизам." je bas primer trecerazrednog primitivizma...(priznajem nije ni prvorazredni ni drugorazredni...,znaci to jeste olaksavajuca okolnost,....to je ono rusenje autoriteta preko kaljanja same licnosti)...

Na kraju logicko pitanje....
Ako je izbor mesta zivljenja zavisno prevashodno od toga da je zelja da zivi u domovini , a ne u inostranstvu, cemu onda uopste tema i pitanje...?
Tu dilema nije ni postojala...makar ovde bio i svinjac, i to je sladje od inostranstva....u takvom slucaju ja tako razmisljam...kriterijum domovine je takva kad je naglasen....sto ovde ipak nije bio slucaj....kao...

:( Tuzni Patak, ne mogu se uzdrzati da ne ponovim, da si samo pokazao da...nisi na onom nivou na kom sam te smatrao (do pre ova zadnja...dva:eek:), zalosno je citati takve, lose uvijene filozofske...tekstove. Nije mi poznat tvoj obrazovni nivo (kako nastupas, zelis sebe akademskim filozofom...predstaviti:neutral:) i ne negiram da imas neko obrazovanje. Moras shvatiti da jedan pravi intelektualac nikada sebi ne dozvoljava da druge...vredja, obrazovanje nije samo...zavrsiti Uni, obrazovanje je puno...vise. Velikim covekom ne cini njegovo zvanje, njegova kultura ponasanja, izrazavanja i postovanja i onih...manje srecnih, koji sebi nisu mogli dozvoliti taj luksuz da ih neko skoluje (a u celom svetu ih ima...najvise:sad2:) je osnova za...medjuljudske odnose. U toj surovoj Srbiji, gde su tragovi ratnih zbivanja jos uvek prisutni, taj narod, na koji ti tako pljujes (a i sam si deo...njega) ima jos uvek ponos i dovoljno patriota (puno njih van granica) da u nekoj doglednoj buducnosti, ima bolji kvalitet zivota.
Sa takvim stavom, razmisljanjem, umisljenoscu, na zapadu ces biti isto sto si u...Srbiji :(, jedan od mnogih...koji nisu puno doneli ni sebi ni drustvu :neutral:
Umisljenost je uvek bio znak neprosvecenosti i nekulture a skromnost, znak velicine, prosvecenosti i obrazovanja. Tvoji udarci ( i...kolege iz...daljine) samo govore o gore navedenoj frustaciji i...nesposobnosti, slabosti odredjene licnosti :rtfm:
Sasa, ne daj se obeshrabriti, nije u Srbiji zlatno, nema discipline, pouzdanosti i cesto manjka na...kulturi, ali zato ima puno drugih, da ih nazovem, prednostima...koje mozda vise ispunjavaju tvoj pogled na kvalitet i puninu...zivota. Puno srece i ne daj se...obeshrabriti :bye:

Kao da citam moju kevu pre nego je odlucila da se vrati u Srbiju posle 19 godina rada u inostranstvu, a svi joj govorili isto tako da ce napraviti ogromnu gresku. Sad ne prodje dan da se ne kaje. Isto je kao i ti u inostranstvu provela mnogo godina, imala fenomenalan posao u velikoj firmi gde su je tretirali sa postovanjem, sredjen zivot, sve, ali s vremenom je dosla nostalgija za Srbijom i isto tako bas kao ti pricala da ide tamo gde su njeni ljudi, da su ovde ljudi dosta hladni, da ce u Srbiji uskoro ionako biti bolje itd itd. Napustila je sve i sa mojim ocuhom (na njegovu ideju) se vratila i otvorila firmu. Firma radi dobro, ne zali se na to (mada dok je otvorila i sve krenulo kako treba prosla je kroz drvlje i kamenje a i dan danas kuburi sa stalnim izmenama zakona, ponekim cak i totalno nelogicnim, samo da ti uzmu lovu), ali sve ostalo je daleko ispod onog sto je ocekivala. Sad bi da se vrati unazad u proslost i ne uradi takvu gresku, ali sada je kasno.
Moj ocuh je bio ovde proslog meseca, mesec dana na rehabilitaciji, rekao je da ga je sve podsetilo kako stvari funkcionisu u normalnoj drzavi, i koliko su ljudi svuda ljubazni i kako je sve cisto i kakav je nivo profesionalnosti itd itd..razlika je drasticna. :confused:

Zelim ti stvarno sve naj naj, posto vidim da si se isto kao ona odlucio da vratis i ne moze te niko odgovoriti (iako veruj sve sto ti ljudi ovde kazu kako je u Srbiji tacno je, sve to govori i moja majka, ali ti to ne zelis da cujes, stavise mislis da ljudi ne zele 'dodjose' ^^), mozda ce sa tobom situacija biti drugacija, ali bojim se da nece jer nisi malo godina u inostranstvu nego mnogo, naucen na neki drugi nivo kulture, poslovanja, ophodjenja ljudi. U prvo vreme ti nece smetati ali s vremenom bojim se da hoce a onda se zaista nadam da ces bar imati gde da se vratis. A deca? Tu ti tek zelim srecu, nadam se da citas vesti sta se desava po skolama u zadnje vreme. Doduse ne znam kako je u Nemackoj, mozda je i gore.

Poslednja izmena:
:( Tuzni Patak, ne mogu se uzdrzati da ne ponovim, da si samo pokazao da...nisi na onom nivou na kom sam te smatrao (do pre ova zadnja...dva:eek:), zalosno je citati takve, lose uvijene filozofske...tekstove. Nije mi poznat tvoj obrazovni nivo (kako nastupas, zelis sebe akademskim filozofom...predstaviti:neutral:) i ne negiram da imas neko obrazovanje. Moras shvatiti da jedan pravi intelektualac nikada sebi ne dozvoljava da druge...vredja, obrazovanje nije samo...zavrsiti Uni, obrazovanje je puno...vise. Velikim covekom ne cini njegovo zvanje, njegova kultura ponasanja, izrazavanja i postovanja i onih...manje srecnih, koji sebi nisu mogli dozvoliti taj luksuz da ih neko skoluje (a u celom svetu ih ima...najvise:sad2:) je osnova za...medjuljudske odnose. U toj surovoj Srbiji, gde su tragovi ratnih zbivanja jos uvek prisutni, taj narod, na koji ti tako pljujes (a i sam si deo...njega) ima jos uvek ponos i dovoljno patriota (puno njih van granica) da u nekoj doglednoj buducnosti, ima bolji kvalitet zivota.
Sa takvim stavom, razmisljanjem, umisljenoscu, na zapadu ces biti isto sto si u...Srbiji :(, jedan od mnogih...koji nisu puno doneli ni sebi ni drustvu :neutral:
Umisljenost je uvek bio znak neprosvecenosti i nekulture a skromnost, znak velicine, prosvecenosti i obrazovanja. Tvoji udarci ( i...kolege iz...daljine) samo govore o gore navedenoj frustaciji i...nesposobnosti, slabosti odredjene licnosti :rtfm:
Sasa, ne daj se obeshrabriti, nije u Srbiji zlatno, nema discipline, pouzdanosti i cesto manjka na...kulturi, ali zato ima puno drugih, da ih nazovem, prednostima...koje mozda vise ispunjavaju tvoj pogled na kvalitet i puninu...zivota. Puno srece i ne daj se...obeshrabriti :bye:

Covece, znam da treba uvijeno, znam da kad glupom kazes da je glup, on se uvredi, a pametnom kad kazes da je glup , on porazmisli zasto si mu to rekao , pa mozda i vidi gde je ispao glup i to koriguje...
Tosto me napadas je nekorektno , jer sam ti vec rekao , pomozi ako mozes da pomognes, a ne da sve tumacis na svoj nacin preko hijararhije i da je svaka kritika ustvari spustanje drugoga...
To i jeste poenta mog poslednjeg posta, gde se skupljeni seljaci na pijaci brane od nesavesnih tako sto svaku kritiku shvataju kao spustanje i jednostavno odrzavaju idealan imidz...
Niti cenim pozeraj,niti puritanizam...
Znaci niti cenim to sto su svi dobronamerni , a kad coveka drma infarkt na ulici, na stanici , od 100 ljudi na stanici ispred pijace, niko nema kredit na mobilnom da pozove hitnu pomoc...To je dogadjaj od pre par meseci gde sam ja kao okoreli "mrza" odradio posao, a ne oni koji velicaju situaciju a gledaju je samo kroz otvor svog dupeta...
Lepo kazem , nekom ce srbija da legne, ovakva kakva je...
Znam ja tebe vredja sto ja takve zovem seljaci ili bosanci planinci, soj koji je primitivan u svom nastupu i ocekivanju...
Daleko od toga da sve ljude sa sela ili sve iz bosne hocu tamo da smestim...

Ali njima ne smeta stanje u srbiji...ne mnogo...
Kao sto ne moze svako da sedi 4h i resava zadatke na ispitu ili takmicenju...
I to nema veze sa znanjem ili nekim talentom...

Sad namerno preterujem jer onima kojima je bitno ono sto si ti izrekao u svom postu , njima je bitna i zadnja rec....sve drugo se ne racuna....
Mozes biti andjeo pre toga,reci koliko god hoces tacnog, ako u poslednjoj reci , dijalogu pokazes nesto sto im se ne svidja ili misle da je lose, zakljucak se stvara samo na osnovu zadnjeg izrecenog...
I zasto ne ostaviti sretne ljude,u ubedjenju da sam ja samo jedan djilkos koji uvijeno prica a kopa nos kad god stigne.
Ja sam druga prica,meni je bitnije tiho reci a uciniti , nego pricati hvalospeve a stisnuti se kad mozes da pomognes "jer ko zna kakav je neko"....

Dakle podrzavam tvoj postupak ogoljivanja moje zlobe i pakosti i sirenja lazi , koje ne donose nikome korist (kome su mogle da donesu , njemu su i donele)....
Stoji to da sam trebao da ih kazem, stoji i da ih ne treba citati i slusati...

I nemoj da pricas o intelektu , ruzno zvuci, jer intelekt nije ono sto ti mislis da jeste, pricanje na daljinu...mazanje mazalica...i ostavlja utisak tvoje gordosti, usled starosti verovatno....mislis da mudrost dolazi sa godinama...
Mudrost prema postojecem svakako dolazi, jer iskustvo je iskustvo...i pogledaj ovu zadnju recenicu....i ko ima vise iskustva....sa Srbijom , ti ili ja....

Halo ljudi!!!!
da li vi nista drugo nemate da radite nego da po forumima pametarite?
nije ni cudo sto ste neraspolozeni i sto vam sve smeta. kada pogledam koliko postova (preko 15.000, ako racunamo po postu 1 minutu to je preko 250 sati) pojedinci imaju upitam se da li je to jedina stvar koju rade u svom zivotu. da li od ovoga hrane sebe i svoju porodicu?

TUZNI PATAK - hajde dodji ovamo, dobices stan i posao na mjesec dana pa se onda snalazi. ako ti je tako lose tu evo pruza ti se prilika, iskoristi i primijeni svoj zivot

uvidio sam da na forumu (cast izuzecima) ne mogu ocekivati objektivnost i da je forum ventil gdje neki ljudi nezadovoljni sobom pokusavaju da se isprazne... ( a ne pokusavaju da se izmijene)

Hvala svima koji su izrazili svoje misljenje i svoja iskustva (pa makar i tudja bila)...

Eto, što ti je lepo vaspitanje...Dođe čovek, pita ljude za mišljenje, dobije od ljudi mišljenje i onda ih opljuje jer gube vreme na forumu :roll: Al' na kraju kaže hvala :lol:

Ni meni sad nista nije jasno al' hajde. Cak je ova jedna od retkih tema na kojoj se o ovom pitanju sasvim korektno caska.

@Sasa, sad' ne zelim da budem baksuz ali ako ti ovo ne odgovara cini mi se da ces ako i kad se vratis udariti u zid zvani mentalitet... moras malo da naucis da se opustis. : ) Ljudi pisu misljenja, iskustva svoja i tudja, ne vidim nista lose u tome, ako ti se ne dopada to sto citas, sta da radimo mi po tom pitanju.. stvarno. Sad se setih, isto kao sto je uzasno iritirajuce cuti "Ne veruj nikome.. slusaj mene" isto toliko je bzvz slusati "Eee ne znate vi nista, 'tamo' se to radi bolje, drukcije, onako-ovako". Veruj da moras napraviti ostar presek u glavi onog momenta kada predjes granicu, i ostaviti mnogo toga za sobom, a navike je tesko menjati. Uh zelim vam srecu u svakom slucaju, a ovim ljudima koji su pisali, zaista treba biti zahvalan.

Nismo pomenuli najvazniju stvar, a to je ako tamo nije prihvacen...
Ma kako da se snasao , ako tam gde je trenutno nije prihvacen na nacin kako ocekuje, a mozda se desi da ocekuje previse za taj tamo mentalitet, ili jednostavno nije gradjanin istog reda....onda ce sve gledati bezvredno u odnosu na to...

Neko rece dzaba ti sve pare kad se snalazis na crno, pa ovo pa ono , pa se zenska vratila u bg i tu radi super...tada nisam naglasio ono sto je rekla, a to je da je ona tamo bila gradjanin drugog reda...
Tada je psiholoski naravno bliska srbija....Isto kao kad ste kod nekoga silom prilika gost mesec dana, ma koliko da ste odvojeni i da ne smetate, opet vam je srbija srbija...
To je vec subjektivno osecanje...

Nego , sad sam ja u dilemi....covek mi je ponudio javno , a ja naivno citam sta pise, da me smesti u nemackoj kod sebe na mesec dana, pa da se snadjem...
Cak je pomenut i posao, mada je to vec previse ocekivati, treba se sam snaci i pokazati...
I ostaje pitanje da li je to realna ponuda?
Posle svega izgovorenog i stavova, to pitanje stoji....i pitanje da li je prihvatiti u smislu prikazane netrpeljivosti...

A verujem da bi se snasao, cak iako ne znam nemacki....i znam da su neki nemci tvrdi kad ih engleskim cackate....

Nije caka u prilagodis, vec da li ces biti prihvacen,...legalan...ne samo na papiru...

A interesantno za srbiju je da smo slicni indiji , tj zona sumraka, jedno vidis a drugo vazi...

U vezi toga evo jednog vica , da se vidi koliko smo blizi ciganskom poimanju sveta nego sto je to bilo u SFRJ...
"Bio Ciga u Africi, pa kad se vratio, priča ostalima:

- Tamo u ta pustinja niiišta nema, ni travka, ni drvo, ni brdo, sve ravno - samo pesak!

- E?

- Ma da! I tako ti idem ja, idem, idem, kad iskoči pred mene - lav! Lav riče, skače, hoće da me pojede! I ja tu krenem da bežim, razumeš, i popenjem ti se na jedno drvo, razumeš, i tu lav skače, skače, riče, skače, riče, da poludi, razumeš!

- Čekaj bre, zar nisi rekao da tamo nema niiišta, ni travka, ni DRVO?!

- Ama bre, lav je to, nema tu ima-nema!"

Iskreno da vam kazem, ja sam dosla ovde, jer je moja majka otvorila, filijalu ovde. Dolazila sam u Srbiju, ucila sam srpski, govorim ga bez akcenta, ucila sma srpske price, pesme, narodne umotvorine. Druzila se sa Srbima, koji su u inostranstvu prilicno uzasni, a posebno ovi iz Bosne i Hrvatske, koji i nisu Srbi, nego se tako izjasnjavaju, da bi terali kontru nekom. Medjutim, kada sam ovde dosla pre par godina, mislila sam da je Srbija u normalnom, razvijenom svetu. Svuda ima korupcije i nigde ne cvetaju ruze, ali ovo je zaista bio sok!
Srpski mozda jesi naucila, ali o srpskom narodu i srpskoj istoriji ne znas nista, zato bi ti bolje bilo da pricas o Bocvani i Zimbabveu, ili jos bolje, da drzis jezik za zubima! :evil:
Si tacuisses, philosophus mansisses!

Pozdrav svima!
Procitah par postova unazad,pa mi nije jasno sta je,cini mi se,Sasa mislio o tome da ljudi gube vreme na forumu pisuci postove?Zar forum ne sluzi za to?Ali nebitno!
Privukao me je naslov teme,jer i ja sam u neku ruku povratnik,ali ne bas uobicajen!Naime,rodila sam se u Nemackoj daleke 70:hahaha:u divnom gradicu Helbronnu!Kada sam dobila poziv za skolu,moja"pametna"majka,me je vratila za Srbiji,da ne ostanem nepismena,jer nemacke skole ne valjaju!:think:Odrasla sam kod strica,gde sam rasla bukvalno kao Pepeljuga!Roditelji su se u medjuvremenu razveli,majka preudala,otac se vise puta zenio,i pored mojih suza da budem sa nekim od njih,a najvise sam se obracala majci,nikada se niko od njih potrudio nije da mi tu zelju i ispuni!Verovatno sam u periodu detinstva patila za roditeljima,pa ta zelja nije bila direktno vezana za povratak u Nemacku!Mada,nisam 100%sigurna u to,jer kada sam za letnji i zimski raspust odlazila u posetu roditeljima,onog trena kada stupim na Nemacko tlo,ja sam osecala da sam kuci!Majka me je zamajavala,te zavrsi osnovnu skolu,te zavrsi srednju,verovatno u nadi da cu prekinuti da je molim,a kada sam zavrsila srednju,saopstila mi je da sam zakasnila,jer nemam vise 16god!U medjuvremenu sam zavrsila Visu kozmeticku skolu,uz njihovu finansijsku pomoc otvorila kozmeticki salon,udala se,rodila decu!Imala sam uvek novca i posla,ali...Novac jeste neophodan,ali ne i dovoljan,barem meni!Kada sam se razvela trazila sam po stoti put pomoc oko odlaska,sada vise zbog dece nego zbog sebe,ali i tad me je odbila,jer tada je vec nastupila kriza,pa majka nije zelela da budem cistacica!Moj stav o odlasku u inostranstvo se ne svodi na to da odem tamo da radim i zidam kucerinu u Srbiji!Moj san je da mi deca zive u zemlji sa zakonom koji se postuje,u zemlji gde vas sluzbenici ne psuju,gde nema redova u kojima vam svi disu za vrat,gde imaju igralista i bazene,gde nastavnici ulazu svoje znanje pedagogije da otkriju talenat u detetu,gde se ceni rad...
Skoro sam bila u Nemackoj po svog oca koji je bolestan.Boravio je nakon tri meseca po bolnicama u banji.Lekar mi je rekao da odem u notarijet da potpisem da se prihvatam starateljstva nad ocem koji je dementan,jer oni ga nece pustiti iz banje da zivi sam,vec ce ga smestiti u Dom!Sobzirom da je moj otac odbijao odlazak u Dom,jer ima svoj stan,lekar je rekao da ce odobrenje dobiti od suda,jer mu je dijagnoza demencija!Kod nas bi ga pustili,pa sta bude sa njim!U notarijatu sam sve zavrsila za 15 minuta,nisam jurila po fotokopirnicama,niti po salterima da placam takse,kao ovde!Odnela sam to lekaru,a njega su taxijem dovezli do njegovog stana,a prevoz je naplacen preko socijalnog!Potom sam otisla njegovom kucnom lekaru,gde me je sacekala ljubazna sestra,otvorila njegov karton u kompu,odstampala njegovu terapiju,odnela lekaru na potpis,a ovde cekam pola dana da udjem kod dr.da mi napise recept(inace u nasoj seoskoj ambulanti lekar pise samo recepte i upute,nikog ne pregleda)S a tim papirom o starateljstvu otisla sam u banku i podigla ocevu penziju!Sve prosto i jednostavno!A kada sam sa njim stigla u Srbiju...e to bi mi trebalo bar tri sata da vam pisem!Ali oni koji zive ovde itekako znaju,pa im ne moram objasnjavati!Ali imama prijateljicu koja mi kaze"to je tako ovde i prihvati to"Zato sto se narod ovde miri sa svim losim,i ne trudi se da makar svojim negodovanjem iskaze da to nije dobro,u Srbiji jos dugo dugo nece doci do boljitka!
I jos nesto,moja najstarija cerka je zavrsila drugu god srednje skole,talenat je za slikarstvo,mada zelja joj je da upise graficki dizajn.Na drzavnom fakultetu godina kosta 2500evra,stim da udzbenici i pribor ne ulaze u tu cenu,a na privatno 3600evra godina!Da sam sa decom u Nemackoj,ako porodica ima troje dece,a to je moj slucaj,skolovala bi se za dzabe!A inace semestar kosta 500evra,stim ako polozi ispite u roku,novac se prebacuje za sledeci semestar!Prema tome,nostalgija,patriotizam ili sta vec mi sigurno u Srbiji nece platiti detetu skolarinu!Kako se u Srbiji ljudi na vlasti bore protiv bele kuge!?Naplate ti skolarinu,nikakvu stimulaciju mladi parovi nemaju za radjanjem dece!

Poslednja izmena:

Back