Draga Valerija, tvoje iskustvo je interesantno i dragoceno, što naravno ne znači da ćemo ga apriori prihvatiti. Afrodita je dobro pretpostavila da će mene to zanimati i da ću probati. Kako se neki od nas ovde već dobro poznaju. Nemam nameru da se potpuno prešaltujem na taj način ishrane, ali mnoge stvari ja već primenjujem. Pšenične klice, (napraviću podhitno i od azuki pasulja - imam ga) razne salate od presnog povrća. Ne znam koliko valja ili ne valja, ali ja umem da pojedem i par zalogaja šampinjona i drugih pečurki dok ih perem i spremam.
Jedan moj drug se neko vreme tako hranio, u stvari muž moje drugarice, ali ga je ona i svi njeni (genetski skloni visokom pritisku, srčanim oboljenjima i ne treba ni da kažem - debeli) toliko kritikovala i omalovažavala zbog toga, da ja prosto nisam smela zarad našeg prijateljstva da se malo više interesujem za to. Ali svaka mu čast, istrajao je izvestan period. Zdrav je i lepo izgleda, ni debeo, ni mršav... Ali tu paljbu da ste čuli, kad je jednom iskritikovao svoju ženu (moju drugaricu) što daje deci paštetu. Kakva je to odbrana paštete bila!
Ja lično sam izdržala skoro ceo post. Tu i tamo sam malo kršila, ali to mi nije bitno, bitno mi je da mi nije bio problem, da nisam patila za hranom životnjskog porekla (osim ribe i morskih plodova, koje sam jela) i da ću još neko vreme nastaviti tako da se hranim. Neću baš da postanem vegetarijanac, ali ću, recimo, jesti sasvim malo mesa, jaja i mlečnih proizvoda.
Za praznike sam se malo opustila, ali evo od jutros sam se vratila na uobičajen doručak - ovas u zrnu sa jabukom i kivijem, malopre pojela tri koluta ananasa (svežeg). Veći deo dana sam na poslu, pa ću kasnije pojesti, odn. popiti onu instant supu. Znam da to nije baš idealno rešenje, ali nisam mogla da nosim čorbu od kuće, ali i za to ću naći način, tj. adekvatnu posudu.
I nervira me što ne mogu da stavljam smajlije!?
Bez panike!
Sve je pod kontrolom i sve je bezbedno... Ili bar skoro sve!
ДаклеМ, прво да с' прбацим на ћирилицу!!!
Е сад оно болдовано!
Људима је врло драго (а и лекарима)да што шта објашњавају генетиком, просто јер нису криви и немају одговорности, нити за шта, а и не гризе их савест па да мењају навике али...
Нпр у мом разреду, у основној школи апсолутно нити једно дете није имало поленску алергију, астму, или хронични бронхитис, али деца те деце , нажалост, у великој мери су болесна баш од наведених болести, и мислим да је око трећине деце нас родитеља из генерације од 1960.-1970. болесна од наведених болести.
Али нису имали од кога то да наследе, ради се о утицају средине.
Усто тако тазбина тог човека кога ти спомињеш није наследно болесна од притиска, срца, прекомерне дебљине итд...
Не наслеђујемо ми само генетику, већ и начин исхране, погледе на свет, организацију живота...
О пресној храни, сам рекао да се ми у кући сви тако хранимо, целе године сем недеље, када иде Бачки Ручак Обичан.
Није проблем ни недеља сама по себи, али просто због друштвеног живота(нећу тражити за нас посебне оброке кад смо негде у посети, на слави, свадби...), јер се конзумирањем искључиво пресног до неке мере ствара мучнина приликом узимања ове уобичајене, термички обрађене хране".Зато једном недељно пресно пресечемо ,,нормалном" клопом.
Шта се сматра под пресном храном?
Сва храна која није подвргнута температури већој од 55 целзијуса(мед до 40) и која није конзервирана, осим евентуално сољу или кисељењем.
Воће: Сво сезонско и тропско воће, суво воће(до 55ц, како се то може проверити, не знам, сем да га сами просушите), језграсто воће као орах, бадем, кики рики, лешник, а од индустријског биља сунцокрет, мој фаворит у комбинацији са к.купусом.
Поврће:Сво поврће које иде у салату+нека која се наклијавају(азуки)+наклијале семенке луцерке(ебте, ово је сточна храна, али добре су у салати)+поврће које се кисели као купус, па пресна цвекла, мрква(шаргарепа је мађарска реч и значи жута репа!!!, моја жена полумађарица

), пресни рен(ово је за јунаке), пресни шампињони спремљени као салата, лукови, паприке, краставци итд.
Житарице:Наклијала зрна, а брашна само интегрална и теста од њих сушена на сунцу или у млакој рерни, сирово тесто је сасвим безаслено, ако вас боли стомак није проблем у тесту већ у стомаку. Теста су углавном безквасна.
Јаја пресна,кокошија, гушчија, ћурећа, пачија(од јапанске препелице су лековита само су скупа)...Е сад питање салмонеле је отприлике следеће:Испочетка немојте узимати пресна јаја једно 3 месеца, а после може ево зашто.
У књизи ,,Живети без болести" од Ернста Гинтера наводи се име лекара који је лечио неке болести пресном храном (и сам је наравно био ,,пресан")који је својим неверујућим колегам демонстрирао моћ и снагу имунитета који је развио пресном клопом тиме што је пред њима, са клинике узео узорак активних клица колера-и испио их.
Наравно није се разболео. Тако да је салмонела једна мала безопасна бебица!
Млеко:Кравље, козје, овчије, битно је само да је животиња здрава.
Отац ми је ветеринар и знам да је туберкулоза код говеда данас изузетна реткост.
Месо:Млевено и зачињено сољу, бибером и паприком, уосталом јели сте Татарски бифтек, претпостављам. И наравно суво као шунке, пршуте, сланине кулени, кобаЈсисице.
Мед:Па сигурно је испред сваке чоколаде и колача+поленов прах размућен у цеђеној поморанџи или лимуну...
Могу се конзумирати кафа и чјОви, лепо задовољство...
Нећете бити болесни, деца ће бити здрава, не јављају се алергије, неплодност, зуби се не кваре...
Постоји више истраживања о томе само...
Само није у мејстриму.
Узгред јел неко видео, рецимо, лавицу с целулитом?