Posao u Australiji

Eh, da mi je to doživjeti...

Nego, topaz, koliko me sjećanje služi ti si ono pošao na independent vizu, je li tako? Ja idem na sponsored 176 ( bivša 138).
Nešto mi nije skroz jasno , jer nisam baš našla jasnu informaciju o tome: Da li je nama dozvoljen izlazak iz zemlje kad hoćemo npr: poslije 2 mjeseca od dolaska ili pola godine itd.
Znam i to, da ne možemo odsustvovati iz zemlje koliko hoćemo - ako ciljamo na državljanstvo, poslije 5 god, ne smijemo biti odsutni iz Au previše u toku godine.

Ja baš čitao pre neki dan o tome. Za PR. U prvih 5 godina in and out po volji. Za državljanstvo 2 od tih 5 da si tamo (ili beše 3, nisam siguran). Posle tih 5 godina, ako si još uvek na PR, a ne državljanin, treba ti Return Resident Visa da bi putovao tamo-amo, ali ne gubiš PR status.

sta znaci "prevoditi sudski pecat"?
uglavnom mora da fotokopije budu overene,ako si u srbiji onda u opstini verovatno.U australiji se overavaju kod "justice of the peace".

Znaci to, da neko u Australiji ne moze da zna sta na tom pecatu pise(koja institucija je u pitanju).Ako je institucija uopste.Npr.Ja mogu da odem kod "pecatoresca" ili vec kako se zove to zanimanje i da trazim da mi napravi pecat na kom pise "cirilicom"(podrazumevano), "просерпине змај небески", da li ti mislis da ce neko tamo kod tebe u ozilendu moci da procita sta tu pise?Ako nije preveden pecat.
Nazalost malo kasnim s odgovorom, tek posle tri strane ali je to problem kad si novi, tek naknadno ti poruke dodju na listu.

Pozdrav svima

Ja sam pisao Radmili i objasnio isti kao vama ovde situaciju i evo sta mi je odgovorila:

Baš tako, kako ona kaže, a čini mi se da sam ti i ja tako rek'o.
Ako te interesuje, ja nisam slao radnu knjižicu nigde, mada je imam ispunjenu, za DIMIA sam poslao potvrde od poslodavca i nekoliko lista od plate. Raspitaj se ti još negde malo, nije dovoljno baš samo jedno mišljenje. Kad sam ja onomad to radio, dobijao sam raznih mišljenja. Hoću samo da kažem da bi neko mogao da te progura, ako bi umeo i hteo i ako vam ne smeta da prećutite sitnicu da si radio na crno, tj. da "obučete" papire da se to ne vidi na prvi pogled.

Eh, da mi je to doživjeti...

Nego, topaz, koliko me sjećanje služi ti si ono pošao na independent vizu, je li tako? Ja idem na sponsored 176 ( bivša 138).
Nešto mi nije skroz jasno , jer nisam baš našla jasnu informaciju o tome: Da li je nama dozvoljen izlazak iz zemlje kad hoćemo npr: poslije 2 mjeseca od dolaska ili pola godine itd.
Znam i to, da ne možemo odsustvovati iz zemlje koliko hoćemo - ako ciljamo na državljanstvo, poslije 5 god, ne smijemo biti odsutni iz Au previše u toku godine.

Kad god hoces. Imas ista prava ko Aussie. Samo ces dobiti njihov pasos kasnije za vreme koje si provela van zemlje

Amlap, moraću da ti se izvinim zbog dezinformacije. Promenilo se. Jest bilo 2 od 5, ali sad je 3 od 4, odnosno da bi se dobilo državljanstvo, ne smeš više od 1 godine u toku 4 godine odsustvovati, kao i ne više od tri meseca u godini neposredno pre apliciranja za državljanstvo.
Ima kalkulator na ovoj strani:
http://www.citizenship.gov.au/applying/application-process/general/eligibility.htm#
Za ono Resident Return sam dobro rekao, prvih 5 godina ne treba da putuješ van, posle možeš da je dobiješ ako si 2 od 5 godina proveo u Aus kao PR.... i još neke opcije
http://www.immi.gov.au/migrants/residents/155/eligibility.htm

Otpozdravko,
to 855 i nije tako loše. Na netu nisam našao opciju za letove do Australije, zato vas pitam gde ste i kako kupili kartu.
Nego, kakote vi maki, je li prošla panika ili je još veća? Kad polećete?

Sad sam se nešto setio, uvek sam želeo da krenem kad se završi leto, pa da stignem lepo u proleće i tako "ućarim" jedno leto viška i jednu zimu manje u životu. Izgleda da sam kasneći sa aplikacijama upravo isplanirao sebi suprotno. Ma nek ide život...

@ tree i maki

Avionske karte su eto za tu destinaciju prilično Ok. Ali ove na relaciji Pg -Bg su katastrofa! Pošto idemo na ljekarsko za koji dan, ja sam eto htjela da se častim vožnjom ( bar) u jednom pravcu, ali bi me to zadovoljstvo koštalo 98 eura! Ovoga puta ide samo moja ćerka i to za povratni put ( toboš promotivna cijena) od 145 € . Recimo karta nije sama po sebi skupa ali aerodromske takse sa osiguranjem i raznim sr..em su za povratni put, fixno 88 € !

@ Gea

Svaka ti čast na ocjenama i svakako traži provjeru! Je li ovo prvi put da polažeš?

Svaka cast Gea na ocenama........steta za speaking.
Htedoh ti reci da sam i ja hteo da se zalim, jer sam na sva 4 modula dobio po 6.5 ali bi me to zadovoljstvo kostalo 60 funti !!!! Tako da pazljivo sa zalbom, jer ti niko ne garantuje da ce ti povecati ocenu, i ode mast u propast. Lovu vracaju samo ako ti povecaju ocenu, tj. ako si kobajagi ostecen

Treba kontaktirati BC i smoriti ih žestoko da ti objasne kako su te to ocenili. I ne dati im da lažu i mažu kako šalju sve u Englesku, da su važna institucija svetska... To je čista otimačina piratska tih pola poena!! Hoćeš svi da ih zovemo, da pišemo peticiju, da im ne damo mira dok ne isprave to......

Drugo: čitao sam u unoj knjizi, da kad sletiš tamo ideš u immigracionu kontrolu na pregled, gde mogu svašta da te pitaju, izmedju ostalog koliko imaš novca, a mogu i da te vrate odakle si došao. Molim vas koji ste skoro sleteli pa se sećate tog prvog susreta sa Australijom da nam ga opišete.

Poslednja izmena:
Tako je, samo bih jos dodao, test uzimanja para, jer vlada ono pravilo: SRUSICEMO TE PAR PUTA DA TI UZMEMO MALO NOVACA, A ONDA CES PROCI !!!

Sa ovime ne mogu da se slozim.
IELTS test je zamisljen da bude radjen tako da se ima uvid u apsolutno poznavanje jezika i cenim da je skoro pa savrsen.
Osobe koje su imale formalno skolovanje engleskog jezika ali bez ikakve prakse cesto su imali slabije uspehe od osoba koje pricaju broken-english, nemaju nikakvo skolovanje sem tv, film i svakodnevno dugotrajno izlaganje jeziku.
U nekim zemljama skolovani ljudi misle da su time naucili sve znanje sveta u toj struci i IELTS test to zaobilazi vrlo uspesno jer vise meri primenjeno poznavanje jezika nego bilo sta drugo.

Nego, iskusni emigranti, šta kažete da ja napustim posao i da radim nešto drugo negde drugde, hoće li me odbiti za vizu onda?
Znam da su vrlo nezgodni po pitanju menjanja cinjenica tokom obrade viza i cenim da je najbolje da niti jedno stanje upisano i zahtevu za vizu ne bude promenjeno do prvog useljenja u Oz. Znam barem jednu osobu koja je promenila mesto stanovanja a da ih nije obavestila i da je zarad toga izgubila uspesnu vizu koja je trebalo da bude upisana u pasos. Takodje, jos jedna osoba koja je promenila mesto zaposljavanja (u istoj struci) i iste suze je prolila kada su joj odobrenu vizu ponistili.
U zahtevu za vizu pise da se SVAKA promena bilo cega upisanog u zahtevu mora prijaviti u nekom kratkom roku. Mozda nije presudno promeniti posao ili mesto stanovanja, znam da to sigurno usporava resavanje zahteva za vizu.

Meda tandrčak, al' si ti načitan, gde si bio ranije da savetuješ ovaj narod ovde kako se šta radi?
I nemoj tu da mi hvališ strani plaćenički BC i njihov test specijalno napravljen da dezavuiše čitav neengleski svet na svetu; jer ako čovek padne, ima pravo da mu ne valja test, ako položi, može i da ga hvali ;) Nego, šta si radio 7 godina, leleudao, pa sad tandrčak vreteno? :hahaha:He he, ja poludeh za samo dve godine ovog posla...:mrgreen:
Ljudi gdje je ovi Montenegrov, učinje li šta? Nadam se bato da si uspeo nešto s tim TRA, nekako sam se emotivno vezao za tvoj slučaj :think:.

Sto se tice Montebegra, jos se nije vratio iz C.G. sredjuje papire, kombinuje, kombinuje, kombinuje....

Medo, vezano za IELTS, iskustva i misljenja su razlicita. Moje vidjenje je da je to cisto uzimanje love, zato sto je jedini pravi pokazatelj znanja jezika svakodnevni zivot i komunikacija. Pre 10-15 godina ljudi su odlazili u a da nisu znali da znaju da beknu ni jednu rec. Za par meseci se sve jako dobro nauci, pogotovo ako jos imas neko predznanje. A uspesnos na ieltsu se ne meri znanjem engleskog, vec poznavanjem samog testa. Desavalo se da profesori engleskog padnu ielts, pa cak i ljudi sa engleskog govornog podrucja zato sto nisu radili po sablonu koji su ovi osmislili. Svaki modul za sebe ima posebne cake i cakice, na koje ljudi gube poene i ocene ako ih ne prepoznaju, tj, nasednu na njih.
A posto je velika vecina ljudi vec provalila sablon, oni su bili primorani da poostre kriterijume. A sto i Tree rece, ko zna ko to nama tamo negde pregledava testove...
Godisnje ielts polaze oko milion ljudi. To je oko 3000 testova dnevno koje oni treba da pregledaju....pa ti vidi...

Back