Комлов уместо квасца, или како се већ каже ,,директна производња"!

bas si me lepo podsetio a ranije sam se igrala mesenja raznih hlebova ...sad cu da obnovim i pritom da bude zdravo za mene
Ja mogu raz , proso, jecam i ovas ...divota, tako da u mesenje sa komlovim mogu da upotrebim te zitarice
Inace nasla sam na krsti ( ali ne umem da prosledim sa druge teme

) ,pa ko zeli da se igra moze da izmeni sastojke i pravi kako zeli ...u svakom slucaju se manje hleba pojede jer nije ''vatiran''
Mozda je komplikovano u pocetku ali praksa cini svoje
INTEGRALNI HLEB
Umesto kvasca napraviti komlov od 100 gr integralnog pshenicnog brashna i malo mlake vode, zamesiti, oblikovati lopticu i ostaviti u kesici 3 dana da komlov uskisne.
1 kg integralnog pshenicnog brashna
100 gr integralnog razanog brashna
100 gr heljdinog integralnog brashna
100 gr kukuruznog griza
2 male kashicice soli po mogucstvu morska so
3 supene kashike suncokretovog nepecenog jezgra
1 supena kashika susama
1 supena kashika lanenog semena
Pomeshati sva integralna brashna i kukuruzni griz, u 4 dcl vode otopiti komlov i sa ovim podmesivati uz postepeno dodavanje vode, dodati uz meshenje i so, zatim u testo dodati suncokret i u secko samleven susam i laneno seme.Susam i laneno seme se melju da bi organizam shto vishe izvukao iz njih ono najbolje. Sve mesiti.
Mozda ce izgledati smeshno, ali sam vrlo ozbiljna ovoga puta, treba 300 puta mesiti lopticu testa ( nemojte se zabrojati da ne bih ispocetka). tj stiskati je dlanovima kao kad mesite obicno testo.
Zatim testa otkinete malo, velicine kokoshijeg jajeta i to vam je komlov za sledecu turu.
Ostalo testo se podeli na dva dela i formiraju se male veknice koje se u uljem podmazan pleh ili modle za hleb pece.
Uvek se umesi uvece i mora stajati do ujutru tj 8 sati pokriveno nekom krpom.
Pece se 15 min na 150 stepeni, a zatim 1h i 15 min na 180 stepeni.
Pa prijatno i probajte.
Hleb je veoma ukusan i sit, uvek kad odemo pojedem po jedno parcence, ne znam da li je lepshi vruc ili hladan
i jos detalja sa drugog sajta
Komlov koji je odvojen za kasniju upotrebu moze stojati na sobnoj temperaturi (u plasticnoj posudi pokriven vlaznom krpom ) dan dva a u frizideru i do nedelju dana. Da se aktivira (ako ga drzite duze) svake nedelje ga izmesati sa 1/4 solje vode i 1/2 solje (70g) brasna. Ako je u frizideru treba ga izvaditi 2 sata pre upotrebe. Sa ovim komlovom poceti u 2 stepenu (dan 5) i ne upotrebiti vise od solje komlova za veknu. Komlov se moze kupiti i u nekin radnjama (bread starter).