Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.206
"Cerveciis" je dakle previse iskvaren oblika imena "Srbin"?![]()
Covece, kako li se se odvijala ta jezicka promena "Srbin|" u "Cerveciis"?
Možda govorimo o obrnutom redosledu od onog koji si napomenuo. Aleksandar Loma navodi ove promene u nazivu:
Cervetii = *Čьrvitji > Čьrvišti
Tako smo došli do nemačkog naziva za ono što danas zovemo Srbištem, Zerbst.
Neki su tako videli poreklo srpskog etnonima u hidronimu koji slično zvuči, upravo negde u tim krajevima.
Ovde padaju na um Červenski gradovi na granici između Poljaka i Ukrajinaca, kao nešto što bi zapravo možda moglo imati veze sa ovim etnonimom; geoistorijska oblast zabeležena između X i XIII stoleća:
Ovo je naravno samo interesantna teza; uvek moramo imati na umu da pitanje zapisivanja etnonima na stranim jezicima nije ni nešto što je išlo najlakše i da se često razlikovalo, od jezika do jezika, pa i od autora do autora iz istih naroda. Srbi su potpuno nepoznati Rimskom carstvu, tako da ni Vibije odnosno ko god da mu je izvor nema neke preciznije predstave o tome kako bi trebalo zapisivati srpski etnonim - izvan konteksta onih prema Zakavkazju.
Ono što svakako jeste interesantno je što imamo više razloga očigledno da smatramo da se ovde radi o slovenskoj rasi.
Poslednja izmena:

Ovde sam mislio ipak malčice ozbiljnije.
dosta ima pitanja tu, ali nas interesuje ima li slučajnost što je baš tu srce severne Srbije nešto docnije). 
Išao sam na Google Maps celim tokom sale i ništa ni ne liči na Curbu. Nešto mi se malčice čini da se ovde radi kod lapsusa u kucanju (za sad sam samo koristio Google pretraživač; ako se ne radi ovde o nekoj minijaturnoj rečici u današnjoj Nemačkoj).