Posao u Australiji

Druze, odneo ja odstampan mail od TRA, objasnjavam joj da su to ljudi vec radili.....ali ne vredi, ona ne suprotno propisima.Doduse moram priznati imala je dobru volju, zvala je neku tamo u centrali koja ju je lagano otkasirala...
Pa smo odlozili do ponedeljka da ona proba pronaci info. kako to da uradi.
Ako neko zna neku banku u NS gde su vec slali uplate, da joj kazem da nazove da se raspita.
Bitno da je znala da mi treba 400 din provizija kao i 30ojra kao depozit za osiguranje transakcije ako slucajno strana banka bude trazila svoj deo.A ja tele pomislio kako eto neverovatno da se meni desi da nesto iz prve mozes uraditi u ovoj zemlji.Izvadim 300Aud iz novcanika iz menjacnice i uplatim na moj devizni racun, AJOJ jada....kuku meni.NAivcina,sucker,jack ass......
A razmisljam kupio sam 300Aud i idem od banke do banke dok ne nadjem nekog ko zna da posalje tu uplatu.BUDALA.
Ajd pa Laku noc.Mozda u ponedeljak bude bolje.
ž

Pazi i kod mene je zamalo ispao problem, u domundjavanju medju bank službenicima, i to naravno kad je već bio otvoren račun, uplaćene pare i naplaćena provizija, ali ne gubiš hladnokrvnost, rekao sam samo "dobro, ako vam je to problem, stornirajte sve u nazad šta smo radili proteklih pola sata, znači vratite mi novac, gasite račun, pa idem u drugu banku". Posle desetak minuta završili smo. Teško ćeš negde to uraditi bez mučenja, jer ljudi jednostavno i bukvalno moraju da to provuku kroz rupu u zakonu, ali malo strpljenja i biće gotovo. Ko bude to radio u Bg, poslaću ga tamo gde sam ja radio, ali opet ne sme ni u ludilu da sedne kod plavuše za prvim stolom, već kod crnke za drugim. Prva je neverovatno glupa, sa stavom da je pametna, a druga samo nije znala kako to da uradi, ali smo uradili učetvoro: ona, šef filijale, čovek iz transakcija preko žice i naravno ja.

Pozdrav svima

Ja sam Sinisa iz Banja Luke sam.
Citao sam ove vase izjave pa sam odlucio da vas zamolim za pomoc.
Ja imam 31 godinu,imam zavrsenu srednju skolu za stolara,taj posao sam radio i radim honorarno,znaci part time,mada sam ga prije dvije godine radio full time ali nisam bio prijavljen znaci nemam to u radnoj knjizici samo bi mogao dobiti potvrdu od mog poslodavca na memorandumu da sam radio i da radim part time a inace radim u jednoj banci vec godinu dana od koje nema sanse da bi dobio dokaz da radim kao stolar.
Imam ujaka i ujnu u Sydney koji su mi rekli da bi mi bili sponzori a ja sam sada polozio IELTS sa prosjecnom ocjenom 5,5.
Ozenjen sam i otac dvoje djece. Znaci naj veci problem je to kako dokazati radni staz,posto u radnoj knjizici je taj iz banke a oni nece da mi napisu da radim u struci,jedino sto mogu dobiti potvrdu od ove privatne firme gdje radim part time ali neznam da li je to dovoljno,pa vas molim za savjet da mi pomognete sta i kako da radim da li da idem preko neke agencije i koje ili sam i da li je neko od vas vec tako uspjeo dokazati staz,jel ne mogu navesti da radim puno radno vrijeme kada radim u banci i prijavljen sam.
A moje zanimanje je veoma trazeno u AU i ispunjava sve moguce zahtjeve.
Hvala unaprijed

Sinisa,
vidi na sajtu TRA ili Vetasses, nisam siguran ko je sada zaduzen za tvoje zanimanje, koliko j e godina radnog iskustva potrebno. Takodje mozes zamoliti bivseg poslodavca da ti ispise puno radno vreme ako je moguce. Pripazi samo jer se proverava radni staz. Znaci posalju coveka da proveri, ili telefonom zatraze informacije.

Zdravo Siniša iz Banja Luke, dobro nam došao i ti.
Ovako kad napišeš svoje podatke, skoro kao da ništa nisi napisao, jer ti ništa ne možemo pomoći. To važi i za ostale koji budu postavljali pitanja ovde. Znači bitno je kad si završio školu, kad si počeo da radiš kao stolar, koliko sati nedeljno, pogotovo to full time, kad je bilo, koliko je trajalo, kad si prešao u banku a nastavio da budeš part time stolar.
Ako imaš tog stolarstva bar 6 godina u kontinuitetu, a da je veći deo toga full time, rekao bih da je moguće. S druge strane, teoretski, radnu knjižicu ne moraš slati kao dokaz, izjave poslodavace mogu biti dovoljne, a TRA ne proverava svaki put telefonom ili lično gde i šta radiš, pa i faktor rizika može da se uključi ako bude potrebno.

Montenegrov i ti si mi još uvek nejasan. Iz onoga što si ranije rekao stekao se utisak da je bila greška u prevodu, da je moglo bolje da se prevede, medjutim sad mi tek nije ništa jasno, jer si propustio da mi napišeš šta si poslao kao dokaze od papira i šta je u njima pisalo.

Uglavnom, jasno je da si aplicirao za skill assessment za fitter-a, tako da za review treba i ostalo da se prilagodi tome. Jasno je da im nisi poslao program iz škole, predmete i praksu, ali proveri da li će taj program biti adekvatan onome što sad radiš i zanimanju za koje si aplicirao.Potpuno si zabašurio apprenticeship, odnosno, nemaš nikakav dokaz o tome, što znači da ti treba ono što sam ti već rekao, da se odvoje časovi prakse, radionički i po firmama, da se izbroje godišnje i u globalu, da ih potpiše i overi škola ili firma gde si bio na praksi; posle toga poslodavac da ti napiše da si bio malo pripravnik pa onda postao majstor, da bi sve to zajedno izašlo kao dokaz da si imao apprenticeship.

Treća stvar, u tvom slučaju možda najveći propust, tebi uopšte nisu priznali radno iskustvo za to zanimanje, mada se vidi iz pisma da su se trudili, ali im nije bilo jasno šta ti sve radiš tamo. I to sam ti već rekao, treba prilagoditi izjavu poslodavca gde je napisano koje poslove i radne zadatke obavljaš, da bude podudarna sa onim što se traži za dato zanimanje. Sad ne znam kako ćeš to da izvedeš, jer menjanje izjave poslodavca značilo bi slanje dve različite, što bi povuklo da je jedna od njih neistinita. Ako je ikako moguće da napišeš kako su se u firmi zbunili, a i ti s njima, pa niste dobro odvojili stavke šta radiš, pa da napravite novu izjavu koja neće pobiti staru, ali će više istaći radne zadatke koji se podudaraju sa zadacima fitter-a, da ispadne da njih radiš puno radno vreme, a da ono ostalo takodje radiš, ali manje, po potrebi posla. (Znači kad gdja Rebeka pročita, da vidi da ti radiš 8 sati dnevno ono što radi fitter, ali od tog vremena ti "otkinu" neki sat da uradiš i ovo ili ono)
Pročitaj temeljno izjavu poslodavca šta radiš, i radne zadatke fitter-a, uporedi. Rebeka ti je napisala da joj se čini da obavljaš širok dijapazon poslova, koji nisu toliko specifični za fitter-a. Sad tu je možda assessor bila previše stroga, možda bi ti i prihvatila radno iskustvo da si imao apprenticeship...

Nadam se da ćeš me razumeti šta napisah gore, jer je vrlo nezahvalno ovako savetovati, pošto očigledno ti nisi dovoljno upućen u materiju skill assessmenta, a s druge strane ja nisam upućen u tvoj posao kao ti . Rezime je da si promašio 66.67% aplikacije i da ima tu dosta da se dodaje ( i menja) - pogledaj app. assessment sheet pod A. Pokušao sam da ti stvorim sliku kako treba validna aplikacija za assessment da izgleda, od tebe zavisi da li ćeš uspeti da to izvedeš.

Odgovaram ti na forumu, da bi i drugi majstori mogli da pročitaju šta treba za assessment iz tipičnog slučaja, jer neću uvek imati vremena da svakom posebno pomažem, nadam se da je to OK

pozdrav

Poslednja izmena:
Da, da dr TREE,
procitao sam sve nanovo sta sam poslao, pa nije ni cudo sto sam odbijen! Ima slicnosti sa fitter-om, ali je opis posla u mojoj preporuci mnogo nedefinisan i svodi se na mesavinu razlicitih poslova metalske struke. Zato mi je trazena praksa i pripravnicki da donekle uklavire moju specijalnost, al uzimajuci sve u obzir a narocito pomoc od vas sa foruma, ne moram menjati nista samo moram pojacati pojasnjenja vezana za struku(drzeci se prve poruke o fitter-u Tree) i CG nastavnog plana vezanog za bravara(AMLAP). Znaci uzmem nastavni plan i program sa praksom i praksu u firmi koju sam poslije skole obavio, e sad, ja sam poceo da radim u struci tek 98god a skolu sam zavrsio 88, kako to da pojasnim da nisam radio u struci odmah poslije odradjene prakse, jer kako mi je AMLAP kazala da i o tome vole da pitaju,ne znam da to pojasnim ratom i izolacijom poslije moje zavrsene skole? Pripravnicki staz ce mi ovjeriti u firmi gde radim uz jos jedno pojasnjenje zanimanja kojim se bavim u firmi a sve u sprezi sa svim ovim dosad,o cemu sam pricao!?

NE, NE, NE DEČKO, samo polako, jedno po jedno: oni ti traže papire da dokažeš da si imao apprenticeship, sa 900 sati traininga, i 4 godine rada u toj struci, i sve to u ISTO VREME. Čitaj ponovo, sve redom.
To je u našim uslovima blago nemoguće, pa se svi trudimo i trudili smo se da prikažemo da je to naše, iako ne isto, dovoljno slično tome što se traži.
Znači kad dokažeš apprenticeship, onda će da "klavire" i tvoju specijalnost.
Samo lagano, ukapiraćeš.
Kao što sam i pretpostavio, izjava (preporuka) od poslodavca je prilično neozbiljna, što je dobro u ovom slučaju, jer kad napišeš novu, pokriće se sve što fali prvoj. Samo da se uozbilji izjava, sa više preciznih objašnjenja, manje uopštenih.
Ebi ga, naterao si me da pročitam šta radi fitter, pa hajde:
Sve što je preopširno da stane u izjavu poslodavca, napisaćeš u svojoj izjavi, na nekoliko strana.
Počni o školovanju, časovima, praksi, još o praksi, kad si završio šta si radio, vidi dobro šta ćeš smisliti da si radio deset godina izmedju škole i posla, jer ćeš tu ponovo aterirati bez pardona, svi smo se za devedesete vadili kako smo znali, ako si radio za nekog bez prijave, možda i bez plate, napravi izjavu i overi u sudu da je bilo tako... Možda si bio u vojsci, probao da studiraš mašinstvo pa batalio, radio zemlju dok je trajao rat... Nemoj samo da ostaviš prazno bez objašnjenja. Pa onda sa željom da to prodje tako, nastavi izjavu o tome šta si radio kao pripravnik, pomeni da te učio i nadgledao stariji majstor, navedi kad si postao samostalan, i onda na kraju predji na to šta sad radiš kao majstor (i to da bude najopširnije). Ujutro lepo počneš, uzmeš materijale te i i te, razmjeriš tim i tim mernim instrumentima, spremiš za obradu, obradjuješ ih alatom tim i tim, kad završiš pripremu sklapaš ih u neku celinu, ponovo meriš da proveriš tačnost i preciznost, tu celinu npr posle poneseš i ugradjuješ na licu mesta u još neku veću celinu, čitaj, čitaj, čitaj. Da te gdja Rebeka poznaje kao ja sad, znala bi odmah da si pravi fitter, ne bi postavljala glupa pitanja, samo ne štedi reči i stručne izraze da objasniš kako od nečega praviš nešto, svaka faza u radu da se vidi, svaki bitan alat poimence, obavezno zaštitna sredstva da pomeneš. Ti praviš više različitih proizvoda, objasni dva tri procesa u detalje.

Vidš, u mojoj struci, raznovrsnost je bila plus, tebi su uzeli kao minus, možda je stvar u onom papiru gde piše čime se sve bavi tvoja firma, miriše mi, a i ne bi me čudilo da je tako ispalo, da je assessor pročitao taj dokument kao tvoj work statement i začudio se šta ti sve to radiš. Tako i deluje, iskreno, jer nisi napisao ličnu izjavu, a ta izjava nije o tebi i tvom radu. Zato im lepo objasni (i nacrtaj ako treba) šta radiš TI u firmi. Ajd.

Poslednja izmena:
Sve što je preopširno da stane u izjavu poslodavca, napisaćeš u svojoj izjavi, na nekoliko strana.

@montenegrov

Sve ovo što ti je TREE napisao tako treba da uradiš. I mnogo je važno da napišeš tu svoju izjavu,( to ti je taman slično kao ovo što si nama dosad objašnjavao).

Ovaj formular sa objašnjenjima skini i dobro pročitaj uvodni dio : http://www.workplace.gov.au/NR/rdon...49/0/PremigrationApplicationPack2July2008.pdf - Evidence required.

Prije sve ove priče, ti moraš da zatražiš od njh Internal review - ponovno razmatranje što prati dodatno plaćanje istog 300 AUD.To mora biti obavljeno( to mora biti na njihovom stolu) u roku 60 dana od dana primitka pisma kad su te obavijestili da je aplikacija odbijena, čini mi se da je to 5 septembar.
Mislim da u tom odgovoru, imaš opisano kako da odradiš to. Prije nego što pošalješ zahtjev za review ( to ti sigurno isto piše u tom pismu), zovi ih ili pošalji email na traenquiries@deewr.gov.au da ti tačno objasne kako se to radi. Odmah im se javi jer do 5 novembra moraju primiti tvoj zahtjev za ponovno razmatranje!

Kad ti stigne odgovor od njih javi se da "preduzmemo dalje korake" :)

Pročitaj ovo:
What if I do not agree with the decision?
You may apply for an internal review. Before you apply for an internal review, you may ask to speak with the deciding assessor. You may provide more documents, information and evidence when you lodge an internal review. An internal review fee of $300 is required.

All internal reviews are carried out by a different assessor and all evidence is considered again. TRA does not undertake informal reviews.

To je dio teksta iz donjeg linka:
http://www.workplace.gov.au/workplace/Programmes/TRA/UniformAssessmentCriteriaUAC.htm

Javi im se danas pa da vidimo što ti još treba da priložiš

Zemljakinjo ako moze pomoc, bio bih zahvalan! Tamo i pise da imam rok od 60dana a pismo je naznaceno na 5.septembar tako da imam malo vremena. Nisam shvatio, trebam da se javim mailom da cu pokusati da apliciram ponovo? I onda mogu da posaljem prikupljene dokumente i kasnije? Dr Tree je dobio skenirano pismo na private mail i dao mi svoje misljenje (hvala mu) pa bih i tebi da posaljem pismo pa se javi, please..

Zemljakinjo ako moze pomoc, bio bih zahvalan! Tamo i pise da imam rok od 60dana a pismo je naznaceno na 5.septembar tako da imam malo vremena. Nisam shvatio, trebam da se javim mailom da cu pokusati da apliciram ponovo? I onda mogu da posaljem prikupljene dokumente i kasnije? Dr Tree je dobio skenirano pismo na private mail i dao mi svoje misljenje (hvala mu) pa bih i tebi da posaljem pismo pa se javi, please..

Ok važi :)

@montenegrov
Posto smo mi prosli kroz review, mozda mogu da pomognem. Prvo smo napisali jedan upitni mail i naslovili na tog assesora koji nam je bio u potpisu na odbijenici i on nam je posle dva dana dao odgovor u smislu sta nije dobro i zbog cega smo odbijeni i sta nam otprilike fali za eventualni review. Mi smo na zasebnom papiru napisali zasto apliciramo ponovo i koje tacno nove dokumente prilazemo u review-uu i konacno, sve to lepo povezali u jednu celinu. I naravno ide ta odbijenica sa obelezenim nazad onim poljima sto traze. Sva dokumentacija mora da ti stigne tamo pre isteka 60 dana. Mozda bi imao vremena taman 3-4 dana za jedan informativni mail i mozda 10-tak za slanje.

ja sam sada polozio IELTS sa prosjecnom ocjenom 5,5.

Za tvoje zanimanje se ne traži prosjek ocjena već moraš imati iz svake oblasti pojedinačno : reading, writing, speaking i listening ,minimum ocjene 5.

Ako si iz jednog imao 4 a iz ostalih i po koju 7-icu, NEĆE ti priznati IELTS sve dok ne dostigneš sve petice.

Radna knjižica se ne traži, može memorandum firme na kojem će poslodavac napisati kolika ti je plata ( sa svim doprinosima- neto, bruto), tvoje svakodnevne dužnosti ukratko, tvoja pozicija na poslu, da li je puno ili pola radnog vremena ( bolje puno ako ikako mogneš- 40 sati sedmično), radna istorija ( period početka na poslu pa dosad) i na kraju opis firme u kojoj radiš. Pošto je banka u pitanju, interesuje me odakle stolar u banci?
Da li baš radiš taj posao, mislim, stolarski? :???:

Ako banka može da ti na njenom memorandumu napiše da radiš kao stolar tamo ( neka navede razlog) to bi bilo odlično, a pribavi i to od te privatne firme za part time.

Isto tako moraš imati dokaz da si dobio posao odmah nakon školovanja, a ako ga nemaš onda napiši izjavu i obrazloži zašto nemaš.

Agencija ti nikakva ne treba jer ti ona ne trči da ti sređuje papire za tebe a da ti lijepo spavaš, već ti samo kaže što i kada ćeš da predaš od papira. Znači i u tom slučaju se ti SAM moraš pobrinuti za sve ovo što pitaš ovdje. Ovako ti je jeftinije :)

Pa Dr.Tree, dragi savetnice, jos uvek nista a kako stvari stoje, prolece je nase ako ne i leto, iduce mislim. Moj dragan je na Elementary nivou jos uvek, tako da ....sad cekamo. :confused:
Mislis li da bih i j a trebala pre slanja papira da polozim, posto svakako imam nameru da polazem, ili mogu i posle aplikacije?
Nesto me kuma zbunila ona je tamo i sad polaze ponovo tamo IELTS jer mora zbog fakulteta da ima akademski nivo, mislim da joj treba 7, a ja posto imam nameru , mozda, i tamo da se bacim na neke studije eventualno ako me krene, ne znam da li da odmah ciljam na akademski ili general? Koliko je velika razlika izmedju ispita? Zna li neko nesto o tome?

Po mojoj laickoj proceni, mislim da je razlika pogolema.
Ja sam polagao ovaj djeneral modul i bez vecih problema sam imao 6 prosek.
Dok se moja zena na akademiku pomucila da dobije 4 sedmice...
S tim da sam ja "diletant" sto se tice engleskog.

Ja sam nedavno polagao, i meni je trebala academic sedmica !! Dobio sam na sva 4 modula po 6.5 i sad idem ponovo da polazem, tacnije 8. novembra.
Vidi ovako, reading je daleko tezi na academicu, jer se dobiju 3 duga texta, i nemas uopste dovoljno vremena da ih procitas i skontas. Npr. meni je prvi text bio o nuklearnoj magnetnoj rezonanci, a to je ono cime se bavi moja struka, znaci nije moglo bolje da me ubode, za ne poverovati !!! Medjutim, pitanja su uzas, pazi ovo:
Povezite pitanja i ponudjene odgovore;
1. Zasto doktori koriste nuklearnu magnetnu rezonancu (nmr)...
2. Zasto Svetska zdravstvena organizacija odobrava nmr...
3. Zasto nmr ima tako znacajnu ulogu u izlecenju ljudi

Odgovori:
1. Zato sto ima veliki procenat izlecenja
2. Zato sto se koristi savremena oprema
3. Zato sto ima daje brzu dijagnozu nego ostale metode...

(Otprilike tako nekako)...Kao sto vidis, pitanja su jako slicna i bezveze, a odgovori jos slicniji i jedan odgovor moze da pase na sva pitanja. Kad ja, koji se time bavim nisam znao odgovor, mogu misliti kako je drugima bilo.
Vremena imas taman toliko da skeniras text, ( ne da ga citas). Ja sam odgovori na 37 pitanja i to na zadnjih 4 u poslednjih 15 sekundi, jer sam jedva nasao odgovor u datom textu.

Writing: razlika ti je u prvom delu, jer na generalu se pise pismo (trazenje posla, zalba, zahvalnost, otkazivanje necega...) a na academicu dobijes grafikon koji moras da opises. Drugi deo je skoro isti, jer se dobije tema za esej koji moras da pises. Teme su ralicite za aca. i gen. ali na isti fazon. Za opis grafikona na academicu ti nije toliko bitno da u detalje opises podatke i brojeve, vec da koristis izraze: u tom periodu vrednost (kolicina...) je opadala; od te godine pa do te godine vrednost (kolicina...) je skocila; u godinama koje su sledile vrednost (kolicina...) su drasticno opale-skocile itd, itd, itd

Listening i speaking su ti isti za oba levela.

Nadam se da sam malo pomogao, ako treba jos nesto, javi se

Pozzzz...........

brate i ja moram da polazem ponovo. Dobio sam na reading 6.5, na talking 6.5, na listening 6 i na writing 4.5 sto me je u pokopalo. Gde pa nisam pisao od srednje skole, a na kompu koristim spelling check tako da sam sad ukopan i moram da malo vedzbam pisanje i da se ponovo prijavim:idea::idea::idea:

Da se nadovežem Adamse na tvoj post:
Nikako i ne treba čitati cele tekstove, jer nema baš vremena za to. Treba ih preleteti da znaš o čemu se radi i skenirati za poznate reči koje su u odgovorima. (naravno nije ni to lako)
Odgovori i jesu namerno slični, jer uopšte nije bitno šta znaš iz života i struke, već isključivo ono što se pominje u tekstu. Ono što znaš može da ti pomogne da brže nadješ odgovor u tekstu.
Mene su najviše nervirali NotGiven, jer treba pregledati sve da bi bio siguran da se odgovor nigde ne pominje.
Zato IELTS po mnogima i nije test znanja Engleskog, već test veštine, brzine i spretnosti. Za ptice trkačice.

Back