Poštovanje subote

Objašnjenje zašto je Nedelja - Dan Gospodnji, ujedno i Prvi i Osmi dan

Dijalog sa Judejcem Trifonom, poglavlje 41.
Justin Filosof (Mučenik), sredina 2. veka

LINK za tekst
https://www.logoslibrary.org/justin/trypho/041.html

“And the offering of fine flour, sirs,” I said, “which was prescribed to be presented on behalf of those purified from leprosy, was a type of the bread of the Eucharist, the celebration of which our Lord Jesus Christ prescribed, in remembrance of the suffering which He endured on behalf of those who are purified in soul from all iniquity, in order that we may at the same time thank God for having created the world, with all things therein, for the sake of man, and for delivering us from the evil in which we were, and for utterly overthrowing principalities and powers by Him who suffered according to His will. Hence God speaks by the mouth of Malachi, one of the twelve [prophets], as I said before, about the sacrifices at that time presented by you: ‘I have no pleasure in you, saith the Lord; and I will not accept your sacrifices at your hands: for, from the rising of the sun unto the going down of the same, My name has been glorified among the Gentiles, and in every place incense is offered to My name, and a pure offering: for My name is great among the Gentiles, saith the Lord: but ye profane it.’ [So] He then speaks of those Gentiles, namely us, who in every place offer sacrifices to Him, i.e., the bread of the Eucharist, and also the cup of the Eucharist, affirming both that we glorify His name, and that you profane [it]. The command of circumcision, again, bidding [them] always circumcise the children on the eighth day, was a type of the true circumcision, by which we are circumcised from deceit and iniquity through Him who rose from the dead on the first day after the Sabbath, [namely through] our Lord Jesus Christ. For the first day after the Sabbath, remaining the first of all the days, is called, however, the eighth, according to the number of all the days of the cycle, and [yet] remains the first.
Evo stigoh.

Kaze ovako:

Slavimo Njegovo ime, i da proricate [to]. Naredba za obrezivanje, opet, licitiranje [da] uvijek obrezuju djecu osmi dan, bila je vrsta istinskog obrezivanja, kojim se obrezujemo iz obmane i bezakonja preko Onoga koji je ustao iz mrtvih prvog dana nakon Subota, naime kroz naš Gospodin Isus Krist. Prvi dan nakon subote, ostajući prvi od svih dana, naziva se, međutim, osmi, prema broju svih dana ciklusa, i [još] ostaje prvi.

O kakvom obrezivanju je rec a pogotovo o kakvom ciklusu?
Po ciklucu su uzeli da slave prvi dan posle subote ali on se zove osmi po ciklusu.
Rec je o ciklusu osmodnevnici o kom sam pisao, nazivali su taj osmi dan.
Oni su osmi dan nazivali taj dan posle vaskrsenja.
A on je bio pokretan i padao je na svaki dan sedmice kao sto sam rekao.

Objašnjenje zašto je Nedelja - Dan Gospodnji, ujedno i Prvi i Osmi dan

Kiprijan Kartaginski, sredina 3. veka
Poslanica br. 58

Link ka tekstu
http://www.newadvent.org/fathers/050658.htm

4. For, with respect to what you say, that the aspect of an infant in the first days after its birth is not pure, so that any one of us would still shudder at kissing it, we do not think that this ought to be alleged as any impediment to heavenly grace. For it is written, To the pure all things are pure. Titus 1:15 Nor ought any of us to shudder at that which God has condescended to make. For although the infant is still fresh from its birth, yet it is not such that any one should shudder at kissing it in giving grace and in making peace; since in the kiss of an infant every one of us ought for his very religion's sake, to consider the still recent hands of God themselves, which in some sort we are kissing, in the man lately formed and freshly born, when we are embracing that which God has made. For in respect of the observance of the eighth day in the Jewish circumcision of the flesh, a sacrament was given beforehand in shadow and in usage; but when Christ came, it was fulfilled in truth. For because the eighth day, that is, the first day after the Sabbath, was to be that on which the Lord should rise again, and should quicken us, and give us circumcision of the spirit, the eighth day, that is, the first day after the Sabbath, and the Lord's day, went before in the figure; which figure ceased when by and by the truth came, and spiritual circumcision was given to us.
Kaze.
Jer, jer bi osmi dan, tj. Prvi dan nakon subote, trebao biti onaj na koji bi Gospodin trebao ponovno uskrsnuti, i trebao bi nas ubrzati, i dati nam obrezanje duha, osmi dan, to jest prvi dan nakon subote i Gospodinovog dana, prije je bio na slici; koja je figura prestala kad je došla istina i bilo nam je dano duhovno obrezivanje.

Oni su osmi dan uzimali kao prvi dan posle subote.
Taj dan je bio pokretan i padao je na sve dane.
Ali su za to uzeli osmi dan.
Imali su osmodnevnicu koja je bila pokretna i svaki osmi dan su uzimali kao prvi dan, a posto je bio pokretan, padao je na sve dane u sedmici.
Nisu slavili nedelju, vec osmi dan, davsi mu funskiju prvog dana.
Tako razumem ovo.

Ja sam čitao da slava ima veze sa kultom predaka. To jedna teorija. Druga je da je povezana sa paganskim verovanjem, pa je to ustvari kompenzacija. Zaštitnik svetac, odnosno neki bog u kog se verovalo.
Što se tiče nedelje ona je uzeta kao neradni dan jer je Isus vaskrsao upravo na taj dan. Prvi put čujem za Dan Sunca. Mada ne negiram.
Vazno je znati zasto nesto verujem.
Nedelja nije uzeta kao neradni dan zbog uskrsa.
Uskrs je samo izgovor
Cak 400 god posle Htistove smrti je uzeta mesto subote kao dan odmora, ne zbog uskrsa..
Znajuci da se Bozja zapovest ne moze ukinuti, katolicka crkva sama priznaje da su preneli svetost subote na nedelju..
A to ne moze.
Ne moze niko da menja Bozji zakon.
Ako je neko uzeo nedelju radi uskrsa, nije problem iako vec postoji praznik uskrs.
Ali ne moze niko da uikine Bozju zapovest.
Kasnije su druge crkve prihvatile ovu promenu.
Dok su Etiopski pravoslavci 30 miliona, kojih se pravoslavci danas odricu, zadrzali subotu kao dan odmora a nedelju kao dan vaslrsenja.
Evangelisti i katolici su imali .online proslavu 3 marta 2021, 1700 godina od uvodjenha nedelje.
Nisu mogli zbog korone uzivo.

RIA
Oво није тачно. Васкрс се славио од првог века, то је најстарији празник који се прослављао. Од првог периода хришћанства, нису сви прослављали истог дана, стога се у 4 веку прописује када тачно треба да се слави Васкрс. Васкрсом обележавамо Христово васкрсење, и нема никакве везе ни са каквим незнабожачким празницима већ се слави после јеврејске пасхе односно постоје посебна правила израчунавања датума Васкрса.
Хришћани од најстаријих времена су прослављали недељу као дан када је Христос васкрсао, а не суботу, и тако је остало и до данас.
Pa nije tacno da se bedelja svetkovala u prvom veku kao uskrs.
Biblija i apostoli ne poznaju ovakav praznik.
Ned3lja se javlja u 2 veku jer su Rimljani proganhali jevreje i ubijali pa su po nekada i hriscani smatrsbi greskpm jevtejima jer su svetkovali subotu.
Pa su promeniöi taktilu, sunotu du dlavili kao dan odmora ali su poceli da se okupljaju nefeljpm.
Vtemebom su to proglasili da je zbog vaskrsenhs.
Medjuzim nedelju hriscani nidu slavili kao dan odmora.

To su dve razlicite stvari.
Dan uskrsa i dan odmora.

Nedelja pocinje u 4 veku tek da se slavi kao dan odmora.
To je praca istina.
A Pravoslavni kalendar nam je dokaz toga.
Kada citira 10 zapovesti, on citira samo zapovest o suboti na mesto nedelje.
Nema nikakvo vaskrsenje.

Znajuci da se Bozja zapovest ne moze ukinuti, katolicka crkva sama priznaje da su preneli svetost subote na nedelju..
Prijatelji o vremenu kad pričaš ne postoji Katolička crkva. I Pravoslavna crkva praznuje nedelju, svaka nedelja je crvenim slovima u kalendaru. Jeste Bog rekao da se odmara u subotu. Ali pošto je Bog poslao svog sina i žrtvovao ga, u znak te žrtve praznuje se nedelja. Zato je i svaki Uskrs u nedelju. A kad nešto praznuješ ti ne radiš.

Prijatelji o vremenu kad pričaš ne postoji Katolička crkva. I Pravoslavna crkva praznuje nedelju, svaka nedelja je crvenim slovima u kalendaru. Jeste Bog rekao da se odmara u subotu. Ali pošto je Bog poslao svog sina i žrtvovao ga, u znak te žrtve praznuje se nedelja. Zato je i svaki Uskrs u nedelju. A kad nešto praznuješ ti ne radiš.
Ja pricam o vremenu kada je nedelja uvedena kao dan omdora, ona kao takva od Hristovog raspeca skoro 400 god nije svetkovana.
I da se ona svetkuje zbog dana odmnora subote kao odmor a ne zbog vaskrsenja pogledaj samo vase zapovesti.
Tamo se citira zapovest o suboti nema ni reci o vaskrsenju.
Ni reci.
Rec je o tome da je ukinuta Bozja zapovest i nadomestena nedeljom.
Inace bi ste trebali da postujete subotu kao dan odmora a nedelju kao dan vaskrsenja.
Uostalom vi imate uskrs.
Slavis li ti petak ako si se rodio u petak ili datum?
Pa naravno datum.

Ali istina je ovo:

SPC
4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.

http://www.spc.rs/sr/deset_bozjih_zapovest

Odakle ovo SPC citira?

2. Mojsijeva 20,8Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
2. Mojsijeva 20,9Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
2. Mojsijeva 20,10A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu;

Citira iz starog zaveta zapovest o suboti.

Nikome nije problem da neko slavi uskrs.
Vec je rec o sledecem:
Marko 7,8Jer ostaviste zapovijesti Božije, a držite običaje ljudske, ...

Ja pricam o vremenu kada je nedelja uvedena kao dan omdora, ona kao takva od Hristovog raspeca skoro 400 god nije svetkovana.
I da se ona svetkuje zbog dana odmnora subote kao odmor a ne zbog vaskrsenja pogledaj samo vase zapovesti.
Tamo se citira zapovest o suboti nema ni reci o vaskrsenju.
Ni reci.
Rec je o tome da je ukinuta Bozja zapovest i nadomestena nedeljom.
Inace bi ste trebali da postujete subotu kao dan odmora a nedelju kao dan vaskrsenja.
Uostalom vi imate uskrs.
Slavis li ti petak ako si se rodio u petak ili datum?
Pa naravno datum.

Ali istina je ovo:
SPC
4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.

http://www.spc.rs/sr/deset_bozjih_zapovest

Odakle ovo SPC citira?
2. Mojsijeva 20,8Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
2. Mojsijeva 20,9Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
2. Mojsijeva 20,10A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu;

Citira iz starog zaveta zapovest o suboti.

Nikome nije problem da neko slavi uskrs.
Vec je rec o sledecem:
Marko 7,8Jer ostaviste zapovijesti Božije, a držite običaje ljudske, ...
Pa ne piše tu nedelja. Već 6 dana radi a sedmi odmori. Čak se i sa zapovešću slaže. Čak si me i ubedio da sam u pravu.

Tek sam sada skntala da je u našem jeziku reč nedelja, nastala od
reči ne i dela.
Ne činiti dela, ne delati, ne raditi.
Pa upravo to pokazuje da je nedelja kasnije uvedena, jer kada je konstantin u 4 veku uveo nedelju kao dan odmora, onda su izaslanici na raznim jezicima jahali kroz sela i vikali, ne delaj ne delaj da bi ucili narod ovoj novoj zapovesti.

Inace na nekim jezicima kao engleski, nemacki. je i dalje ostala suncev dan, nije uticalo na promenu imena.

Nakon usvajanja julijanskog kalendara 45. g. pr. n. e., Rimljani su počeli upotrebljavati sedmodnevni tjedan te su svaki dan nazvali prema nekom od svojih bogova, slično kao i stari Grci. Grčko-rimska božanstva smatrana su personifikacijama sedam poznatih planeta te su stoga dani u tjednu u latinskom i antičkom grčkom jeziku nazvani na jednak način, prema istim božanstvima/planetima:

Dies Lunae / Ἡμέρα Σελήνης (Mjesečev dan, ponedjeljak), Dies Martis / Ἡμέρα Ἄρεως (Marsov dan, utorak), Dies Mercurii / Ἡμέρα Ἑρμοῦ (Merkurov dan, srijeda), Dies Iovis / Ἡμέρα Διός (Jupiterov dan, četvrtak), Dies Veneris / Ἡμέρα Ἀφροδίτης (Venerin dan, petak), Dies Saturni / Ἡμέρα Κρόνου (Saturnov dan, subota) i Dies Solis / Ἡμέρα Ἡλίου (Sunčev dan, nedjelja).

U germanskim jezicima grčko-rimska božanstva (ili planeti) poistovjećivali su se s božanstvima germanskog panteona te su nazivi dana skovani prema istom modelu:

Luna/Selena predstavlja Mjesec (eng. Moon) – eng. Monday (ponedjeljak), Mars/Ares jest Týr – eng. Tuesday (utorak), Merkur/Hermes postao je Odin – eng. Wednesday (srijeda), Jupitera/Zeusa zamijenio je Thor – eng. Thursday (četvrtak), Venera/Afrodita jest Frige – eng. Friday (petak), Saturn/Kron izravno je prilagođen u engleskoj riječi Saturday (subota), a Sol/Helij, dakako, predstavlja Sunce (eng. Sun) – eng. Sunday (nedjelja).

Ovaj je uzorak još uvijek prepoznatljiv u gotovo svim germanskim jezicima, ali i romanskim, osim portugalskog.

https://ciklopea.com/hr/blog-hr/prevodenje/kako-su-dani-u-tjednu-dobili-svoje-nazive/

Poslednja izmena:
Pa ne piše tu nedelja. Već 6 dana radi a sedmi odmori. Čak se i sa zapovešću slaže. Čak si me i ubedio da sam u pravu.
15. Шест дана нека се ради; а седми је дан субота, одмор, свет Господу; ко би год радио посао у дан суботни, да се погуби.

https://www.pravoslavna-srbija.com/sveto-pismo-biblija/02_2MO/022MO031

Ko radi u subotu da se rokne, pa ti vidi šta ćeš :ceka:

kako sam te ubedio citiranjem zapovesti o suboti?
Pa u tvojoj crkvi se citira zapovest o suboti ne nedelji.
Osim da ne poznajes sta pise u bibliji, onda razumem da sam te ubedio u tos to kazes.

Eto polazim od toga da neznas sta u bibliji stoji i koji je to sedmi dan u bibliji i sada ti citiram:
2. Mojsijeva 16,26Šest ćete dana kupiti, a sedmi je dan subota, tada ga neće biti.
2. Mojsijeva 31,15Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu...
2. Mojsijeva 35,2Šest dana da se radi, a sedmi da vam je svet, subota počivanja Gospodnjega...

Tvoja crkva citira bas zapovest o suboti ne o nedelji.
Jedino da nisi citao bibliju pa da ovo ne znas.
I posto nisi citao, sada mi neces verovati da to tamo stoji, jel tako!:D

Trebalo bi na mesto 4 zapovesti da stoji, postuj dan vaskrsenja da bi te ubedio.
Ali to ne moze da stoji jer zapovest o suboti ne moze da se ukine, to i oni znaju.

Prvi hriscani u 2 veku i nisu svetkovali striktno nedelju, vec su po starom kalendaru koji je imao 8 dana, svetkovali sve dane u sedmici jer su na taj nacin dani bili pokretni i sedmi dan je bio uvek neki drugi, pa je opet nekad dosla i nedelja na redu, pa sve tako od ponedeljka do nedelje.

Poslednja izmena:
kakos am te ubedio citiranjem zapovesti o suboti?
Pa citira se zapovest o suboti ne nedelji.
Osim da ne poznajes sta pise u bibliji, onda razumem da sam te ubedio u tos to kazes.

Eto polazikm od toga da neznas sta u bibliji stoji i koji je to sedmid an u bibliji i sada ti citiram:
2. Mojsijeva 16,26Šest ćete dana kupiti, a sedmi je dan subota, tada ga neće biti.
2. Mojsijeva 31,15Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu...
2. Mojsijeva 35,2Šest dana da se radi, a sedmi da vam je svet, subota počivanja Gospodnjega...

Tvoja crkva citira bas zapovest o suboti ne o nedelji.
jedinod a nisi citao bibliju pa da ovo neznas.
I psoto nisi citao, sada mi neces verovsti da to tamos toji, jel tako!:D

Trebalo bi na mnesto 4 zapovesti da stoji, postuj dan vaskrsenja da bi te ubedio.
Ali to ne moze da stoji jer zapovest o suboti ne moze da se ukine, to i oni znaju.

Prvi hriscani u 2 veku i nisu svetkovali striktno nedelju, vec su po starom kalendaru koji je imao 8 dana, svetkovali sve dane u sedmici jer su na taj nacin dani bili pokretni i sedmi dan je bio uvek neki drugi, pa je opet nekad dosla i nedelja na redu, pa sve tako od ponedeljka do nedelje.
Pa bio sam na veronauci. Mojsije je bio Prorok, a Isus je bio Sin Božiji. Tako da sve mora biti podređeno Isusu. Zato se i zove Novi Zavet. Isus je tata za Mojsija. Mojsije je njegov Prorok tako ispada.

Pa bio sam na veronauci. Mojsije je bio Prorok, a Isus je bio Sin Božiji. Tako da sve mora biti podređeno Isusu. Zato se i zove Novi Zavet. Isus je tata za Mojsija. Mojsije je njegov Prorok tako ispada.
Malo je to na veronauci, trebas dobro da poznajes bibliju i onda ces videti ono sto ti pircam i nece moci niko da te laze.

Malo je to na veronauci, trebas dobro da poznajes bibliju i onda ces videti ono sto ti pircam i nece moci niko da te laze.

Pa dobro sad je na 7 dana. Šta je tu problem. Isus Sin Božiji se žrtvovao i iskupio sve ljudske grehe. Vaskrsao je u nedelju. On je naš Gospod i mora da se poštuje nedelja. Jedino ako ne misliš da je Mojsije iznad Hrista???

Pa dobro sad je na 7 dana. Šta je tu problem. Isus Sin Božiji se žrtvovao i iskupio sve ljudske grehe. Vaskrsao je u nedelju. On je naš Gospod i mora da se poštuje nedelja. Jedino ako ne misliš da je Mojsije iznad Hrista???
Pa to nije Mojsijev zakon vec bozji o kojemu govorim.
Subota nije Mojsijeva vec Bozja.
I pokazao sam ti da zapovest o suboti citira tvoja crkva.
Sto njih ne pitas zasto citiraju Mojsijevu zapovest i da li misle da je Mojsije iznad Hrista?
Eto na sledecoj veronauci..
A vaskrs slavi koliko hoces ko ti brani.
Ali istina je da nedelju ne slavis zbog vaskrsa to je samo njihov izgovor, vec zbog subotne zapovesti kao sto si vidio da stoji cak u tvojoj crkvi.
Vi imate uskrs za to.

Ne stoji, dan vaskrsenja slavite kao odmor t itd.
Vec tvoja crkva citira zapovest o suboti.

To je Gospodnaj subota ne Mojsijeva:
3. Mojsijeva 19,3Svaki da se boji matere svoje i oca svojega; i držite subote moje; ja sam Gospod Bog vaš.
3. Mojsijeva 19,30Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod.
3. Mojsijeva 26,2Držite subote moje, i svetinju moju poštujte; ja sam Gos

Pa to nije Mojsijev zakon vec bozji o kojemu govorim.
Subota nije Mojsijeva vec Bozja.
I pokazao sam ti da zapovest o suboti citira tvoja crkva.
Sto njih ne pitas zasto citiraju Mojsijevu zapovest i da li misle da je Mojsije iznad Hrista?
Eto na sledecoj veronauci..
A vaskrs slavi koliko hoces ko ti brani.
Ali istina je da nedelju ne slavis zbog vaskrsa to je samo njihov izgovor, vec zbog subotne zapovesti kao sto si vidio da stoji cak u tvojoj crkvi.
Vi imate uskrs za to.

Ne stoji, dan vaskrsenja slavite kao odmor t itd.
Vec tvoja crkva citira zapovest o suboti.

To je Gospodnaj subota ne Mojsijeva:
3. Mojsijeva 19,3Svaki da se boji matere svoje i oca svojega; i držite subote moje; ja sam Gospod Bog vaš.
3. Mojsijeva 19,30Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod.
3. Mojsijeva 26,2Držite subote moje, i svetinju moju poštujte; ja sam Gos
Ma sve to stoji. Reko je subota jer je taj dan završio stvaranje sveta. U Bibliji u Starom Zavetu ima i oko za oko zub za zub. To je poništeno u Novom Zavetu. Praštajte dužnicima svojim. Novi Zavet je u bukvalnom smislu novi dogovor. Novi Zavet ima preimućstvo nad Starim. Ima preimićstvo jer se do tada Bog javlja samo preko poslanika tj. Proroka. Sad se javio u liku Božijeg Sina Isusa Hrista. Sam sebe je bukvalno žrtvovao da bi iskupio ljudske grehe. Ta žrtva mora da se poštuje svaku nedelju. Jedino ako misliš da je njegova žrtva uzaludna?

Ma sve to stoji. Reko je subota jer je taj dan završio stvaranje sveta. U Bibliji u Starom Zavetu ima i oko za oko zub za zub. To je poništeno u Novom Zavetu. Praštajte dužnicima svojim. Novi Zavet je u bukvalnom smislu novi dogovor. Novi Zavet ima preimućstvo nad Starim. Ima preimićstvo jer se do tada Bog javlja samo preko poslanika tj. Proroka. Sad se javio u liku Božijeg Sina Isusa Hrista. Sam sebe je bukvalno žrtvovao da bi iskupio ljudske grehe. Ta žrtva mora da se poštuje svaku nedelju. Jedino ako misliš da je njegova žrtva uzaludna?
Oko za oko je bio grdajanski zakon Izraila.
Nikoga izvan drzave izrail nije obavezivao.
Nema vise Izraila nema gradjanski zakon.
10 zapovesti su bile poseban, moralni zakon i naziva se vecni zakon.
Taj zakon nalazimo i u novom zavetu.
Apostoli ga razklikuju i govore da ga drzimo.
https://forum.krstarica.com/threads/bozji-zakon-10-bozje-zapovesti-i-apostoli.870953/
Tvoja crkva ga citira.

Bozji zakon drzi crkva poslednjeg vremena:
Otkrivenje 14,12Ovdje je trpljenje svetijeh, koji drže zapovijesti Božije i vjeru Isusovu.

Osim toga kada Bog na kraju bude izlio kazne na ovaj svet, pre nego se to desi, on sa neba pokazuje kovecg sa deset zapovesti,jer je to osnova na kojoj izliva kazne na svet:
Otkrivenje 11,19I otvori se crkva Božija na nebu, i pokaza se KOVCEG zaveta njegova u crkvi njegovoj; i biše sijevanja munja, i glasovi, i gromovi, i tresenje zemlje, i grad veliki.

Sto se mene tice, niko ne mora da se pridrzava subote, svako prema svojoj svaesti, govorimo samo o tome sta je istina.

Pa Stari Zavet se i odnosi samo na Jevreje. Novi Zavet se odnosi na sve ljude ovoga sveta. Niko van Izraela nije poštovao Boga. Sa pojavom Hrista Bog je postao Gospod svim ljudima. I danas Jevreji samo gledaju Stari Zavet. Od izabranog naroda postali su bukvalno jeretici. To je mogu da kažem njihova kazna jer su ubili svoga Boga.

28. Тада Исус повика у цркви учећи и рече: и мене познајете и знате откуда сам; и сам од себе не дођох, него има Истинити који ме посла, ког ви не знате.

https://www.pravoslavna-srbija.com/sveto-pismo-biblija/43_JVN/43JVN007

Jevreji ne znaju ko je Isusov bog, jevreji znaju za jhvh (jahve/jehova) a to Isusov bog nije

Back