Порекло Срба — име, етнос

Шта? Ја редовно цитирам изворе.

Итекако сам га прочитао до краја.

Испољаваш класичну прву фазу бола и губитка: порицање.

Боли те сазнање да су Словени били дивљаци па поричаваш.

Али грешиш. Прво, прихвати да је цела људска раса homo sapiens одвајкада била у стању да буде дивљачка. Друго, да су Словени део те расе. И треће, да то не значи да смо сви данас дивљаци.

3nD3BAP.jpg

https://www.psycom.net/depression.central.grief.html
Naravno Vlaše da znam da si neozbiljan. Ti neznaš ni ko je Prokopije, verovatno ti je neko poslao link. Ali ajde i ja malo da se zabavim:D

Генетика данашњих Срба није нимало хомогенија од генетике ваших суседа. То значи да су и данашњи Срби такође сачињени од свега и свачега. Приче о јединственом исходишту су митологија.
a ko to priča? što mene citiraš ?

pa svo vreme govorim da smo miks starosededoca i severnih slovena. s tim da da ja smatram da je postojala jezička bliskost ilira i severnih slovena. jedni i drugi su stari evropljani,pa nam je stoga jezičko nasledje jezićki "nevidljivo". to takodje objašnjava i genetsku sličnost s romaniziranim delom ilira/tračana. traganje za osobenim ilirskim rečima bilo bi traganje za rečima kojih ima u srpskom a nema u severnih slovena.

Poslednja izmena:
Генетика данашњих Срба није нимало хомогенија од генетике ваших суседа. То значи да су и данашњи Срби такође сачињени од свега и свачега. Приче о јединственом исходишту су митологија.
Брзоплетост. Исто овако би могао да одеш на ауто отпад и да направиш NCSI lab style анализу материјала и да кажеш да су Yugo и BMW сачињени од свега и свачега и да су приче о њиховим јединственим исходиштима митологија, те да нема разлога да верујемо се једно разликује од другога.

Брзоплетост. Исто овако би могао да одеш на ауто отпад и да направиш NCSI lab style анализу материјала и да кажеш да су Yugo и BMW сачињени од свега и свачега и да су приче о њиховим јединственим исходиштима митологија, те да нема разлога да верујемо се једно разликује од другога.
:hahaha:
Рекао сам да је генетика Срба исто тако хетерогена као што је генетика ваших суседа. Нисам ништа рекао о детаљима културе и митологије.

Боља метафора него аутомобили би било питање софтвера на компјутеру. Нарочито кад је неки компјутер крцат вирусима.

a ko to priča? što mene citiraš ?

pa svo vreme govorim da smo miks starosededoca i severnih slovena. s tim da da ja smatram da je postojala jezička bliskost ilira i severnih slovena. jedni i drugi su stari evropljani,pa nam je stoga jezičko nasledje jezićki "nevidljivo". to takodje objašnjava i genetsku sličnost s romaniziranim delom ilira/tračana. traganje za osobenim ilirskim rečima bilo bi traganje za rečima kojih ima u srpskom a nema u severnih slovena.
Цитирао сам те јер си имплицирао да су Срби генетски хомогенији од Мађара.

Цитирао сам те јер си имплицирао да су Срби генетски хомогенији од Мађара.
pa jesu.srbi su pripadnici svoje srpske pravoslavne crkve. i kao takvi su se homogenizovali kroz 8 vekova pripadnosti.. u srba je vrlo malo imigracije i asimilacije a daleko više odliva i islamizacije jer su bili pod dugom okupacijom. dok je madjarska nacija sve dodjoš do dodjoša s nalepnicom madjar prema naučenom jeziku. pravi ugari su tamo odavno manjina. i potomci braće marka kraljevića su čistokrvni madjari danas. ako nisi znao.

Poslednja izmena:
Можда, али не показујеш мапу Срба, него Србијанаца :)
Нерелеванто, због тога што мапа показује и суседе Срба као што и земље ван Балкана а генетски миксови се благо мењају од једне земље до друге. Другим речима генетичка мапа доказује да су разлике од једне земље до друге претежно питање друштвеног тј. етничког софтвера а не хардвера.

You need a new operating system.

Нерелеванто, због тога што мапа показује и суседе Срба као што и земље ван Балкана а генетски миксови се благо мењају од једне земље до друге. Другим речима генетичка мапа доказује да су разлике од једне земље до друге претежно питање друштвеног тј. етничког софтвера а не хардвера.

Стављање неодговарајућег оперативног система никако није решење. То води у оно понашање које смо гледали за време ДСР.

ta je toliko važna da pokazuje zajedničke daleke pretke balkanaca. to što su jedni u medjuvremenu ugrinizovani, drugi romanizirani,treći germanizovani je za tu mapu nevidljivo.

medjutim, ta mapa je nemoćna da bilo šta kaže o etničkom poreklu stanovništva u poslednji milenijum odnosno da odmeri učešće poslednjih rodovskih veza kod stanovništva a te su najbitnije. tako će nacionalni madjari zbilja posle par vekova suživota postati jedan etnikum iako im je poreklo od različitih etnikuma. pri čemu svi govore usvojeni jezik neke minorne(ugrofinske) komponente u svojoj zajednici.

da, treba novi operativni sistem.ali se prvo se mora popikiti na stari nacionalni. pre svega zbog politički motivisanog procesa geneze nacija i ispiranja mozgova ljudima ideolškim zabludama.

Poslednja izmena:
Pogledao sam samo vezano za 518. godinu. Da, to je vrlo interesantno; ja sam mislio da nema ni govora o tome kod Prokopija pre 545. godine. :think:
Prokopije za upad Slovena iz 549. godine kaže da se dešava prvi put iako je opisao nekoliko upada pre toga. Dakle, Prokopije verovatno ima problem da razlikuje sve grupe koje prelaze Dunav. Kada uzmemo u obzir da njegovi savremenici Malala i Agatije gotovo i ne pominju Slovene već samo Hune koji upadaju postoje jasno da pisani izvori nisu baš pouzdani po ovom pitanju.
Doduše, nisam pronašao nekog autora koji analizira ovu pojavu vezano za prvu polovinu VI veka ali kasnije kada Avari dolaze i prave kaganat postaje očigledno da izvori ne umeju uvek da prepoznaju da li su napadači Avari ili Sloveni i o tome diskutuju autori.

Ako pogledamo arheološke nalaze opet je slična situacija. Recimo za neke nalaze u Grčkoj za koje se do skoro mislilo da su slovenska ispostavilo se da su u stvari avarska. Takođe vidimo da u ranom avarskom kaganatu gotovo ne postoje slovenski arheološki nalazi.

Situacija je dosta zanimljiva zato što je sada očigledno da postoji problem lociranja Slovena i u izvorima i pogotovo arheološki i to u periodu kada zvanična teza tvrdi da su zauzeli ceo Balkan.....

Prokopije za upad Slovena iz 549. godine kaže da se dešava prvi put iako je opisao nekoliko upada pre toga.
Каже да Словени раније нису упали са армијом. Каже да раније нису покушали да опустоше земљу Романа. Имплицира да су ови 3000 хиљаде Словена били добро војно организовани, те да су учинили велику штету, набијали на колац, спаљивали људе, итд. Мада Прокопије спомиња раније упаде Словена, Анта и других варвара, ово је први пут кад детаљно описује војне кампање Словена -- пљачке, убистава и одвођење великог броја становништва у ропство преко Дунава.

QcQ2Jte.jpg

Ја сам на основу свега овде написаног и оног мало што сам читао разумео да су Словени и Анти исти (односно слични по обичајима, уређењу...). Да ли је исправно закључити да их писци тог доба разликују једино по територији са које врше упаде?

Pročitaj moja prethodna dva posta sa Prokopijevim citatima. Ako nemaš šta smisleno da kažeš onda je bolje da ćutiš.....
Denial, denial, denial.

Напротив, оно што ти пишеш није смислено.

Нема сумње да Прокопије изричито и детаљно описује догађај упада једне армије од 3000 Словена пљачкаша и поробљавалаца. И да су набијали на колац, ударцима убијали повезане заробљенике, а оне људе које нису могли да терају у ропство преко Дунава стављали, заједно са стоком, у зградама и спаљивали.

Denial, denial, denial.

Напротив, оно што ти пишеш није смислено.

Нема сумње да Прокопије изричито и детаљно описује догађај упада једне армије од 3000 Словена пљачкаша и поробљавалаца. И да су набијали на колац, ударцима убијали повезане заробљенике, а оне људе које нису могли да терају у ропство преко Дунава стављали, заједно са стоком, у зградама и спаљивали.
Ili su tu analitičke sposobnosti veoma niske ili si zloban. Rekao bih da je ovo drugo.

Evo još materijala da se naslađuješ. Pseudo-Cesarije je prvi pomenuo Slovene, pre Prokopija. Napisao je kako su jeli ženske grudi i razbijali decu o kamenje.

Back