Повеље босанских владара и српско име у Босни

Ajde nisam hteo postaviti posto mi smo postavili vec hiljadu puta.

Ili ces ti verovati makar bosnjacku vikipediju.

Benedikt Kupresic 1530.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Benedikt_Kuripešić

Drugo su Srbi (Surffen), koje oni zovu Vlasima (Wallachen), a mi ih zovemo Zigen (Ćići, Čiči) ili martolozima. Došli su iz mjesta Smedereva (Smedraw) i grčkog Beograda (griechisch Weussenburg), a vjere su sv. Pavla (Sanndt Pauls). Mi ih držimo takođe za dobre hrišćane, jer ne nalazimo nikakvu

srpski jezik u Sarajevu. Evlija Celebija.

1596570993510.png

Poslednja izmena:
Znači, Fajn u poglavljima o srednjem veku kaže da su susedi Bosne zakuvali stvari u 19. veku i da od tada kreću nevolje u Bosni?
Tačno. Fajn kaže da Bosna nikad nije imala problema sa različitim religijama i da su ratovali protiv Srbije i dijelova Hrvatske ali nikad unutra Bosne zbog religije. Fajn objašnjava srednji vijek od 6 pa nadalje a raspad Jugoslavije Robert. Navodi se isto kao i kod Malcolma da su probleme u Bosni napravili susjedi od 19 vijeka.

Tačno. Fajn kaže da Bosna nikad nije imala problema sa različitim religijama i da su ratovali protiv Srbije i dijelova Hrvatske ali nikad unutra Bosne zbog religije. Fajn objašnjava srednji vijek od 6 pa nadalje a raspad Jugoslavije Robert. Navodi se isto kao i kod Malcolma da su probleme u Bosni napravili susjedi od 19 vijeka.

Zanima me tačna formulacija, da vidimo kako je to on formulisao; dakle ne prepričano, nego bih njegove reči doslovno da vidim.

A drugo, zašto mi još uvek ne odgovori? Još uvek čekam povodom onog tvog od Garašanina i Vuka Karadžića se pripoveda o srednjem veku.

Zanima me tačna formulacija, da vidimo kako je to on formulisao; dakle ne prepričano, nego bih njegove reči doslovno da vidim.

A drugo, zašto mi još uvek ne odgovori? Još uvek čekam povodom onog tvog od Garašanina i Vuka Karadžića se pripoveda o srednjem veku.
?? To nisam ja napisao ili nisi dobro razumio, sutra ujutro odo na odmor za 7 dana ću ti tačno napisati kad se vratim.

?? To nisam ja napisao ili nisi dobro razumio, sutra ujutro odo na odmor za 7 dana ću ti tačno napisati kad se vratim.

Da, jesi:

Ja nisam govorio o višoj klasi, već o čitavom narodu. Nijedan musliman nije pevao o kralju Tvrtku ili Ostoji; ne postoji nijedna tradicija, nikakva legenda. Baš ništa gotovo ni u tragovima od srednjovekovne Bosne. S druge strane, u slučaju pravoslavaca kojima ti npr. osporavaš Srpstvo tvrdeći da je to isključivo konstrukt 19. veka koji je posledica smo verske podele, navodno, oni pevaju o Nemanjićima, o Brankovićima, o Kosovu, o Marku Kraljeviću i Milošu Obiliću...
Srbi pjevaju u Srbskim junacima opet od 19 vijeka bar u Bosni ali razumijem tvoju poruku.
Ne, ne razumeš. Šta znači opet od 19 vijeka?
Od 19 vijeka pojavom Garašanina, Vuka Karadžića, Sime Milutinovic i ostalih Srpskih nacionalista
Ti misliš da su Karadžić, Sarajlija i Garasanin izmislili kralja Milutina, Ivana Crnojevića, Marka Kraljevića, Vuka Brankovića i Miloša Obilića? :lol:

znaci nikakvi Bošnjani nego svjetski priznati ljudi

Inače, ti ovde ideš ali doslovno potpuno pogrešnom putanjom. Ne treba da tražiš strance, zato što su oni gotovo po pravilu manje kompetentni, jer se uglavnom bave samo jednim delom ili egzibicijski čak, našim podnebljem. Ne postoji nikakav razlog da izbegavaš domaće autore i radije od toga tražiš nekakve strance; Britance, Amerikance, Holanđane ili nekog drugog.

To što si odabrao je pogrešna putanja. Ono što mogu da ti izuzetno pouzdano podvučem jeste da ja nisam video dobro napisane strane istorije. Ovo nije neka afrička teritorija, bez domaće literature. Prednost stranaca svakako jeste u nepristranosti, ali manjkavost je očevidna na svakom drugom nivou; faktografski i metodološki. Ono što ti treba da radiš jeste da čitaš bošnjačke autore. Ali ne neke filozofe ili politikologe kojima je žao što nikada nisu postali istoričari pa popuju sve i svašta, već ozbiljne i renominirane historičare. A onda i šta kažu i Hrvati i Srbi, pa da uporediš. To je jedini način da dođeš do onoga što te interesuje; ovako tragajući po Malkolmu i slično, to ti je doslovno mlaćenje prazne slame. Te knjige uopšte nisu ni napisane za naše podneblje, niti da donesu bukvalno išta novo, već za same strance.

Ne mislim ali da su
Ne mislim da su ga izmislili ali su to Srpski junaci koji od 19 vijeka
Ne mislim da su izmislili. Jos neko je postavio slično pitanje. Srbi su naravno postojali i prije ali kao narod se okupljaju uz SPC mislim za vrijeme Dušana u Srbiji ali u Bosni nastaju u 19 vijeku od Bosanskih pravoslavaca. I Fine piše o Srbskom uticaju u Bosni samo na području istočne Hercegovine i nekih pogranični mjesta. Znaci Srbi su postojali dugo ali Srpska tradicija u Bosni se uvozi iz Srbije u 19 vijeku.

Ne mislim ali da su

Ne mislim da su ga izmislili ali su to Srpski junaci koji od 19 vijeka

Ne mislim da su izmislili. Jos neko je postavio slično pitanje. Srbi su naravno postojali i prije ali kao narod se okupljaju uz SPC mislim za vrijeme Dušana u Srbiji ali u Bosni nastaju u 19 vijeku od Bosanskih pravoslavaca. I Fine piše o Srbskom uticaju u Bosni samo na području istočne Hercegovine i nekih pogranični mjesta. Znaci Srbi su postojali dugo ali Srpska tradicija u Bosni se uvozi iz Srbije u 19 vijeku.

Kako se mogu uvoziti te stvari iz Srbije u Bosnu u 19. veku ako se o srpskim srednjovekovnim ličnostima peva po Hrvatskoj i čak i po dalekoj Italiji?

Inače, @Dobri Bosnjanin uveliko izlazimo iz okvira teme, ali preporučujem ti da pročitaš ovaj deo rasprave (o srpskoj književnosti u BiH):

Raspravu je objavio Insitut za jezik Univerzitet u Sarajevu; zbornik radova sa naučnog skupa posvećenog jeziku u BiH.

Inače, @Dobri Bosnjanin uveliko izlazimo iz okvira teme, ali preporučujem ti da pročitaš ovaj deo rasprave (o srpskoj književnosti u BiH):

Raspravu je objavio Insitut za jezik Univerzitet u Sarajevu; zbornik radova sa naučnog skupa posvećenog jeziku u BiH.
Dobro je ovo sto si podijelio ,brzo sam procitao a procitacu jednom polako kad budem imao vise vremena. Koliko sam razumio sustinu Osmanlijska Bosna je tesko prihvala Srbsko pismo tako da se pismo odrzavalo iz drugih krajeva ili je cuvano cisto u crkvenim tekstovima. Vuk je istocno hercegovacki dijalekt digao na rang knjizevnog jezika i pismo se siri seobama iz stare Hercegovine (danasnja istocna ) i naseljavnja zapadne Bosne i Hrvatske velikim dijelom posrbljenjih vlaha. Nestankom etnickih vlaha pojam vlah se veze za stocarko stanovnisto i postaje pogrdan za vrijeme Osmanilja.
Kako je to ovde objasnjenjo Srpski slavensko pismo i jezik dolazi iz istocne Hercegovine.
Znaci grijesim priznjem ,daleko prije 19 vijeka se odrzava Srpska tradicija naseljavam iz Istocne Hercegovina koja je uvijek imala jaku srpsku tradiciju i bila dio Stare Srbije.

Ajde nisam hteo postaviti posto mi smo postavili vec hiljadu puta.

Ili ces ti verovati makar bosnjacku vikipediju.

Benedikt Kupresic 1530.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Benedikt_Kuripešić

Drugo su Srbi (Surffen), koje oni zovu Vlasima (Wallachen), a mi ih zovemo Zigen (Ćići, Čiči) ili martolozima. Došli su iz mjesta Smedereva (Smedraw) i grčkog Beograda (griechisch Weussenburg), a vjere su sv. Pavla (Sanndt Pauls). Mi ih držimo takođe za dobre hrišćane, jer ne nalazimo nikakvu

srpski jezik u Sarajevu. Evlija Celebija.

Pogledajte prilog 743308
Dobro sad je jasno, Srpska tradicija se održava kroz naseljeno stanovništvo iz Beogradskog pašaluka ili istočne Hercegovine u kojoj je uvijek postojala Srpska tradicija

Dobro sad je jasno, Srpska tradicija se održava kroz naseljeno stanovništvo iz Beogradskog pašaluka ili istočne Hercegovine u kojoj je uvijek postojala Srpska tradicija

Ne samo pravoslavni, treba dodati. Jednim delom održavaju i muslimani.

Srpske istorijske ličnosti opevane su, jednim delom, u narodnom predanju BiH muslimana (Marko Kraljević, Vuk Branković). Onda npr. i elita zna i pominje ličnosti kao što je npr. Sveti Sava (pominje ga u jednoj pesmici Muhamed Hevaj Uskufi).

Ne samo pravoslavni, treba dodati. Jednim delom održavaju i muslimani.

Srpske istorijske ličnosti opevane su, jednim delom, u narodnom predanju BiH muslimana (Marko Kraljević, Vuk Branković). Onda npr. i elita zna i pominje ličnosti kao što je npr. Sveti Sava (pominje ga u jednoj pesmici Muhamed Hevaj Uskufi).
Dobro to nije ništa čudno, imaš primjera gdje je jedan brat pravoslavac a drugi musliman. islamizacija je kod sviju izvršena. Bitno mi je da razumijem po čemu je recimo Nikola Tesla ili neko iz Banjaluke ili Knina Srbin. Kako sam razumio da je naseljavanje iz istočne Hercegovine iz tvog izvora a iz drugih iz Beogradskog pašaluka znaci iz dijelova sa jakom srpskom tradicijom ili iz Srbije i crkva presudna za očuvanje Srpske tradicije kroz vijekove na šta se recimo neko iz Knina danas poziva.

Dobro to nije ništa čudno, imaš primjera gdje je jedan brat pravoslavac a drugi musliman. islamizacija je kod sviju izvršena. Bitno mi je da razumijem po čemu je recimo Nikola Tesla ili neko iz Banjaluke ili Knina Srbin. Kako sam razumio da je naseljavanje iz istočne Hercegovine iz tvog izvora a iz drugih iz Beogradskog pašaluka znaci iz dijelova sa jakom srpskom tradicijom ili iz Srbije i crkva presudna za očuvanje Srpske tradicije kroz vijekove na šta se recimo neko iz Knina danas poziva.

Nema nekih krupnijih talasa iz tzv. Beogradskog pašaluka. Ukoliko misliš na uprošćeno svedočanstvo Benedikta Kuripešiča, da su Srbi u Donju Bosnu došli iz Smederevskog sandžaka, to je više nekako konstrukcia vezana za srpsko poreklo i dolazak iz Srbije (a granice srpske države iz perioda pada pod Turke; dakle, doba despotovine, ostavile su pečat u geografskom poimanju jednog del sveta, pa tako i Kuripečića).

Back