Podrska za dijetu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izvinjavam se, ali ne mogu da odolim:

Da li znate koliko je u Srbiji prvo potrebno početnog kapitala, a kasnije truda i finansijskih sredstava da se proizvedu krastavci koji su sada za prodaju? I niko nije bio unutra u krastavcu da zna da li je gorak ili nije. A onom ko kupuje, uvek je skupo, a onom ko prodaje, uvek jeftino.

pa sad...znamo, ne znamo...ono sto sigurno znamo je kolike su nam place...u Srbiji...
a kolike nam realno trebaju; da bi smo zivjeli... a ne zivotinjarili... : (

Da li znate koliko je u Srbiji prvo potrebno početnog kapitala, a kasnije truda i finansijskih sredstava da se proizvedu krastavci koji su sada za prodaju? I niko nije bio unutra u krastavcu da zna da li je gorak ili nije. A onom ko kupuje, uvek je skupo, a onom ko prodaje, uvek jeftino.

I to je tačno (kad se stavimo u kožu proizvođača), ali to nam te proizvode ne čini manje dostupnim..
Pre je uvek bilo jefnitijeg i skupljeg voća i povrća, pa recimo, ko nije mogao kupiti narandže, kupovao je jabuke.. sada je sve manje-više podjednako skupo.
Nisam mislila da omaložavam trud (jer i moj posao ja naplaćujem) nego čisto govorim o tome koliko je nama lično sve nedostupnije da se hranimo pretežno sirovom hranom.. tako je kako je, činjenično stanje je da sve postaje luksuz u ovoj zemlji. Time ne osuđujem proizvođače, jer znam koliko treba sredstava, truda za sve to....dakle, nije to kritika namenjena njima.. ali je činjenica da sve manje mogu kupiti.
Zato jedva čekam da unapredim baštu kako treba, pa da većinu odatle uzimam. Žao mi je samo što nemaju svi takve mogućnosti... grad i beton takve metode ne podrazumevaju.

Poslednja izmena:

...sve se slazem Domacice...:ok:
...znam da nije niko bio unutra da zna dal je gorak, mada koliko se ja secam
bar kako me je ucila baka, ako se krastavac kad mu je vreme naravno, zaliva
uredno, nece biti gorak...ovaj je em ko zna kad i kako zalivan, em stajao u
prodavnici jos toliko...al' opet kazem ne bitno...meni je doslo da ga kupim,
ko mi kriv...ali isto ako znam da su to prekupci sto ih prodaju, ne verujem da
bi bili toliko skupi da ih prodaju oni koji ih uzgajaju....:think:

...i znam da treba veliki trud i rad, oko svakog povrca i kad mu je vreme, a jos
vise kad nije...:(

I to je tačno (kad se stavimo u kožu proizvođača), ali to nam te proizvode ne čini manje dostupnim..
Pre je uvek bilo jefnitijeg i skupljeg voća i povrća, pa recimo, ko nije mogao kupiti narandže, kupovao je jabuke.. sada je sve manje-više podjednako skupo.
Nisam mislila da omaložavam trud (jer i moj posao ja naplaćujem) nego čisto govorim o tome koliko je nama lično sve nedostupnije da se hranimo pretežno sirovom hranom.. tako je kako je, činjenično stanje je da sve postaje luksuz u ovoj zemlji. Time ne osuđujem proizvođače, jer znam koliko treba sredstava, truda za sve to....dakle, nije to kritika namenjena njima.. ali je činjenica da sve manje mogu kupiti.
Zato jedva čekam da unapredim baštu kako treba, pa da većinu odatle uzimam. Žao mi je samo što nemaju svi takve mogućnosti... grad i beton takve metode ne podrazumevaju.

..da, samo je sad jabuka skuplja od narandze...:rtfm:

..ja imam recimo uslove da napravim veliku bastu, samo sto bi mi ta basta bila
daleko celih 100km od mesta prebivalista..sto bi znacilo da bih morala da putujem
toliko svakog vikenda...ako bih da nesto i imam od posejanog, i posadjenog...a
kad se to preracune....nacunica je negativna....nudila sam ljudima koji se bave
bastovanstvom, da rade, a da meni na konto zemljista daju samo onoliko koliko
je potrebno meni i majci sto nije ni 2% kazu ne isplati im se...ali nije tema to
meni samo smetaju ovi zelenasi na pijaci...uvek radje kupim od samog proizvodjakca kad god uspem da ocenim ili bar mislim da sam dobro ocenila...

..da, samo je sad jabuka skuplja od narandze...:rtfm:

..ja imam recimo uslove da napravim veliku bastu, samo sto bi mi ta basta bila
daleko celih 100km od mesta prebivalista..sto bi znacilo da bih morala da putujem
toliko svakog vikenda...ako bih da nesto i imam od posejanog, i posadjenog...a
kad se to preracune....nacunica je negativna....nudila sam ljudima koji se bave
je potrebno meni i majci sto nije ni 2% kazu ne isplati im se...ali nije tema to
meni samo smetaju ovi zelenasi na pijaci...uvek radje kupim od samog proizvodjakca kad god uspem da ocenim ili bar mislim da sam dobro ocenila...

Da, 100km je stvarno predaleko... šteta.. nadam se da će se naći neko da obrađuje, kao što si imala ideju.

Tema će otići načisto u off, ali kada me pitate, da odgovorim.

Poznavaoče, nisam agronom, i nikakve veze nemam sa poljoprivrednim naukama, sem što radim kao stoka, ali moje iskustvo govori da samo određene sorte imaju primerke koji su gorki. Od čega to zavisi, ne znam, ali hibrid koji mi sejemo, i koji nije taj dugački, tamno zeleni krastavac salatar, nikada ne bude gorak. A ne zalivamo ga uopšte na njivi. U subotu smo ga rasadili, i biće zaliven kada padne kiša. Količina padavina će uticati na njegovu rodnost, a na ukus neće.

ZloTvor:
pa sad...znamo, ne znamo...ono sto sigurno znamo je kolike su nam place...u Srbiji...
a kolike nam realno trebaju; da bi smo zivjeli... a ne zivotinjarili... : (

Jeste, kao i oni što proizvode znaju koliko ih košta proizvodnja. Ti što prodaju na pijaci nekada su radili sa zaradom 100 %, a poslednjih godinu, dve i sa 150 %. Od mog muža na kvantašu kupe krastavce po 20 din/kg, a na pijaci prodaju po 50 din/kg. A mi proizvedemo 10 t krastavaca, koje niko živ ne može prodati na tezgi, kilu po kilu. Od cena na pijacama proizvođači imaju jako malo vajde.

affrodiita:
..znam da nije niko bio unutra da zna dal je gorak, mada koliko se ja secam
bar kako me je ucila baka, ako se krastavac kad mu je vreme naravno, zaliva
uredno, nece biti gorak..

Ovo sam već rekla, mi ih ne zalivamo. I taj afro koji si ti kupila je iz plastenika, i ne postoji ni teoretska šansa da nije zalivan. Tamo se sve zaliva sistemima kap po kap, tako da mogu da dobijaju samo previše vode, nikako premalo. I onda tu ima smisla ono što kaže poznavaočeva žena. :D

affrodiita:
.nudila sam ljudima koji se bave
je potrebno meni i majci sto nije ni 2% kazu ne isplati im se...ali nije tema to.

A ovo su te slagali. U poljoprivredi baštovanluk je ubedljivo najisplativiji, ali zahteva najviše posla i ulaganja.

...da te ne citiram opet Domacice...nisu oni rekli da im se ne isplati to sto bi davali nama..vec im se navodno ne isplati toliko ulaganje, e, sad dal' ne zele da sire proizvodnju
ili sta je u pitanju stvarno ne znam, nisam ni ulazila u njihovu problematiku......mada gledajuci ljude koji se tamo bave time, nisam primetila da su se obogatili jer prodaju nakupcima
na njivama...pa ih ucenjuju samo tako...to je njihova muka najveca...

..ali da ne spamujemo temu skroz...htela bih da pitam Valeriu kako se hrani sirovom hranom, sta to tacno znaci, sta sa cim, pa ako je ne mrzi da napise nesto malo o tome....:)

...da te ne citiram opet Domacice...nisu oni rekli da im se ne isplati to sto bi davali nama..vec im se navodno ne isplati toliko ulaganje, e, sad dal' ne zele da sire proizvodnju
ili sta je u pitanju stvarno ne znam, nisam ni ulazila u njihovu problematiku......mada gledajuci ljude koji se tamo bave time, nisam primetila da su se obogatili jer prodaju nakupcima
na njivama...pa ih ucenjuju samo tako...to je njihova muka najveca...

..ali da ne spamujemo temu skroz...htela bih da pitam Valeriu kako se hrani sirovom hranom, sta to tacno znaci, sta sa cim, pa ako je ne mrzi da napise nesto malo o tome....:)

Neko vreme sam to forsirala, sada se tek opet vraćam na to, pa nisam još tako striktna kao pre..
Dakle, suština je da 70 posto ishrane čini voće, nekih 25 posto povrće, ostalo orašidi. To je ideal. Međusobno se ne mešaju. Kad se jede voće, jede se samo voće, itd.

Treba da pozovem Qvitija na ovu temu, on je dosta pisao o tome..možda i iskopam neke njegove stare postove, jer od njega sam dobila prve informacije o sirovoj ishrani.
A inače, ja sam to primenjivala u praksi tako što ipak nisam posebno vodila računa o procentima, nego sam gledala što više da jedem sirovo..
Povremeno sam kasnije ubacivala hleb, ali domaći.. ako ništa drugo, lišen je emulgatora, i nije ko lepak :lol: ..

Sad, ovo vam zvuči radikalno, ali ja sam i ovako vegetarijanac, ne jedem nikad meso, ribu i jaja..i tako godinama.
Nego, od kad sam se ponovo bacila na testenine i prženo/kuvano, tačno je i vitalnost počela da mi se smanjuje :confused: .
(mada sam ubedljivo najviše bila u bunaru, i najlošijeg zdravlja dok sam jela meso, ribu i jaja.. tako da nije loše makar to izbaciti-smanjiti).

Kome je ovo radikalno, ja bih to primenila tako što bih jednostavno kad god mogu jela sirovo a ne kuvano/pečeno/prženo, i to je dovoljno da se osete makar neke blagodeti. Makar na neko vreme (ni ja se nisam u nedogled tako hranila..)
Iskreno, mislim da svako treba da pronađe ključ za sebe..da vidi šta mu tačno odgovara.

...aha, shvatam samo eto recimo da me znaima kako svo povrce moze da se jede sirovo...malo mi je to cudno...
...i koje si ti povrce jela, osim ono, paprika, paradajiz, krastavac, kupus...???
...vocke razumem..mada ne znam bas koliko bih ja zivela od voca narocito sto 70% voca na volim...
...hleb ne moram da jedem, to sam zakljucila odavno, samo sto ni sama ne znam zasto sam pocela ponovo
posle pet godina da ga jedem uopste....

...aha, shvatam samo eto recimo da me znaima kako svo povrce moze da se jede sirovo...malo mi je to cudno...
...i koje si ti povrce jela, osim ono, paprika, paradajiz, krastavac, kupus...???
...vocke razumem..mada ne znam bas koliko bih ja zivela od voca narocito sto 70% voca na volim...
...hleb ne moram da jedem, to sam zakljucila odavno, samo sto ni sama ne znam zasto sam pocela ponovo
posle pet godina da ga jedem uopste....

Ne može sve naravno.. mada sam ja jela i nešto što se inače ne jede sirovo.. kao karfiol, npr..
Ne sam naravno.. ali onako sitno iseckan dodam ga u salatu sa paradajzom i krastavcem..
Nabrojala si papriku, paradajz, krastavac, kupus... a tu je i šargarepa, zatim i cvekla (ona je baš povoljna)..npr salata od rendane cvekle i šargarepe je baš zanimljiva :D ..

Ali tu je naglasak na voću.. koje god :).. ja obožavam skoro svo voće, tako da mi to nije bio problem.
E da, i razno suvo voće je super..
A posebnu čar imaju lešnici, bademi, orasi, pistaći, kikiirki (samo je problem sve to naći neslano, neobrađeno, itd)

Zaboravila sam da napišem da sam pravila i razne klice, a omiljene su mi bile od azuki pasulja i pšenice ... (azuki je skup, ali se od male količine dobije dosta klica, mislim, sve to nabubri).. a pšenica je belija, i ona je mnogo dostupnija i povoljnija. Evo i kako se prave... količina po želji se natopi vodom i ostavi tako jedno 12h...odnosno da prenoći. voda treba da je što čistija, najbolje izvorska...to je već stvar mogućnosti..
Nakon toga, zrnevlje se procedi (sada je onako nabubrelo), i sipa se na neki poslužavnik ili široki tanjir u tankom sloju. Stavi se na mesto gde će imati toplotu, ali ne previše, jer treba da bude pomalo vlažno sve vreme (zrnevlje). Za dan dva će nići klice, i odličan su dodatak u ishrani :D.
Ja ih umešam npr u zelenu salatu, pa dodam luk (mislim na salatu sa azuki pasuljem).. a pšenične sklice se mogu začiniti limunom i dodati maslinovo ulje.. to je već druga vrsta salate.

E da, zaboravila sam da napišem, jedan moj prijatelj se 6 meseci tako hranio, ali on je unosio i žitarice, jeo je hled, ali nestandardan.. umesi ga, ali ga ne peče, već suši na suncu! Dakle, ima raznih varijanti (to sa sušenjem nisam probala, ne znam kako to ide, ali eto, setih se njega).

Eto, ako se setim još nečega, napisaću :).

meni je ovo malo jezivo,sirova hrana,susenje hleba na suncu,izvini valerija ali cemu sve to?kazes da si se osecala lose kad si jela meso i da ti je opala vitalnost od kad jedes kuvano testo
sta znam,meni je krvna slika savrsena a jedem sve,znaci ne mozemo na osnovu toga da izvedemo zakljucak
ne nameravam da te uvredim ovim,samo mi je sve to nekako preterano,i nije tu u pitanju vitkost,pretoptsavljam da se nesto drugo krije iza toga

pa da
ne treba preterivati
covek da je stvoren da pase samo travu, on bi je pasao od davnina
al bre, msm, meso... ni ja ne volim da ga jedem u nekim ogromnim kolicinama, cak ne volim nesto ni tu svinjetinu
ali, taman posla da se osecam lose posle mesa
msm, da bi pre pala u nesvest da jedem samo travuljine neke i grickam krastavac
ljudi preteruju... generalno...
treba jesti svega, ali umereno
a ljudi gube umerenost
i onda krive ugljene hidrate, meso i sto cuda...
a sto kaze moj deda
jedi ti sine samo hleba pa da vidis dal ces se ugojiti :D

meni je ovo malo jezivo,sirova hrana,susenje hleba na suncu,izvini valerija ali cemu sve to?kazes da si se osecala lose kad si jela meso i da ti je opala vitalnost od kad jedes kuvano testo
sta znam,meni je krvna slika savrsena a jedem sve,znaci ne mozemo na osnovu toga da izvedemo zakljucak
ne nameravam da te uvredim ovim,samo mi je sve to nekako preterano,i nije tu u pitanju vitkost,pretoptsavljam da se nesto drugo krije iza toga

Pa zato i kažem Lee, svako treba da jede ono što mu odgovara..Meni je krvna slika bila kako treba tak kad sam poizbacivala šta mi ne odgovara ... a inače, ishranom sam se jače pozabavila od kada sam imala ozbiljan udarac na zdravlje pre par godina (pošto si dobro pretpostavila da "nešto tu ima" :D )
Ja sam i inače ekstremna u mnogim sferama života :mrgreen: , i svesna sam da većina ne može ovako da se hrani, mislim, suviše im je radikalno, al pitaše me, pa odgovorih... bez želje da nametnem ideju.
(mislim, imala sam i takvu fazu, pa sam posle videla da je to ipak..preterano..)

I pretpostavila sam da će tema otići u ovom smeru, pošto znam da moje ideje jesu radikalne .. :) .. pa nije zgoreg da ponovo napomenem da stvarno nisam imala nameru ništa da namećem, niti smatram da su moje medote najbolje i apsolutno primenjive na sve.. jednostavno, tako ja funkcionišem, tako mi odgovara, i to je to :).

ma jok,pa diskutujemo
svi smo ovde dovoljno odrasli da vidimo sta nam odgovara najvise,svako iznosi svoje iskustvo
poenta dobre atmosfere je (ovo sam pokupila s posla) je da se prihvatimo kakvi jesmo i ne osudjujemo
nadam se da nisam osudjivala sto si ti napisala,ako jesam sori

ma jok,pa diskutujemo
svi smo ovde dovoljno odrasli da vidimo sta nam odgovara najvise,svako iznosi svoje iskustvo
poenta dobre atmosfere je (ovo sam pokupila s posla) je da se prihvatimo kakvi jesmo i ne osudjujemo
nadam se da nisam osudjivala sto si ti napisala,ako jesam sori

Nisi, nisi, nego ja navikla da se vazdan "branim" (pošto mi se u rl ne samo izčuđavaju, nego to zna da poprimi i oblike jačih kritika i sl .. ), pa sam onako po inerciji prokomentarisala :lol: .
A zbog razmene iskustva sam i došla.. :D .. jer i navike se menjaju, ko kaže da neću promeniti svoje i naći varijantu koja mi još više odgovada :D. ..to se svakako nikad ne zna.

Draga Valerija, tvoje iskustvo je interesantno i dragoceno, što naravno ne znači da ćemo ga apriori prihvatiti. Afrodita je dobro pretpostavila da će mene to zanimati i da ću probati. Kako se neki od nas ovde već dobro poznaju. Nemam nameru da se potpuno prešaltujem na taj način ishrane, ali mnoge stvari ja već primenjujem. Pšenične klice, (napraviću podhitno i od azuki pasulja - imam ga) razne salate od presnog povrća. Ne znam koliko valja ili ne valja, ali ja umem da pojedem i par zalogaja šampinjona i drugih pečurki dok ih perem i spremam.
Jedan moj drug se neko vreme tako hranio, u stvari muž moje drugarice, ali ga je ona i svi njeni (genetski skloni visokom pritisku, srčanim oboljenjima i ne treba ni da kažem - debeli) toliko kritikovala i omalovažavala zbog toga, da ja prosto nisam smela zarad našeg prijateljstva da se malo više interesujem za to. Ali svaka mu čast, istrajao je izvestan period. Zdrav je i lepo izgleda, ni debeo, ni mršav... Ali tu paljbu da ste čuli, kad je jednom iskritikovao svoju ženu (moju drugaricu) što daje deci paštetu. Kakva je to odbrana paštete bila!

Ja lično sam izdržala skoro ceo post. Tu i tamo sam malo kršila, ali to mi nije bitno, bitno mi je da mi nije bio problem, da nisam patila za hranom životnjskog porekla (osim ribe i morskih plodova, koje sam jela) i da ću još neko vreme nastaviti tako da se hranim. Neću baš da postanem vegetarijanac, ali ću, recimo, jesti sasvim malo mesa, jaja i mlečnih proizvoda.

Za praznike sam se malo opustila, ali evo od jutros sam se vratila na uobičajen doručak - ovas u zrnu sa jabukom i kivijem, malopre pojela tri koluta ananasa (svežeg). Veći deo dana sam na poslu, pa ću kasnije pojesti, odn. popiti onu instant supu. Znam da to nije baš idealno rešenje, ali nisam mogla da nosim čorbu od kuće, ali i za to ću naći način, tj. adekvatnu posudu.
I nervira me što ne mogu da stavljam smajlije!?

...hehe..eto znala sam da ce tebi biti zanimljivo i da ces sigrno naci nesto sto ce te zainteresovati da probas...:)

...ja bih probala te klice razne kao dodatak nekoj salati...
...nisam se nesto narocito prejedala za praznik, ali sam sve slatko probala, dala dusi na volju, a od danas
opet ko zna...napravila sam sebi salatu od mladih krompirica, po Parkiom receptu, koji sam ja malo promenila,
nije slabiji vec jaci..pojela sam trecinu od onog tamo navedenog bez hleba..ostatak ostavila za sutra....

..volim da procitam kako se ko hrani, da uzmem sto me zainteresuje, volim meso i ne izbegavam ga, ali
uz ga zato jedem samo uz salatu, zelenu, mladi luk i rotkvice....
..ovaj krompir nisam znala kako da spremim da ne bude przen, a i nisam neki narocit ljubitelj krompira, pa
mi se ona salata ucinila kao najbolje resenje da ne propadne.....
..sutra cu neku ribu, ako nadjem ako ne onda neka corbica od povrca i malo mesa, tek da zamirise....

..hleb ne jedem vise nikakav....

Za praznike sam se malo opustila, ali evo od jutros sam se vratila na uobičajen doručak - ovas u zrnu sa jabukom i kivijem, malopre pojela tri koluta ananasa (svežeg). Veći deo dana sam na poslu, pa ću kasnije pojesti, odn. popiti onu instant supu. Znam da to nije baš idealno rešenje, ali nisam mogla da nosim čorbu od kuće, ali i za to ću naći način, tj. adekvatnu posudu.

Meni su se pokazale najpraktičnijima staklene tegle sa metalnim poklopcima na navoj (slatke su one od džema,kao burence):ništa se ne prospe,jedino treba paziti da se ne slome,može se u njima i podgrejati (inače više volim staklo od plastike,mislim da je zdravije za pakovanje hrane).

Draga Valerija, tvoje iskustvo je interesantno i dragoceno, što naravno ne znači da ćemo ga apriori prihvatiti. Afrodita je dobro pretpostavila da će mene to zanimati i da ću probati. Kako se neki od nas ovde već dobro poznaju. Nemam nameru da se potpuno prešaltujem na taj način ishrane, ali mnoge stvari ja već primenjujem. Pšenične klice, (napraviću podhitno i od azuki pasulja - imam ga) razne salate od presnog povrća. Ne znam koliko valja ili ne valja, ali ja umem da pojedem i par zalogaja šampinjona i drugih pečurki dok ih perem i spremam.
Jedan moj drug se neko vreme tako hranio, u stvari muž moje drugarice, ali ga je ona i svi njeni (genetski skloni visokom pritisku, srčanim oboljenjima i ne treba ni da kažem - debeli) toliko kritikovala i omalovažavala zbog toga, da ja prosto nisam smela zarad našeg prijateljstva da se malo više interesujem za to. Ali svaka mu čast, istrajao je izvestan period. Zdrav je i lepo izgleda, ni debeo, ni mršav... Ali tu paljbu da ste čuli, kad je jednom iskritikovao svoju ženu (moju drugaricu) što daje deci paštetu. Kakva je to odbrana paštete bila!

Ja lično sam izdržala skoro ceo post. Tu i tamo sam malo kršila, ali to mi nije bitno, bitno mi je da mi nije bio problem, da nisam patila za hranom životnjskog porekla (osim ribe i morskih plodova, koje sam jela) i da ću još neko vreme nastaviti tako da se hranim. Neću baš da postanem vegetarijanac, ali ću, recimo, jesti sasvim malo mesa, jaja i mlečnih proizvoda.

Bez panike!
Sve je pod kontrolom i sve je bezbedno... Ili bar skoro sve!
ДаклеМ, прво да с' прбацим на ћирилицу!!!
Е сад оно болдовано!
Људима је врло драго (а и лекарима)да што шта објашњавају генетиком, просто јер нису криви и немају одговорности, нити за шта, а и не гризе их савест па да мењају навике али...
Нпр у мом разреду, у основној школи апсолутно нити једно дете није имало поленску алергију, астму, или хронични бронхитис, али деца те деце , нажалост, у великој мери су болесна баш од наведених болести, и мислим да је око трећине деце нас родитеља из генерације од 1960.-1970. болесна од наведених болести.
Али нису имали од кога то да наследе, ради се о утицају средине.
Усто тако тазбина тог човека кога ти спомињеш није наследно болесна од притиска, срца, прекомерне дебљине итд...
Не наслеђујемо ми само генетику, већ и начин исхране, погледе на свет, организацију живота...
О пресној храни, сам рекао да се ми у кући сви тако хранимо, целе године сем недеље, када иде Бачки Ручак Обичан.
Није проблем ни недеља сама по себи, али просто због друштвеног живота(нећу тражити за нас посебне оброке кад смо негде у посети, на слави, свадби...), јер се конзумирањем искључиво пресног до неке мере ствара мучнина приликом узимања ове уобичајене, термички обрађене хране".Зато једном недељно пресно пресечемо ,,нормалном" клопом.
Шта се сматра под пресном храном?
Сва храна која није подвргнута температури већој од 55 целзијуса(мед до 40) и која није конзервирана, осим евентуално сољу или кисељењем.
Воће: Сво сезонско и тропско воће, суво воће(до 55ц, како се то може проверити, не знам, сем да га сами просушите), језграсто воће као орах, бадем, кики рики, лешник, а од индустријског биља сунцокрет, мој фаворит у комбинацији са к.купусом.
Поврће:Сво поврће које иде у салату+нека која се наклијавају(азуки)+наклијале семенке луцерке(ебте, ово је сточна храна, али добре су у салати)+поврће које се кисели као купус, па пресна цвекла, мрква(шаргарепа је мађарска реч и значи жута репа!!!, моја жена полумађарица:zaljubljena:), пресни рен(ово је за јунаке), пресни шампињони спремљени као салата, лукови, паприке, краставци итд.
Житарице:Наклијала зрна, а брашна само интегрална и теста од њих сушена на сунцу или у млакој рерни, сирово тесто је сасвим безаслено, ако вас боли стомак није проблем у тесту већ у стомаку. Теста су углавном безквасна.
Јаја пресна,кокошија, гушчија, ћурећа, пачија(од јапанске препелице су лековита само су скупа)...Е сад питање салмонеле је отприлике следеће:Испочетка немојте узимати пресна јаја једно 3 месеца, а после може ево зашто.
У књизи ,,Живети без болести" од Ернста Гинтера наводи се име лекара који је лечио неке болести пресном храном (и сам је наравно био ,,пресан")који је својим неверујућим колегам демонстрирао моћ и снагу имунитета који је развио пресном клопом тиме што је пред њима, са клинике узео узорак активних клица колера-и испио их.
Наравно није се разболео. Тако да је салмонела једна мала безопасна бебица!
Млеко:Кравље, козје, овчије, битно је само да је животиња здрава.
Отац ми је ветеринар и знам да је туберкулоза код говеда данас изузетна реткост.
Месо:Млевено и зачињено сољу, бибером и паприком, уосталом јели сте Татарски бифтек, претпостављам. И наравно суво као шунке, пршуте, сланине кулени, кобаЈсисице.
Мед:Па сигурно је испред сваке чоколаде и колача+поленов прах размућен у цеђеној поморанџи или лимуну...
Могу се конзумирати кафа и чјОви, лепо задовољство...
Нећете бити болесни, деца ће бити здрава, не јављају се алергије, неплодност, зуби се не кваре...
Постоји више истраживања о томе само...
Само није у мејстриму.
Узгред јел неко видео, рецимо, лавицу с целулитом?:think:

Poslednja izmena:
Ne volim da polemišem, ali ti sada pokušavaš da minorizuješ genetiku. Ona se svakako ne sme zanemariti, ali se slažem da ne sme da bude izgovor i opravdanje ni ljudima, ni lekarima. Ono od čega cu bolovali ili boluju naši preci i roditelji treba da nam bude putokaz na šta više da obratimo pažnju. A primer moje drugarice je upravo i bio negativan u tom smislu, što nastavlja neodgovorno ponašanje u pogledu navika u ishrani kakvo imaju i njeni.
Dobar ti je primer alergija i astme u generacijama sadašnje dece, za koje mi koji smo bili deca u to vreme koje pominješ nismo ni znali. Na žalost životna sredina, hrana, voda... sve je mnogo više zagadjeno..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back