Posao u Australiji

Hvala goxy81!
Pošto nemogu da nađem gde spada pedagogija,psihologija postoji kao zanimanje,ali pedaogog ne (mislim da nije education adviser). Neznam kako da posaljem papire za procenu kada neznam koje zanimanje da navedem ( procenjuje vetassess)? Molim ako bi neko mogao da mi pomogne. Hvala!

Probaj sledece:

1) Na faxu se raspitaj kod nekih (relevantnih) profesora kako se na engleskom kaze pedagog! I pitaj kako se prevodi education adviser!
2) Posalji mejl Vetases-u i pitaj ih da li je pedagog isto sto i education adviser (na engleskom pedagog = pedagogue, educationalist, pedagogist...) i pitaj ih ko je nadlezan za to zanimanje!
3) Idi na ovaj sajt pa pokusaj da pronadjes svoje zanimanje ili neko blisko tvom: http://www.seek.com.au/
4) Idi na ovaj sajt pa vidi da li oni rade tvoj posao: http://www.nz-education.com/default.asp

Ako nista ne upali, idemo dalje sa resavanjem problema... :)

Uf goxi to uopste ne ide tako kako si ti zamislio.. Asesment uopste nije igra, pa da se radi tako proizvoljno kao sto ti pricaas!

Da li to znaci da se SOL 2 lista odnosi samo na 'transitional arrangements' aplikante? A SOL 3 na sve ostale ukljucujuci i 'transitional arrangements' aplikante? U principu, mnoga zanimanja se nalaze na obe liste, ali cisto da razjasnimo da ne bude zabune...

Sol 2 lista se odnosi samo na one koji su aplicirali pre jula 2010, a sol 3 na sve ostale.

@Avelino
Da li si radila nekada u struci? Ako jesi, koji si posao tacno radila? Drugo, koji su uslovi za asesment zanimanja education adviser , dakle, koje uslove je postavila institucija koja vrsi asesment (obrazovanje, radno iskustvo, engleski jezik). Ako ne znas da li tvoje obrazovanje odgovara zahtevima, a ostale uslove ispunjavas, onda pogledaj na njihovim fakultetima koji je program za to zanimanje (ako postoji poseban program, a kod njih uglavnom postoji) i uporedi sa onim sto si ti ispolagala..

Ja sam samo hteo da pomognem. Uostalom, nema sta da izgubi ako im posalje mejl...

Koliko ja kontam, SOL 2 lista vise ne postoji. Ona je postojala do 1. jula 2010. godine, a odnosi se na 'transitional arrangements' aplikante koji mogu da apliciraju po tom uslovu do 1. januara 2013. Pretpostavljam da je samo za njih ova SOL lista. SOL 3 lista je aktuelna i vazi za sve ostale...

@Avelino

Pitao sam sestru u vezi sa tvojim zanimanjem. Ona ipak prevodi i bolje zna engleski. Mada, na brzinu mi je objasnila, ali sutra cu detaljnije da je ispitam. Uglavnom:
Ono sto mi kazemo savetnik ili konsultant, to Englezi kazu: adviser, consultatnt i counselor.
Adviser: onaj koji generalno daje savete
Consultant: onaj koji daje strucne savete, dakle iz neke oblasti
Counselor: onaj koji daje savete u vezi sa nekim konkretnim problemima

Ovo je onako najuopstenije. Detaljnije mozes sama da nadjes na sajtu: http://www.thefreedictionary.com/ Samo u polje search ukucas rec na engleskom koja te zanima i dobices detaljno objasnjenje...

Na sajtu vetassess stoji u delu u kome pise da li si pogodan za procenu ovo:

To be eligible to apply for assessment, you must:
1.currently be a permanent resident of a country other than Australia and wish to migrate to Australia under the General Skilled Migration (GSM) or the Employer Nomination Scheme (ENS) program, or be applying for a Skilled – Graduate (Temporary) visa (subclass 485)
2.nominate a general professional occupation – managerial, technician, community, personal service, clerical, administrative or sales occupation for which VETASSESS is the relevant assessing authority. For additional information about nominating an occupation for 485 visa purposes please click here
3.hold post-secondary or higher educational qualifications at the required educational level, in a field highly relevant to your nominated occupation.
4.have at least one year of employment experience out of the last five in a field closely related to your nominated occupation.

Malo me buni ovo pod 4,ja sam sveze zavrsila pedagogiju i radim od oktobra,znaci imam radnog staza samo 3 meseca. Da li ovo znaci da moram da imam samo godinu dana radnog iskustva tj. staza ili ?

1.currently be a permanent resident of a country other than Australia and wish to migrate to Australia under the General Skilled Migration (GSM) or the Employer Nomination Scheme (ENS) program, or be applying for a Skilled – Graduate (Temporary) visa (subclass 485)
2.nominate a general professional occupation – managerial, technician, community, personal service, clerical, administrative or sales occupation for which VETASSESS is the relevant assessing authority. For additional information about nominating an occupation for 485 visa purposes please click here
3.hold post-secondary or higher educational qualifications at the required educational level, in a field highly relevant to your nominated occupation.
4.have at least one year of employment experience out of the last five in a field closely related to your nominated occupation.

Malo me buni ovo pod 4,ja sam sveze zavrsila pedagogiju i radim od oktobra,znaci imam radnog staza samo 3 meseca. Da li ovo znaci da moram da imam samo godinu dana radnog iskustva tj. staza ili ?

Upravo tako. Traze godinu dana radnog iskustva da bi mogla da apliciras. Ja trenutno imam sedam i po meseci. A to pise i ovde (jedva nadjoh): http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/175/eligibility-work-experience-study.htm

have at least one year of employment experience out of the last five
Imati BAR jednu godinu radnog iskustva (u poslednjih 5 godina)

Preporucujem da prvo odradis bodovanje kod DIAC-a pa da vidis kako stojis. Sa tri meseca iskustva ne znam bas da li mozes "nagurati" potreban broj poena, cak i da ti uspe priznavanje strucnosti kod Vetassess-a.

@Gea kako se snalazis? Da li si zavrsila onaj kurs za ucitelje? Kako se snalazite?

Pozdrav svima na forumu,ja sam pisala pre jedno godinu dana ,nada za odlazak u Australija ponovo se vratila posto sam letos diplomirala, a tada smo gledali za zanimanje muza koji je veterinarski tehnicar i na listi ga nema tako da on otpada kao nosilac vize.Interesuje me da li moze neko da mi kaze gde pripada zvanje Pedagog, ja sam pronasla Education adviser,al nisam sigurna. Hvala!

Prevedena riječ u engleskom nazivu zanimanja nije mjerodavna jer većina zanimanja imaju varijacije odnosno nijanse koje tačno određuju radne dužnosti. Da bi uporedila tvoje zanimanje sa njihovim, moraš prvo pročitati Task and Duties njihovih zanimanja koje onda upoređuješ sa svojim.Rešenje jednačine tek onda slijedi a to je TAČAN naslov zanimanja koji zatim tražiš u SOl listi.
Moj doprinos na tvoj upit je: http://www.myfuture.edu.au/The Facts/Work and Employment/Occupations/Details.aspx?anzsco=223311Z . Na ovom sajtu ćeš naći sve varijacije na temu. Ne znam tačno da li sam pogodila baš tvoje dužnosti ali to ostavljam tebi koja ih znaš.

Evo i ovdje potraži što te zanima: ANZSCO - http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/Product+Lookup/E30DEEEC1D6C68B4CA2575DF002DA61D?opendocument

U ovom slučaju baš te nijanse odlučuju. Vidiš kako različito može riječ PEDAGOG da se prevede, a kako je tu razlika onda je i razlika u opisu posla. Zato kažem da Avelino pogleda konkretne radne dužnosti svih zanimanja koja se tiču njene profesije i uporedi sa svojim i dobiće odgovor tj. naziv zanimanja u Australiji.
Svaka čast našim prevodiocima i rečnicima u širokoj upotrebi ali moje mišljenje je da oni u ovakvim slučajevima ne mogu puno da pomognu već samo da daju đuture prevod koji dovodi do fatalne greške da joj zbog toga odbiju assessment.
Zašto to kažem? Zato što svako ko šalje papire za procjenu, mora uz diplomu i razne certifikate da pošalje kompletan spisak slušanih predmeta/ispita sa opisom + radno iskustvo sa, opet, opisom svojih svakodnevnih radnih dužnosti ( Duties and tasks).

@Avelino
Da ne bi gatala u vezi upoređenja svog zanimanja pogledaj linkove koje sam ti ostavila gore i malo se pomuči da pronađeš ono što ti paše.

Poslednja izmena:
To zanimanje imaš na Šedul 4 koja važi kada te država nominuje ==> http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule4.pdf
ANZSCO code -------------ANZSCO occupation ------------------------ ASCO code and occupation
249111 ---------------------------Education Adviser -------------------------------------2493-11 Education Officer
249112 ----------------------------Education Reviewer ----------------------------------2493-11 Education Officer

Gore vidiš da se pod starim nazivom ASCO nalazi Education officer ali na ANZSCO imaš račvanje tog istog zanimanja na dva: Adviser i Reviewer.
Ako misliš da je tvoje zanimanje Adviser ( a to odgovara onom Education officer) onda je tvoje zanimanje bez sumnje ovo: http://www.immi.gov.au/asri/occupations/e/education-adviser.htm tj. ovo: http://www.myfuture.edu.au/The Facts/Work and Employment/Occupations/Details.aspx?anzsco=223311Z

Hvala vam sto mi pomazete! Palma pogledacu jos detaljnije,ono sto sam gledala jeste da opis posla odgovara education adviser,mada cu jos to dobro da istrazim!

Ne bih da te obeshrabljujem ali sa 3 meseca radnog iskustva tesko da mozes bilo sta zapoceti.
Moj suprug ima 6 godina radnog iskustva u poslu koji je na svim SOL i slicnim listama (VII sss) + dobar engleski + ispunjava sve kriterijume osim da ga ceka tamo posao i da ima AUS radnog iskustva, pa je ipak na donjoj granici :(

Ne bih da te obeshrabljujem ali sa 3 meseca radnog iskustva tesko da mozes bilo sta zapoceti.
Moj suprug ima 6 godina radnog iskustva u poslu koji je na svim SOL i slicnim listama (VII sss) + dobar engleski + ispunjava sve kriterijume osim da ga ceka tamo posao i da ima AUS radnog iskustva, pa je ipak na donjoj granici :(

Znam,nego se raspitujem u vezi zanimanja jer mi je bitno da postoji na listi,posto zanimanje mog muza nema nigde niti ce biti! Trenutno mi je bitno da ostanem da radim sto duze da bi imala sto vise godina radnog iskustva, i da stekamo pare jer ce ga trebati dosta kad krene sve, a nadam se da ce krenuti!

A jel ste se to bodovali po starom ili novom sistemu? Po novom je skroz drugacije bodovanje. Taj novi sistem ce se primenjivati od 1. jula ove godine...

Evo jos jedan koristan sajt za sve one koji su u nedoumici oko definicije svog zanimanja: Klik
Imate sa leve strane linkove 'Contents' i 'Search ANZSCO Titles' i tu je lepo objasnjeno kako se trazi odredjeno zanimanje i njegov detaljan opis.

A sad dva pitanjca:

1) S obzirom na moju struku, diplomirani inzenjer elektrotehnike, smer telekomunikacije, da li ja za zanimanje treba da prijavljujem 'Electrical Engineer' ili 'Telecommunications Engineer'? Jer, kad neko zavrsi ETF, on je 'Electrical Engineer' bez obzira na smer, a po opisu na prethodno postavljenom linku, on obavlja poslove vezane za struju. A treba napomenuti i da zanimanje 'Telecommunications Engineer' nije bilo na ASCO listi a sad postoji na ANZSCO listi i ono je nastalo iz zanimanja 'Electronics Engineer'... Prakticno, zanimanje 'Telecommunications Engineer' je dodato...

2) Na sajtu organizacije 'Engineers Australia', koja je zaduzena za moje zanimanje, postoje dve vrste zanimanja:
a) recognised (accredited) qualification
b) non-recognised qualification
Da ne ulazim sada u dublju analizu, kojoj vrsti, a) ili b), pripada zanimanje diplomirani inzenjer elektrotehnike? Drugim recima, da li je ovo zanimanje za Australijance recognised ili non-recognised?

Pročitaj ono što se odnosi na tvoje zanimanje http://www.myfuture.edu.au/The%20Facts/Work%20and%20Employment/Occupations/Details.aspx?anzsco=233411A , a na kraju teksta imaš Related Jobs.
Apliciraš za onaj posao koji sad radiš a kad šalješ papire na assesment obrazložiš i naš sistem školovanja tj. navedeš da si inženjer smjera tog i tog.
http://www.immi.gov.au/asri/occupations/e/electronics-engineer.htm

http://www.immi.gov.au/asri/occupations/t/telecommunications-engineer.htm
http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@...+Telecommunications+Engineering+Professionals

Poslednja izmena:
Uf, Goxi to uopste ne ide tako kako si ti zamislio!
Asesment uopste nije igra, pa da se radi tako proizvoljno kao sto ti pricas!

Kad jedanput das podatke i sve, posle nema nazad.

Ne treba sa njima igrati poker, sa njima se igra preferans.
Svi koji ti savetuju da gledas sta ima u njihovim kartama, grese...
Gledaj svoje karte, trazi adute i jake strance.

Do sutra mozes da citas njihove opise zanimanja, svi koji ti to savetuju nisu daleko stigli!

Kad budes poslao dokumenta, frajer nece da cita njihovo, citace tvoje.
Koje si ispite polagao na faksu?
Tu ces saznati koji si inzenjer, odnosno, znaces za koje zanimanje da apliciras.
Isti taj transkript ce da cita i frajer tamo.
Taj nije sisao sa drveta.

Uf, Goxi to uopste ne ide tako kako si ti zamislio!
Asesment uopste nije igra, pa da se radi tako proizvoljno kao sto ti pricas!

Kad jedanput das podatke i sve, posle nema nazad.

Do sutra mozes da citas njihove opise zanimanja, svi koji ti to savetuju nisu daleko stigli!

Kad budes poslao dokumenta, frajer nece da cita njihovo, citace tvoje.
Koje si ispite polagao na faksu?
Tu ces saznati koji si inzenjer, odnosno, znaces za koje zanimanje da apliciras.
Isti taj transkript ce da cita i frajer tamo.
Taj nije sisao sa drveta.

Znam ja da assessment nije igra, zato i pitam sve ovo. Detaljno sve citam, zato i imam ovoliko nejasnoca i pitanja, a to je daleko od proizvoljnosti. Mozda su profesije drugih forumasa ovde bile jasno definisane pa nisu imali nedoumica.
Nego, meni na diplomi, kao sto sam vec pisao, pise sledece:
' ... izdaje mu se diploma o stecenom visokom obrazovanju i strucnom nazivu diplomirani inzenjer elektrotehnike'. A iznad toga u kratkom pasusu pise ' ... zavrsio je studije na ETF-u na Odseku za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, smer za telekomunikacije... '

Dakle, svi koji zavrse ETF su diplomirani inzenjeri elektrotehnike. A na engleskom se to kaze: electrical engineer. A moje pitanje, drugim recima, glasi: da li treba da prijavljujem svoje formalno zanimanje (electrical engineer) ili ono cime treba da se bavim (telecommuniactions engineer)?

Pretpostavljam da se ovo odnosi na mene jer JA nisam stigla tamo gdje sam naumila. I... po tebi sam sve pogrešno uradila. Ko si ti, jadan, da ti ovđe na ovom forumu sudiš ko je nešto ispravno uradio ili nije?

Kad TI budeš znao u mali prst ono što znam ja o ovim stvarima, možda ću i razmisliti i uzviknuti ovim ljudima ovđe: Ljudi, pa ovaj mali "obećava" ! Obratite pažnju na njega!

Kome si ti konkretno pomogao da dođe do pravih informacija? Nikome! Koliko ljudi je uz tvoj savjet učinilo korak naprijed za dobijanje procjene kvalifikacija ili vize? Nikoliko! Samo se zajebavaš i podjebavaš!

Za razliku od tebe, slobodno mogu da kažem da sam mnogima pomogla i oko priznavanja kvalifikacija i oko nedoumica što se tiče zanimanja pa čak i oko vize! Sve ono što sam kod sebe uspješno ili neuspješno uradila podijelila sam sa ovim dragim ljudima ovdje, od kojih su već neki u Australiji.

Igraj ti i dalje preferans i poker ali sam sa sobom i ne budali više, časti ti!

Poslednja izmena:

Back