Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.212
Fala Momcilo;
Mislim uvijek,da na naciju treba gledati minimalisticki i sto je moguce vise racionalno.Ali ne mogu podnesti kad je netko istovremeno nacional-romanticar prema svom i teski sovinist prema drugim narodima(iako mislim da se gosn. zeza).
Hrvatska je imala slozen proces integracije koji je znacajnije poceo 1820-tih u najužoj Hrvatskoj a zavrsio se otpr 100 godina poslije.Sve se to moze prilicno detaljno pratiti s obzirom na politicke stranke po Dalmaciji,Istri.Dakle govorim o narodnoj svijesti a ne o parcijalnim feudalnim interesima.Odumiranjem feudalnih struktura,jacanjem gradova i gradanstva te ukidanjem kmetstva sticu se uvjeti da se ta nacionalna svijest prosiri na šire slojeve.
Srbija je bila ponesto drugacija u smislu da su drugacije povijesne okolnosti uvjetovale i nesto drugaciji razvoj te nacionalne svijesti,on je bio vise ustanicki iz cega je evoluirao dalje.Mozda sam i u krivu.Ali dinamika protezanja srpskog imena na srpske pokrajine je isto postepena(M Gross kaze recimo da su Sumadinci i u 19-om stoljecu vise voljeli da ih se zove Sumadincima).
Jedna od najznačajnijih razlika između predmodernog čovjeka i današnjega jeste pojava nacionalne lingvonimije. Ranije je, govoreći o prostom puku, svaki čovjek zvao svoj jezik domaćim, pridodajući mu etnonimi prisvojni pridjev možda isključivo u dosta etnički mješovitim oblastima, gdje su značajne demografske promjene bile dovele do toga da jezički vrlo udaljene ličnosti žive jedni pored drugih.
Ovaj jezik kojim trenutno komuniciramo, ljudi su zvali uglavnom našim, naškim i našinskim imenom.
Pazi kako interesantno Škarić opisuje u prvoj polovini XX stoljeća, u Život i običaji srpskog naroda u Lici i Krbavi:
Милош Шкарић:Народ српски своју народност и језик означавао је раније „нашки”, а да говори „српски” почели су прије 70-80 год.
* Етн. збирка Архива САНУ, бр. 388, 367.
Dakle, Škarić tvrdi da su sami Srbi Ličani počeli svoj maternji jezik zvati nacionalnim imenom tek negdje između 1860. i 1870. godine.
Poslednja izmena:

pa sad imputiras meni ovdje da sam Šeki