Podrijetlo Hrvata?

Pa ovo je nemoguće 😂 Na stranu Rudnik koji se nalazi južno od Niskog, al gori desno selo Majdan šta je također i predio Solina u blizini izvora rijeke Jadro. Znači samo u krugu neke "selendre" u južnoj Poljskoj tri istovjetna toponima nalazimo u Dalmaciji i također sve relativno blizu (Nisko, Ruda, Majdan). A sad stvarno odoh tražit ima li još koji kad me ovako krenilo :D
Screenshot (510).png

Дакле он се позива на Константина, једини избор који помиње Белу Хрватску.
Zašto lažeš kad lipo u nastavku piše: kao i ostali pisani spomenici??? Kako te nije sram na tako očit način lagat kad se to jasno može pročitat?? Da ne govorim da sam ti na prošloj strani navea još neke pisane izvore osim DAI-a koje Majorov također koristi. Tužno je koliko se Nisko možete spustit kako bi obranili neobranjivo samo zato jer se radi o Hrvatima..

Објавњено је њиховом одлуком и шта сад?
Ništa. Pošalji Majorovu one svoje mape i tekst o tome kako su Srbi najstariji Slavenski narod od kojih su potekli svi drugi Slaveni, da je srpski jezik najstariji, da ste naselili pola Balkana i ostale budalaštine iz vaših tvornica laži pa vidi oće li Putin i to pečatirat ;)

Zašto lažeš kad lipo u nastavku piše: kao i ostali pisani spomenici??? Kako te nije sram na tako očit način lagat kad se to jasno može pročitat?? Da ne govorim da sam ti na prošloj strani navea još neke pisane izvore osim DAI-a koje Majorov također koristi. Tužno je koliko se Nisko možete spustit kako bi obranili neobranjivo samo zato jer se radi o Hrvatima..
Који то?
И Константин не помиње сеобу са Карпата него из данашње Пољске.Тужно је само колико си изманипулисан.
Ništa. Pošalji Majorovu one svoje mape i tekst o tome kako su Srbi najstariji Slavenski narod od kojih su potekli svi drugi Slaveni, da je srpski jezik najstariji, da ste naselili pola Balkana i ostale budalaštine iz vaših tvornica laži pa vidi oće li Putin i to pečatirat ;)
Ето ја питам једно ти наравно благе везе немаш ни шта те питам, да не говорим због чега те то питам, па халуцинираш нешто без везе.
Ово што си написао нико не тврди од српских историчара и спада у ред бајки попут овога што ти износиш о Хрватима, па можеш само да се чудиш.

Који то?
И Константин не помиње сеобу са Карпата него из данашње Пољске.Тужно је само колико си изманипулисан.
Spomenia sam ti već na prošoj stranici :roll: Da smo na čisto, u slučaju da Konstantin napiše kako postoji narod koji se zove Bijeli Hrvati koji živi tamo na sjeveru, a Nestor napiše da na tom području žive Hrvati tebi je to dokaz da se ne misli na isti narod ili je problem u nečem drugom?

Ето ја питам једно ти наравно благе везе немаш ни шта те питам, да не говорим због чега те то питам, па халуцинираш нешто без везе.
Ово што си написао нико не тврди од српских историчара и спада у ред бајки попут овога што ти износиш о Хрватима, па можеш само да се чудиш.
Nauči se živit s činjenicom da su Hrvati odigrali najznačajniju ulogu u tim samim počecima stvaranja Slavenskih naroda od svih (do danas preživjelih) Slavenskih plemena :)

"U tim složenim i još umnogome nejasnim povijesnim procesima leže korijeni staroslavenske zajednice, nazvane Hrvati, koja se među prvima uključila u val Velike slavenske seobe naroda i postala neposrednim dijelom etnogeneze svih današnjih slavenski grana – istočne, zapadne i južne."

Bajku odobrili: Uređivački odbor Fakulteta za povijest Sankt-Peterburškog državnog Sveučilišta i Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije :)

Spomenia sam ti već na prošoj stranici :roll: Da smo na čisto, u slučaju da Konstantin napiše kako postoji narod koji se zove Bijeli Hrvati koji živi tamo na sjeveru, a Nestor napiše da na tom području žive Hrvati tebi je to dokaz da se ne misli na isti narod ili je problem u nečem drugom?
Питао сам за Хрвате у Украјини.
Шта пише Нестор?
Nauči se živit s činjenicom da su Hrvati odigrali najznačajniju ulogu u tim samim počecima stvaranja Slavenskih naroda od svih (do danas preživjelih) Slavenskih plemena :)
"U tim složenim i još umnogome nejasnim povijesnim procesima leže korijeni staroslavenske zajednice, nazvane Hrvati, koja se među prvima uključila u val Velike slavenske seobe naroda i postala neposrednim dijelom etnogeneze svih današnjih slavenski grana – istočne, zapadne i južne."
Bajku odobrili: Uređivački odbor Fakulteta za povijest Sankt-Peterburškog državnog Sveučilišta i Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije :)
Аха зато су нестали без трага, док ето Срби који су поред њих тамо како се наводи и даље постоје, док се на Балкану помињу после Срба.
То у случају да су Словени а не неки индоиранци чије си топониме постављао, или бугарског порекла, такође постоји и тамо сличан етноним, или можда Авари.
И ти мени спочитаваш неке теорије о Србима као најстаријем словенском народу, што никада нисам тврдио, а сам заступаш теорије о Хрватима као најстаријем словенском народу из кога су потекли сви остали!Па дали си ти нормалан!

Na stranu naša netrpeljivost, al mišljenja sam da je ovo izuzetno zanimljiva tema, gotovo pa neiscrpna, šta se vidi i po brojnim imenima koja su proučavala povijest (Bijelih) Hrvata kao jednog od najstarijih spomenutih i zabilježenih Slavenskih naroda.

Moguće čak da smo i najstariji zabilježeni i to uz vas, a koliko sam dosad isčita između redova ima bit da smo definitivno najstariji od svih do danas preživjelih Slavenskih naroda. A to nam i jednima i drugima može pričinjat zadovoljstvo znajući koliko je naših "suplemenika" isčezlo kroz minula stoljeća pa tako i samih Bijelih Hrvata.

Da se vratim na temu, naletia na još jedan toponim(i da nije na onoj listi), a pronalazimo ga upravo na zemljama di su obitavali i jedni i drugi Hrvati. Moj najdraži škoj :)

Pogledajte prilog 1779985
Kod grčkih i rimskih pisaca je ostrvo Rab zabeleženo pod imenom Arba, a u srednjovekovnim latinskim dokumentima se beleži i kao Arbe, Arbia, Arbum itd. Najstariji dokument u kome se nalazi slovenski naziv Rab je latinski spis jednog franjevačkog manastira iz 15. veka. Tako je preinačen izvorni naziv ostrva, a ime nije doneto niotkuda. Osim tog preimenovanog naziva nijedno naselje na tvom najdražem škoju nema slovenski naziv.

Питао сам за Хрвате у Украјини.
Шта пише Нестор?
Niko u svojim spisima ne spominje Hrvate u Ukrajini jer ta država u to vrime nije postojala već daju opise smještaja raznih naroda po rijekama, planinama, morima ili nekim drugim narodima:

Nestorove Kornike - Povijest minulih stoljeća

Tijekom dugog razdoblja Slaveni su se naselili uz Dunav, gdje se sada nalaze mađarska i bugarska zemlja. Među tim Slavenima, skupine su se raspršile po zemlji i bile su poznate
pod odgovarajućim imenima, prema mjestima gdje su se naselili. Tako su neki došli i naselili se uz rijeku Moravu i nazvani su Moravcima, dok su drugi nazvani Česima. Među tim
istim Slavenima su i Bijeli Hrvati, Srbi i Korušani.
Jer kada su Vlasi napali podunavske Slavene, naselili se među njima i nanijeli im nasilje, ovi potonji su došli i nastanili se uz Vislu, te su se tada nazvali Ljahi. Od tih istih Ljaha neki su se
nazivali Poljani, neki Lutiči, neki Mazovci, a drugi Pomorci.

Аха зато су нестали без трага, док ето Срби који су поред њих тамо како се наводи и даље постоје, док се на Балкану помињу после Срба.

Nestali su kroz 10ak stoljeća ne kroz 10 minuti. A to šta se nisu održali do danas već su se asimilirali među Poljaka, Čehe, Slovake, Ukrajince pa i Ruse je predmet za neku drugu raspravu. Ovako iz glave šta mi prvo pada na pamet zašto su neki Srbi opstali do danas Njemačkoj, a Hrvati nisu u Poljskoj ili Češkoj je jezik, kultura i sve ostalo šta nam je puno bliže od Slavenskih naroda pa smo se lakše i prirodnije utopili među njih nego šta su Srbi mogli među Germane. A mogu dodat i to nacionalno buđenje u 19.st. šta je zasiguno pridonilo bržem nestanku Bijelohrvata sa scene, al neću širit priču u tom smjeru..

PS već sam stavia podatak da se neki američki imigracijski dokumenti iz 19 st. bilježe da je otprilike 100 000 imigranata koji su stigli u SAD iz područja Krakova izjavilo da su po nacionalnosti Bijeli Hrvati. Navodno se i majka od Svetog Oca također izjasnila kao bijela Hrvatica, al ne vole ni Poljaci puno o tome jer je Ukrajnika(probam nać tekst s nekog Poljskog foruma na tu temu), a šta se tiče imigranata to je spomenuto i u knjizi Majorova i stavia sam stranicu-dvi ranije izvadak s tim citatom o Bijelim Hrvatim s područja Krakowa(inače po omome šta govore neki Poljaci još jedan grad koji smo podigli ili bar imali veliku ulogu u tome).

То у случају да су Словени а не неки индоиранци чије си топониме постављао, или бугарског порекла, такође постоји и тамо сличан етноним, или можда Авари.
Ni uz najbolju volju nisam ovo uspia dešifrirat, al naslućujem da tebe ne iznenađuje toliki broj istovjetnih toponima u našoj staroj postojbini i novoj i sve to pripisuješ Slavenskom porijeklu? Kad je tako onda ćeš i na prostoru Srbije pronalazit hrpu toponima koji su istovjetni onima s područja Karpata pa aj vidi kako ćeš proć. S tim da zasigurno postoji određeni broj koji su istovjetni jer svi vučemo Slavensko podrijetlo, al da ćeš ih nalazit na "svakom koraku" u to čisto sumnjam.

И ти мени спочитаваш неке теорије о Србима као најстаријем словенском народу, што никада нисам тврдио, а сам заступаш теорије о Хрватима као најстаријем словенском народу из кога су потекли сви остали!Па дали си ти нормалан!
Žali se Majorovu i Putinu ne meni :D

S tim da niko od njih ne misli(pa tako ni ja) kako su isključivo Hrvati zaslužni za etnogenezu današnjih Slavenskih naroda već da su u kombinacijama s nekim drugim plemenima udarala temelje Poljacima, Česima, Slovacima, Ukrajincima pa čak i Rusima. Al ponavljam da nismo jedino mi zaslužni već smo u kombinaciji s nekim od ostalih tadašnjih Slavenskih plemena sudjelivali u kreiranju ovih danas nama poznatih naroda. A to šta smo mi od tadašnjih Slavenskih plemena jedini priživili(samo ovde na jugu) i je razlog zašto oni danas nas ističu i daju nam ovakvu pozornost:

Slovakia and Croatia Vol. I
Pristupi istraživanju hrvatske i slovačke etnogeneze

Osudy chorvatských Čechů v paměti potomků
Sudbine hrvatskih Čeha u sjećanju potomaka

Biała Chorwacja i etnogeneza Chorwatów w kontekście Polski
Bijela Hrvatska i etnogeneza Hrvata u poljskom kontekstu

внесок білих хорватів у процес етногенезу українців
Doprinos Bijelih Hrvata procesu etnogeneze Ukrajinaca

Об общей прародине хорватов и русских
O zajedničkoj pradomovini Hrvata i Rusa

Происхождение и расселение хорватов в раннем средневековье
Podrijetlo i naseljavanje Hrvata u ranom srednjem vijeku

СОДЕРЖАНИЕ:
SADRŽAJ:

• Хорваты западнославянские и южнославянские
  • Хорваты восточноевропейские
Zapadnoslavenski i južnoslavenski Hrvati
Istočnoeuropski Hrvati

Jel tebi i još nekima ulazi u glave da ovo nisu ovo gori nisu pisali naši ljudi pa su naslovi pristrani još manje Informer i RTS stručnjaci koji su nepristrani već visokoškolovani i obrazovani ljudi koji se vode nekim znanstvenim metodama prilikom pisanja svojih radova i donošenja zaključaka. I uz to nisu iskompleksirani ili opterećeni nekakvim lažnim veličinama i značajima svojih država/naroda već racionalno i objektivno sagledavaju sve činjenice i vodeći se raznim znanstvenim disciplinama i metodama u konačnici donose svoj sud o datoj tematici. Tako to ide u znanosti bar u civiliziranom društvu.

Kod grčkih i rimskih pisaca je ostrvo Rab zabeleženo pod imenom Arba, a u srednjovekovnim latinskim dokumentima se beleži i kao Arbe, Arbia, Arbum itd. Najstariji dokument u kome se nalazi slovenski naziv Rab je latinski spis jednog franjevačkog manastira iz 15. veka. Tako je preinačen izvorni naziv ostrva, a ime nije doneto niotkuda. Osim tog preimenovanog naziva nijedno naselje na tvom najdražem škoju nema slovenski naziv.
A naše je to Arba podsjetilo na Rab pa ga tako prozvaše.

l kakve veze ima šta nijedno misto na Rabu nije Slavenskog podrijetla? Nije ni većina gradova po obali pa koga briga za to? Koja je uopće poanta toga šta govoriš :np:

Kad je Leki već načea tu temu nestanka Bijelih Hrvata dosad nisam previše zalazia u to, al jedan moj laički pogled. Sam položaj Bijelih Hrvata je bia na najboljem i na najgorem mogućem mistu i to je po meni odigralo presudnu ulogu zašto nisu opstali do danas. Najbolje jer se očito nalazilo na području koje je imalo dobar položaj, a pretpostavljam i neke druge čimbenike pogodne za život(plodna zemlje, klima, cestovne rute, rudna bogatstva i slično) šta je onda i razlog da bude i najgore jer je svaku državu/narod u okruženju to privlačilo da imaju pod svojom kontrolom(pogotovo u "moderno" doba i buđenja nacionalizma u Europi).

Dovoljno je pogledat mapu današnje Europe za vidit koje su sve države nastale na području koje su svojevremeno, bar okvirno, naseljavali Bijeli Hrvati. Po meni to je zasigurno jedan od važnijih razloga za naš nestanak jer smo se našli okruženi s čak četiri, gotovo pa ista, naroda jednostavno nije bilo "prostora" da tu još jedan opstane. Ili bar ne u onakvim uvjetima kroz 18. i 19. st. kad je krenilo to nacionalno buđenje. Mi tad možda nismo bili dovoljno politički jaki ili našim potomcima nije toliko stalo da imaju Bijelu Hrvatsku ka šta je Česima da imaju Češku ili Poljacima Poljsku, a možda je i nešto treće po srijedi zbilja ne znam. Uglavnom kroz to vrime mi smo se uklopili u te nacionalne mase isto ka i brojna druga Slavenska plemana koja su tu boravila s nama kroz cili srednji vijek(pa i duže), al su također postali dio Češkog, Ukrajinskog, Slovačkog ili Ukrajinskog naroda.
Map-of-Central-and-Eastern-Europe-and-the-vicinity.png

Evo i jedna mapa s početka 19.st. da se vidi u kakvom smo okruženju tribali stvarat državu šta je očito bilo neizvedivo za svaki narod/pleme u tom trenutku i onda smo se uklopili svaki u svoj narod u blizini(moguće da smo bili previše "rašireni/raštrkani" pa nismo imali čvrstu bazu ili jezgru pa je i to odigralo ulogu)?? Nisam zalazia toliko u ovu problematiku i zasad se držim početaka, al nema dvojbe da je i naš nestanak sa scene zanimljiva tema koju bi tribalo malo bolje prostudirat..
Europe_1815_map_en.png

PS ovdi su označene Bijela i Crvena Hrvatska jer i sam dijelim mišljenje nekih da je teško moguće da smo mogli toliko veliko područje "okupirat" u istom trenutku..

Pa ovo je nemoguće 😂 Na stranu Rudnik koji se nalazi južno od Niskog, al gori desno selo Majdan šta je također i predio Solina u blizini izvora rijeke Jadro. Znači samo u krugu neke "selendre" u južnoj Poljskoj tri istovjetna toponima nalazimo u Dalmaciji i također sve relativno blizu (Nisko, Ruda, Majdan). A sad stvarno odoh tražit ima li još koji kad me ovako krenilo :D
Pogledajte prilog 1780708
Stvarno čudno da pored rudnika postoji i majdan, što znači isto rudnik na turskom i da tu postoje topnimi Rudnik i Majdan. :eek:

Već sam spominja, al malo ću proširit priču da vidite šta sami Poljaci govore među sobom i kako oni gledaju na Bijele Hrvate pa i na Bijelu Hrvatsku. Iako mi baza kako i kod njih ima zagovornika teorije kako su Bijele Hrvate izmislili Austrijanci, a sve kako bi se dokopali njihovih zemalja haha - Kole ljajk this :D

Kako bilo prepuštam mal njima riječ, al s prijevodom na naški da svi južnoslaveni razume :P

JESMO LI HRVATI?

Za one koje tema zanima, postoje dvije poveznice – prva i druga

Poljska država započela je u Velikoj Poljskoj – to zna svaki školarac. Ali tko je naseljavao zemlje koje je osvojio Boleslav Hrabri, a koje danas zovemo Malopoljskom? Odgovor na ovo pitanje težak je čak i za eminentne znanstvenike prošlosti. Sigurno nisu bili Mali Poljaci; takvo slavensko pleme nikada nije postojalo. Mnogi povjesničari skloni su vjerovati da su u 9. i 10. stoljeću današnju Malopoljsku naseljavali Vislani. Jedini povijesni izvor koji sugerira postojanje Vislanske države je takozvana Panonska legenda, koja prepričava podvige svetog Metoda.

00-mapa_polski_xi_wiek_chrobacja_biala_i_czerwona.gif

Karta Poljske iz 11. stoljeća s bijelim i crvenim hromacijama(skrećem pozornost šta se smatra crvenom, di se nalazi, ali i koja regija je odma ispod Crvenih Gradova(Haliczo tj. Galicija)

Chrobacja – drevna slavenska zemlja s izvornim glavnim gradom na Łysa Góri (Łysiec) (kršćani je lažno nazivaju Sveti Križ), kojom je vladao kagan (car Slavena), čije postojanje moderni povjesničari poriču. Nije uključena na trenutno tiskanim srednjovjekovnim kartama, no Chrobacja je postojala u povijesnoj samosvijesti Poljaka još prije 100 godina. Ove karte ne lažu – ali povjesničari lažu, jer ne mogu vjerovati da je Chrobacja postojala i bila poganska do 999. godine, te da je Mieczysław I. (Mieszko) krstio samo Poljane/Kujavce.

U tom smislu posebno su zanimljivi dokumenti iz 1911. pronađeni u Sjedinjenim Državama (Senat SAD-a – Izvješća Komisije za imigraciju, Rječnik rasa ili naroda, Washington DC, 1911., str. 40, 43, 105). Oni pokazuju da je otprilike 100 000 imigranata koji su došli u SAD iz područja Krakova izjavilo svoju nacionalnost kao… Bijeli Hrvati .

Štoviše, dovoljno je posegnuti za sveskom "Krakowskie" Kolbergovog monumentalnog etnografskog djela kako bi se pronašla informacija da se područje oko Krakowa zove Biała Chrobacja.

Te su činjenice poznate poljskim povjesničarima, iako ih prihvaćaju s rezervom i prilično
nerado istražuju povijesne veze između Malopoljske i ovog koncepta slavenskog razvoja. U međuvremenu, do danas se neki Ukrajinci također smatraju Bijelim Hrvatima.

Najpoznatiji ukrajinski kroničar, Nestor Kijevski, u svojoj je knjizi "Povesti vremiennych let" (Povijest drevne povijesti) iz 1113. godine napisao da su Bijeli Hrvati doprinijeli uspostavljanju Kijevske Rusije (???) u ranom srednjem vijeku. Vrlo stara legenda govori o tri brata koji su osnovali Kijev, od kojih se jedan zvao Horiv, što je možda izvedeno od imena Horvat. Zanimljivo je da su mnoge legende, običaji i toponimi u Ukrajini toliko usko povezani s današnjom Hrvatskom da je slučajnost nemoguća. U povijesnim Paganima, koje su Hrvati naselili na Balkanu, postoje mnoga geografska imena slična onima u zapadnoj
Ukrajini, na primjer: Neretva, Mosor, Ostoržac, Gat, Sinj, Kosinj, Kostrena, Knin, Modruš...

Podjednako mnogo paralelnih veza može se naći u Slovačkoj i Češkoj! A u Malopoljskoj?

CHROBACI IZ KRAKOVA

I u našoj regiji možete susresti i imena vrlo slična hrvatskima, kao što su Trzebinia, Jawornik, Domosławice, Kłobuki, Koprzywnica, Łomnica, Odra, Roztoka, Rybnik i Sielce. Mnogo toga upućuje na to da su toponimi povezani s Tarnówom i njegovom neposrednom okolicom srodni hrvatskom jeziku, ali to je tema za zasebnu raspravu.

Postoje ljudi iz Malopoljske čija prezimena izravno potječu od "hrvatskog", poput Karwata,
Chrobota ili Chrobaka. Međutim, što dublje zalazimo u povijesne ostatke poljskog jezika, ili preciznije, malopoljskog dijalekta, to češće susrećemo hrvatska imena, riječi i pojmove.

Postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju informaciju cara Konstantina Porfirogeneta da su plemena Bijelih Hrvata zapravo preuzela zemlje današnje Malopoljske, pa čak i mnogo veći teritorij, od 6. stoljeća nadalje.

Bijeli Hrvat bio je… sveti Adalbert, jer je cijela njegova kraljevska obitelj, Slavnikovići, imala hrvatske korijene. Njihovo sjedište bio je utvrđeni dvorac Mulin blizu Kutne Hore (zapadno od Praga). U 10. stoljeću Slavnikovići su počeli ujedinjavati hrvatska plemena, gradeći početke države s glavnim gradom u Libici. Kada je 995. godine vojvoda Sobieslaw Slavnikovice vodio obrambene bitke protiv susjednih poganskih plemena, napao ga je češki vojvoda Přemysl, koji
je uništio Libicu i istrijebio većinu hrvatskog stanovništva. Odjeci ove tragedije mogu se pronaći u "Životu svetog Adalberta".

PS ne ulazim u to jel sve napisano istina ili nije, al je svakako znakovito da jedan Poljak na ovaj način piše o Bijelim Hrvatima, a drugi forumaši koji komentiraju možda se neće složit oko ponekog detalja, al ne viruju ni oni da je sve to Austrijska izmišljotina ili nešto tome slično. I po njima je tih tragova jednostavno previše pa i zapisa da bi sve bila slučajnost.

https://www.cro.pl/czy-jestesmy-chorwatami?-t4605.html
https://wolnemedia.net/czy-jestesmy-chorwatami?/
https://wykop.pl/link/4405765/czy-jestesmy-chorwatami?https://forum.gazeta.pl/forum/w,CZY_JESTESMY_CHORWATAMI_.html

Poslednja izmena:
Stvarno čudno da pored rudnika postoji i majdan, što znači isto rudnik na turskom i da tu postoje topnimi Rudnik i Majdan. :eek:
Dio iz prethodnog upisa i kako jedan Poljak(nadam se da nije Bijelohrvat lol) gleda na tu temtiku, a vi se po običaju uvatite jednog (nebitnog) detalja umisto da sagledate širu sliku:

Zanimljivo je da su mnoge legende, običaji i toponimi u Ukrajini toliko usko povezani s današnjom Hrvatskom da je slučajnost nemoguća. U povijesnim Paganima, koje su Hrvati naselili na Balkanu, postoje mnoga geografska imena slična onima u zapadnoj
Ukrajini, na primjer: Neretva, Mosor, Ostoržac, Gat, Sinj, Kosinj, Kostrena, Knin, Modruš...

Podjednako mnogo paralelnih veza može se naći u Slovačkoj i Češkoj! A u Malopoljskoj?

CHROBACI IZ KRAKOVA

I u našoj regiji možete susresti i imena vrlo slična hrvatskima, kao što su Trzebinia, Jawornik, Domosławice, Kłobuki, Koprzywnica, Łomnica, Odra, Roztoka, Rybnik i Sielce. Mnogo toga upućuje na to da su toponimi povezani s Tarnówom i njegovom neposrednom okolicom srodni hrvatskom jeziku, ali to je tema za zasebnu raspravu.

Postoje ljudi iz Malopoljske čija prezimena izravno potječu od "hrvatskog", poput Karwata,
Chrobota ili Chrobaka. Međutim, što dublje zalazimo u povijesne ostatke poljskog jezika, ili preciznije, malopoljskog dijalekta, to češće susrećemo hrvatska imena, riječi i pojmove.

Ili da dodam još šta su već neki ranije naišli:

Bac, Bajka, Baska, Bila, Bistrice, Blatce, Bohdalec, Boskovice, Brezovica, Budin, Budisov, Cehi, Chrast, Chvojnica (= Fojnica), Dol. Krupa, Dolni Lomna, Dolni Domaslovice, Doljani, Doubrava, Doubravice, Doubrovnik, Drienovac, Gat, Harvatska Nova Ves, Hor. Mostenice, Hradec, Hvozd (Gvozd), Javornik, Kal'nik, Klenovec, Klenovice, Klobuky, Kninice, Konice, Koprivnice, Kostelec, Krasno, Kuhinja, Lipa, Lomnice, Ljubica, Mali Javornik, Markusovce, Nova Ves, Novosad, Odra, Okruhlica, Parac, Plesivec, Pohorelice, Porin, Raztoka, Rogatec, Ribnik, Rudina, Selce, Slatina, Sopotnia, Stitary, Sumperk, Tabor, Tajna, Travnik, Trebarov, Trzebinia, Tucapy, Veliki Javornik, Vinica, Vinodol, Vrabce, Vrdy, Vrbovec, Zabreh, Zubak, Zumberk.

A i mojih par komada šta sam slučajno naletia: Rab, Zahvozd(Zagvozd), Nisko, Ruda, Majdan pa i Rudnik zašto ne kad ga već spominješ :)

Znači ovo nisu ni izbliza svi i ima ih očito još masu u tim krajevima. Ponavljam da sam samo na prostoru oko jednog sela u Poljskoj pronaša još par komada koje pronalazimo u krugu oko mene cca 50km, Nisko, Ruda, Majdan, a spomenia si i Rudnik. Tu je i Novoselo mada takve stvari ne brojim jer su preopćenite i takve zbilja možeš pronać kod svakog Slavenskog plemena, a tu dodajem i Novigrad/Starigrad, veliko/malo polje, gora, dol, dub i slične koje su baš općeslavenske šta bi se reklo.

Prema najnovijim tvrdnjama hrvatskih genetičara, Hrvati su došli iz Bjelorusije i gornjeg toka Dnjepra.

Hrvatski genetičari su prvo tvrdili da su "znanstveno dokazali" da su Laponci sličniji Hrvatima od Srba.

Nakon toga da su Hrvati na Balkanu od ledenog doba.

Onda su govorili da su došli iz južne Ukrajine i južne Poljske.

Sad, po najnovijoj, stotoj po redu teoriji o "podrijetlu" Hrvata, tvrde da su došli iz Bjelorusije i gornjeg toka Dnjepra.

Niko u svojim spisima ne spominje Hrvate u Ukrajini jer ta država u to vrime nije postojala već daju opise smještaja raznih naroda po rijekama, planinama, morima ili nekim drugim narodima:
Nestorove Kornike - Povijest minulih stoljeća
Јесте, помиње разне народе а не само Хрвате, по чему Хрвате не истиче у било чему, а камоли да су градили нека утврћења и градове по Украјини данашњој.
У Повести минулих лета аутор монах Нестор пише да су Словени дошли из Месопотамије у Подунавље и Панонију и да су одатле почели да се шире на више страна.
"Од ова наиме 72 народа би и народ словенски, од племена Јафетова – Норици, који су такође Словени. Послије много времена сјели су Словени уз Дунав, гдје су данас Угарска земља и Бугарска. Од ових Словена разиђоше се Словени по Земљи, и назваше се именима својима по мјестима гдје сједоше. Они који дошавши сједоше уз ријеку по имену Морава, и назваше се Моравци, а други се Чеси назваше.
А ово су још ти исти Словени: Срби, Хрвати, и Хорутани. Када Волоси нападоше на дунавске Словене, и сједоше међу њих и угњетаваху их, ови Словени пак дођоше и сједоше уз Вислу, и прозваше се Љаси, а од ових Љаха назваше се Пољаци; други Љаси су – Љутићи, неки – Мозовшани, а неки – Поморјани. Тако исто и ови Словени дођоше и сједоше уз Дњепар и назваше се Пољани, а други Древљани, зато што сједоше у шуме; а неки сједоше између Припјате и Двине и назваше се Дреговичи; неки сједоше уз Двину и назваше се Полочани, ријечице ради што утиче у Двину, именом Полота, од ње се и назваше Полочани. Словени пак који сједоше крај језера Иљмена, прозваше се својим именом – Словени, и саградише град и назваше га Новгород. А други сједоше уз Десну, и уз Сејму, и уз Сулу, и назваше се Северјани. И тако се разиђе словенски народ, а по њему се и писмо назва “словенско”."
Дакле Беле Хрвате тим именом помиње само један извор, Константин, и то успут када објашњава њихоху сеобу три века пре његовог времена на Балкан, без било каквих ближих података да не говорим о земљи коју заузимају.Други извори помињу Хрвате као једне од многобројних словенских племена.
Nestali su kroz 10ak stoljeća ne kroz 10 minuti. A to šta se nisu održali do danas već su se asimilirali među Poljaka, Čehe, Slovake, Ukrajince pa i Ruse je predmet za neku drugu raspravu. Ovako iz glave šta mi prvo pada na pamet zašto su neki Srbi opstali do danas Njemačkoj, a Hrvati nisu u Poljskoj ili Češkoj je jezik, kultura i sve ostalo šta nam je puno bliže od Slavenskih naroda pa smo se lakše i prirodnije utopili među njih nego šta su Srbi mogli među Germane. A mogu dodat i to nacionalno buđenje u 19.st. šta je zasiguno pridonilo bržem nestanku Bijelohrvata sa scene, al neću širit priču u tom smjeru..
PS već sam stavia podatak da se neki američki imigracijski dokumenti iz 19 st. bilježe da je otprilike 100 000 imigranata koji su stigli u SAD iz područja Krakova izjavilo da su po nacionalnosti Bijeli Hrvati. Navodno se i majka od Svetog Oca također izjasnila kao bijela Hrvatica, al ne vole ni Poljaci puno o tome jer je Ukrajnika(probam nać tekst s nekog Poljskog foruma na tu temu), a šta se tiče imigranata to je spomenuto i u knjizi Majorova i stavia sam stranicu-dvi ranije izvadak s tim citatom o Bijelim Hrvatim s područja Krakowa(inače po omome šta govore neki Poljaci još jedan grad koji smo podigli ili bar imali veliku ulogu u tome).
Како их помињу у једном извору и о њима се не зна готово ништа пре ће бити да нису ни вредни помена.Наравно да су асимиловани још у раном средњем веку.Бели Срби нису живели у Немачкој тада него међу осталим словенским народима данашње Пољске, Чешке и Словачке, тешко је рећи, када су они покорени од стране Германа то се десило и осталим околним народима, углавном јер се један део већ иселио одатле.
Који ти је то амерички документ?
Хрвати основали Краков дивота....... :rotf: :rotf:
Иначе сам Константин пише да је српски кнез Михајло Захумски од рода Лицики који су становали на реци Висли.
Ni uz najbolju volju nisam ovo uspia dešifrirat, al naslućujem da tebe ne iznenađuje toliki broj istovjetnih toponima u našoj staroj postojbini i novoj i sve to pripisuješ Slavenskom porijeklu? Kad je tako onda ćeš i na prostoru Srbije pronalazit hrpu toponima koji su istovjetni onima s područja Karpata pa aj vidi kako ćeš proć. S tim da zasigurno postoji određeni broj koji su istovjetni jer svi vučemo Slavensko podrijetlo, al da ćeš ih nalazit na "svakom koraku" u to čisto sumnjam.
Ниси, јер још увек ниси на том нивоу историјског знања а сам се запитај због чега.Приписујем јер је то једино логично објашњење.
Ево ти и ови топоними па проучавај:
Српски топоними2.jpg

Српски топоними4.jpg

А имаш и једно лепо језеро на Балтику да се окупаш после тога:
Screenshot 2025-09-06 at 14-43-45 Sarbsko. Jezioro – Google мапе.png

Видиш Велика Бела Србија......
Žali se Majorovu i Putinu ne meni
S tim da niko od njih ne misli(pa tako ni ja) kako su isključivo Hrvati zaslužni za etnogenezu današnjih Slavenskih naroda već da su u kombinacijama s nekim drugim plemenima udarala temelje Poljacima, Česima, Slovacima, Ukrajincima pa čak i Rusima. Al ponavljam da nismo jedino mi zaslužni već smo u kombinaciji s nekim od ostalih tadašnjih Slavenskih plemena sudjelivali u kreiranju ovih danas nama poznatih naroda. A to šta smo mi od tadašnjih Slavenskih plemena jedini priživili(samo ovde na jugu) i je razlog zašto oni danas nas ističu i daju nam ovakvu pozornost:
Jel tebi i još nekima ulazi u glave da ovo nisu ovo gori nisu pisali naši ljudi pa su naslovi pristrani još manje Informer i RTS stručnjaci koji su nepristrani već visokoškolovani i obrazovani ljudi koji se vode nekim znanstvenim metodama prilikom pisanja svojih radova i donošenja zaključaka. I uz to nisu iskompleksirani ili opterećeni nekakvim lažnim veličinama i značajima svojih država/naroda već racionalno i objektivno sagledavaju sve činjenice i vodeći se raznim znanstvenim disciplinama i metodama u konačnici donose svoj sud o datoj tematici. Tako to ide u znanosti bar u civiliziranom društvu.
Путин то није ни видео, а то што је објављено како кажу уз њихову помоћ не значи ништа по питању веродостојности података.
Јесте заједно са још 72 друга народа.Ко каже да су само Хрвати преживели, а Срби?А ови остали народи које спомињу Чеси, Пољаци?
Не, ово што ти фантазираш горе је и од ХРТ-а, ХАЗУ и хрватских новина деведесетих.За те твоје стручњаке ти ниси ни чуо до недавно када си их ископао са неких прохрватских сајтова и одакле нам преносиш исечке који ти одговарају овде.

Пошто не могу наћи његову књигу него само исечке на интернету других аутора о њему:
"Velika i Bijela Hrvatska
Za razliku od većine ranijih pisaca, Mayorov iz obilne dokumentacije zaključuje da Velika Hrvatska i kasnija Bijela Hrvatska nikako nisu jedna niti ista država, nego 2 posebne političke tvorbe koje se bitno razlikuju vremenski i prostorno. Velika Hrvatska je kasnoantički vazalni savez od 4.- 6. stoljeća još pod vodstvom neslavenskih Iranohrvata, a Bijela Hrvatska je tek njezin manji zapadniji ostatak u Poljskoj i Češkoj kroz ranosrednjovjekovlje od 6.- 9. st."
Он чак и не сматра те прве Хрвате Словима.Изгледа да сте се касније пословенили...........бућ.

Јесте, помиње разне народе а не само Хрвате, по чему Хрвате не истиче у било чему, а камоли да су градили нека утврћења и градове по Украјини данашњој.
У Повести минулих лета аутор монах Нестор пише да су Словени дошли из Месопотамије у Подунавље и Панонију и да су одатле почели да се шире на више страна.
"Од ова наиме 72 народа би и народ словенски, од племена Јафетова – Норици, који су такође Словени. Послије много времена сјели су Словени уз Дунав, гдје су данас Угарска земља и Бугарска. Од ових Словена разиђоше се Словени по Земљи, и назваше се именима својима по мјестима гдје сједоше. Они који дошавши сједоше уз ријеку по имену Морава, и назваше се Моравци, а други се Чеси назваше.
А ово су још ти исти Словени: Срби, Хрвати, и Хорутани. Када Волоси нападоше на дунавске Словене, и сједоше међу њих и угњетаваху их, ови Словени пак дођоше и сједоше уз Вислу, и прозваше се Љаси, а од ових Љаха назваше се Пољаци; други Љаси су – Љутићи, неки – Мозовшани, а неки – Поморјани. Тако исто и ови Словени дођоше и сједоше уз Дњепар и назваше се Пољани, а други Древљани, зато што сједоше у шуме; а неки сједоше између Припјате и Двине и назваше се Дреговичи; неки сједоше уз Двину и назваше се Полочани, ријечице ради што утиче у Двину, именом Полота, од ње се и назваше Полочани. Словени пак који сједоше крај језера Иљмена, прозваше се својим именом – Словени, и саградише град и назваше га Новгород. А други сједоше уз Десну, и уз Сејму, и уз Сулу, и назваше се Северјани. И тако се разиђе словенски народ, а по њему се и писмо назва “словенско”."
Дакле Беле Хрвате тим именом помиње само један извор, Константин, и то успут када објашњава њихоху сеобу три века пре његовог времена на Балкан, без било каквих ближих података да не говорим о земљи коју заузимају.Други извори помињу Хрвате као једне од многобројних словенских племена.

Како их помињу у једном извору и о њима се не зна готово ништа пре ће бити да нису ни вредни помена.Наравно да су асимиловани још у раном средњем веку.Бели Срби нису живели у Немачкој тада него међу осталим словенским народима данашње Пољске, Чешке и Словачке, тешко је рећи, када су они покорени од стране Германа то се десило и осталим околним народима, углавном јер се један део већ иселио одатле.
Који ти је то амерички документ?
Хрвати основали Краков дивота....... :rotf: :rotf:
Иначе сам Константин пише да је српски кнез Михајло Захумски од рода Лицики који су становали на реци Висли.
Može li izvor na ovu kroniku odakle si kopira tekst jer ja ću više virovat Ukrainian Literature and Culture The Rus' Primary Chronicle (Povest vremennykh let) i kojoj se se Bijeli Hrvati spominju nego nekom Informer prevoditelju.
"Over a long period the Slavs settled beside the Danube, where the Hungarian and Bulgarianlands now lie. From among these Slavs, parties scattered throughout the country and were knownby appropriate names, according to the places where they settled. Thus some came and settled bythe river Morava, and were named Moravians, while others were called Czechs. Among thesesame Slavs are included the White Croats, the Serbs, and the Carinthians(inače Slovenci ako sam dobro povata između redaka)."

PS znači tebi zbilja postoji razlika ako jedan narod određeni koji živi podno Karpata jedan izvor(DAI) nazove Bijeli Hrvati, a drugi izvor(Nestorove kronike) taj isti narod koji živi na tom istom mistu nazove - Hrvati???

Ниси, јер још увек ниси на том нивоу историјског знања а сам се запитај због чега.Приписујем јер је то једино логично објашњење.
Ево ти и ови топоними па проучавај:
Pogledajte prilog 1780968
Pogledajte prilog 1780969
А имаш и једно лепо језеро на Балтику да се окупаш после тога:
Pogledajte prilog 1780971
Видиш Велика Бела Србија......
Kad već ima toliko toponima koji se "vežu" uz Srbe onda sigurno imaš i literaturu koja će to sve potkrijepit i koja Srbe smatra bitnim čimbenikom u kreiranju današnjih Poljaka kao što smatraju Hrvate? Ili radove i knjige ostalih Slavenski stručnjaka i povjesničara koji redom ističu Srbe kao jedini danas živući Slavenski narod koji je odigra bitnu ulogu ne samo kod južnihSlavena već i kod zapadnih i istočnih?

A ove tvoje kembridž karte opet pronalazim samo po nekim forumima i fejsbucima koje može Informer Istori Čenel gledatelj konstruirat u svoja 4 zida dok sam ja za svoje navea izvore od Čeha, Poljaka, Slovaka, Rusa pa da, čak i Amerikanaca. Ako sam u krivu slobodno podili izvor na njih ka šta ja najčešće radim za svoje karte.

Путин то није ни видео, а то што је објављено како кажу уз њихову помоћ не значи ништа по питању веродостојности података.
Јесте заједно са још 72 друга народа.Ко каже да су само Хрвати преживели, а Срби?А ови остали народи које спомињу Чеси, Пољаци?
Не, ово што ти фантазираш горе је и од ХРТ-а, ХАЗУ и хрватских новина деведесетих.За те твоје стручњаке ти ниси ни чуо до недавно када си их ископао са неких прохрватских сајтова и одакле нам преносиш исечке који ти одговарају овде.
800px-Plemiona_wschodniosłowiańskie.png

Približna karta rasprostranjenosti istočnoeuropskih plemena u srednjem vijeku.

Osim nas Litvanaca i koliko kužim Letonaca i ne baš previše od istočnoeuropskih slavenskih plemena u 9.st. kamo nas neki Poljaci stavljaju ;)

Пошто не могу наћи његову књигу него само исечке на интернету других аутора о њему:
"Velika i Bijela Hrvatska
Šta nisi odma reka da te zanima ovo djelo Ruskog povjesničara pa da ne moraš kupit mrvice sa stola nego ka čovik pročitat kolika je bila uloga Hrvata u etnogenezi Slavena. Uz to možeš doć do zaključka kako je vama ka narodu najbolja stvar šta vam se mogla dogodit je to šta kroz cilu povijest šlepali uz nas pa se tako i vas ponekad spomene.

Aleksander V. MAYOROV_ Velika Hrvatska: etnogeneza i rana povijest Slavena Prikarpatskog područja

Za razliku od većine ranijih pisaca, Mayorov iz obilne dokumentacije zaključuje da Velika Hrvatska i kasnija Bijela Hrvatska nikako nisu jedna niti ista država, nego 2 posebne političke tvorbe koje se bitno razlikuju vremenski i prostorno. Velika Hrvatska je kasnoantički vazalni savez od 4.- 6. stoljeća još pod vodstvom neslavenskih Iranohrvata, a Bijela Hrvatska je tek njezin manji zapadniji ostatak u Poljskoj i Češkoj kroz ranosrednjovjekovlje od 6.- 9. st."
Он чак и не сматра те прве Хрвате Словима.Изгледа да сте се касније пословенили...........бућ.
Kao i uvijek tvoj pronicljiv zaključak :D

SJEVERNA(BIJELA) HRVATSKA — IZMEĐU STVARNOSTI, HIPOTEZE I LEGENDE

Bez obzira na moguću pomoć toponomastike, stanje istraživanja pisanih izvora o povijesti sjevernih Hrvata omogućuje prilično sigurne zaključke o njihovoj lokaciji. Među potencijalnim naseljima ovog naroda, Malopoljska, Karantanija i Podnjestrovlje moraju se čvrsto isključiti, u smislu da, prema dostupnim izvorima, tamo nije bilo politički organiziranog hrvatskog naselja. Prisutnost Hrvata, jasno vidljiva već u 9.-11. stoljeću, na rijekama Donu i Donju, u sjeveroistočnoj Češkoj i Gornjoj Šleskoj, može se smatrati dokazanom. Pradomovina dalmatinskih Hrvata sigurno nije bila Rusinska Hrvatska, koju su Slaveni naselili kasno u njezinoj povijesti. Ako igdje, onda u Češkoj i/ili Šleskoj moramo tražiti Bijelu Hrvatsku Konstantina Porfirogeneta. Nemoguće je precizno utvrditi koliki je dio Češke kotline bio naseljen Hrvatima, iako se čini da se, prema podacima DAI, mogu očekivati i u zapadnoj i u sjeveroistočnoj Češkoj.

DAI i Anonimni izvještaji vode do terena slabo osvijetljenog izvorima i nedovoljno istraženog od strane povjesničara. Zašto ova dva izvora spominju Moravsku i Bohemiju kao imena i izvedenice imena Hrvat? Odakle dolazi izvanredno širenje imena izvedenih iz ovog etnonima: Rutenija, Karpatski bazen, Bohemija, Laba, poljske zemlje, Balkan - gotovo cijelo slavensko područje? Kako je nastao masivni češko-šleski kompleks hrvatskih naselja? Ova pitanja, zapravo, ne tiču se samo Hrvata. Njihova neizostavna pozadina je društveni sustav starih Slavena i tijek njihovih migracija, oblici društvenih veza koji su prevladavali u određenim razdobljima i opseg tih veza - važna, ali neriješena, ponekad čak i netaknuta pitanja.

S obzirom na trenutno stanje istraživanja, ovo nije mjesto za iznošenje novih, čak ni okvirnih, prijedloga u ovom pitanju. Može se samo reći da su dokazi o značajnoj važnosti i rasprostranjenosti ranih Hrvata dovoljno rječiti da se odbace tradicionalna objašnjenja. Štoviše, oni izazivaju daljnja pitanja: zašto je sudbina izdvojila Hrvate, a ne, na primjer, Glomače? Jesu li rani Hrvati bili brojniji ili možda stariji narod od drugih, neka vrsta plemenske zajednice (što god taj pojam značio) ili društvena klasa? Što čini njihovu jedinstvenost? Ili možda uopće nisu bili iznimka? Da bismo odgovorili na ova pitanja, potrebna nam je vizija ranog slavenskog društva koja je primjerena izazovima koje postavljaju izvori i zadovoljava zahtjeve suvremene metodologije. Samo opći, interdisciplinarni koncept, utemeljen na što većem broju izvora, vješto koristeći retrogresiju i analogiju, može postati odskočna daska za konačno razotkrivanje misterija sjevernih Hrvata. Neka postulat takve vizije zaključi ovaj tekst.

-napisah poduži osvrt na ovaj fenomenalan članak čiji samo "zaključak" donosim, al ga greškom pobrisah(izhebalo me prevođenje) pa nemam nanovo inspiraciju pisat, a svak nek izvlači zaključke kakve želi iz riječi gosp. Krzyszta Fokta :)

E da, samo ću još nabacit zastavu Šleske Gornje, a virujem da pamtite od Galicije i Dalmacije koje sam ranije stavlja(doduše ovde se boje obrnuto postavljene, al su svakako znakovite:

1199px-Flag_of_Upper_Silesia_2.svg.png

Poslednja izmena:
Najmanje me briga za političku zajednicu, granice i vladare jer to može bit nepotvrđeno, al tragovi Bijelih Hrvata, njihovi gradovi, utvrde i boravak podno Karpata neupitni, a uloga u stvaranju današnje Ukrajine, Poljske, Češke, Slovačke nemjerljiva.

Ostalo šta govoriš je predmet nagađanja i o tome stručnjaci mozgaju, al isto je i za ranu povijest Srbije na Balkanu pa opet ne dovodiš u pitanje postojanje Srba i nekog oblika "državne zajednice" po vašem dolasku u ove krajeve.

Ovo ću svatit ka kompliment :D

Nije DAI jedini koji spominje Bijelu Hrvatsku i imaš na ovoj ili prošloj strani popis izvora koji o tome govore, al vama jedino DAI u glavi i samo on je vjerodostojan. Al naravno samo one rečenice koje vama ide u korist dok je sve ostalo dvojbeno, predmet nagađanje i napisano je na osnovu nekakvih polumitskih osnova
:roll:

Jel to vridi za sve narode kroz povijest ili samo za Bijelo(hrvate)?
Jel citas sta pisem? Konstantno pominjem i Bele Srbe, i po istim aršinima kritički posmateam i jedne i druge.
Toponima srpskih su pune i Poljska i Ukrajina, pa i Rumunija itd, to nuzno ne znaci puno.

Samo jedan komentar na ovaj gore postavljeni tekst tj. jednu rečenicu koja istrgnuta iz konteksta zvuči "poražavajuće" za moju teoriju o Krakowu i tom južnom dijelu Poljske koji su svojevrimeno nastanili Bijelohrvati: Među potencijalnim naseljima ovog naroda, Malopoljska, Karantanija i Podnjestrovlje moraju se čvrsto isključiti, u smislu da, prema dostupnim izvorima, tamo nije bilo politički organiziranog hrvatskog naselja.

Od ove tri regije koje autor smatra da ih nismo posebno naseljavali i da ih se ne može previše dovodit u kontekst s nama i Konstantinovom Bijelom Hrvatskom za dvi se mogu složit bez da puno pametujem. Podnjestrovlje koje se nalazi ispod Galicije(ako dobro isčitavam mapu) te Karantaniju koja se okvirno nalazi na prostoru današnje Austrije, Slovenije i Mađarske šta se također s njim slažem jer tu su se pretpostavljam smistili naši susidi Slovenci, ili Karantanci za neke).

Šta se tiče regije Malopolska ona je preširok pojam, a i sam njen naziv se javlja tek u 13.st. šta se tad već teže može dirketno vezat s nama jer se u međuvremenu svašta izdogađalo. U prilog tome nudim kartu Silesije(Slaške) u 10.st. po kojoj Krakow spada pod tu regiju(za koju gore spomenuti autor govori da smo je bez dvojbe naselili) iako to je opet širok pojam jer i ta regija nije mala i teško da smo je baš cilu popunili, al o tom potom. A ka šta vidite Malopolske tad još uvik nema.

800px-Polska_960_-_992.svg.png

Rana pjastovska Poljska sa Šlezijom na kraju vladavine Mieszka I., oko 992.

Osim ove mape nudim i neke od prvih zapisa Šleske, a zanimljivo da u jednom od njih stoji i opis granice baš iz ove godine u 10.st. pa da vidimo šta govori poljska wikipedija:

9. st. – Sleenzane civitates XV., Bavarski geograf, 845.,
10. st. – "ab ipsa Craccoa usque ad flumen Oddere recte in locum, qui dicitur Alemure, et ab ipsa Alemura usque in terram Milze recte intra Oddere" (od ovog Krakova do rijeke Odre, ravno do mjesta zvanog Alemure, i od ovog Alemura do zemlje Milcena i od granice Milcena ravno do Odre, Dagome iudex, 991),
11. st. – Zlasane, Praški dokument, 1086.

Tako da nema nikakve dvojbe da je Krakow svojevremeno bia dio te regije koju smo mi naselili, a i kad se odvojia(mislim prvo u zasebnu kneževinu) pa i posta dio Malepoljske granice između nje i Silezije/Šlaske su bile poprilično blizu. Al to je tek 12-13.st kad se otprilike ta regija po prvi put spominje pod tim imenom(bar koliko sam ja dosad povata):

Vrime kad se otprilike prvi put spominje Malopoljska iako je i tad dio Šleske Monarhije(Ruska Halicka tj Galicija u pozadini hehe)
1024px-Mon_Henrykow_Slaskich_%281201-1241%29.JPG

Monarhija Šleskih Henrika iz kuće Piast.

Kad se ponovo vratim par strana unazad onda mi oni grbovi Silesije i južne Poljske dobivaju jednu malo veću težinu. Pri tom ne skrećem samo poznornost na brojne grbove sa šahovnicom(označeno u krugu livo), a koji se mahom nalaze baš u današnjoj Sleškoj već i na pregršt grbova u plavo-žutoj kombinaciji koje su ne samo boje Donje Šleske već i Galicije koja se smatra našom pradomovinom, ali i Dalmacije koja je kao što znamo koljevka Hrvatske. U desnom krugu je okvirno pokazan taj dio južne Poljske("srce" buduće Malopoljske) za koji se takođet smatra da smo dali neki svoj obol u ranoj povijesti te zemlje.U najmanjem krugu je označen grb Krakowa ili bolje reć njegov položaj :)

Screenshot (530).png

Još malo tih grbova iz Silesije oli Šleske šta sam već stavlja, međutim kad smo se već dotakli te regije onda je šteta ne ponovit ovakve slučajnosti. Siguran sam da je Poljska prepuna grbova sa stolom i podmetačem za četri čaše samo ih triba imat volje pronać ka i toponime :)
41733856_1142725489236088_871318000999858176_n.png

Poslednja izmena od moderatora:
Osim Bijelih Hrvata šta se tiče najranije povijesti Krakowa(i općenito južnog dijela Poljske) najčešće se dovodi još i Slavensko pleme Vislani, Visljani možda i Višljani(uglavnom po rijeci Visli) pa ajmo vidit šta se govori o njima:

Vislani - zapadnoslavensko pleme iz skupine lehitskih plemena koja su naseljavala područja u gornjem slivu Visle u ranom srednjem vijeku. Nemoguće je utvrditi kada je naziv Wiślanie usvojen za naselje u gornjem slivu rijeke Visle.

Konstantin VII. Porfirogenet spominje Bijelu Hrvatsku u svom djelu De Administrando Imperio kao mjesto s kojeg je sedam hrvatskih plemena u 7. stoljeću na poziv bizantskog cara Heraklija krenulo na Balkan (na područje današnje Hrvatske ) kako bi branili granice carstva. Prema Konstantinu, neka su plemena ostala u svojoj drevnoj domovini.

Povjesničari osporavaju lokaciju Bijele Hrvatske koju spominje Konstantin, čak i poriču njezino postojanje. Pitanje podrijetla Vislanaca od sarmatskih, slaveniziranih Hrvata, koji su navodno migrirali iz istočne Europe na svojim migracijama prema zapadu i jugu, ostaje neriješeno. Također je neizvjesno je li opisana Bijela Hrvatska ( Chrobatia ) ležala unutar teritorija Vislanaca, iako je vjerojatno da su Bijeli Hrvati oni koji se u djelu bavarskog geografa (oko 845.) nazivaju Vislancima. Alfred Veliki (nakon 890.) smjestio je zemlje Hrvata ( Horitha ) sjeverno od Velike Moravske.

Zemlja Vislanaca nije bila osobito gusto naseljena u usporedbi s drugim poljskim zemljama. Vjerojatno je da do sredine 8. stoljeća lokalno stanovništvo nije gradilo utvrde, što je možda bilo posljedica čestih migracija.

Karakteristična značajka malopoljskih utvrda tijekom plemenskog razdoblja bio je njihov mali broj i ogromna veličina, često veća od 10 hektara. Bile su koncentrirane prvenstveno u Potkarpatskoj regiji , najčešće u visoravnima, na obroncima. Dominantni tip bila je prstenasta struktura s bedemom u obliku kutije. Velika vislanska utvrda nalazila su se, između ostalih, u Krakovu , Stradówu , Demblinu , Naszacowicama , Podegrodzieu ( Grobla i Zamczysko ), Stawyju , Będzinu , Zawadi Lanckorońskoj , Trzcinici nad Ropą , Bocheniecu i Wiślici. Najveća utvrda je ona u Stradówu , koja se prostire na 25 hektara, ali ova utvrda vjerojatno nikada nije postojala u ovom obliku, jer su neke od utvrda izgrađene tijekom doba Pjastova, kada je utvrđenje iz plemenskog doba uništeno. Veliki gradovi slični onima u Krakovu pojavljuju se i u Lublinskoj regiji, uključujući Chodlik i Busówno, svaki površine 7 hektara .

Arheološka istraživanja otkrila su malo ili nimalo razvoja u mnogim od ovih utvrda, što sugerira da su možda služile kao skloništa, pružajući sklonište lokalnim stanovnicima i njihovoj imovini tijekom ratnog vremena. Ipak, ne može se isključiti da su neke od njih služile kao administrativna i vojna središta.

Vjeruje se da je Krakov bio glavno uporište Vislanaca. Na to ukazuju veličina i razvoj brda Wawel, monumentalni humci Krak i Wanda te kasnija važnost ovog središta. Ostava novčanih kazni nalik sjekirama otkrivena u podnožju brda Wawel protumačena je kao dokaz naprednog fiskalizma, a pojedinačni nalazi ukazuju na kontakte s mađarskom kulturnom sferom, između ostalog.

Još jedna karakteristična značajka Malopoljske u usporedbi s ostatkom Poljske su veliki humci, promjera do 50 metara, pronađeni u Krakovu, Krakuszowicama, Przemyślu i Sandomierzu , među ostalima. Iz Krakova su poznata tri velika humka: Krakus humka , Wanda humka i sada nepostojeća Esterka humka. Jedini koji su arheolozi iskopali je Krakus humka, vjerojatno izgrađena u 8. stoljeću. Mnogo toga upućuje na to da je njegova svrha bila pokop na humku.

Postoje mnoga nagađanja o tome tko je pokopan na ovim građevinama. Avari i Vikinzi su među najvjerojatnijima. Čini se da je najvjerojatnija hipoteza da su krakovski humci ostaci ukopa lokalnih vladara, što bi ukazivalo na Krakov kao važno središte moći u Malopoljskoj i pojačalo uvjerenje da je ovaj grad bio glavni grad Vislanaca.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ako Poljska wiki o Vislanima priča ovako onda je suvišno ne dovodit to pleme u vezu s nama jer neki su međuodnosi morali postojat ako su uopće postojali(jer ako Bijeli Hrvati upitni oni su još i više!). Osim toga meni je upalo u oko još par sitnica pa ajmo redom:

Karakteristična značajka malopoljskih utvrda tijekom plemenskog razdoblja bio je njihov mali broj i ogromna veličina, često veća od 10 hektara.
grod-kruszwica.jpg

Za one koji nisu pratili na satu evo kako su izgledali ti prvi gradovi-utvrde očito karakteristične za područja di su Bijelohrvati živili jer ovo doli je primjer tog naselja iz Galiciji koje stoljeće ranije:

history-1.jpg

Još jedna karakteristična značajka Malopoljske u usporedbi s ostatkom Poljske su veliki humci, promjera do 50 metara, pronađeni u Krakovu, Krakuszowicama, Przemyślu i Sandomierzu , među ostalim.

Grob u Galiču/Halichu u Galiciji
1280px-Galych_mogyla.jpg

Grob u Malpoljskoj di su obitavali Bijelohrvati
1280px-Krakow_Kopiec_Kraka_4.jpg

Al naetih i na ove trojagodne naušnice također negdi iz ove Krakovske Poljske..
3b7570d841e16de26e643f9bd08d2f81.jpg

..a iste su karakteristične za Dalmaciju/Hrvatsku:

images
trojagodne.png

Iako ovo je malo nategnuto, al čisto mi zapelo za oko dok recimo za humke i gordove nema sumnje da smo tu imali svoje prste. Izričito se navodi da se u Poljskoj nalaze baš na tom području di smo obitavali, a isti su bili "zaštitni znak" Bijelih Hrvata i dok su boravili u Galiciji. Kolika je slučajnost da se takvi unikatni grobovi i pogotovo onako velika i specifična utvrđena naselja rade baš u vrime kad se Hrvati "sele" na zapad na jug Poljske i da nemamo baš nikakve veze s tim? Triba imat vraški jake argumente za dokazat suprotno pogotovo kad su prvi kandidati za njihovo podizanje Višljani o kojima i sami Poljaci onako pričaju.

Back