Politika: Vojska Srbije dobija belgijske puške

Dobro ste ukomponovali proverena i isprobana rešenja.

Da je zaista takva kao što pišeš, Francuzi bi je uzeli.

Ne bi se razmišljali između HK i FN SCAR.

I to oni, koji su navikli na Bull-pap.

u konkurenciji nasa je usla u izbor u 3 najbolje Francuzi su uzen njemačku,ali tu je presudila politika,reci koliko si vidio njemačkih pušaka u Siriji a koliko nasih VHS-ica 1-2,sve ti gorove slikopisi sa terena,

- - - - - - - - - -

Pa da...ni čistiti je ne treba...:hahaha:

sve ovisi o uporabi ali daleko manj nego kalaš,trzaj kod nase i kod kalaša je neusporediv a to znas i sam da uvjetuje preciznost,kazem ti da sam je imao u rukama nisam jos pucao,ali nadam se ove godine da hoću,

u početku je bilo nekim malih tehničkih nedostataka,ali s terena su stizale informacije o tome i naši inžinjeri su u hodu riješavali problem,VHS2 je savršena,jednostavno borci protiv ISSl-a,nece niti jednu drugu,kvaliteta je neupitna,najnoviji polimeri(tvrdi,lagani nema habanja(potrošnje) odrzavanje gotovo da nije potrebno,napravili smo revoluciju s tom puskom niti jedna joj nije ravna,

разумеш се ти у пушке ко магарац у кантар
бтв највећа си будалетина на форуму јагуарка је ајнштајн за тебе;)

Poslednja izmena:
u konkurenciji nasa je usla u izbor u 3 najbolje Francuzi su uzen njemačku,ali tu je presudila politika,reci koliko si vidio njemačkih pušaka u Siriji a kooiko nasih VHS-ica,sve ti gorove slikopisi sa terena,

Nisam bio u Siriji, pa nisam video ni jednu.

S obzirom da ste vi, politički, određeni od strane Amerikanaca kao snabdevači sirijskih "slobodnih snaga" i da im valjate svašta već 5 godina, ne čudi me.

A sudeći po "slikopisima" od Kalaša niko ne odustaje...slika, kao i papir sve trpi.

Dobra je puška VHS 2, treba biti pošten i to reći, i treba pohvaliti VHS zato što je u razvojnom procesu dobio kompletan proizvod.

Međutim, niti je posebno inovativna, niti je savršena, niti najbolja na svetu.

I, trebala bi da bude jeftinija, da bi se bolje prodavala.

Takođe, bull-pap ispada iz nekog trenda. Osim Britanije i Francuske nijedna ozbiljna armija u svetu nije usvojila bull-pap za osnovno naoružanje, a Francuzi, eto, odustaju od takvog koncepta.

sve ovisi o uporabi ali daleko manj nego kalaš,trzaj kod nase i kod kalaša je neusporediv a to znas i sam da uvjetuje preciznost,kazem ti da sam je imao u rukama nisam jos pucao,ali nadam se ove godine da hoću,

Pa dobro, napravili ste pušku 70 godina posle Kalaša, i ti sad pričaš kako je bolja od Kalaša...pa taman posla da nije...:hahaha:

Trzaj je uslovljen i vrstom municije. Naravno da 5,56 ima znatno manji trzaj.

A čistiti se i rasklapati mora.

Pa dobro, napravili ste pušku 70 godina posle Kalaša, i ti sad pričaš kako je bolja od Kalaša...pa taman posla da nije...:hahaha:

Trzaj je uslovljen i vrstom municije. Naravno da 5,56 ima znatno manji trzaj.

pa da ljudi su napravili i tenk poslije ww1 i sad ti tvrdis da je tenk iz ww1 bolji od onog iz ww2 ili od danasnjih,ne budi smijesan,mozes pljuvati koliko hoćeš ali za sada bolje puške od VHS2 nema,nema,prc,

Nisam bio u Siriji, pa nisam video ni jednu.

S obzirom da ste vi, politički, određeni od strane Amerikanaca kao snabdevači sirijskih "slobodnih snaga" i da im valjate svašta već 5 godina, ne čudi me.

A sudeći po "slikopisima" od Kalaša niko ne odustaje...slika, kao i papir sve trpi.

Dobra je puška VHS 2, treba biti pošten i to reći, i treba pohvaliti VHS zato što je u razvojnom procesu dobio kompletan proizvod.

Međutim, niti je posebno inovativna, niti je savršena, niti najbolja na svetu.

I, trebala bi da bude jeftinija, da bi se bolje prodavala.

Takođe, bull-pap ispada iz nekog trenda. Osim Britanije i Francuske nijedna ozbiljna armija u svetu nije usvojila bull-pap za osnovno naoružanje, a Francuzi, eto, odustaju od takvog koncepta.

nadam se da se necemo sresti nikada,ti s svojim kalašom ja sa mojom vhs-icom,jerbo umirovio bih te sigruno,"preciznost" je presudna,:D;)
Kalaš nije srbijanska puška,VHS1-2 su potpuno nas proizvod,pa ti vidi,

Poslednja izmena:
pa da ljudi su napravili i tenk poslije ww1 i sad ti tvrdis da je tenk iz ww1 bolji od onog iz ww2 ili od danasnjih,ne budi smijesan,mozes pljuvati koliko hoćeš ali za sada bolje puške od VHS2 nema,nema,prc,

Ne tvrdim. Niti sam igde. Ti se hvališ da si napravio tenk u 21-veku, i da je on bolji od T-34. Ajde...:mrgreen:

Takođe,ti tvrdiš da je VHS 2 ultra turbo mega super do yaya puška.

Nije.

Prc...prc...prc...:per:

Ma koliko se Iračani (čuj, Iračani, pa njih su juče naučili da nišane dok pucaju) slikali a njome, a Hrvati te slike objavljivali...:per:

Čuj..."Puška koja će pobedili ISIL"...sad ću se usrati...:hahaha:

- - - - - - - - - -

nadam se da se necemo sresti nikada,ti s svojim kalašom ja sa mojom vhs-icom,jerbo umirovio bih te sigruno,"preciznost" je presudna,:D;)
Kalaš nije srbijanska puška,VHS1-2 su potpuno nas proizvod,pa ti vidi,

Jesu moj ******, isto kao i pištolj HS...dobro dizajnirana kopija...baš kao i Hrvati...:hahaha:

Ako je preciznost pesudna, ne brini, imam ja M21...precizna je ko snajper, mada ima neke druge mane...:mrgreen:

ajmo redom
regulator paljbe(lijevo desno)
kundak podesiv za svakoga (mislim da ima 6 stupnjeva nisam siguran )
okvir za streljivo (vidljiv) bez gledanja u onu rupicu kao kod kalaša)
izbacivanje čahure lijevo desno,
izbalansirana je da se moze pucati iz jedne ruke,
manji trzaj,(vrlo presudno kod preciznosti)
grupiranje metaka u metu na 300m neupitno,neusporedivo s kalašom koji rasipa na 4 puta vecu povrsinu
odrzavnje gotov nepotrebno(oko 1 000 metaka do prvog čišćenja
kvaliteta cijevi i ostalih dijelova neusporediva( nema nikakvih zastoja)
i jedna vrlo bitna stvar,vrlo bitna
puška ispaljuje tromblone sa bojevim metkom,( iako je to stvar tromblona a ne puske)za razliku od kalasa-srbijanskog,samo usporedi radnje jkoje moras napraviti da bi ispalio iz srpknje tromblon a koje radnje iz VHS1-2,
eto samo za početak pa ti vidi koja je bolja,i praktičnija,

Ne tvrdim. Niti sam igde. Ti se hvališ da si napravio tenk u 21-veku, i da je on bolji od T-34. Ajde...:mrgreen:

Nije.

Ma koliko se Iračani (čuj, Iračani, pa njih su juče naučili da nišane dok pucaju) slikali a njome, a Hrvati te slike objavljivali...:per:

- - - - - - - - - -

Jesu moj ******, isto kao i pištolj HS...dobro dizajnirana kopija...baš kao i Hrvati...:hahaha:

Ako je preciznost pesudna, ne brini, imam ja M21...precizna je ko snajper, mada ima neke druge mane...:mrgreen:

Heheheheh dal je realan... cuj kaze da Rvati imaju nesto originalno -.... HAHHAHHAH nemaju :rtfm: kao sto i mi radimo po licenci i patentima.

- - - - - - - - - -

ajmo redom
grupiranje metaka u metu na 300m neupitno,neusporedivo s kalašom koji rasipa na 4 puta vecu povrsinu
puška ispaljuje tromblone sa bojevim metkom,( iako je to stvar tromblona a ne puske)za razliku od kalasa-srbijanskog,samo usporedi radnje jkoje moras napraviti da bi ispalio iz srpknje tromblon a koje radnje iz VHS1-2,

:rotf:

Jesi li ti pucao iz M70 ?

Ako nisi onda neces znati pucati ni iz toga, to je sustina... mani se tih fensi prica.

I na nju mozes montirati sta pozelis ...

1055061_01_ak_47_zastava_pap_m70_with_red_640.jpg

bgp.jpg

Poslednja izmena:
Bolest mozga ... u sred Srbije ali ocigledno da utice neko...

ej bre odlicne puske!

Sta fali Zastavi M21 ...

ili pak Ruske AN94 ili AK12 ?! :evil:

M21 je dobra, ali nije bolja od VHS-ice,svaka nanosi štetu,nikad nisam rekao da je srbijanka loša,po meni je najbolja od svih "klonova"kalaša,ali uspoređujući je s VHS-com ipak zaostaje u mnogočenu,

- - - - - - - - - -

Nije.

- - - - - - - - - -

HS svaki dan ga imama u rukama,10-20m sve u (najmanje 8-mica)zastoja nema,odrzavanje samo uzmes WD našpricaš i teraj dalje,do sada ispucao 400-500 komada,i to ne o svom trošku,a to je nabitnije,samo rokaj :hahaha::rotf:

ajmo redom

:hahaha:

Znači, dokazao si da je VHS 2 bolja od M70.

Eto, priznajem, jeste...:per:

Jbte, Ivo, stvarno si džandar...:hahaha::hahaha::hahaha:

Reci brate. Mi koji pravimo puške vekovima kupujemo od junačke belgijske države oružje. Ovo nema ni u vicu.

Belgijske puske su izvrsne. Medu najboljim ako ne i najbolje na svetu. Ocito da nisi upucen u materiju
To sto su Belgijanci qurac k'o vojska nema nikakav uticaj ovde. Belgija ima dugu tradiciju proizvodnje izvrsnog oruzja. Jos od rata nezavisnosti SAD.

Meni je najbolja ova. Pravi merak rokati sa njom kao sto bi rekli dobri Bosnjani

M249 SAW Para. ili FN MINIMI :heart:

800px-M249_Para_ACOG.jpg

http://www.imfdb.org/wiki/FN_Minimi

Politika: Vojska Srbije dobija belgijske puške

Beograd -- Pripadnici Vojske Srbije uskoro će biti opremljeni najsavremenijim automatskim puškama belgijske proizvodnje, potvrđeno je "Politici" u Ministarstvu odbrane.

Reč je o puškama SKAR-L, razvijenim za potrebe specijlanih jedinica, proizvodu čuvene fabrike "FN Herštal".

Iz Ministarstve odbranbe nisu precizno odgovorili koje će jedinice biti opremljene ovim puškama već su u dopisu "Politici" naveli da je Vojska Srbije "u planu razvoja i opremanja planirala opremanje određenih jedinica i snaga namenjenih za izvršenje posebnih zadataka".

Upućeni u ovu problematiku smatraju da je reč o "Projektu 1.500" , kako je u medijima nazvan od strane najviših rukovodilaca javno najavljeni plan opremanja 1.500 vojnika najsavremenijom opremom i naoružanjem.

Za razliku od većine pušaka koje koriste armije širom sveta, SKAR-L je puška 21. veka.

Njen razvoj je iniciran 2004. godine kada je komanda specijalnih snaga američke vojske objavila poziv za nabavku nove puške.

Belgijski konstruktori stovorili su SKAR-L koja se izvanredno pokazala na testovima pa je fabrika "FH Herštal" dobila prestižni posao opremanja američkih specijalaca.

Ova puška koristi standardni NATO puščani metak 5,56 mm , ima preklopni i po dužini prilagodljivi kundak.

Na nju je moguće ugraditi različite dnevne, noćne i laserske nišane, baterijsku lampu i potcevni bacač granata što znatno povećava njenu vatrenu moć.

Sama puška, bez okvira sa municijom, teška je svega tri i po kilograma.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=04&dd=23&nav_category=12&nav_id=1253406

Pa naravno nece valjda ruske. Ili srpske PUSKE KOJE OSVAJAJU SVET :rotf:

http://www.smedia.rs/vesti/6969195/b92-otimace-se-oko-srpske-puske-fokus-bogate-armije.html
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=01&dd=19&nav_id=1221771
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=03&dd=27&nav_id=1244087

I necemo dobiti nego platiti NATO PUSKE :ok::ok::ok::ok::ok::ok:
sve u skladu s NATO standardima :super:
ko zna, možda smo već članica tog saveza a da pojma nemamo...
nešto mi se čini da ni referendum neće da raspišu

Belgijske puske su izvrsne. Medu najboljim ako ne i najbolje na svetu. Ocito da nisi upucen u materiju
To sto su Belgijanci qurac k'o vojska nema nikakav uticaj ovde. Belgija ima dugu tradiciju proizvodnje izvrsnog oruzja. Jos od rata nezavisnosti SAD.

Meni je najbolja ova. Pravi merak rokati sa njom kao sto bi rekli dobri Bosnjani

M249 SAW Para. ili FN MINIMI :heart:

Pogledajte prilog 437816

http://www.imfdb.org/wiki/FN_Minimi

to je laka strojopuška,nema veze-(nesto malo i ima) sa osobnim naoruzanjem vojnika,

- - - - - - - - - -

neka vama prvo dođu oni obećani migići a tek onda recite "hop" pa nabavite puške,za sada ste pljuga u svemu,:hahaha::rotf:

Belgijski FN je jedna od najboljih fabrika oružja na svetu.

Svojevremeno je Džon Brauning za njih dizajnirao pištolje i puške.

Kraljevina Jugoslavija je kao službeni pištolj koristila FN 10/22, a od FN je kupljena licenca i kompletna tehnologija za proizvodnju jugoslovenske puške M24 (koja je Mauzer sistema, ali je Kraljevina kupila od Belgijanaca).

Prva NATO standardna puška je bila FN FAL, pa mitraljez/puškomitraljez FN MAG, pa MINIMI...pištolji Brauning HP

Dobro poznata i cenjena oružarska firma.

I onda hocete MIG 29 I S 300. E PA NE MOZE!

Ne moze Ni F16 a ni Abrams ... a razmisli zasto.

Rusko moze :)

Nego da podsetim onog Rvata da je i Kina pre njih dosla do svog dizajna puske :D

QBZ 95 poznata kao Type 95

Rifle_Type_95.jpg

Odlicna!

- - - - - - - - - -

to je laka strojopuška,nema veze-(nesto malo i ima) sa osobnim naoruzanjem vojnika,

- - - - - - - - - -

neka vama prvo dođu oni obećani migići a tek onda recite "hop" pa nabavite puške,za sada ste pljuga u svemu,:hahaha::rotf:

Brkas pojomove i nemas pojma.

PDW - personal defense weapon

Tipa : P90

A M249 je LMG - light machine gun.... itekako se koristi na ratistu!

Back