Posao u Australiji

Pa evo ja sam nova ovde,da vas pozdravim sve.;)
Dugo sam relativno u Australiji, reci cu nesto sto sam zapazila ovde: Mislim da nije lose imati dobru diplomu koju cete doneti sa sobom (ukoliko ne treba nostrifikacija),ali ako i ne dodjete sa njom imate mogucnost da se doskolujete,recimo TAFE i do ce vam dobro priznati ovde. To govorim o poslovima koji su bolji.
Ujedno,mislim da je bitno i koliko vas sreca potera :D

Ja sam ovjerila u sudu fotokopije pasoša ali ih nisam ( te fotokopije) prevodila na engleski, jer je pasoš napisan i na engleskom. Bolje ih ovjeri.
Niti sam prevodila sudske pečate od ostalih dokumenata na engleski. To sam previdjela, ali da nešto nije bilo u redu već bi mi javili prilikom slanja onog pisma o lodgement date-u.

Poslednja izmena:
Ajd sad malo logicki da preispitamo celu stvar.
Neko tamo u Aus. pogleda kopiju pasosa i ima 3 varijante.
Ako je kopija bez sudskog pecata moze da pomisli, pa ovaj covek je mogao i pasos svoje babe da kopira i prilozi ovde.
Ako je sa sudskim pecatom, okrene stranu i vidi neki tamo pecat i sve nesto na "arapskom" pise, pa ovaj mi mozda nesto ruzno kaze.
Ako je kopija sa prevedenim sudskim pecatom gde pise na engleskom da verodostojnost dokumenta garantuje tamo neki sud u tamo nekoj drzavici iz petog regiona, moze da pomisli "It's ok, or maybe not"
I dalje sam zbunjen.
Hvala dandy.

Vidi, ja sam pre par meseci tako kopirao biometrijsku staranu pasosa, odneo u sud overio(obicno), stavio uz ostale dokumente, i poslao. Za mesec dana sam imao reshen assessment! I bio sam srecan kao osmi mart :D
Po mom mishljenju ljudi koji to tamo pregledaju i odluchuju, su podeljeni po regionima. I znaju oni koji su validni pecati a koji ne(nemozes lupiti neki veterinarski). Josh jedna stvar, Ti ljudi su ustvari nashi ljudi pretpostavljam jer se bave nashom materijom. Tako je kasnije i kad predash za vizu. Znachi arapski pecat ce pregledati tamo neki arapin ili chovek koji je upucen u arapsku papirologiju. I tako za sve ostale regione.

Da te ja odbunim malo?
Nema svako drugu priču, sve je slično..
Overiš kopiju pasoša, ne prevodiš jer je već preveden. Svi su tako. I nema problem.
Ne šalješ samo pasoš, već i kopije drugih papira, koje prevodiš, pa imaš i preveden pečat od overe. Osim ako ne overavaš svaki papir u drugoj opštini. Inače ja NIJEDAN pečat od overe nisam preveo, samo mi je u prevodima pisalo da prevodilac potvrdjuje da je prevodio sa overenih kopija. :) Eto ti još jedna verzija priče.
Sad sam zbunio još više ;)
Zato sam 175 i poslao online, ratosiljah se glupih overa.

Montenegrov, ne znam šta da ti kažem, pušćaj kako god znaš i umeš.

Pozdrav Emmily i dobro nam došla.

Da te ja odbunim malo?
Nema svako drugu priču, sve je slično..
Overiš kopiju pasoša, ne prevodiš jer je već preveden. Svi su tako. I nema problem.
Ne šalješ samo pasoš, već i kopije drugih papira, koje prevodiš, pa imaš i preveden pečat od overe.

Tačno ovako! Znači, uz kopije pasoša šalješ i kopije drugih papira koje su ti ovjerene u sudu i prevedene od sudskog tumača. a tumačev pečat je dvojezičan i on garantuje da je preveo sa originala.

Ma šalji slobodno, što si stravljen toliko !?

ljudi problem sve se slozilo i papiri i pare ali sada imam problem sa uplatom tih 2105 dolara. Ne znam kako to da uchinom. Slao sam mail na DIAC oc site ali oni me vrte u krug i ne daju mi detaljeo njihovom bankovnom rachunu za international money order.

smaci cu se :dash:. Ima li neko ideju, iskustvo? Aplikaciju mislim poslati klasichno u ppairnoj formi.

Zar i tebe?
Stvarno ovo predugo traje.. A znaš li što je čudno? - nama krenuo posao ovdje kao nikad...
:mrgreen::otkacio:
Ma neverovatno. Uopšte više nije prazna fraza da ne idem preko zbog kinte. Dve plate, državne firme, moj dodatni posao nije loše plaćen, znaju ko sam, šta radim i kako radim, imao bih i više posla da mogu da postignem. Pre tri-četiri godine bilo mi je strašno što aplikacija košta 2000 AUD, plus ovo-ono, sad sam izgurao sve troškove, a ni za avionske karte nije problem... Mada second instalment još uvek jeste. A kad odem, sve ispočetka, rad, dokazivanje, supruga ako se ne zaposli, postoji mogućnost da nemamo uopšte više para nego ovde mesečno. Ma nek ide život...:whistling:

Ima li neko iz NS da je uplacivao za TRA.
U kojoj banci ste uplacivali, posto ovi iz Intese blago receno nemaju pojma.
Uuuuuuuhhhhhhhhhh!
Retko gde i imaju pojma. Strpljivo s njima, naučiš sam šta treba i onda im objašnjavaš... Ja sam pitao "jeste li radili to dosad?". U principu, to je obična doznaka za transfer novca izmedju banaka, sa par začkoljica - zakonom je nama gradjanima Glupadije zabranjeno da šaljemo novac preko grane bezveze, zato je potrebno imati neku fakturu da plaćaš neku uslugu. Transfer se vrši preko šifara, za "uplatu skill assessment-a" naravno ne postoji šifra. Tako da odštampamo mail od TRA umesto fakture, za šifru stavimo "školovanje" ili "stručno usavršavanje", što nijedno nije tačno, ali bar se pominje neka struka. Ono što prethodi tome, da ti otvore devizni račun, staviš pare na njega, naplate ti proviziju, to svi znaju kao se radi. I kad ti sad pokažeš svoje znanje, možeš svakog bankarskog službenika da uputiš u posao. :rtfm:
Ako te interesuje da uštediš neku paricu, provizije naših banaka su izmedju 300 i 1000 dinara, na njihovim sajtovima možeš naći cenovnike. Ja sam se divno začudio da mi osim te njihove provizije, plaćene kešom u dinarima, nisu skinuli i još neku devizu s računa za stranu banku.

Poslednja izmena:
Druze, odneo ja odstampan mail od TRA, objasnjavam joj da su to ljudi vec radili.....ali ne vredi, ona ne suprotno propisima.Doduse moram priznati imala je dobru volju, zvala je neku tamo u centrali koja ju je lagano otkasirala...
Pa smo odlozili do ponedeljka da ona proba pronaci info. kako to da uradi.
Ako neko zna neku banku u NS gde su vec slali uplate, da joj kazem da nazove da se raspita.
Bitno da je znala da mi treba 400 din provizija kao i 30ojra kao depozit za osiguranje transakcije ako slucajno strana banka bude trazila svoj deo.A ja tele pomislio kako eto neverovatno da se meni desi da nesto iz prve mozes uraditi u ovoj zemlji.Izvadim 300Aud iz novcanika iz menjacnice i uplatim na moj devizni racun, AJOJ jada....kuku meni.NAivcina,sucker,jack ass......
A razmisljam kupio sam 300Aud i idem od banke do banke dok ne nadjem nekog ko zna da posalje tu uplatu.BUDALA.
Ajd pa Laku noc.Mozda u ponedeljak bude bolje.

@prosephine
Intesa je djubar, blago recheno, po usluznosti i expeditivnosti.
Probaj u Alpha Bank, oni su relativno novi na tlu Srbije, mora da se bore za nove klijente. Strana su banka (grcka). Oni su meni zavrshili placanje za TRA. E sad sto sam ja davao instrukcije i pomagao u ispunjavanju obrazca za nalog za internacionalni transfer novca shalterskoj sluzbenici to je druga pricha.. Probaj kod njih ako hoces. Ako se dobro secam provizija je bila 300 dinara.

Back