Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.449
Jedna stara fotkica, Tanasije Vučić, Svetislav Jaćimović i Ilija Vuković, sa guslarskog koncerta
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jedna stara fotkica, Tanasije Vučić, Svetislav Jaćimović i Ilija Vuković, sa guslarskog koncerta
Pogledajte prilog 1583905
Ја сам криво претпоставио да можеш увидети где грешиш. Логичару, за почетак, откуд знаш каква је арбанашка музика била у прошлости?Ovdje vidim da samo ja posjedujem logiku, a vi ostali pricate u nekom sifrovanom jeziku, izokola
Логичару, за почетак, откуд знаш каква је била арбанашка музика у прошлости?
Pa to bi se značajno moglo primeniti na većinu stvari koje ti ovde pišeš.
Jozef Bartolomej Zimorovic (1597-1677), gradonačelnik Lavova:
Pogledajte prilog 1583707
https://pl.m.wikisource.org/wiki/Śpiewacy_(Zimorowic,_1857)
Drugi red:
..počeo je da peva uz zvuk srpskih gusala...

Ahaaa, sad mi je guslar jasan.
Gusle prvo pripadaju Crnogorcima, pa tek onda drugim narodima
https://www.portalanalitika.me/clan...adaju-crnogorcima-pa-tek-onda-drugim-narodima
Reč je o ovoj nacionalističkoj žalopojki sa Portal Analitika od decembra 2018. godine, što su gusle bile upisane od strane UNESCO-a kao deo nematerijalne baštine Srbije.
Svaka diskusija oko guslara se završava uvek na istom, Portal Analitika.
@Brđanin
I od sve te silne dominacije UNESCO pripiše taj običaj Srbiji (da podsjetim da je postojala opcija da se običaj pripiše većem broju država kao što je to recimo urađeno sa tradicijom uzgoja lipicanera).
I od sve te silne dominacije UNESCO pripiše taj običaj Srbiji (da podsjetim da je postojala opcija da se običaj pripiše većem broju država kao što je to recimo urađeno sa tradicijom uzgoja lipicanera).

Sad vi se kunete u Unesco, a kad Unesco hoce da prepise kosovske manastire albancima onda se bunite i ne priznajete....
UNESCO je već 2004. te manastire pripisao Srbiji. Nismo mi krivi što smo u pravu.Sad vi se kunete u Unesco, a kad Unesco hoce da prepise kosovske manastire albancima onda se bunite i ne priznajete....
Pa ja cak i to ne kazem, ja kazem da gusle istorijski i muzicki poticu iz albanskog folklora.
Danas jesu dio crnogorske, srpske i hrvatske bastine, iako su dominantniji u crnogorskoj.

Bukvalno niko živ ne tvrdi da su iz albanskog folklora. Postoje teze o tome da dolaze iz Vizantije u vreme povećanih istočnjačkih uticaja iz arapskog sveta, o tome da su ih Sloveni doneli za sobom na Balkansko poluostrvo,...ali bukvalno ne postoji ideja da je instrument potekao izvorno od Albanaca.
To tvrdiš prvi sad ti, na Forumu Krstarice, i nakon što iz muzikologije u suštini ništa pročitao nisi (ni strane). Odnosno, iz neznanja pričaš.
Koja je razlika između nešto pripada Crnogorcima, pa tek posle Srbima i Hrvatima od te da je dominantnije crnogorsko nego srpsko ili hrvatsko.![]()
Ja tvrdim na osnovu svojih argumenata. Ti posto nemas svoj mozak samo zavisis od drugih za misljenje.
Ja smatram da najvjerovatnije je instrument doslo od Arapa, i to vjerovatno preko Italije za vrijeme muslimanske vladavine 10-11. v. u Dračku temu, i tako kod Albanaca. (Naziv instrumenta ,,Lahuta" (Lute) sluti na to da je doslo preko Italije)
Nema smisla da je doslo nekako iz Vizantije kod Slovena, kada instrument ne postoji kod Bugara, Makedonaca niti izvorno kod Srba u Srbiji.
Instrument je cvrsto prisutan na uzem dinarskom pojasu, na zapadnom dijelu balkana.
Pripada svima koji ga imaju u svom folkloru, ali objektivno gledano je mnogo dominantniji u cg folkloru, sto ne znam sta tebe to cudi, to je tokom SFRJ bila prosta cinjenica.
Sad vi se kunete u Unesco, a kad Unesco hoce da prepise kosovske manastire albancima onda se bunite i ne priznajete....
A otkud bi ti to sad znao šta je u SFRJ bila činjenica?
Ovo je jedan od onih momenata kad će samo da se pravi lud.
Gusle su izvorno Crnogorske ali ima i u Republici Srpskoj , HercegoviniZamisli uzicko kolo i gusle....kakav sudar suprotnih zvukova i stilova...nekomplimentarnih
Kao ti redovno?