Vrijeđanje? Gdje sam ga uvrijedio? A njegovi stavovi i postovi prema Hrvatima nisu vrijeđanje?
Kao što sam rekao, svako ima pravo pisati što hoće, a to uključuje i pravo da se ispadne glupim i pametnim i što sve ne. Samo je nužno da se održi jedna doza pristojnosti prilikom toga. Ti si ga nazvao
spodobom. Ako je bilo negdje kršenja Pravilnika Foruma, svako može (i treba) prijaviti učesnika foruma ukoliko reaguje negativno na lično upozorenje, kao što bi to recimo bio slučaj ovdje sa tobom.
I, na samom kraju, postoji i jedna stvar koja se naziva
uvažavanje realnosti. Internetski mediji obično
prenose na sebe stanovišta lokalne sredine, posebno u slučaju omladine i nekada su
naštelovani na ovaj ili onaj način. Zbog cijele situacije oko bombardovanja, sankcija i Kosova, Amerikanci su - možeš misliti - uopšteno izrazito nepopularni u Srbiji. Preovlađuje jedan vrlo negativni stereotip, prezir koji obuhvata različite krajeve Srbije i društvene slojeve. To je jedna realnost koja se mora uvažiti. To znači i da se na ovom forumu može očekivati vrlo mnogo izraženih predrasuda o Amerikancima. Postoji slično tako (ali, rekao bih, u izrazito negativnijem kontekstu) jedna slika o Hrvatima. Forum Krstarice je srpski i velika većina registrovanih korisnika, pa sve do najviših nivoa same uprave, jesu ljudi iz Srbije.
Ovo što pišem može izgledati kao skandalozno, jer ispada kao da se zalažem za
toleranciju selektivne primjene Pravilnika Foruma. Naprotiv, pravila postoje tu ne da bismo ih slijepo pratili, već sačinjavaju pomoćna sredstva radi uspostavljanja funkcionalnog rada. Svaka ekstremna promjena sa sobom povlači i proporcionalni - ili čak, dosta veći - odgovor. Samo postepene promjene mogu uspostaviti nešto što je dugotrajno. Kao što rekoh, možda djeluje skandalozno to što sam napisao, ali uvijek treba govoriti realno. Imidž Hrvata je vrlo, vrlo loš. Mrkaljeve poruke su dobrim dijelom dokaz toga, zato što on nije izuzetak. Praviti se da nešto nije stvarno znači slobodnom voljom živjeti u laži.
Ovaj forum je svojevremeno bio prepun novoromantičara. Ja sam upravo sa ciljem
transparentnog raščišćavanja stvari - jer ovdje je bilo ljudi koji su i domalo rasisti - otvorio temu
Bečko-berlinska vs... Želja nije bila da ikoga izražavam ruglu ili nazivam
imenima, već da se ljudi naoštre i zarate znanjem, učestvuju u diskusijama razumno i doprinose na najbolji način na koji umiju. Ako je neko uvjeren u nešto što nije istina, ne znači da ta osoba čini svjesno zlo, već da je samo, možda, neupućena. Svašta bih mogao reći (i
spodoba i mnogo gore) o mnogim ljudima koji sami po sebi nisu postupali na taj način prema meni i drugima, ali nisam to učinio, jer to nije ni u čijem interesu. Kada govorimo o ljudima čija su pojedina razmišljanja išla u smjeru autohtonostičke škole (ili
ka njoj), Mrkalj je van svake sumnje najcivilizovaniji korisnik na forumu. Nije koristio vulgarne izraze, uglavnom nije koristio lične napade i daleko je razumniji od supertrupera, Станислава, Ahil71, vučka, mid_zea, a, usudio bih se reći, i Srebrene. Takođe je jedina od svih navedenih i brojnih drugih osoba (izuzev možda Srebrene) sa kojom se uglavnom može razumno razgovarati i očekivati konstruktivni
feedback.
Tandoori Masala malo drugačije misli; on je tu, sa filozofske strane, bliži Šešelju i njegovom tradicionalnom srpskom
sočnm rječniku. Ja se tu ne slažem sa njim, zato što takve poruke (neovisno od toga, sad, kakav je njihov položaj u odnosu na forumska pravila, konkretno) po mom mišljenju nemaju nikakvog pozitivnog efekta. Ispadaju samo kao ispadi bijesa kojima se dosipa ulje na vatru.
Nasuprot većini stvari koje je pominjao u vezi Hrvata, meni je lično recimo daleko skandaloznija recimo izjava koju je dao na račun Azijata, tvrdeći da je u genetici ljudi iz azijskih naroda da se šire i nameću sve svoje gdje god da idu. Mogao bih sad nazvati ka što god bi bilo kome palo na pamet (idiotom, budalom, kretenom, itd...) ali to bi više govorilo o nedostatku rječnika i manira, odnosno o meni, nego o njemu. Zar nije mnogo smislenije pustiti čovjeka da elaboriše svoju tezu - ma koliko skandalozna ona bila - i onda je, argumentovano, pobiti? Ili -
usvojiti mišljenje sagovornika, ukoliko se dokaže tačnim?
To je, upravo, na kraju krajeva, i pitanje
slobode govora. Možeš otići slobodno kroz arhivu tema na ovom podforumu i pronaći ćeš brojne teme koje su otvarali razni pojedini Albanci, Hrvati, Crnogorci,...a koje su prolazile, ukoliko su sagovornici poštovali osnove uljudne komunikacije. Možda tu ja griješim, ali ja sam na strani onih koji se bore protiv cenzure. Jer
razgovor je upravo i jedini način da se dođe do razmjene informacija i, nekakvih, uopšteno, rezultata.