Posao u Australiji

OK,ali To sto si napisao,jedino ako je neko zavrsio van nase zemlje,Njen faks jeste trajao 4 godine,jeste pedagogija bila dvosemestralna,ali gde ima ta 45 studijska praksa,to na nasim fakultetima nema.
Meni nisu jasna neka njihova pravila,pa ona sigurno da sve to odradi i polozi sa 7,nece dobiti tamo posao profesora informatike.Kad bi to dobila onda i da razumem ta njihova pravila.Sad ispada da neki pekar(bez uvrede) ce lakse dobiti vizu,em mu ne treba ACADEMIC 7.

Nastavnici Matematike, Fizike, Biologije, IT ... u bivsoj jugi trebaju da imaju fakultet iz te oblasti. Svi oni imaju nekoliko ispita iz pedagogije na zadnjoj godini i to je to. Kvalifikovani su za rad u srednjoj skoli

U Australiji to nije dovoljno. Moras pored osnovnih studija da imas dodatnih godinu dana 'uciteljskih studija'. Te uciteljske studije sadrze i 45 dana praske u skoli. Tek nakon toga dobija se licenca za rad u srednjoj skoli. Godina dana, znaci oko 8 semestralnih ispita. Slican sistem je u USA i UK.

Svi kandidati koji dobiju skilled vizu bi trebali brzo da nadju posao u struci. Nastavnici su veoma trazeni, i tvoja zena bi brzo nasla posao u AU nakon sto dobije licencu. Da nije tako, ne bi vam ni odobrili vizu.

Dakle, ako nema uciteljske studije, morate traziti drugu kvalifikaciju, sto podrazumijeva i promjenu posla jer sa pozicije nastavnika u skoli se ne moze traziti assessment za IT strucnjaka.

Ovakva je situacija u Victoriji, a pretpostavljam da i druge drzave imaju slicne regule.

I jos nijesam upoznao ili cuo preko foruma za nekog 'jugovica' da je dobio assessment za nastavnika.

Zao mi je ako sam te malo razocarao, i nadam se da u vasem slucaju nijesam u pravu

Malo nam otkrivas polozaj.
Malcice...
Imamo ovde i PP, ovo-ono!
Sad samo fali da te on pita direktno, ko svaki profesor, pa da mu ti na sav glas objasnis...
Pobogu.

Iz najbolje namere je, naravno.
Nemojte da komplikujete, to sam hteo da kazem.
Covek Vam je sve rekao, svaka mu cast.

Koliko znam na nasim fakultetima postoji vise "pedagoskih" predmeta: psihologija, pedagogija, metodika, didaktika, tehnologija nastave (ili obrazovni softver, ne secam se vise) i naravno praksa, koja se na kraju svede na jedno predavanje u skoli, mada bi po programu trebalo da studenti provedu daleko vise vremena u nastavi (mom suprugu je bar bilo tako, a zavrsio je smer profesor informatike). Uostalom, kod nas postoji drzavni ispit i tek nakon njega je profesor ustvari kvalifikovan da samostalno predaje, a njega je moguce polagati tek nakon godinu dana nadgledanog pripravnickog staza - sto ti dodje kao godinu dana prakse!

Moracikus da li ti pouzdano znas da je neko sa nasih prostora, a da ima ovakvo obrazovanje i radno iskustvo (znaci ne da je inzenjer informatike po zvanju, nego profesor) odbijen na assessmentu ili samo verujes da je to tako? Ja iskreno ne vidim zasto jedy023 ili njegova supruga ne bi uspesno uradili assessment, ako sve dobro dokumentuju.
U krajnjem slucaju i obrazovanje zanatlija je kod nas totalno drugacije nego u Australiji, pa ipak mnogi nasi prolaze..

Poslednja izmena:
Koliko znam na nasim fakultetima postoji vise "pedagoskih" predmeta: psihologija, pedagogija, metodika, didaktika, tehnologija nastave (ili obrazovni softver, ne secam se vise) i naravno praksa, koja se na kraju svede na jedno predavanje u skoli, mada bi po programu trebalo da studenti provedu daleko vise vremena u nastavi (mom suprugu je bar bilo tako, a zavrsio je smer profesor informatike). Uostalom, kod nas postoji drzavni ispit i tek nakon njega je profesor ustvari kvalifikovan da samostalno predaje, a njega je moguce polagati tek nakon godinu dana nadgledanog pripravnickog staza - sto ti dodje kao godinu dana prakse!

Moracikus da li ti pouzdano znas da je neko sa nasih prostora, a da ima ovakvo obrazovanje i radno iskustvo (znaci ne da je inzenjer informatike po zvanju, nego profesor) odbijen na assessmentu ili samo verujes da je to tako? Ja iskreno ne vidim zasto jedy023 ili njegova supruga ne bi uspesno uradili assessment, ako sve dobro dokumentuju.
U krajnjem slucaju i obrazovanje zanatlija je kod nas totalno drugacije nego u Australiji, pa ipak mnogi nasi prolaze..[/QUOTE]

E To je ono sto sam hteo i ja da argumentujem.moja supruga ima strucni naziv profesor informatike i to radi u Gimnaziji.Da potpuno si u pravu imala je silne neke metofdike,pedagogiju,obrazovni softver itd,svi ti predmeti su bili dvosemestralni.
Imala je neku praksu(oni su to zb\vali hospitalizacija,drzala je jedan cas) nismo mi krivi sto nam je obrazovni sistem takav.I da te ispravim nakon 2 godine je po zakonu morala da polaze drzavni,pa tek onda stekla licencu.E sad druga je stvar sto i njena i moja licenca je fiktivna(mislim fiktivna jer niko od nas a opet sve zbog Ministarstva prosvete,nema licencu u pravom smislu,postoji pravilnik o izgledu licence,ali to jos niko kod nas nema).
Zato sam i pitao nema logike da neko sa zanatom i slabijem znanjem jezika dobije visu.Iskreno ne bi mi nista imali protiv da sve ovo i odradimo kada bi znali da ce bar ona dobiti posao( a to ti niko ne garantuje),na kraju se sve svodi Ko vam je kriv sto ste ucili skole.
Ima jedna anegdota i to istinita sa mog podnevlja,Ima jedan profesor mr.likovne kulture koji je izlagao sa Pikasom,bio je meni profa sad je u penziji ima oko 79 godina,On je bio i ostao zaljubljenik preslica i ovaca,jednog dana majka vodi svoje dete i kori ga,ako ne budes ucio i ti ces kao ovaj cika da cuvas ovce,a dete ce pa to je moj profesor!
Inace radi se o Ljubomir Kokotovic iz Banatskog Karadjordjeva,ukucajte na netu pa ce te svasta o njemu saznati.

E da,Necu ja ovde nikog da ispitujem i da delim ocene,to radim u skoli(a ni to mi se nesvidja),nego sam ovde kao i svi da nesto naucim.Na kraj krajeva nama je svima ovde cilj da dobijemo neke informacije koje ce mo produbiti i proveriti.
Ajde sad neka nam neko pusti link gde da posaljemo diplome zeninu i moju.Pa da onda cujem odnosno mi odgovore ove Australijske agencije za licence,onda ce mo znati sta priznaju a sta ne.
Eto ja da bi radio u specijalnoj skoli pored fakulteta koji je trajao 5 godina(ne pitajte me koliko sam studirao),e da imam i Visu skolu zavrsenu inzenjer tekstine konfekcije,da bi polagao drzavni morao sam da polazem,Metodika sa didaktikom,Psihologija i Pedagogija(to mi je bio uslov da bi izasao na drzavni ili ti strucni.Pa nakon toga godinu dana na defektoloskom fakultetu da se ostrucim za rad sa takvom decom i polaganje 9 predmeta, a dobio samo neki papir koji kaze da mogu samo da predajem u specijalnoj skoli tekstilnu grupu predmeta i nista vise.

Zato sam i pitao nema logike da neko sa zanatom i slabijem znanjem jezika dobije visu

Logika upravo postoji, kako se boduju i zasto zanimanja, nepoznavanje te logike ne moze ponistiti njeno postojanje.
Ne bi imalo logike da neko sa zanatom ko cuva ovce po livadi recimo uci nekog profesora sta da radi.
Sto ne napises pismo uz aplikaciju "ja sam profesor i smatram da nema logike da dajete vize nekim tupadzijama za koje smatram da su manje vredni od mene, nego dajte vizu meni".

Ako je Zerathul rekao dobronamerno, neka sam i ja onda.

POstovani,
Nisam ja nista lose mislio,niti sebe smatram boljim,pametnijim ili bilo sta ,nego su mi uslovi bili nelogicni u smislu da neko sa fakultetom ima 50 bodova i neko sa nema veze kojim zanatom isto 60 bodova,njegov jezik treba da ima 5 ,a mi 7. a dobija se ista viza.
Znam ja da je ponuda i traznja ono sto je ekvivalentno za dobijanje viza.
Ne vredi meni ili bilo kome da ima i 100 fakulteta ako ne treba Australijancima ili bilo kojoj drugoj drzavi.
Izvinjavam se svima onima koji su se nazalost pronasli u mom dvosmislenom postu.
Moj stav po tome je uvek bio jasan,Svi smo mi ljudi od krvi i mesa,a faks smo supruga i ja zavrsili za nas a ne za druge.Ko mi je kriv sto nisam pilot.

Zaboravio sam da naglasim da imam iskustvo sa apliciranjem za licencu profesora. Ne pricam napamet.
Aplikacija je naravno bila odbijena, a bio sam ubijedjen u suprotno. Nijesu pomagali ni napisani udzbenici za djecu, ni sedam godina prakse, ni nekoliko ispita vezanih za poziv profesora, ni 45 dana prakse u toku studija, ni 10-tak drugih referenci.
Kada sam ih upitao zasto, rekli su mi da ti ispiti i praksa ne zadovaljavaju AU standarde. Mozes da se zalis, ali ti je brze da zavrsis tu godinu u AU.
Vas slucaj je mozda malo laksi od ovoga ukoliko na diplomi osnovnik studija pise 'nastavnik', mada bez 45 dana prakse mislim da ce to tesko da ide
Znaci, za drzavu Viktoriju, uslovi za dobijanje licence:
http://vit.vic.edu.au/SiteCollectio...cations-for-Teacher-Registration-Policies.pdf
Minimalni jednogodisnji program, uciteljskih studija' nakon zavrsenih osnovnih studija (primjer sa jednog fakulteta):
http://www.rmit.edu.au/browse/;CURP...+type=flexible++subtype=eps++notes=( |"GD110")

Ovo su uslovi za dobijanje licence. Pretpostavljam da za assessment traze istu stvar.

PS Ovo je za dobijanja assessmenta:
http://www.immi.gov.au/asri/occupations/s/secondary-school-teacher.htm#SKIA
Nemam zivaca da detaljisem, ali pretpostavljam da se na kraju sve svodi na isto, jer nema logike da ti AU vlada odobri vizu, a da ti kasnije ne mozes dobiti licencu za rad u VIC

Razlicito je kada je u pitanju profesorski smer, posto po programu ima bas dosta prakse (naravno samo po programu, ne i u stvarnosti), tako da mislim da bi vredelo pokusati! Uostalom, to je "samo" $400, a ako ne proba puno gubi..

Mozda stvarno i nije.
Nije bitno, 400 dolara + jos toliko za prevod i slanje DHL-om, je vjerovatno cijena saznanja "Da li sam ja nastavnik ili ne?"
Opet, nema logike da ti daju assessment a da ti ne smijes da priviris ucionici.

Ne 100% je IELTS uslov.. I znam da postoje dodatni troskovi, ali niko nije ni rekao da je emigracija jeftina...
Pazi, tako je i sa mnogim drugim zanimanjima, a ne samo sa nastavnicima.. Pogledaj na primer lekare, oni su se tek naskolovali, a ni u snu ne mogu da privire ordinaciji..

A gde si ti?

@Moracikus

Kako je sa učiteljima? Da li se pripravnički staž u školi računa u tih 45 dana prakse? Na sajtu AITSKL-a ne pišu detalji u vezi sa tim. Radim 10 godina u osnovnoj školi, završila sam Višu pedagošku i Učiteljski fakultet.U toku studiranja sam imala praksu 2 sedmice u domu za decu bez roditelja? Da li i to može? Možda nešto znate o tome i hvala na dragocenim informacijama. Pozdrav

*Da li dokumenta šaljem na proveru u državu koja sponzoriše moje zanimanje ili u AITSL.

Buny,
ne znam te detalje niti ih iko drugi moze reci osim tih ljudi koji izdaju dozvole. Najbolje je da pogledas uslove u svim drzavama, pa ako tamo nema ovih 45 dana, Mozda stvarno za assessment i ne traze. Dokumente saljes (ovo je sad suvo nagadjanje) vjerovatno AITSL-u.
Gea
jedan moj prijatelj koji je rodjen ovdje, ali je porijeklo Ceh i upoznao je gomilu emigranata koji su trazili prekvalifikaciju, rekao mi je da su ljekar, zubar i nastavnik tri profesije za koje se najteze dobijaju dozvole ukoliko se studije nijesu zavrsile u US, UK, Singapore i South Africa ... i ostale zemlje sa snaznim britanskim uticajem na obrazovni sistem. Ja sam srecom inzenjer, pa sam lako dobio assessment. Sama znas da Aussies ne vole teske poslove, a moj je jedan od najtezih.

Back