Поплаве у Србији

• Začetnik teme Začetnik teme qqjay
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znaci smena vlasti i dalje Sabac,Obrenovac,Smederevska Palanka koja je sledeca opstina?
Svilajnac??? itd.
Za Smederevsku Palanku koja je danima pod vodom i bez pijace vode niko iz drzavnog vrha NE pita i ne pominje! Bio je ministar odbrane poveo je sa sobom 20tak televizija i fotoreportera ocigledno dosao vise radi slikanja, nije doneo nikakvu pomoc ugrozenim gradjanima...

Ако погледате карту, Обреновац лежи између леве стране Колубаре и десне стране Саве, када је почело изливање Колубаре, јер ни Сава више воде није могла да прихвати, једна од ванредних мера је да се пробије брана са десне стране реке Колубаре и да се потопе села која би претходно требало евакуисати и на тај начин да се сачува Обреновац и термоелектрана.

Међутим, нико није хтео ништа да уради јер би био аутоматски одговоран за имовину или животе људи и животиња у тим селима…Чекало се, а киша је непрестано падала. Премда РХМЗ је најавио количину воде у падавинама унапред. Пошто Колубара скреће пре уласка у Саву… Највећа количина воде и највећи проток је на њеној левој страни према Обреновцу. Већа сила воде на левој страни је довела до тога да брана пукне с леве стране 100 метара у дужини и одједном за мање од два сата вода се попела до трећег спрата у зградама. И онај ко је могао да изађе на улицу у том моменту био је потпуно заробљен. Све се излило и према термоелектрани.

Pazi Druga prica je Doboj!!!
Tamo su ljudi videli narastajucu vodu ,bili su budni ,svesni ,dan je , ima dosta zgrada da se popenju ili pobegnu na vise terene.

Obrenovac je mnogo gora prica , zamisli ovolika voda da zatekne ljude na spavanju? Kolko li ima zrtava sta mislis manje il vise??

KAKAV VIDEO BOZE POMOZI

Poslednja izmena:
Meni je sve ovo vreme najcudnije da je neprestano samo u prici Obrenovac, a ljudi su stradali i to strasno na mnogo mesta, u mnogim selima i gradovima
u Srbiji.

17:26 -> 18:08
B92 u Krupnju - i pomoć u mulju
Izvor: B92

Beograd -- Jedna od opština koja je pretrpela najveću štetu je opština Krupanj. Pomoć je stigla tek posle nekoliko dana, ali ni sa njom ne ide lako.

Potpuno uništene kuće jedna do druge, mulj je razliven po centru mesta, a kako kažu volonteri, postoje zaseoci do kojih skoro niko i ne stiže.

Volonteri su došli iz cele Srbije i ne biraju kako da pomognu. Međutim, mnogi kažu da ne mogu dovoljno da urade, jer je organizacija spora.

Jedna od volonterki kaže da se ne zna ko dobija pomoć i da do nje ne stižu oni kojima je najpotrebnija. Ima i onih koji je uzimaju i kriju, a neki je i preprodaju po prodavnicama.

"Mnogo smo se razočarali. Organizacija je nula. Išli smo po njivama, do sela gde ne može da se dođe, osim peške. Prolazili smo pored tih mesta, kuće su razrušene, krave plivaju. Ovde treba samo neko da organizuje", kaže Katarina iz Beograda.

Meštani kažu da su mnoge kuće neupotrebljive, a da neke moraju praktično iznova da se sređuju. Odsečen od ostatka zemlje, Krupanj je danima bio bez struje, vode, telefona i pod vodom.

"Mora sve ispočetka", kaže o obnovi meštanin Aleksandar Vasiljević.

Celo dolinsko područje opštine, kroz koju protiče pet reka, sada se suši. Umesto oranica, ostali su blato i prašina. Krupanj je poslednji put bio poplavljen 2001.

Pa jeste, stradali su u mnogim mestima a samo se o Obrenovcu najvise prica (pretpostavljam zato sto je i najvece mesto).

Ali nema sta mnogo da se prica, osim da je mozda moglo da bude i bolje sve organizovano na preventivi, kakva smo drzava, dobro smo i prosli

ali bas to napisao ne razumem sto mi to naglasavas?

vlastima ne moze niko da naredjuje. vlast je izabrana da ona naredjuje. ako ce neko da naredjuje vlasti onda nema smisla da je biramo uopste. vlast naredjuje sluzbe izvrsavaju. to je pocetak i kraj price. a to sto spominjes institucije one bas tako kako kazes samo dostavljaju podatke, obavestenja ili savete. vlast na osnovu podataka jedina moze da donosi izvrsne odluke.

ne tek tako same od sebe. nego lepo sam napisao tek po proglasenju vandredne situacije stvari su pocele da se krecu na bolje, naravno potrebno je malo vremena da se sluzbe rasire na terenu i pocnu sa aktivnostima. zakon drzave je donet mnogo ranije i koncipiran tako da predvidi sve moguce do sada dozivljene situacije i on precizira i daje tacno definisane procedure i ovlascenja sta ko i kako radi kao i pravila sluzbe sto se tice i MUPa i vojske. kad se proglasi vandredna situacija ili vandredno stanje na snagu stupaju celi setovi zakona koji omogucavaju drzavnim sluzbama da deluju po sluzbenoj duznosti bez direktnog naredjenja. zakon je sam po sebi naredjenje (ili da kazemo i obavezno upustvo) kako mora da se deluje i to je obavezujuce za svakog drzavnog sluzbenika. zakon definise tacno kada i pod kojim uslovima sta koja sluzba sme ili sta mora da radi i bez ikakvog naredjenja visih instanci.

Pa bas ti zato i pisem i naglasavam, sto MUP i vojska i ne mogu da reaguju ako nema naredjenja, a sto se ovde bar kako sam ja shvatila, pise da vlast samu sebe treba da samoukine i za vreme ovakvih situacija.

Poslednja izmena od moderatora:
Inflacija zavisi i od kursa dinara, i od ovoga sto sam ja napisao. ... Srbi dinar ne podnose....

Netacno je da inflacija zavisi od kursa dinara. Jedino od cega zavisi inflacija je sama inflacija, tj. novoemitivani novac ili kreditni novac (bankastki novcani bez pokrica u novcu).

Ljudi vise vole evre od dinara jer znaju da je dinar precenjen. Kada bi imali trzisni kurs dinara - ljudi onda ne bi iz dinara bezali u strane valute.

Nikako da razumem sve te priče o gazdama. S jedne strane gazde su Amerika i EU, s druge strane Putin naređuje ko će u koje ministarstvo.

Da čovek poludi od toga, ne čini li ti se?
Има доста тога због чега би човек овде могао да полуди.

(Ко до сад није полудео, тај није нормалан).

Но, барем је ваљда јасна разлика између тзв "запада" и Русије у односу на нас...

Где је то Путин било шта наређивао у вези с нашим министарствима?

П. С.

Ми смо под окупацијом тога тзв "запада", а не Русије, и то је ваљда, до сад постало јасно.

Tako je, fali nam jos vise SNS radnika u Srbijavodama i Beogradvodama, to je pouka..

Fali nam vise spasioca (sad je bio covek iz gorske sluzbe na RTS), opreme, i vec sta sam cula prethodnih dana (sistema za rano obavestavanje), pa cak nam ni sirene ne rade. Camci su se istrosili, sve to mora da se obnovi i pojaca do te mere da bi ovakve situacije ako se ponove bile uspesnije prevazidjene u samom startu.

Мислим... :lol:

10353585_843253659035978_8375212552779464872_n.jpg

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да ће држава технички опремити војску и полицију, како би могли да заштите грађане и имовину од елементарних непогода.

"Србија ће уложити много напора да заштити грађане и имовину од река које посебно набујају у пролеће", рекао је Николић после вежбе "Река 2012" на Тиси код Титела.

Током вежбе "Река 2012", која се од 22. до 25. октобра одржава на 48 локација у Србији, приказана је евакуација становништа и стоке, вађење возила и људи из реке, деловање у случају клизишта, као и прихватање и збрињавање угрожених.

"Опремићемо вас технички свим што треба, јер ниједна опрема, припрема и вежба нису скупе, као што су скупе последице када се деси нешто за шта нисмо припремљени", поручио је председник Србије.

Он је оценио и да ће грађани Србије схватити да кад издвајају новац за опрему војске, издвајају и за себе. Вежби су присуствовали и први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, командант Жандармерије Братислав Дикић и начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић.

http://www.kurir-info.rs/nikolic-opremicemo-vojsku-i-policiju-za-odbranu-od-poplava-clanak-477662

Мислим... :lol:

10353585_843253659035978_8375212552779464872_n.jpg

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да ће држава технички опремити војску и полицију, како би могли да заштите грађане и имовину од елементарних непогода.

"Србија ће уложити много напора да заштити грађане и имовину од река које посебно набујају у пролеће", рекао је Николић после вежбе "Река 2012" на Тиси код Титела.

Током вежбе "Река 2012", која се од 22. до 25. октобра одржава на 48 локација у Србији, приказана је евакуација становништа и стоке, вађење возила и људи из реке, деловање у случају клизишта, као и прихватање и збрињавање угрожених.

"Опремићемо вас технички свим што треба, јер ниједна опрема, припрема и вежба нису скупе, као што су скупе последице када се деси нешто за шта нисмо припремљени", поручио је председник Србије.

Он је оценио и да ће грађани Србије схватити да кад издвајају новац за опрему војске, издвајају и за себе. Вежби су присуствовали и први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, командант Жандармерије Братислав Дикић и начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић.

http://www.kurir-info.rs/nikolic-opremicemo-vojsku-i-policiju-za-odbranu-od-poplava-clanak-477662

Па, у праву је човек, и ја годинама питам - шта ми радимо на пољу превентиве и спречавања, а потом и борбе против разноразних стихија и катастрофа? ДОСовци су били поприлично лежерни по том питању - по њима Србија никад више неће ратовати, нити доживети какву катастрофу, па нису ни радили ништа по том питању. Напротив, све што је могло да се употреби у таквим случајевима, они су уништили и расформирали. Тако сад, нпр, имамо ситуацију где војска тражи гумене чамце и осталу опрему од грађана. Срамота.

П.С. Само да та средства за техничку опрему не оду у неком другом правцу...

Врло су неки овде чудни...

Верују том Абрамовићу, а никако још да схвате да су и њему и Вучићу газде исте ...

Да...да ...врло су неки овде чудни...а поготово неки који везе немају са било каквом врстом технике нити су технички образовани...тако рећи...ЛАИЦИ...:think:

Том ...Др. проф. Велимиру Абрамовићу...ни ја много не верујем, али не одбацујем свако његово размишљање ако је могуће и логично, а има пуно " таквих размишљања "...:think: :aha2:

Исто тако НЕ ВЕРУЈЕМ ни ...Amerikancima...јер саваким даном добијам сазнања и уверавања...да..СУ СПРЕМНИ ДА УРАДЕ СВЕ ... И ДА РАДЕ СВЕ ПРОТИВ И НА ШТЕТУ ЦЕЛОГ СВЕТА...:aha2: ( Волео бих да ме " неко " убеди у ..СУПРОТНО...:think: )

Тако да када су " негде и у нешто упетљани "...Amerikanci...стерамимга м - формулација " Теорије Завере " је за ...ЛАИКЕ & БУДАЛЕ....јер то ...ЈЕСТЕ ЗАВЕРА...:aha2:

По мени а и иначе постоје три групе људи:

1. Они који не знају.
2. Они који не желе да знају.
3. Они који не желе да други знају оно што они знају.

Али...има на срећу и четврта група људи...;)
То су они који су ..сазнали...желе да сазнају више...и желе да сва своја сазнања пренесу и поделе са што више људи...:ok:

ebes zemlju gde uvek i stalno postoji opasnost od korupcija i malverzacija...:confused:

u nemackoj je pokrenuta istraga protiv bivseg predsednika pod sumnjom da je jedne godine na oktobarfestu pronoverio 700 evra...pisljivih 700 evra!

ovi nasi do sad pronoverili ko zna koliko milijardi i nikome nista...

Nesumnjivo je da SNS snosi 100% krivice za štetu i smrt od poplava.

Naime, ta banda ima apsolutnu vlast već 2 godine, i niko ih nije sprečavao da se bave prevencijom rečnih izlivanja.

Vidis li se ti sta pises?

Kako moze stranka covek, bilo ko, da bude kriv za poplave i pritom, zrtve?

Pa to nigde u svetu nema samo u Srbiji!

Da li nigde i nikad nisu bile poplave, pa i zrtve, cak i u zapadnom i razvijenom svetu?

A poznato je da DS "olizuje usta" svih ovih dana da bi zadovoljio sujetu sto nije vise na vlasti i sluzi se i kojekakvim i slicnim glupostima preko svojih "glasnogovornika" u medijima.

Ja nemam reci koliko su neki ovde debelo zabrazdili sa svojom (ne)logikom! I odakle li samo izlazite?

Poslednja izmena:

Back