Poštovanje subote

Pa dobro nedelja je ovde na prvom mestu kao znak poštovanja prema Isusu. Bilo bi ponižavajuće da se stavila na zadnjem mestu. Budi realan.
ha ha.
Nije ona stavljena na prvom mestu zbog postovanja Isusa vec zato sto je bog dao sedmicu takav kalendar od pocetka.
Evo zasto je stavljena kao semdi dan, evc sma ti citirao unzada:
2. Mojsijeva 31,15Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu; ko bi god radio posao u dan subotni, da se pogubi.

Ja mislim da ti hoces samo da se izgovoris.
Nemas potrebe, zar ja mogu da te nateram da nesto promenis u svom zivotu niti trebamo da se nagadjamo?
Niti zelim niti me zanima.
Hocu samo da ti kazem istinu a ostalo je tvoja stvar, niko nece imati izgovora.

13. А дође један који беше утекао, те јави Авраму Јеврејину, који живеше у равни Мамрија Аморејина, брата Есхолу и брата Авнану, који беху у вери с Аврамом.
https://www.pravoslavna-srbija.com/sveto-pismo-biblija/01_1MO/011MO014

Avram je bio pre mojsija bar 500 godina 👍

Тако је а тек његов син Исак мења име у Израиљ од њега почиње историја народа Израиљ заправо од Аврама , а Аврам је отац и многих других народа Моаваца , и још многих других само један род се издваја у Израиљ.

тај превод је слободан јер Јеврејин сигурно не пише. Провери код неког рабина ако хоћеш можда Хибру али не верујем. Хибру се помињу у Египту као ратници за које се претпоставља да су у мирнодопским условима постали зидари и незадовољни својим положаје паљчкају Египат и напуштају земљу.

Vidiš piše 6 dana radi a sedmi odmaraj. Ne piše prvih 6 radi a zadnji odmaraj. Znači dan koji ćeš da odmaraš tvoja je stvar. A nedelja je samo stavljena kao prvi dan u znak poštovanja prema Isusu. Zato stoji prva. I nju praznuješ zbog Vaskrsenja.

ha ha.
Nije ona stavljena na prvom mestu zbog postovanja Isusa vec zato sto je bog dao sedmicu takav kalendar od pocetka.
Evo zasto je stavljena kao semdi dan, evc sma ti citirao unzada:
2. Mojsijeva 31,15Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu; ko bi god radio posao u dan subotni, da se pogubi.

Ja mislim da ti hoces samo da se izgovoris.
Nemas potrebe, zar ja mogu da te nateram da nesto promenis u svom zivotu niti trebamo da se nagadjamo?
Niti zelim niti me zanima.
Hocu samo da ti kazem istinu a ostalo je tvoja stvar, niko nece imati izgovora.
Da ali u Starom Zavetu. On se ne računa. Računa se Novi Zavet samo. Stari odbacuješ kao nedovoljno dobar. On ti je samo uvertira za Novi.

Hebrejski יהודים (izg. jehudim); Hebreji (Judejci), varijante ovog naziva su Jews (engleski) i Jevreji. Svi ovi nazivi imaju korijen u riječi 'yehudi; pl. yehudim), koja se počinje upotrebljavati kada se kraljevstvo Izraela podijelilo na Sjeverno i Južno (Juda). Hebrejski naziv B'nei Yisrael (Izraelci) označavao je Sjeverne i Južne Židove.

Rec jevrejin se formirala najmanje 600 god posle Avrama.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Jevreji

Da ali u Starom Zavetu. On se ne računa. Računa se Novi Zavet samo. Stari odbacuješ kao nedovoljno dobar. On ti je samo uvertira za Novi.

Не рачуна се само нови јер нови завет нема никаквог смисла без старог. Исус говори нисам дошао да изменим ни једну реч написану нити пророке ја сам дошао да их испуним! Он се тачно креће путањама којима су пророци пре њега исписали.
Недеља је неки хришћански консензус ко зна зашто јер се ни једна хришћанска црква није одрекла 10 заповести а субота је једна од њих!

Da ali u Starom Zavetu. On se ne računa. Računa se Novi Zavet samo.
Pa apostoli su i posle svetkovali subotu i nikada nedelju kao dan odmora ili vaskrsenja.
Nerma niakvog zapisa za nedelju kao dana odmora ili vaskrsenja u bibliji.

Tvoja crkva i dalje citira 10 zapovesti jer teolozi poznaju teologiju i znaju da sve 10 zapovesti vaze i u novom zavetu.
Stari zavet kaze da ce Isus izdici te zapovesti jos vise u novom.

Problem je sto vi vernici poznajte samo vasa tradicionalna ucenja pa ne razumete ni vasu teologiju i ne razumete ni postupanje vase crkve.
Zasto ona citira jos uvek 10 zapovesti i subotu zasto je u kalendaru subota semdi dan.
To je teoligija, biblijska nauka.
Ti sve gledas kroz tradiciju a to je sasvim druga prica.
Tako ako ne upoznas svoju teologiju neces razumeti ni mene ni sta tvoja crkva ovo sve citira ni boga ni nista.

Не рачуна се само нови јер нови завет нема никаквог смисла без старог. Исус говори нисам дошао да изменим ни једну реч написану нити пророке ја сам дошао да их испуним! Он се тачно креће путањама којима су пророци пре њега исписали.
Недеља је неки хришћански консензус ко зна зашто јер се ни једна хришћанска црква није одрекла 10 заповести а субота је једна од њих!
Slažem se da nema smisla bez Starog. Ali Novi ima preimućstvo nad Starim.

Нема премућство стари завет се завршава са Јованом Крститељом одакле почиње нови а стари се сматра завршени а нови се још увек збива.....нема још апокалипсе нема још повратка Исуса у том смислу акценат је већи на новом завету који по правилу не негира стари.

Зашто ти се манастир зове Манасија? То ти је једно од 12 племена Израиља Манасија.

Kod jevreja, nedelja počinje od nedelje (prvi dan), a zadnji dan je Subota. Skoro ni jedna jevrejska radnja ne radi subotom.
Jer je bog dao subotu jos adamau 2000 god pre jevreja.
U stvari po izvornom tekstu stvorio ju je za celo covecnastvo kaze Isus.

Marko 2,27I govoraše im:(isus) "Subota je stvorena radi čovjeka...
Radi coveka ne samor adi jevreja.
Akoo neko hoce da bude pravi hriscanin, treba da svetkuje subotu kao dan odmora.
Inace on nije hriscanin.

Нема премућство стари завет се завршава са Јованом Крститељом одакле почиње нови а стари се сматра завршени а нови се још увек збоива.....нема још апокалипсе нема још повратка Исуса у том смислу акценат је већи на новом завету који по правили не негира стари.

Зашто ти се манастир зове Манасија? То ти је једно од 12 племена Израиља Мансија.
Novi se još uvek zbiva. To je bitno. Znači da naše odluke imaju neku vrstu slobode. A kaži dal ne treba da se obeležava nedelja kao dan Isusovog vaskrsenja. Dal ti je to logično?

A šta misliš šta su radili u nedelji na dan vaskrsenja Isusa? Sigurno su obeležavali taj dan. Nisu sigurno bamčili.
Znaci sada da nagdajamo, verovatno su slavili taja dan?
A sta ako nisu?
Alavili su onoga koji je vaskrsao ne nedelju.
To bi bila sasvim nova zapovest, to bi apsotoli jasno zapisali da se desila neko novo pravilo.
Tu nema dileme.
Ali da bi to razumeo, moras da poznajes svoju teologiju ne samo tradiciju.
Ali i moras da budes iskren prema samom sebi.
A ne da izmisljamo, oni su toga dana mogli da rade ovo ili ono, verovatno?

pa evo sta su radili, radili su kako kaze biblija:

Luka 23,56Vrativši se pak pripraviše mirise i miro; i u subotu dakle ostaše na miru po zakonu.

I u nedelju pocinje posao u najvece:

Luka 24,1A u prvi dan nedjelju dođoše vrlo rano na grob, i donesoše mirise što pripraviše, i neke druge žene s njima;

I sam isus miruje u grobu u subotu i daje vam primer a vi to ne zelite da vidite, ustaje u radni dan nedelju.

Novi se još uvek zbiva. To je bitno. Znači da naše odluke imaju neku vrstu slobode. A kaži dal ne treba da se obeležava nedelja kao dan Isusovog vaskrsenja. Dal ti je to logično?

Јесте треба да се обележава , али не треба да се промени 1. од 10 заповести да недеља постане 7. дан и доведе читаву историјографију у заблуду око тачних датума.

Za hrišćane sz je nebitan, za jahviste jeste.
Hrišćani se ne bave potopom jevrejima i njihovim zakonima, akcenat je na Hrista, njegov život i učenje.
Jovan (apostol) objašnjava sam početak

Свето Јеванђеље по Јовану

Глава 1

1. У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.

2. Она беше у почетку у Бога.

3. Све је кроз Њу постало, и без Ње ништа није постало што је постало.

4. У Њој беше живот, и живот беше видело људима.

5. И Видело се светли у тами, и тама Га не обузе.

Čitaj liturgije ako si pravoslavan
https://sites.google.com/site/pravoslavnaveronauka/our-mission

Јесте треба да се обележава , али не треба да се промени 1. од 10 заповести да недеља постане 7. дан и доведе читаву историјографију у заблуду око тачних датума.
Ali imaš nove Božije zapovesti. Šest dana radi a sedmi odmaraj. Ne kažu koji tačno dan. Ostavljena ti je sloboda da izabereš. Naravno da ćeš izabrati nedelju zbog Isusa. Meni je to logično. Jednostavno Bog te kuša da li ga dovoljno poštuješ.

Ali imaš nove Božije zapovesti. Šest dana radi a sedmi odmaraj. Ne kažu koji tačno dan. Ostavljena ti je sloboda da izabereš. Naravno da ćeš izabrati nedelju zbog Isusa. Meni je to logično.

Имаш читаву поставку како је створен свет за 6. дана у 7. је започео читав живот на земљи и то је била субота.

Jevrejska nedelja počinje u nedelju (zove se Yom rishon, ili 'prvi dan' na hebrejskom) i završava se u subotu (zove se Shabbat='Sabbath'), što je dan odmora, čak i za robove i domaće životinje

Prvi hrišćani, koji su uglavnom bili Jevreji, stekli su naviku da se okupljaju dan posle Sabata, ili u nedelju, kako bi obeležili Vaskrsenje Isusa, koje se takođe odigralo u noći od subote do nedelje, i započeli svoju nedelju molitvom i zajedničkim doručkom hleba i vina, što je vrlo rano donelo veliki sveti značaj.

Za hrišćane sz je nebitan, za jahviste jeste.
Hrišćani se ne bave potopom jevrejima i njihovim zakonima, akcenat je na Hrista, njegov život i učenje.
Jovan (apostol) objašnjava sam početak

Свето Јеванђеље по Јовану

Глава 1

1. У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.

2. Она беше у почетку у Бога.

3. Све је кроз Њу постало, и без Ње ништа није постало што је постало.

4. У Њој беше живот, и живот беше видело људима.

5. И Видело се светли у тами, и тама Га не обузе.

Čitaj liturgije ako si pravoslavan
https://sites.google.com/site/pravoslavnaveronauka/our-mission

1 Мој. 1:1 Јеси бар прочитао шта си копирао?

Back