Niko u svojim spisima ne spominje Hrvate u Ukrajini jer ta država u to vrime nije postojala već daju opise smještaja raznih naroda po rijekama, planinama, morima ili nekim drugim narodima:
Nestorove Kornike - Povijest minulih stoljeća
Јесте, помиње разне народе а не само Хрвате, по чему Хрвате не истиче у било чему, а камоли да су градили нека утврћења и градове по Украјини данашњој.
У Повести минулих лета аутор монах Нестор пише да су Словени дошли из Месопотамије у Подунавље и Панонију и да су одатле почели да се шире на више страна.
"Од ова наиме 72 народа би и народ словенски, од племена Јафетова – Норици, који су такође Словени. Послије много времена сјели су Словени уз Дунав, гдје су данас Угарска земља и Бугарска. Од ових Словена разиђоше се Словени по Земљи, и назваше се именима својима по мјестима гдје сједоше. Они који дошавши сједоше уз ријеку по имену Морава, и назваше се Моравци, а други се Чеси назваше.
А ово су још ти исти Словени: Срби, Хрвати, и Хорутани. Када Волоси нападоше на дунавске Словене, и сједоше међу њих и угњетаваху их, ови Словени пак дођоше и сједоше уз Вислу, и прозваше се Љаси, а од ових Љаха назваше се Пољаци; други Љаси су – Љутићи, неки – Мозовшани, а неки – Поморјани. Тако исто и ови Словени дођоше и сједоше уз Дњепар и назваше се Пољани, а други Древљани, зато што сједоше у шуме; а неки сједоше између Припјате и Двине и назваше се Дреговичи; неки сједоше уз Двину и назваше се Полочани, ријечице ради што утиче у Двину, именом Полота, од ње се и назваше Полочани. Словени пак који сједоше крај језера Иљмена, прозваше се својим именом – Словени, и саградише град и назваше га Новгород. А други сједоше уз Десну, и уз Сејму, и уз Сулу, и назваше се Северјани. И тако се разиђе словенски народ, а по њему се и писмо назва “словенско”."
Дакле Беле Хрвате тим именом помиње само један извор, Константин, и то успут када објашњава њихоху сеобу три века пре његовог времена на Балкан, без било каквих ближих података да не говорим о земљи коју заузимају.Други извори помињу Хрвате као једне од многобројних словенских племена.
Nestali su kroz 10ak stoljeća ne kroz 10 minuti. A to šta se nisu održali do danas već su se asimilirali među Poljaka, Čehe, Slovake, Ukrajince pa i Ruse je predmet za neku drugu raspravu. Ovako iz glave šta mi prvo pada na pamet zašto su neki Srbi opstali do danas Njemačkoj, a Hrvati nisu u Poljskoj ili Češkoj je jezik, kultura i sve ostalo šta nam je puno bliže od Slavenskih naroda pa smo se lakše i prirodnije utopili među njih nego šta su Srbi mogli među Germane. A mogu dodat i to nacionalno buđenje u 19.st. šta je zasiguno pridonilo bržem nestanku Bijelohrvata sa scene, al neću širit priču u tom smjeru..
PS već sam stavia podatak da se neki američki imigracijski dokumenti iz 19 st. bilježe da je otprilike 100 000 imigranata koji su stigli u SAD iz područja Krakova izjavilo da su po nacionalnosti Bijeli Hrvati. Navodno se i majka od Svetog Oca također izjasnila kao bijela Hrvatica, al ne vole ni Poljaci puno o tome jer je Ukrajnika(probam nać tekst s nekog Poljskog foruma na tu temu), a šta se tiče imigranata to je spomenuto i u knjizi Majorova i stavia sam stranicu-dvi ranije izvadak s tim citatom o Bijelim Hrvatim s područja Krakowa(inače po omome šta govore neki Poljaci još jedan grad koji smo podigli ili bar imali veliku ulogu u tome).
Како их помињу у једном извору и о њима се не зна готово ништа пре ће бити да нису ни вредни помена.Наравно да су асимиловани још у раном средњем веку.Бели Срби нису живели у Немачкој тада него међу осталим словенским народима данашње Пољске, Чешке и Словачке, тешко је рећи, када су они покорени од стране Германа то се десило и осталим околним народима, углавном јер се један део већ иселио одатле.
Који ти је то амерички документ?
Хрвати основали Краков дивота.......
Иначе сам Константин пише да је српски кнез Михајло Захумски од рода Лицики који су становали на реци Висли.
Ni uz najbolju volju nisam ovo uspia dešifrirat, al naslućujem da tebe ne iznenađuje toliki broj istovjetnih toponima u našoj staroj postojbini i novoj i sve to pripisuješ Slavenskom porijeklu? Kad je tako onda ćeš i na prostoru Srbije pronalazit hrpu toponima koji su istovjetni onima s područja Karpata pa aj vidi kako ćeš proć. S tim da zasigurno postoji određeni broj koji su istovjetni jer svi vučemo Slavensko podrijetlo, al da ćeš ih nalazit na "svakom koraku" u to čisto sumnjam.
Ниси, јер још увек ниси на том нивоу историјског знања а сам се запитај због чега.Приписујем јер је то једино логично објашњење.
Ево ти и ови топоними па проучавај:
А имаш и једно лепо језеро на Балтику да се окупаш после тога:
Видиш Велика Бела Србија......
Žali se Majorovu i Putinu ne meni
S tim da niko od njih ne misli(pa tako ni ja) kako su isključivo Hrvati zaslužni za etnogenezu današnjih Slavenskih naroda već da su u kombinacijama s nekim drugim plemenima udarala temelje Poljacima, Česima, Slovacima, Ukrajincima pa čak i Rusima. Al ponavljam da nismo jedino mi zaslužni već smo u kombinaciji s nekim od ostalih tadašnjih Slavenskih plemena sudjelivali u kreiranju ovih danas nama poznatih naroda. A to šta smo mi od tadašnjih Slavenskih plemena jedini priživili(samo ovde na jugu) i je razlog zašto oni danas nas ističu i daju nam ovakvu pozornost:
Jel tebi i još nekima ulazi u glave da ovo nisu ovo gori nisu pisali naši ljudi pa su naslovi pristrani još manje Informer i RTS stručnjaci koji su nepristrani već visokoškolovani i obrazovani ljudi koji se vode nekim znanstvenim metodama prilikom pisanja svojih radova i donošenja zaključaka. I uz to nisu iskompleksirani ili opterećeni nekakvim lažnim veličinama i značajima svojih država/naroda već racionalno i objektivno sagledavaju sve činjenice i vodeći se raznim znanstvenim disciplinama i metodama u konačnici donose svoj sud o datoj tematici. Tako to ide u znanosti bar u civiliziranom društvu.
Путин то није ни видео, а то што је објављено како кажу уз њихову помоћ не значи ништа по питању веродостојности података.
Јесте заједно са још 72 друга народа.Ко каже да су само Хрвати преживели, а Срби?А ови остали народи које спомињу Чеси, Пољаци?
Не, ово што ти фантазираш горе је и од ХРТ-а, ХАЗУ и хрватских новина деведесетих.За те твоје стручњаке ти ниси ни чуо до недавно када си их ископао са неких прохрватских сајтова и одакле нам преносиш исечке који ти одговарају овде.
Пошто не могу наћи његову књигу него само исечке на интернету других аутора о њему:
"Velika i Bijela Hrvatska
Za razliku od većine ranijih pisaca, Mayorov iz obilne dokumentacije zaključuje da Velika Hrvatska i kasnija Bijela Hrvatska nikako nisu jedna niti ista država, nego 2 posebne političke tvorbe koje se bitno razlikuju vremenski i prostorno. Velika Hrvatska je kasnoantički vazalni savez od 4.- 6. stoljeća još pod vodstvom neslavenskih Iranohrvata, a Bijela Hrvatska je tek njezin manji zapadniji ostatak u Poljskoj i Češkoj kroz ranosrednjovjekovlje od 6.- 9. st."
Он чак и не сматра те прве Хрвате Словима.Изгледа да сте се касније пословенили...........бућ.