- Poruka
- 13.833
Ovdje ima puno i previše pisanija, pa da dodam i nješto
što nije, možda, spomenuto. Pisah to i prije na hrvatskim i muslimanskim
forumima, pa su se ljutili.
1. teško je reći koliko je stara Bosna (država) bila ovo ili ono. Nije bila izgrađena kao
anglosaska Engleska do 1066., prije s Alfredom Velikim i cijelom literaturom
na staroengleskom, te jasnim identitetom. Nu, imala je njeki svoj identitet
preko Crkve, miješanih običaja, utjecaja istoka i zapada, jezičnih specifičnosti
(zapadna, a pretežno i ikavska štokavština). Imali su i ime koje su najčešće rabili u pismima
i dopisivanjima, a i međunarodnu priznatost u stanovitoj mjeri.
Ja ne znam što bi bilo da nije bilo Osmanske invazije u 15. st., nu da probam
kao što je Tuđman rekao- ki bi, da bi. Da nije bilo Osmanlija, i da nije bilo većih migracija
uz slamanje poredaka, kultura, religija.... meni se čini dosta vjerojatnim da bi postojala, sada,
tri i pol naroda ovih značajki:
1. na zapadu bi bili "Hrvati" koji bi se prostirali negdje od Splita pa do Istre, obuhvaćali Bihać
i vjerojatno dio oko Zagreba i bar dio Slavonije. To bi bila sadanja uža Hrvatska po krakovima, ali
deblja u sredini. Kulturno bi bila katolička, a jezik bi bio vjerojatno čakavski uz jak udjel
crkvenoslavenskog, te pismo glagoljica, a možda i latinica.
2. istočnije bi bila bosanska država, s "Bošnjanima". Ona bi obuhvaćala manji dio, napose
na zapadu u istoku, ali bi uz središnji dio Vrhbosne i Soli, još vjerojatno Hum, te krajeve Romanije i sadanje Usore.
Za Drinu ne znam, možda bi i nju imali. Taj bi narod imao opći jezik vjerojatno štokavsko-ikavski, ili
šćakavsko-ikavski, a pismo bi bila bosančica ili zapadna ćirilica. Religijom bi bili pripadnicima
Crkve bosanske i katolicima, uz nješto pravoslavnih.
3. dalje na istoku bi bili "Srbi", na Kosovu, većem dijelu sadanje centralne Srbije, a možda
i dijelu Vojvodine, a vjerojatnije i diijelom Makedonije. Vjera bi bila autokefalna pravoslavna crkva,
a jezik bi bio štokavsko-ekavski istočne fizionomije, nješto kao ponarodnjeni
jezik iz Dušanova zakonika. Pismo bi bilo, naravno, ćirilično.
4. onih "pola" bi- možda- bila Duklja, koja je najdvojbenija. Ako bi opstala,
onda bi morala ići više na istok ili na zapad, religijski. Ne znam kakvi bi bili rezultati.
Jezik bi bio štokavsko-ijekavski, a koliko bi obuhvaćala more
i gore teško je reći. Bilo kako bilo, opstanak bi morao
promijeniti bitne razlučnice, kao kod sadašnjih Muslimana Bošnjaka.
Jezik i pismo bi zbog tih klaćenja teško bilo odrediti.
Jer, kotao u kom se to talilo nije bio jezik, primarno, nego civilizacija
preko religije, te državni okvir, a kad bi što pretegnulo nemoguće je reći.
Važniji i veći narodi, kao Provansalci ili Katalonci nisu izgradili punu državnost
za koju su imali daleko veće šanse od njekih teško razlučivih slavenskih plemena koja
uz razne Flamance, dijelove sadanjih Talijana i Francuza, te Čeha...djeluju kao
kakvi Indijanci.
što nije, možda, spomenuto. Pisah to i prije na hrvatskim i muslimanskim
forumima, pa su se ljutili.
1. teško je reći koliko je stara Bosna (država) bila ovo ili ono. Nije bila izgrađena kao
anglosaska Engleska do 1066., prije s Alfredom Velikim i cijelom literaturom
na staroengleskom, te jasnim identitetom. Nu, imala je njeki svoj identitet
preko Crkve, miješanih običaja, utjecaja istoka i zapada, jezičnih specifičnosti
(zapadna, a pretežno i ikavska štokavština). Imali su i ime koje su najčešće rabili u pismima
i dopisivanjima, a i međunarodnu priznatost u stanovitoj mjeri.
Ja ne znam što bi bilo da nije bilo Osmanske invazije u 15. st., nu da probam
kao što je Tuđman rekao- ki bi, da bi. Da nije bilo Osmanlija, i da nije bilo većih migracija
uz slamanje poredaka, kultura, religija.... meni se čini dosta vjerojatnim da bi postojala, sada,
tri i pol naroda ovih značajki:
1. na zapadu bi bili "Hrvati" koji bi se prostirali negdje od Splita pa do Istre, obuhvaćali Bihać
i vjerojatno dio oko Zagreba i bar dio Slavonije. To bi bila sadanja uža Hrvatska po krakovima, ali
deblja u sredini. Kulturno bi bila katolička, a jezik bi bio vjerojatno čakavski uz jak udjel
crkvenoslavenskog, te pismo glagoljica, a možda i latinica.
2. istočnije bi bila bosanska država, s "Bošnjanima". Ona bi obuhvaćala manji dio, napose
na zapadu u istoku, ali bi uz središnji dio Vrhbosne i Soli, još vjerojatno Hum, te krajeve Romanije i sadanje Usore.
Za Drinu ne znam, možda bi i nju imali. Taj bi narod imao opći jezik vjerojatno štokavsko-ikavski, ili
šćakavsko-ikavski, a pismo bi bila bosančica ili zapadna ćirilica. Religijom bi bili pripadnicima
Crkve bosanske i katolicima, uz nješto pravoslavnih.
3. dalje na istoku bi bili "Srbi", na Kosovu, većem dijelu sadanje centralne Srbije, a možda
i dijelu Vojvodine, a vjerojatnije i diijelom Makedonije. Vjera bi bila autokefalna pravoslavna crkva,
a jezik bi bio štokavsko-ekavski istočne fizionomije, nješto kao ponarodnjeni
jezik iz Dušanova zakonika. Pismo bi bilo, naravno, ćirilično.
4. onih "pola" bi- možda- bila Duklja, koja je najdvojbenija. Ako bi opstala,
onda bi morala ići više na istok ili na zapad, religijski. Ne znam kakvi bi bili rezultati.
Jezik bi bio štokavsko-ijekavski, a koliko bi obuhvaćala more
i gore teško je reći. Bilo kako bilo, opstanak bi morao
promijeniti bitne razlučnice, kao kod sadašnjih Muslimana Bošnjaka.
Jezik i pismo bi zbog tih klaćenja teško bilo odrediti.
Jer, kotao u kom se to talilo nije bio jezik, primarno, nego civilizacija
preko religije, te državni okvir, a kad bi što pretegnulo nemoguće je reći.
Važniji i veći narodi, kao Provansalci ili Katalonci nisu izgradili punu državnost
za koju su imali daleko veće šanse od njekih teško razlučivih slavenskih plemena koja
uz razne Flamance, dijelove sadanjih Talijana i Francuza, te Čeha...djeluju kao
kakvi Indijanci.
Nedostaje srpski jezik...
Ovako jedina razlika između teorije koju sam ja obrazložio i one koju ti zastupaš jeste što sam je ja argumentovao i pozvao se na stručnjake koji su autoritet za date teme, dok se tvoja teorija zasniva na odbacivanju ovoga mojega na konto nemamo izvore, ali pri tome uz izuzetno nekritičko korišćenje DAI, zapravo izvlačenje jedne rečenice izvan konteksta iz izvora (i upravo čineći ono što si i sam naveo da je nemoguće, samo na jedan mnogo nepouzdaniji način).
ili naravno srpski (čiju krunu i nosi)? Vlaška i Moldavija su bili stoljećima podvrgnuti osmanskoj vrhovnoj vlasti, je li to znači da u njima je sve turska vlastela - ili pak rumunska?