Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
D
Mogu da razumem da je jedan deo ljudi "izgubio glavu", na kraju, i ja sam u ovim danima, od ocaja, tuge, zaprepascenja, ali je interesantno kako neko nije "izgubio glavu" kad treba da se hitro i lazno optuzi....to je ono sto je indikativno, i ruzno, u svemu.
Meni je sve ovo vreme najcudnije da je neprestano samo u prici Obrenovac, a ljudi su stradali i to strasno na mnogo mesta, u mnogim selima i gradovima
u Srbiji.
17:26 -> 18:08
B92 u Krupnju - i pomoć u mulju
Izvor: B92
Beograd -- Jedna od opština koja je pretrpela najveću štetu je opština Krupanj. Pomoć je stigla tek posle nekoliko dana, ali ni sa njom ne ide lako.
Potpuno uništene kuće jedna do druge, mulj je razliven po centru mesta, a kako kažu volonteri, postoje zaseoci do kojih skoro niko i ne stiže.
Volonteri su došli iz cele Srbije i ne biraju kako da pomognu. Međutim, mnogi kažu da ne mogu dovoljno da urade, jer je organizacija spora.
Jedna od volonterki kaže da se ne zna ko dobija pomoć i da do nje ne stižu oni kojima je najpotrebnija. Ima i onih koji je uzimaju i kriju, a neki je i preprodaju po prodavnicama.
"Mnogo smo se razočarali. Organizacija je nula. Išli smo po njivama, do sela gde ne može da se dođe, osim peške. Prolazili smo pored tih mesta, kuće su razrušene, krave plivaju. Ovde treba samo neko da organizuje", kaže Katarina iz Beograda.
Meštani kažu da su mnoge kuće neupotrebljive, a da neke moraju praktično iznova da se sređuju. Odsečen od ostatka zemlje, Krupanj je danima bio bez struje, vode, telefona i pod vodom.
"Mora sve ispočetka", kaže o obnovi meštanin Aleksandar Vasiljević.
Celo dolinsko područje opštine, kroz koju protiče pet reka, sada se suši. Umesto oranica, ostali su blato i prašina. Krupanj je poslednji put bio poplavljen 2001.