Posao u Australiji

Pozdrav MikicaMD i svi ostali ! Na muci sam :otkacio:, trebao bih biti u PG u utorak 21.10 da pojurim nastavni plan i program, praksu u skoli i praksu u firmi gdje sam je obavljao poslije skole. Racunam da mi za to treba tri dana.Vrcem se nazad 24. i odmah nosim sve na prevodjenje uZR a posto ce prevodiocu trebati par dana za prevod, racunam do 28-og da posaljem! E sad ispod potpisa sa zadnje strane(review) pise 5.09 datum slanja, sto znaci da mi 60dana istice 5.11! Da li mogu sta da ucinim povodom toga? Poslao bih vam pismo(skenirano) da pogledate(da vide svi) al ne umijem pa bih zamolio da to uradi dr.Tree i da ga pusti na Forum(ako je moguce)! HVALA:!:

Hvala vam na odgovorima

IELTS sam polozio sa reading 5, writing 5, speaking 6, listening 5, znaci prosjecna ocjena 5,5

Ja sam 1994 godine zavrsio srednju skolu za stolara u Banja Luci.
U struci to jest kao stolar radio sam od 1996 do 1998 godine puno radno vrijeme 40 sati sedmično poslije toga od 2000 pa do 2003 radio sam part time 20 sati sedmicno,onda sam radio drugi posao do 2005, pa sam ponovo poceo od 2005 pa do danas radim kao stolar part time 20 sati sedmicno ali moj poslodavac ne placa za mene socijalno ni penziono tako da sam ja u međuvremenu pronasao drugi posao koji radim full time ali nije u struci (tj. radim nesto u banci ali oni ne bi nikada napisali da radim kao stolar). Znaci da budem jasniji ja radim konstantno vec 3 i pol godine part time kao stolar znaci samo 20 sati sedmicno i to mogu dokazati samo tako sto bi mi moj poslodavac napisao preporuke i objasnjenje koji ja posao obavljam kod njega i zasto me nije prijavio na staz i zasto radim part time, znaci ne mogu to dokazati iz radne knjizice zato sto nemam taj staz ali mi poslodavac moze napisati to sve sto radim kod njega.
Pa hocu da vas pitam da li je ovo dovoljno za dokazivanje staza da li bi mi uvazili.
Ja sam prvo mislio da idem u Australiju na neki kurs od dvije godine i onda tamo da sredjujem papire ali mi ujna koja bi me vodila tamo kaze da to nije pametno,zato sto nije sigurno da cu dobiti papire za stalno kada zavrsim taj kurs.
Znaci ja imam u Sydney ujaka i ujnu koji su mi obecali da bi mi pomogli sve sto mi treba bili bi sponzori i slicno.
Reci te mi da li je neko od vasih prijatelja ili od vas isao ili ide tamo preko Radmile Poznovie i sta mislite za nju!

Crnogorče, Crnogorče, rano si se šjetio, utuću te :azdaja:

Ma prepiši onaj plan i program što sam ti poslala ( uporedi svoje predmete sa svjedočanstva sa tim planom) i opiši SAMO te stručne predmete, pa odmah pošalji to na prevod, koliko sjutra, jer prevodilac ti to ne može prevesti za "par" dana.

Razumijem da ti treba to o praksi iz škole i iz firme u kojoj si radio. Pođi to da uzmeš, ali za to neće trebati puno vremena za prevod kao za opise predmeta (vidio si da je plan dosta opširan). Dok ti prevodilac prevodi plan, ti obaviš to u Pg i poneseš ovo rešto na prevođenje.
Dalje, zar ti ne piše u svjedočanstvu ta praksa? Ne znam kako oni evidentiraju praksu osim da to upišu u svjed. kao predmet: Praktični rad sa odbranom ili sl. to isto imaš u onom planu sve napisano! Njih u školi boli peta za ovo i mislim da ćeš se samo izmotati. A i ako ti daju taj plan on će biti ili onakav kao što sam ti ja poslala ( što bi bilo odlično) ili neko šturo objašnjenje na nekoj listici. Vjeruj mi gubiš dragocjeno vrijeme, ako ga već nisi igubio.

Ja sam na ovom forumu već 100 puta rekla da sam JA SAMA izvukla iz plana za kuvare ( crnogorskog iz 2004g) stručne predmete i prepisala sve što se odnosi na njih ( to sam ti poslala u mailu). Vidio si da to i nije baš nešto opširno, a čak nije ni ovjereno od škole, niti suda, samo sam to prevela kod tumača i potpisala se. Na zaglavlju sam napisala: Dodatak uz rubriku Formal Training. Dakle, popunila sam formular ( Formal Training rubriku) i uz to priložila svjedočanstva ( za sve 3 god razreda+ završnu diplomu o stečenom obrazovanju) + taj moj dodatak u kojem sam opisala predmete!
Kad su meni priznali tako, ne vidim razlog zašto nebi i tebi!

Zamisli da sam ja išla u drugu Republiku, gdje sam završila školu prije 20 i kusur godina i tražila taj plan i program i čak podatke o praksi. To mi je bilo besmisleno.Ja sam ti lijepo pronašla to preko Googla, odštampala i otkucala na kompjuter i što se super potrefilo - predmeti su bili 90% slični.

Pošto si s vremenom nikakav, bolje pođi na put u neđelju ( da si ovamo u ponedeljak ) , uzmi te papire iz firme gdje si radio ( eto svrati i do škole da vidiš) i odmah nazad.
Ti ćeš već 24. -25. imati sve prevedeno pa možeš slati papire odmah DHL-om ( skuplje je ali i brže - papiri su ti tamo za 7- 9 dana).

@ montenegrov

Evo tvog skeniranog outcome-a:
TRA.jpg

TRA 2.jpg

Pa da prokomentarišemo...

Crnogorac, jesi li ti zvao TRA?

Sinib, stvarno ne znam da li bi tvoj part time bio dovoljan za osnovne zahteve skilled vize. To prvo.
Drugo, za TRA assessment, tvoj CV je dovoljan, a možda i nije. Nemam iskustva dosad kako se tretira part time, ali ja bih definitivno pokušao. 4 godine škole i tri godine full time posle škole iskoristiš da dokažeš apprenticeship (neka ti napišu, ili sam napiši u CV da si prvi period bio šegrt, pripravnik, šta god, pa posle postao pravi stolar). Ono sve posle toga koristiš da dokažeš radno iskustvo...

Za Radmilu Poznoviu, zanima me odakle si saznao za nju?
Neki naši su tvrdili da rade za nju, odnosno preko nje pre nekoliko godina, nisu se baš proslavili, tj nestali su sa scene relativno brzo.
http://www.elitesecurity.org/t179548-Rad-Australiji-preko-australija-net-kompanije
Ovaj link je arhiva jednog foruma koji nekim slučajem čuvam još od 2006-07, pa prosudi sam.
Da sam ja u tvojoj koži, poželeo bih dobrog agenta, još kad ima ko da pomogne odande....

Tree hvala ti na odgovoru
Ja sam prije 5 godina pokusao da se iselim ali tada nisam ispunjavao osnovne uslove pa sam odustao, a znas i onu nasu pricu tada, svi kazu ma daj gdje ces ovdje ce se zlatnom kasikom jesti, stao je rat sada ce biti sve bolje a ono gore i gore.
Ja sam tada na na nekom sajtu postavio postavio svoj post na kojem sam trazio bilo kakvu informaciju kako u AU otici, bilo je raznih odgovora ali ubrzo mi se javila na moj e-mail izvjesna Olja Bogojević iz Beograda, rekla mi je za Poznoviu i da ona sa porodicom sređuje papire preko nje i da su vec neki njeni prijatelji otisli preko Poznovie i da ona stvarno moze pomoci. Ja sam onda pokusao ali posto nisam ispunjavao uslove odustao sam. Poznovia je tada radila za ovu kompaniju:
Radmila Poznovia
MIGRATION WEST
PO Box 1522
WEST PERTH 6872
W.Australia

Ja sam onda 2006 slucajno nasao e-mail od te Olje koja mi je preporucila poznoviu i iz znatizelje sam joj poslao e-mail da vidim gdje je a ona mi je odgovorila da ne moze da se sjeti ko sam ja ali da je ona u AU vec neko vrijeme, nakon toga mi je poslala i ovaj e-mail:

alo cao,
mislim da je najbolje da se obratis radmilinoj agenciji ili je pozovi na 9961413180479 (ona je u pertu ja ne znam koji je pozivni ili probaj da je dobijes direktno na ovaj broj)
i pitaj u ambasadi jer je australija ponovo prosirila listu jer im trebaju ljudi bas vase struke.
aliu bi ja prvo kontaktirala radmilu da ti kaze sta je najbolje.
ja mislim da ti ko i nama treba radni staz najmanje zadnje 3 god.jer prvo saljes diplomu NA PROCENU( tako to oni zovu) tj da vide da li tvoja diplona i radno iskustvo odgovara njihovim standardima.pa tek posle sve ostalo.za svaku struku je drugacije ali i dalje mislim da trebas da imas 3 god radnog iskustva i dobru ocenu iz ieltsa da bi usao kao i mi na skilld visa.to je stalna viza na osnovu diploma.
ja verujem radmili(iako je nikada nismo videli}
EVO MI SMO SADA I DRZAVLJANI I DOBILI NJIHOVE PASOSE.
mi smo zadovoljni.oboje radimo.klinci krenuli u skolu.kupili kucu sa bazenom na gold coastu i bla bla bla.
kada dodete videcete.
srecno

Yahoo! Mail
Bring photos to life! New PhotoMail makes sharing a breeze.

@montenegrov
Poslusaj AMLAP, zna zena znanje, a verovatno su ti i Tree i AMLAP objasnili sta ti sve treba za uspesan outcome. Meni je prvi put aplikacija putovala 7 dana, tak oda racunaj ako ne posaljess do tamo 27-28 ne vredi ni da saljes, da ne rizikujes. Ako ne stigne do 5.tog, ides sve saljes ispocetka, tako da ce ti steta biti to sto ces morati jos jedan primerak da radis kod prevodioca(pod uslovom da si dobio dva) za vizu i cena prevoza. Inace imas sasvim realne sanse za prolaz samo ako poslusas ove iskusne savetodavce.;)
@sinib
Biografija ti je skroz ok(mada tamo na jednom mestu kaze da bi trebalo naci posao u roku od godinu dana od kraja skolovanja, mada su nekima priznavali i bez toga), i sto kaze Tree efinitivno vredi pokusaja, jedino pazljivo smisli to sa part time poslom da bude podlozno eventualnim promenama ukoliko bude zatrebalo.
Po novom MAP kriterijumu se vrednuje, odnosno ce se vrednovati samo radno iskustvo nevezano za period, ako ne dodje do promena i naravno kad stupi na snagu (ako vec nije:think:)
Hvala vam na odgovorima za IELTS, najverovatnije cu ostaviti za prolece polaganje, a kad pocnem da spremam videcu da li cu uspeti akademik ili djeneral. Jel neko zna jel moze da se polaze dva za redom trermina, neko mi rece da moras da pravis pauzu, i da mozes da izadjes na svaki drugi termin?

Poslednja izmena:
Palmice, hvala za skenirano:klap:!
Doktore nisam zvao TRA :confused: iz razloga sto ne znam sta da im kazem!?
Ne znam, da li da im se javim mailom,sta da im napisem?
Da li mogu tako produziti malo vrijeme(za review )?
Da sve ovo znam ,ne bih pitao:???:

.. si s vremenom nikakav, bolje pođi na put u neđelju ( da si ovamo u ponedeljak ) , uzmi te papire iz firme gdje si radio ( eto svrati i do škole da vidiš) i odmah nazad.
Ti ćeš već 24. -25. imati sve prevedeno pa možeš slati papire odmah DHL-om ( skuplje je ali i brže - papiri su ti tamo za 7- 9 dana).[/QUOTE]

Nisam pronasao kako si ti uradila tvoj n.p.i program(ajd posalji opet) :sad2: ! Kod mene u diplomi pise samo ocjena iz prakse i nista vise! :rtfm:Obratite paznju na zadnju stranu,od mene samo traze apprenticeship i traineeship, znaci drugo je ok!
Amlap,poslusacu te pa cu sam otkucati plan a ovo cu pojuriti sto prije da zavrsim(praksu) nego treba mi primjerak propratnog pisma koje bih slao uz ove papire!

MikiceMD, a da mi posaljes,ako imas,primjer tvoga review-a i mozda da mi dodas-oduzmes nesto od toga, bio bih ti zahvalan ..

..
Nisam pronasao kako si ti uradila tvoj n.p.i program(ajd posalji opet) :sad2: ! Kod mene u diplomi pise samo ocjena iz prakse i nista vise! :rtfm:Obratite paznju na zadnju stranu,od mene samo traze apprenticeship i traineeship, znaci drugo je ok!
Amlap,poslusacu te pa cu sam otkucati plan a ovo cu pojuriti sto prije da zavrsim(praksu) nego treba mi primjerak propratnog pisma koje bih slao uz ove papire!

Poslala sam ti mailom sve onako kako sam ja pripremila dokumentaciju, bleso.:)
Sad otvori mail, eto sam ti poslala opet.

I kod mene piše samo ocjena iz prakse = Praktični rad......... ocjena

Ali u planu IMAŠ koliko časova prakse se obavlja za taj zanat, pa napiši to na taj papir ( dodatak uz Formal Training), kad budeš opisivao predmete.

- Doktore nisam zvao TRA iz razloga sto ne znam sta da im kazem!?
- Ne znam, da li da im se javim mailom,sta da im napisem?
- Da li mogu tako produziti malo vrijeme(za review )?

- Nemoj ih ni zvat, da se ne zbuniš pa da te odbiju do daljnjeg!
- Pitaj ih : kako ste? :rotf: Izvini , šalila sam se:)
- Jedino ako si Milo Đukanović pa da produžiš to vrijeme preko veze.. A okle, nema šanse!

@montenegrov
Nije problem za review, ali ne znam koliko ce ti znaciti jer moj muz je elektricar, a mi smo u review-u slali dokumenta koja su nam nedostajala, tj samo dokaz o apprenticeshipu i cuveni CV za koji si verovatno vec dobijo uputstva. A u principu smo sve manje vise uradili po Amlapinim i Tree-ovim uputstvima(Trijovim:hahaha:). Samo dodaj to sto fali i salji sto pre.

Ebeš ga više montenegro, previše si mi u smušenoj fazi, nisam siguran da shvaćaš sve što ti pričamo. Kod svakog predemigranta dodje ta smušena faza, trebalo je ranije da dodješ na forum torturu pa bi te prošla dosad.
Mikice, što mu ne reče šta treba da im kaže? Ti si ovde jedina pričala s njima.
Pogledaj svoje skenirano pismo, piše da s treba da ih kontaktiraš pre nego tražiš review ( a to je da ti oni kažu da li bi ti uopšte mogao da prodješ s dodatnim dokumentima ili si totalno promašio). Ali da te mi ne bi smarali o tome šta je trebalo, mogao bi da im napišeš kulturno da si spremio dodatna dokumenta, koja dokumenta (sullabus and curriculum of vocational training, potvrdu o praktičnom radu i obuci), kao i precizniji work statement, i da si spreman da tražiš review, da bi u medjuvremenu želeo da dobiješ feedback od njih da li je to u redu, i da se nadaš da sve to kad pošalješ može stići kod njih do 5 novembra, kad ističe 60 dana. To bi bilo onako kuturno da se pokriješ što nisi pitao na vreme, i da ispipaš šta bi bilo ako ne stigne na vreme.
A možda i ne. Šalji pa kako bude. A možda i da pustiš da istekne, pa ispočetka. Ja stvarno ne znam šta više da ti kažem.
I ovo sam zaboravio da kažem: moja je stigla DHLom za 5 dana

Poslednja izmena:
A inače, mislim da neću jedno vreme da pričam ni sa kim, ako se budu postavljala pitanja bez da se pročitaju osnovne stvari sa Interneta, kao što su UAC, MAC, PreMigrationApplicationpack sa TRA sajta i celokupan immi site sa svim pdfovima relevantnim za željenu vizu.

Sinib, naterao si me da se setim gde sam ovo pročitao :
Recent work experience requirement

To meet the recent work experience requirement, you must demonstrate that you have been employed in an occupation on the Skilled Occupation List (SOL) for 12 of the 24 months immediately before lodging your visa application.
See: Form 1121i Skilled Occupation List (SOL) and Employer Nomination Scheme Occupation List (ENSOL) (129KB PDF file)
To meet this requirement you must have been employed at a skilled level for at least 20 hours a week.

I ovo:
Specific work experience

You will be awarded points if you have been employed for three (3) of the last four (4) years in an occupation on the Skilled Occupation List (SOL).
You must have been employed:

• for at least 20 hours a week
  • in a paid position
  • at a skilled level in your nominated occupation or in a closely related occupation on the SOL.
Note: If you are using work experience obtained in Australia to meet this requirement, that work must have been undertaken while you were the holder of a visa authorising you to work.

Da li ovo prijatelji znači da je 20 sati nedeljno dovoljno?

Ja bih samo video da ti taj stolarski poslodavac napiše za periode 96-98, 00-03, da je bilo full time, zbog skill assessmenta, a da to i potvrdi ako ga u kom slučaju budu zvali da pitaju, a za ovaj poslednji period ( i sadašnji) da pišete kako jeste, zbog mogućih provera.
A ako već imaš para za agenta, to ti je super, nećeš morati da naučiš sva ova njasra napamet ko Amlamp i ja, pa da poludiš na kraju ko ja (Amlap još nije, a ka' će ne znamo):rotf:
E, da, zaboravih, i ja sam imao prilike da predjem u banku na vrlo bolji posao, ali nisam zbog emigracije, jer mi ovaj džob može doneti vizu, tako da sam sebi nekad jedem džigericu zbog toga, ali sve je potčinjeno višem cilju.

Poslednja izmena:
@montenegrov
Nije problem za review, ali ne znam koliko ce ti znaciti jer moj muz je elektricar, a mi smo u review-u slali dokumenta koja su nam nedostajala, tj samo dokaz o apprenticeshipu i cuveni CV za koji si verovatno vec dobijo uputstva. A u principu smo sve manje vise uradili po Amlapinim i Tree-ovim uputstvima(Trijovim:hahaha:). Samo dodaj to sto fali i salji sto pre.

Pošalji mu to Mikice, da vidi kako to izgleda, nema veze što je to za električara. Montenegrov očito sve ovo shvata kao da je to nešto strašno komplikovano (priznajte da smo i mi to tako u početku shvatali), kao da komunicira sa vanzemaljcima ( Australijanci), a u stvari sve je dosta jednostavno, a to su ljudi kao i mi.

@Montenegrov,
pođi malo od sebe i zapitaj se što bi ti tražio da si na njihovom mjestu:
Ti procjenjuješ ovdje jednog Australijanca i upoređuješ njegovu diplomu sa našom, predmete koje je učio u školi sa našim, pitaš ga kakvim je alatom radio, na kojim radnim mjestima, kako mu je prolazio radni dan...To te zanima da vidiš da li on odgovara našem sistemu, a ako se sve poklopi ti mu daješ ocjenu da -prolazi...

Ne moraš ništa preopširno da pišeš, bitne su činjenice i da ljudi to što je napisano, razumiju.

Samo da znate jos sam tu citam i upijam sve vase muke, zelje, iscekivanja....
Samo napred koliko god da povremeno bude tesko (ovi moji podstanari u glavi koji ne placaju kiriju) sa svojim misllima i nostalgijom koja mi se cini polako nestaje, mislim da svaka odluka da se promeni nesto je vredna pohvale.
Samo napred isplatice se i finansijski i dusevno.
Uvek se mozete vratiti ali ne mozete uvek otici sa Balkana

Samo napred koliko god da povremeno bude tesko (ovi moji podstanari u glavi koji ne placaju kiriju) sa svojim misllima i nostalgijom koja mi se cini polako nestaje, mislim da svaka odluka da se promeni nesto je vredna pohvale.

TAKO JE !!!!!!!!!!!:super: :super: :super: :super: :super: :super:
:klap: :klap: :klap:
:ok: :ok: :ok:

Svaka cast Dendi jedva cekam da i ja budem u toj poziciji da mi drhte ruke od uplate za proces vize, znala bih da sam daleko i od polaganja engleskog a i overavanja diplome, da se nesto pozitivno dogadja u procesu i koraca ka cilju!

Srecno!

Pozdrav svima

Ja sam pisao Radmili i objasnio isti kao vama ovde situaciju i evo sta mi je odgovorila:

Pozdrav Sinisa,

Sto se vase aplikacije za stalnu vizu tice potrebno je u Trades Recognition Australia uraditi procenu kvalifikacija i

iskustva da bi se predali papiri za imigraciju. Ja sam se raspitala i oni ne traze da se predaju papiri da je poslodavac

placao taksu, penziono itd. tako da mislim da imate dobre sanse da se sve to prihvati ovde. Ja vam mogu pomoci

oko tih papira ako ste zainteresovani.

Kada se prihvati procena kvalifikacija predaju se papiri u imigraciono i tada treba dokazati da ste LEGALNO radili u

struci ukupno minimum 12 meseci u zadnje 2 godine. Ako se to ne moze dokazati (radna knjizica, penziono itd)

onda treba cekati dok se ti uslovi ispunjavaju pa onda predati papire.

Javite se ako imate nekih pitanja ili ako zelite da vas zastupam kao Imigracioni Agent.

Puno pozdrava,

Radmila Poznovia

Perth, Zap. Australija

Znaci opet je potrebno na kraju da dokazem da sam radio regularno u struci a ja to ne mogu kada nemam u radnoj knjizici. Reci te mi ima li iko od vas iskustva sa upisivanjem nekog kursa tamo od dvije godine pa da poslije toga kada zavrsim predam papire.

Hvala

Brate vodim te ja na burek. Otvorila se pekara kod one prodavnice gde smo kupili kafu. Pa na repertoaru imaju: burek, pogacice, perece, zu zu, ...:super:

Back