Poljoprivreda u Srbiji je napuštena kao Srbi na Kosmetu a sve pod ovim režimom

Autorska
Kada pomenete izdaju na okupiranoj teritoriji mnogi Srbi koji podržavaju ovaj režim će reći za to krivi oni prethodni ali šta je sa poljoprivredom u Srbiji?
Sada je poljoprivreda na nivou Severne Makedonije a ovo je Srbija narode.
Oni koji vladaju u Srbij nemaju sluha za Srpskog seljaka pa ovo što preduzimaju je samo iz straha da im se ne dogodi kao u zemljama EU ovih meseci.
Moderator je svedok da je naslov i tekst istina....može i pečat da udari....gazdin...
 
To mozda u tvom selu, npr u selu mog dede, deda je prijavio i kad mu ugine svinja, pa dodje veterinarska inspekcija i pregledaju sve i kazu nije nista, i onda zbog dugog vremena do dolaska ode nezarazena svinja u zemlju , jer postoje seljaci i seljaci...
A nije da nije trgovao , ali nije muvara....

Tako da se desi dobar pop pa bude i 2 izroda i dobro selo , a onda se desi , bude 6 mangupa i onda bude lopovsko selo, npr 2 sela odatle , selo totalno drugacije, lopovsko mahom i sljokarsko , niko strucnjak niti niko dobar domacin, sve ono drzi vodu da majstori odu...
Veterinarska inspekcija ne ume ni da razlikuje kravu od bika, a kamoli da kaze od cega je umrla svinja, jer se u zivotu nisu bavili veterinarskim poslom, nego su odmah usli u kancelarije, na vezu, posle faxa, odakle nisu izlazili tokom cele svoje karijere.

Bukvalno svaki neobrazovani seljak, bio on u selu tvog dede ili mom, zna bolje o veterini od njih.

Vise sam mislio na ove realne i prave veterinare po veterinarskim stanicama.

Koja je isto u SFRJ bila jedna, sa parazitima koji nemaju trziste, sad ih ima koliko hoces.

Seljaci se redovno zale da ih deru.
 
Ето, ти си наша мала паметница, узео си сламчицу и кроз њу исисао сву памет овог света.Зато си паметнији од глупавих Шваба и Француза, који дебело субвенционишу своје пољопривреднике.Које будале, не знају да је јефтиније увозити него производити.

Где би њима био крај да су имали др Лабуса или тебе, па да их просветлите да сву производњу,па и пољопривреду, треба угасити ако се "не исплати".

Da, drzavni paraziti u Nemackoj i Francuskoj su budale, potpune, kao i svi drzavni paraziti ikad i bilo gde na svetu.

Njihov posao je da namestaju svoje parazitiranje, da namestaju posao sebi i svojoj deci, i da jbu narod i privatnike

Da Francuska nema taj protekcionizam i drzavno vlasnistvo u nekim firmama, bila bi jos jaca. Francuska nije jaka zbog etatistickih, nego zbog kapitalistickih elemenata drustva.

Jer drustvo ne izgradjuje Drzava, vec ljudi, privatnici, radnici.
 
Видим да си велики љубитељ тржишта.

Да ли би се сагласио да твоји родитељи, деца, жена, или твој народ(ако га имаш) треба да умру ако тржиште тако заповеда?

Sto se tice humanosti, tek je pa kapitalizam humaniji od etatizma.

U etatizmu, imas bolesne i patoloske odnose i nebrige o ljudima, jer je drzava rekla 'Mi cemo da se brinemo o nesposobnima, samo nam dajte vase pare, i ne brinite nista!'

I onda nesposobni drzavni paraziti iz socijalnih sluzbi, otimaju tudje pare i odlucuju kome, gde i kako da ih daju.

Drzavni parazit iz socijalne sluzbe, strucnjak za humanizam, on ce da odredi kome treba i koliko pomoci, a on sam ne ume ni pertlu da zaveze, a kamoli da precizno analizira kome treba i kakva pomoc.

Onda ostali ljudi kojima se otima, razviju ekstremnu nezainteresovanost za ugrozene ljude, po sistemu 'drzava mi otela pare za to, ko ga je.be, neka se oni njima bave, to nije moj posao'.

U pravom kapitalizmu, ti bi osecao odgovornost i za te beskucnike, jer i oni uticu na drustvo u kome tvoja deca rastu, jer znas da nema ko drugi da se brine o njima. U etatistickom sistemu, samo odmahnes glavu, recima 'Drzava d'uradi nesto, ionako mi otimaju, to je njihov posao'. U pravom kapitalizmu ti imas milion humanitarnih organizacija koji se radjaju na terenu, odozdo, koje bi radile 232432 puta bolji posao od bilo koje socijalne sluzbe, ili besmislenog psihologa u drzavnim skolama.
 
Ima tu nekoliko problema , prvo jeste sagledavanje našeg sela . Nesretni drugosrbijanci neliberali razmatraju selo iz čisto ekonomskog aspekta pa govore da zakon slobodnog tržišta zavlada do zadnjeg ambara i gumna . NJihov tržišni logički sled nužno stvara veleposednike pošto samo veliki obradivi posedi u vlasništvu pojedinca daju sigurnost opstanka na tržištu ;" molim lepo samo oni neka opstanu a ako još to otkupe stranci to je onda najbolje" reći će isti i dodati " ko to ne može da obezbedi neka ide u pečalbu." I tako iz sveg glasa viču; "Zagrađivanje zdaj ! "
Međutim selo je soco-ekonomski ambijent , nije samo preduzeće , pekara ili kiosk recimo . Selo je kod nas oduvek bilo generator nataliteta i dugoročno garant opstojnosti tj. reprodukcije stanovništva . Naši iskompleksirani drugosrbijanski mozak razmišlja drugačije on kaže kako zapadni svet tako i mi, no to su poređenja neupredivog. Zapadne zemlje popunjavaju nedostatak stanovništva migrantima a mi to ne možemo . To jest iako delimično možda i možemo to je nekvalitetna radna snaga koje zapad neće.. Ovo sve ujedno znači i odumiranje sela kao što nam se i dešava.
Drugi problem jeste ekonomski , pošto u zapadnim zemljama subvencionišu agrar proizvodi našeg seljaka su nekonkurentni na našem tržištu koje je otvoreno za stranu robu. Kako to prevazići , pa subvencijama i regulisanjem tržišta poljoprivrednih proizvoda našta se ideološkim slepcima ježi koža. To naravno ne znači potpuno ukidanje tržišta . Mere države treba da budu samo tampon zona , zaštita od upliva nelojalne konkurencije ; dampiških proizvoda, subvencionisne robe i nekvalitetne te pokvarene robe . Pospešivanje konkuretnosti uvozom svakako se podrazumeva no to sad spada u virtuoznost vođenja agrarne politike a ne u unapred zacrtane modele ponašanja.

Treći problem jeste kako obezbediti sredstva pošto je privreda zakržljala, naravno iz unutrašnjih izvora , primarnom emisijom i iz sterilnih sredstava, svakako izbegavati pozajmicu od stranaca.
 
Autorska
Kada pomenete izdaju na okupiranoj teritoriji mnogi Srbi koji podržavaju ovaj režim će reći za to krivi oni prethodni ali šta je sa poljoprivredom u Srbiji?
Sada je poljoprivreda na nivou Severne Makedonije a ovo je Srbija narode.
Oni koji vladaju u Srbij nemaju sluha za Srpskog seljaka pa ovo što preduzimaju je samo iz straha da im se ne dogodi kao u zemljama EU ovih meseci.
ne pod ovim rezimom vec pod kapitalizmom. I na zapadu je poljoprivreda zapustena i napustena, sve se uvozi iz trecih zemalja.
Samo je u soicijalizmu poljoprivrednik stvarno bio poljoprivrednik..................pitaj dedu.
 
ne pod ovim rezimom vec pod kapitalizmom. I na zapadu je poljoprivreda zapustena i napustena, sve se uvozi iz trecih zemalja.
Samo je u soicijalizmu poljoprivrednik stvarno bio poljoprivrednik..................pitaj dedu.
Što bre lupaš pa jel znaš pre Ukrajine i rata njoj koliko je subvencije dobijao svaki poljoprivrednik u Državama EU?
 
Pa zar nisu teme prilika za lupanje..
Moderni trendovi blogovanja i lajkovanja zahtevaju pristup lupanja koje je afirmativno , nikako negativa.....
Znaci pljuje se proslo , ono sto je daleko , a hvali se ono sto je trenutno makar se i kudilo, ali da se na kraju stekne utisak da bi bilo gore da nije ovako kako jeste..
I odmah se plasira licni pomak...znaci covid, aaaa, problem, evo ja donosim kilo sira na pijacu, pa resena stvar...

Taj mocni pristup kilo sira odmah na ponudi je insta princip...
Sistem krupnih nabavki je razbijen prividno na sistem evo nasao sam u prodavnici u kraju , prodjem preko neta....komad po komad..

I eto kvazi distribuirane poljoprivrede...svako moze da nadje saksije i uzgaja jagode koje non stop radjaju , ali malo sutra radjaju, na svojoj terasi..
 
Evo sa sajta vlade sta pise

Kroz projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom poljoprivrednici dobijaju 50 odsto bespovratnih sredstava od države, za 40 odsto je obezbeđen kredit, a učešće je 10 odsto. Ovaj javni poziv produžen je, te sada poljoprivrednici do 15. marta mogu da podnesu prijave za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava.
I to za sve projekte nabavke u poljoprivredi.

kao i minimalani iznos za osnovne podsticaje po površini biljne proizvodnje sa 6.000 dinara na 12.000 dinara. Od 1. januara subvencije po hektaru iznose 18.000 dinara
U budžetu Republike Srbije su za poljoprivredu su predviđena i davanja za kvalitetna grla, pa umesto 25.000 sada subvencija iznosi 40.000 dinara; subvencije za krmače su povećane sa 15.000 na 18.000; subvencije za ovce i koze iznose 10.000 dinara umesto 7.000 dinara; subvencije za košnice su sa 800 podignute na 1.000 dinara
  • najviše 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava
  • najmanje 30 kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi za najmanje deset kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova
  • najmanje deset kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi za najmanje pet kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva
  • najmanje deset kvalitetnih priplodnih krmača ili nerastova

To obuhvata i kupovinu automobila jer se kod kupovine nekih poljoprivrednih masina dileri zovu cim se odobri kredit i bespovratni deo legne kod prodavca poljo masina...
Traktor BMW krstarica....

Moji roditelji su se takođe bavili poljoprivredom, doduše biljnim kulturama, nikada se nisu bavili stočarstvom. Pričali su nam kako je to težak posao i kako treba da se držimo naših primarnih zanimanja, ali mi smo odlučili da ipak probamo. I uspeli smo, a sada i našu decu vaspitavamo kako je život na selu, u prirodi i pored životinja ono kako treba da žive i oni“, govori Vesna, majka četvoro dece, koja se iz centra grada preselila u selo gde sada pomaže suprugu da vode poljoprivredno gazdinstvo, dok radi i svoj primarni, profesorski posao.

Dakle, iz Mozgova u centar Nisa , pa sad malo Nis malo Mozgovo, idealno za vaspitanje srpskog intelekta..ali da primarno bude selo...jer ako primarno bude grad, onda puca sve, jer grad danas ne moze da podrzi gradjansko drustvo....

Na papiru.....
 
Poslednja izmena:
Autorska
Kada pomenete izdaju na okupiranoj teritoriji mnogi Srbi koji podržavaju ovaj režim će reći za to krivi oni prethodni ali šta je sa poljoprivredom u Srbiji?
Sada je poljoprivreda na nivou Severne Makedonije a ovo je Srbija narode.
Oni koji vladaju u Srbij nemaju sluha za Srpskog seljaka pa ovo što preduzimaju je samo iz straha da im se ne dogodi kao u zemljama EU ovih meseci.
opet ti serres kada od poljoprivrede jedino si se bavio svercom
 
Da, drzavni paraziti u Nemackoj i Francuskoj su budale, potpune, kao i svi drzavni paraziti ikad i bilo gde na svetu.

Njihov posao je da namestaju svoje parazitiranje, da namestaju posao sebi i svojoj deci, i da jbu narod i privatnike

Da Francuska nema taj protekcionizam i drzavno vlasnistvo u nekim firmama, bila bi jos jaca. Francuska nije jaka zbog etatistickih, nego zbog kapitalistickih elemenata drustva.

Jer drustvo ne izgradjuje Drzava, vec ljudi, privatnici, radnici.
Па, ето те "будале" имају завидну пољопривредну производњу и овде продају своју храну.С друге стране, наши препаметни реформатори из 2000-тих и из периода СНС власти, су уништили домаћу производњу хране, или је предали страном капиталу.
 

Radar: Firmi koja se povezuje sa Milanom Radoičićem od države – 8,5 miliona evra za „nespecifikovane nabavke“​

Za razliku od istrage, koja tapka u mestu, firme koje su se povezivale sa Milanom Radoičićem (formalno svoj udeo u njima preneo na ortake, Zvonka i Željka Veselinovića) – rade punom parom. Samo nekoliko dana posle sukoba u Banjskoj, firmi Rad 028, koja je na crnoj listi SAD zbog sumnji da je kontroliše Radoičić, država je uplatila 8,5 miliona evra za „nespecifikovane nabavke“, a Inkop iz Ćuprije je angažovan za gradnju mosta kod Kraljeva o tome piše novi nedeljnik Radara.
 
Autorska
Kada pomenete izdaju na okupiranoj teritoriji mnogi Srbi koji podržavaju ovaj režim će reći za to krivi oni prethodni ali šta je sa poljoprivredom u Srbiji?
Sada je poljoprivreda na nivou Severne Makedonije a ovo je Srbija narode.
Oni koji vladaju u Srbij nemaju sluha za Srpskog seljaka pa ovo što preduzimaju je samo iz straha da im se ne dogodi kao u zemljama EU ovih meseci.
Nakon 5 minuta na njiv Nesko bi izgubio volju za otvaranje tema poput ove....
 

Back
Top