Poreklo gusala

Jedna stara fotkica, Tanasije Vučić, Svetislav Jaćimović i Ilija Vuković, sa guslarskog koncerta

1000015640.jpg

Логичару, за почетак, откуд знаш каква је била арбанашка музика у прошлости?

Prije svega postoji nekoliko elemenata tog odgovora:

1. Danasnji albanski narodni melos i pjevanje (cifteli, lahuta itd) ima svoj stil koji nije turskog ili otomanskog porijekla, odnosno veoma jasno se razlikuje od stila otomanskog pjevanja i njenih derivata (Sevdalinka, starogradska, cocek, kafanska muzika)

2. Stil albanskog pjevanja je mnogo primitivniji, manje muzicki razvijeni od zapadnih muzickih pravaca, pa tom logikom nije moguce da su nekada imali Albanci razvijeniji narodni melos, jer muzicki razvoj ne ide tom pravcu.

3. Dakle ako 1 i 2 su tako, onda danasnji albanski narodni melos nije od turaka niti je bilo drugaciji u proslosti.

Alberto Fortis, 1774. godine, o guslama:
V’è sempre qualche Cantore, il quale accompagnandosi con uno stromento detto Guzla, che à una sola corda composta di molti crini di cavallo, si fa ascoltare ripetendo, e spesso impasticciando di nuovo le vecchie Pisme, o Canzoni.​

1000015646.jpg

Naprimjer jedna rekonstruisana pjesma rimskog carstva, sto po tonalitetu i stilu mnogo vise zvuci kao albanski ili grcki melos nego bilo sta u danasnjoj evropskoj narodnoj muzici:

Dakle u proslosti, odnosno prije doba renesanse (14-15. vijeka) veliki dio Evrope, pogotovu mediteran (Spanija, Italija, Grcka) je imala narodnu muziku koja bi danas zvucala kao sa bliskog istoka.

Gusle su najvjerovatnije izvorno Albanski odnosno Ilirski instrument, to mozemo zakljuciti jer Albanci su najkasnije nastavili da ih sviraju sa drugim instrumentima (frulom, tamburicom (cifteli) i bubnjevima) kako se izvorno i sviralo u srednjem vijeku:

I kozorog, najstariji simbol na svim guslama, je najvjerovatnije zbog Skenderbega, zato sto kozorog je bio njegov simbol koji se nalazio na njegovoj kacigi, i simbol tadasnjih Albanije i Albanaca.

Lahut,_fyell,_çifteli.tiff.jpg

Ahaaa, sad mi je guslar jasan.

Gusle prvo pripadaju Crnogorcima, pa tek onda drugim narodima

https://www.portalanalitika.me/clan...adaju-crnogorcima-pa-tek-onda-drugim-narodima

Reč je o ovoj nacionalističkoj žalopojki sa Portal Analitika od decembra 2018. godine, što su gusle bile upisane od strane UNESCO-a kao deo nematerijalne baštine Srbije. :D

Svaka diskusija oko guslara se završava uvek na istom, Portal Analitika. :hahaha:

@Brđanin

Pa ja cak i to ne kazem, ja kazem da gusle istorijski i muzicki poticu iz albanskog folklora.

Danas jesu dio crnogorske, srpske i hrvatske bastine, iako su dominantniji u crnogorskoj.

I od sve te silne dominacije UNESCO pripiše taj običaj Srbiji (da podsjetim da je postojala opcija da se običaj pripiše većem broju država kao što je to recimo urađeno sa tradicijom uzgoja lipicanera).

Pa ja cak i to ne kazem, ja kazem da gusle istorijski i muzicki poticu iz albanskog folklora.

Bukvalno niko živ ne tvrdi da su iz albanskog folklora. Postoje teze o tome da dolaze iz Vizantije u vreme povećanih istočnjačkih uticaja iz arapskog sveta, o tome da su ih Sloveni doneli za sobom na Balkansko poluostrvo,...ali bukvalno ne postoji ideja da je instrument potekao izvorno od Albanaca.

To tvrdiš prvi sad ti, na Forumu Krstarice, i nakon što iz muzikologije u suštini ništa pročitao nisi (ni strane). Odnosno, iz neznanja pričaš.

Danas jesu dio crnogorske, srpske i hrvatske bastine, iako su dominantniji u crnogorskoj.

Koja je razlika između nešto pripada Crnogorcima, pa tek posle Srbima i Hrvatima od te da je dominantnije crnogorsko nego srpsko ili hrvatsko. :lol:

Bukvalno niko živ ne tvrdi da su iz albanskog folklora. Postoje teze o tome da dolaze iz Vizantije u vreme povećanih istočnjačkih uticaja iz arapskog sveta, o tome da su ih Sloveni doneli za sobom na Balkansko poluostrvo,...ali bukvalno ne postoji ideja da je instrument potekao izvorno od Albanaca.

To tvrdiš prvi sad ti, na Forumu Krstarice, i nakon što iz muzikologije u suštini ništa pročitao nisi (ni strane). Odnosno, iz neznanja pričaš.

Ja tvrdim na osnovu svojih argumenata. Ti posto nemas svoj mozak samo zavisis od drugih za misljenje.

Ja smatram da najvjerovatnije je instrument doslo od Arapa, i to vjerovatno preko Italije za vrijeme muslimanske vladavine 10-11. v. u Dračku temu, i tako kod Albanaca. (Naziv instrumenta ,,Lahuta" (Lute) sluti na to da je doslo preko Italije)

Kasnije naziv Lahuta je prevedeno na slovenski jezik (vjerovatno na prostoru Crne Gore) kao ,,Gusle" (sto oznacava prosto zicani instrument), i preko Crne Gore doslo u Hercegovinu i sirilo se dalje u Bosnu i Srbiju preko doseljenika.

Nema smisla da je doslo nekako iz Vizantije kod Slovena, kada instrument ne postoji kod Bugara, Makedonaca niti izvorno kod Srba u Srbiji.

Instrument je cvrsto prisutan na uzem dinarskom pojasu, na zapadnom dijelu balkana.

Koja je razlika između nešto pripada Crnogorcima, pa tek posle Srbima i Hrvatima od te da je dominantnije crnogorsko nego srpsko ili hrvatsko. :lol:

Pripada svima koji ga imaju u svom folkloru, ali objektivno gledano je mnogo dominantniji u cg folkloru, sto ne znam sta tebe to cudi, to je tokom SFRJ bila prosta cinjenica.

Ja tvrdim na osnovu svojih argumenata. Ti posto nemas svoj mozak samo zavisis od drugih za misljenje.

Ja smatram da najvjerovatnije je instrument doslo od Arapa, i to vjerovatno preko Italije za vrijeme muslimanske vladavine 10-11. v. u Dračku temu, i tako kod Albanaca. (Naziv instrumenta ,,Lahuta" (Lute) sluti na to da je doslo preko Italije)

Nema smisla da je doslo nekako iz Vizantije kod Slovena, kada instrument ne postoji kod Bugara, Makedonaca niti izvorno kod Srba u Srbiji.

Instrument je cvrsto prisutan na uzem dinarskom pojasu, na zapadnom dijelu balkana.

Pripada svima koji ga imaju u svom folkloru, ali objektivno gledano je mnogo dominantniji u cg folkloru, sto ne znam sta tebe to cudi, to je tokom SFRJ bila prosta cinjenica.

A otkud bi ti to sad znao šta je u SFRJ bila činjenica?

Back