Podrijetlo Hrvata?

Samo da se nadopunim jer mi promaklo: Čini se da je najvjerojatnija hipoteza da su krakovski humci ostaci ukopa lokalnih vladara, što bi ukazivalo na Krakov kao važno središte moći u Malopoljskoj i pojačalo uvjerenje da je ovaj grad bio glavni grad Vislanaca.

Za Galič/Halych sam već više puta spomenia kako je po njemu Galicija dobila ime i da se radi o gradu kojeg su podigli Bijelohrvati, a koji je također ima ulogu, ako ne glavnog grada, onda svakako jednog od najbitnijih za naše pretke. Pa tako ni ti očito bitni humci u dva "glavna grada" ili bar sva glavna središta Bijelih Hrvata teško da mogu bit slučajnost pogotovo jer se smatraju karakterističnim samo za taj dio Poljske.

Može li izvor na ovu kroniku odakle si kopira tekst jer ja ću više virovat Ukrainian Literature and Culture The Rus' Primary Chronicle (Povest vremennykh let) i kojoj se se Bijeli Hrvati spominju nego nekom Informer prevoditelju.
"Over a long period the Slavs settled beside the Danube, where the Hungarian and Bulgarianlands now lie. From among these Slavs, parties scattered throughout the country and were knownby appropriate names, according to the places where they settled. Thus some came and settled bythe river Morava, and were named Moravians, while others were called Czechs. Among thesesame Slavs are included the White Croats, the Serbs, and the Carinthians(inače Slovenci ako sam dobro povata između redaka)."
PS znači tebi zbilja postoji razlika ako jedan narod određeni koji živi podno Karpata jedan izvor(DAI) nazove Bijeli Hrvati, a drugi izvor(Nestorove kronike) taj isti narod koji živi na tom istom mistu nazove - Hrvati???
Небитно је како их помињу већ да су градили оне градове и она чудеса која све приписујеш њима.Зависи од превода, не знам сада који сам ставио, ево у овоме имаш баш Беле Хрвате преведено, али ништа од оног што си измаштао поред тога, укључујући оснивање Кракова.
https://hramsvgeorgija.rs/download/povijest-minulih-ljeta-ili-nestorov-ljetopis/
Треба видети оригинал.Стоји Хорутани што се тумачи као Карантанци.
Ово ти је онај твој Мајоров:
Ненасловљено.jpg

Остао си кратак за тај амерички имиграциони документ где су људе уписали као Беле Хрвате?
Kad već ima toliko toponima koji se "vežu" uz Srbe onda sigurno imaš i literaturu koja će to sve potkrijepit i koja Srbe smatra bitnim čimbenikom u kreiranju današnjih Poljaka kao što smatraju Hrvate? Ili radove i knjige ostalih Slavenski stručnjaka i povjesničara koji redom ističu Srbe kao jedini danas živući Slavenski narod koji je odigra bitnu ulogu ne samo kod južnihSlavena već i kod zapadnih i istočnih?
A ove tvoje kembridž karte opet pronalazim samo po nekim forumima i fejsbucima koje može Informer Istori Čenel gledatelj konstruirat u svoja 4 zida dok sam ja za svoje navea izvore od Čeha, Poljaka, Slovaka, Rusa pa da, čak i Amerikanaca. Ako sam u krivu slobodno podili izvor na njih ka šta ja najčešće radim za svoje karte.
Има још српских топонима на све стране, као што српски народ још увек постоји тамо за разлику од Хрвата, само што ја не могу да се бавим маштаријама и митоманијом па да измишљам нешто чега нема.
То каже човек који је постављао карте из игрице да нешто докаже. :rotf: :rotf: :rotf:
Да не помињем слику Паје Јовановића као доказ сеобе Хрвата.
Približna karta rasprostranjenosti istočnoeuropskih plemena u srednjem vijeku.
Osim nas Litvanaca i koliko kužim Letonaca i ne baš previše od istočnoeuropskih slavenskih plemena u 9.st. kamo nas neki Poljaci stavljaju
Па шта је са Србима, Пољацима, Русима, Чесима, јесу живи још.
То што си заокружио су Чварци.....
Šta nisi odma reka da te zanima ovo djelo Ruskog povjesničara pa da ne moraš kupit mrvice sa stola nego ka čovik pročitat kolika je bila uloga Hrvata u etnogenezi Slavena. Uz to možeš doć do zaključka kako je vama ka narodu najbolja stvar šta vam se mogla dogodit je to šta kroz cilu povijest šlepali uz nas pa se tako i vas ponekad spomene.
Aleksander V. MAYOROV_ Velika Hrvatska: etnogeneza i rana povijest Slavena Prikarpatskog područja
Kao i uvijek tvoj pronicljiv zaključak
Него како онда?Пише да Хрвати нису Словени неко пореклом неки понтски Индоиранци, уз то много тога што износи уопште не тврди.Користи исто Константина као извор као и ПМЛ, помиње и ЛПД.
Ненасловљено1.jpg

Чак мислим да ти то ниси ни прочитао јер да јеси никада га не би поставио овде.

Nakon svega on meni za izvor o Nestorovoj kronici daje neku rs. stranicu :roll:

Znam da s Horutuanima triba bit oprezan jer tu su najvjerovatnije Karanteni(Slovenci), al prije njih su spomenuti Bijeli Hrvati i oni najvjerovatnije predstavljaju - Bijele Hrvate, i tu ne triba bit oprezan.

Evo još malo štiva od Majorova(a i ostalih rts probisvjeta čija mišljenja spomene kroz tekst) u kojem se dotiče baš Vislana i tako još nekih stvari o kojima sam pisa i mudrova kad sam se dotaka položaja Bijele(nove) i Crvene(stare) Hrvatske. Al da ne trošim prostor riječ prepuštam pametnijima od sebe:

Screenshot (517).png

Screenshot (518).png

Screenshot (519).png

E moj Leki slabo ti pratiš šta gosp. Majorov piše, a i šta je obavljujem kad se moram svako malo ponavljat. Al evo da se ne mučiš previše zaokružia sam ti taj dio i navea referencu, a usput ubia dvi muve jednim udarcem jer se i on dotaka Hrvata iz Malopoljske di se inače Krakow nalazi, a za koje je moja malenkost "dokazivala" prisutnost naših starih. Al ipak to lipše zvuči kad neko stručan ovako napiše, stoga hvala mr. Majorov :)

Screenshot (479).png

97 U. S. Senate Reports of the Imigration Comission. Dictionary Races or Peoples. Washington, 1911., str. 40, 43, 105.

PS a i godina je simbolična :)

Dok čekamo odgovore tj. izvore za Nestorovu korniku u kojoj se Bijeli Hrvati ne spominju, a i izvore za one mape sa "Srpskim" toponimima nastavljam dalje odnosno vraćam se unatrag. Primjetih da je jedan post nesta jer je u sebi sadržava par linkova na druge forume pa ponavljam post bez njih jer šteta bi bilo da neki budući čitatelji ove teme budu uskraćeni za mišljenje gosp. Czeslawa Bialczynskiegog koje je ostavio na svojoj vlastitoj stranici

JESMO LI MI HRVATI?

Poljska država započela je u Velikoj Poljskoj – to zna svaki školarac. Ali tko je naseljavao zemlje koje je osvojio Boleslav Hrabri, a koje danas zovemo Malopoljskom? Odgovor na ovo pitanje težak je čak i za eminentne znanstvenike prošlosti. Sigurno nisu bili Mali Poljaci; takvo
slavensko pleme nikada nije postojalo. Mnogi povjesničari skloni su vjerovati da su u 9. i 10. stoljeću današnju Malopoljsku naseljavali Vislani. Jedini povijesni izvor koji sugerira postojanje Vislanske države je takozvana Panonska legenda, koja prepričava podvige svetog Metoda.

00-mapa_polski_xi_wiek_chrobacja_biala_i_czerwona.gif
Karta Poljske iz 11. stoljeća s bijelim i crvenim hromacijama

Chrobacja – drevna slavenska zemlja s izvornim glavnim gradom na Łysa Góri (Łysiec) (kršćani je lažno nazivaju Sveti Križ), kojom je vladao kagan (car Slavena), čije postojanje moderni povjesničari poriču. Nije uključena na trenutno tiskanim srednjovjekovnim kartama, no Chrobacja je postojala u povijesnoj samosvijesti Poljaka još prije 100 godina. Ove karte ne lažu – ali povjesničari lažu, jer ne mogu vjerovati da je Chrobacja postojala i bila poganska do 999. godine, te da je Mieczysław I. (Mieszko) krstio samo Poljane/Kujavce.

Znanstvenici se općenito slažu da pojam "veliki" u geografskom nazivu označava nešto što je prvo ili važnije odpojma "mali". Tako su nastala imena povijesnih zemalja koje su činile poljsku državu. Prvo je došlo Poljansko vojvodstvo, koje je dobilo ime "Poljska". Kada je u njega uključena još jedna velika zemlja, nazvana je Mala Poljska kako bi se razlikovala od važnije Velike Poljske.Dakle, ako se zemlja koju je osvojio Boleslav Hrabri počela nazivati Malopoljskom tek u 11. stoljeću, što je bila prije?

Povijesni izvori suvremeni formiranju poljske države ne spominju stanovnike tih zemalja, iako pružaju prilično detaljan popis slavenskih plemena smještenih u Šleskoj. Usput, ne spominju ni Poljane, koji su do tada vjerojatno već počeli oblikovati svoje državotvorne strukture.

Naš jedini izvor, stoga, bit će spomenuta hagiografija sv. Metoda. Opisujući njegove postupke u moravskoj državi, autor upozorava na moćnog "kneza na Visli", koji je uznemiravao kršćansku Moravsku i odbijao se krstiti. Na kraju je primio zasluženu kaznu: bio je zarobljen i prisilno preobraćen...

Prema poljskim povjesničarima, to dokazuje postojanje dobro organizirane Vislulanske države u 9. stoljeću, koja je obuhvaćala područje današnje Male Poljske. Oni tvrde da glavni grad ove kneževine nije mogao biti Wiślica, jer tamo nema tragova utvrde. Stoga je glavni grad Vislulana morao biti Krakov, koji se, međutim, ne spominje u legendi o sv. Metodu.

Ali kako je moguće da tijekom sljedećih stoljeća u Malopoljskoj nisu sačuvani tragovi Vislulana, s obzirom na to da su imali državu prije Poljana? Tako su se lako preobratili u Malopoljsku?

Ili možda postoji neko drugo objašnjenje? Poznata legenda o tri brata koji su dali povod slavenskim narodima u ovom dijelu Europe počinje: "Sišavši s hrvatskih planina, braća Leh, Čeh i Rus…" Ako je istinita izreka da svaka legenda sadrži zrno istine, onda se moramo zapitati
o "hrvatskim planinama". Naziv je jednostavan za objasniti - odnosi se na neki hrvatski planinski lanac. Međutim, malo je vjerojatno da su preci Poljaka, Čeha i Rusa migrirali čak s Jadrana…

Bizantski car i pisac Konstantin Porfirogenet, koji je živio u godinama 905–959, ostavio je zapis o državi Bijeloj Hrvatskoj, koja je zauzimala prostrano područje oko glavnog grada Krakova i uključivala dijelove današnje Poljske, Češke i Slovačke.

U 7. stoljeću, bizantski car Heraklije (610.-641.) navodno je zatražio pomoć Bijelih Hrvata u obrani svog carstva od avarskih invazija. Sedam plemena Bijelih Hrvata, predvođenih dvjema sestrama, Bugi i Tugi, te petero braće: Klukom, Loblom, Muhlom, Kosjenicom i Horwatom, krenulo je na dugu migraciju u današnju Hrvatsku. U 7. stoljeću bili su prvi Slaveni koji su se pokrstili.

Car Konstantin Porfirogenet podsjeća da su Hrvati 679. godine sklopili pakt s papom Agatonom,
u kojem su se obvezali suzdržati se od agresije na susjedne kršćanske države. Papa Ivan Pavao II. tijekom svog pastoralnog hodočašća u Zagreb u rujnu 1994. podsjetio je na 13 stoljeća hrvatskog kršćanstva.

Naravno, moglo bi se sumnjati da su, čak i ako su Bijeli Hrvati živjeli u današnjoj Malopoljskoj, ostavili tu zemlju nenaseljenom nakon egzodusa sedam plemena u 7. stoljeću , napravivši mjesta za kasnije Vislanđane?

U tom smislu posebno su zanimljivi dokumenti iz 1911. pronađeni
u Sjedinjenim Državama (Senat SAD-a – Izvješća Komisije za imigraciju,
Rječnik rasa ili naroda, Washington DC, 1911., str. 40, 43, 105). Oni pokazuju
da je otprilike 100 000 imigranata koji su došli u SAD iz područja Krakova
izjavilo svoju nacionalnost kao… Bijeli Hrvati .

Štoviše, dovoljno je posegnuti za sveskom "Krakowskie" Kolbergovog monumentalnog etnografskog djela kako bi se pronašla informacija da se područje oko Krakowa zove Biała Chrobacja.

Te su činjenice poznate poljskim povjesničarima, iako ih prihvaćaju s rezervom i prilično
nerado istražuju povijesne veze između Malopoljske i ovog koncepta slavenskog razvoja. U međuvremenu, do danas se neki Ukrajinci također smatraju Bijelim Hrvatima.

Najpoznatiji ukrajinski kroničar, Nestor Kijevski, u svojoj je knjizi "Povesti vremiennych let" (Povijest drevne povijesti) iz 1113. godine napisao da su Bijeli Hrvati doprinijeli uspostavljanju Kijevske Rusije u ranom srednjem vijeku.
Vrlo stara legenda govori o tri brata koji su osnovali Kijev, od kojih se jedan zvao Horiv, što je možda izvedeno od imena Horvat. Zanimljivo je da su mnoge legende, običaji i toponimi u Ukrajini toliko usko povezani s današnjom Hrvatskom da je slučajnost nemoguća. U povijesnim Paganima, koje su Hrvati naselili na Balkanu, postoje mnoga geografska imena slična onima u zapadnoj Ukrajini, na primjer: Neretva, Mosor, Ostorzac, Gat, Sinij, Kosinij, Kostrena, Knin, Modrus...

Podjednako mnogo paralelnih veza može se naći u Slovačkoj i Češkoj!
A u Malopoljskoj?

CHROBACI IZ KRAKOVA

I u našoj regiji možete susresti i imena vrlo slična hrvatskima, kao što su Trzebinia, Jawornik, Domosławice, Kłobuki, Koprzywnica, Łomnica, Odra, Roztoka, Rybnik i Sielce. Mnogo toga upućuje na to da su toponimi povezani s Tarnówom i njegovom neposrednom okolicom srodni hrvatskom jeziku, ali to je tema za zasebnu raspravu.

Postoje ljudi iz Malopoljske čija prezimena izravno potječu od "hrvatskog", poput Karwata, Chrobota ili Chrobaka. Međutim, što dublje zalazimo u povijesne ostatke poljskog jezika, ili preciznije, malopoljskog dijalekta, to češće susrećemo hrvatska imena, riječi i pojmove.

Postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju informaciju cara Konstantina Porfirogeneta da su plemena Bijelih Hrvata zapravo preuzela zemlje današnje Malopoljske, pa čak i mnogo veći teritorij, od 6. stoljeća nadalje.

Bijeli Hrvat bio je… sveti Adalbert, jer je cijela njegova kraljevska obitelj, Slavnikovići,
imala hrvatske korijene. Njihovo sjedište bio je utvrđeni dvorac Mulin blizu Kutne Hore
(zapadno od Praga). U 10. stoljeću Slavnikovići su počeli ujedinjavati hrvatska
plemena, gradeći početke države s glavnim gradom u Libici. Kada je 995. godine vojvoda
Sobieslaw Slavnikovice vodio obrambene bitke protiv susjednih poganskih plemena, napao ga je češki vojvoda Přemysl, koji je uništio Libicu i istrijebio većinu hrvatskog stanovništva. Odjeci ove tragedije mogu se pronaći u "Životu svetog Adalberta".

Novonastala češka država nije željela konkurenciju. Boleslav Hrabri mogao je na sličan način pokoriti Bijele Hrvate u današnjoj Malopoljskoj. Iako je vjerojatan i drugi scenarij. Povjesničari tvrde da je Mieszko I., želeći isključiti Boleslava iz nasljeđivanja vlasti u svojoj državi Gniezno, oženio ga mađarskom princezom i naselio u Krakovu nakon što je osvojio Malopoljsku 989. godine.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pored svega šta govore mnogi povjesničari o naseljavanju Bijelohrvata na prostoru današnje Malopoljske ovaj je autor otišao korak dalje i dao još neka svoja viđenja na temu ne samo njih nego i postojanja Vislana. A doataka se još nekih starobijelohrvatskih gradova, a čak i naših mogućih vladara iz 10.st., al zasad još uvik neću načimat tu temu. Prvo triba "učvrstit obranu" Bijelohrvatskog vjekovnog grada Krakowa :)

Već sam se dotaka tih gradova-utvrda koji su u Galiciji podizali Bijeli Hrvati(Plisnesk, Zvenyhorod), a koji su po svemu dosad isčitanom bili specifični upravo za njih pošto se u tom periodu pronalaze mahom samo na područjima di su oni obitavali. Šta opet ne znači da su i jedini od Slavenskih plemena zaslužni za njihovo podizanje i "održavanje", al po svim paramterima ne može ih se isključit u tom procesu rađanja prvih naselja/gradova na prostoru di su se "sjeverni" Slaveni rasprostrili.

Pad kultura brončanog doba značio je da je Trzcinica ostala nenaseljena sve do ranog srednjeg vijeka. Zatim, oko 770.-780. godine, okolna područja zauzeli su Slaveni, koji su na mjestu bivšeg naselja izgradili jedno od najvećih i najstarijih gradina u zapadnoslavenskoj regiji. Vjerojatno je bilo sjedište plemenske moći, s jakom ekonomskom bazom u brojnim općinama. Prva faza funkcioniranja slavenskog uporišta završila je požarom, nakon čega je možda neko vrijeme bilo nenaseljeno ili nije služilo vojnoj funkciji. Možda je požar bio povezan s uključivanjem gradine u drugoj polovici 10. stoljeća u državu dinastije Piastovaca. Kao dio nje, početkom 11. stoljeća uporište se nalazilo u pograničnom pojasu s Velikim kneževstvom Kijevskim i Kraljevinom Ugarskom.

Gradina u Trzcinici djelovala je do prijelaza iz 1020-ih u 1030-e. Njezin pad mogao bi se povezati s krizom države Piastovaca u kasnoj fazi vladavine Mieszka II. Godine 1030. vojska Kijevske Rusije trebala je napasti Belz(još jedan grad koji se dovodi u kontekst s nama), a godinu dana kasnije, kao rezultat oružanih pohoda ruskih knezova Jaroslava Mudrog i Mstislava Hrabrog, zauzeta je takozvana regija Červenskih utvrda . Tijekom borbi, ogromna područja zemlje su devastirana, a stanovništvo je odvedeno u zarobljeništvo i preseljeno u Ruteniju. Vjerojatno iz tih razloga, u sljedećim godinama nije učinjen pokušaj obnove utvrde u Trzćinici, koja je kasnije zamijenjena drugim stambenim i obrambenim središtima.

93_big.jpg

3D Rekonstrukcija
Trzcinica-rekonstrukcja-11.jpg

karpcka-troja-4.jpg

Nakon svega on meni za izvor o Nestorovoj kronici daje neku rs. stranicu :roll:

Znam da s Horutuanima triba bit oprezan jer tu su najvjerovatnije Karanteni(Slovenci), al prije njih su spomenuti Bijeli Hrvati i oni najvjerovatnije predstavljaju - Bijele Hrvate, i tu ne triba bit oprezan.

Evo još malo štiva od Majorova(a i ostalih rts probisvjeta čija mišljenja spomene kroz tekst) u kojem se dotiče baš Vislana i tako još nekih stvari o kojima sam pisa i mudrova kad sam se dotaka položaja Bijele(nove) i Crvene(stare) Hrvatske. Al da ne trošim prostor riječ prepuštam pametnijima od sebe:

Pogledajte prilog 1781269

Pogledajte prilog 1781270
Pogledajte prilog 1781271
Прочитај ти цео тај рад па ми реци утиске.

Još malo tih grbova iz Silesije oli Šleske šta sam već stavlja, međutim kad smo se već dotakli te regije onda je šteta ne ponovit ovakve slučajnosti. Siguran sam da je Poljska prepuna grbova sa stolom i podmetačem za četri čaše samo ih triba imat volje pronać ka i toponime :)
41733856_1142725489236088_871318000999858176_n.png
Што значи да су сви ти градови били или под влашћу Хабзбурговаца или других немачких породица.
Што ће рећи окупација приказана кроз крпе и столњаке.

Po običaju zapelo mi još nešto za oko pa kako sam se dosad ponajmanje dotaka veze između (Bijelih) Hrvata i Slovaka evo nešto iz "rječnika naroda" i o tom odnosu :)

Screenshot (537).png

Screenshot (536).png

Bogami dobro je uletia ovi rječnik jer prvo dokazali svoju vezu s Krakovom(i južnom Poljskom), a ka bonus uletilo i ovo sa našim Slovacima oli Hrvatima iz Moravske. Jel tribam napominjat kako se današnji Česi iz Moravske također vežu uz naše pleme? Al o tom potom jer nemoguće je sve obradit koliko toga ima o Bijelim Hrvatima i njihovoj vezi s današnjim Slavenskim narodima da će morat prčekat. A sad odoh tražit slike Krakowa :D

Прочитај ти цео тај рад па ми реци утиске.
Izvoli dat izvor na Nestorovu kroniku u kojoj se Bijeli Hrvati ne spominju kako si napisa u svom postu i tako me između redaka prozva lažovom kao i gosp. Majorova. Ja sam navea izvor za svaku stvar koju si zatražia i svaki link je na neku STRANU stranicu, a ti izjegavaš ili daješ neke stranice vojske svetog Đure koje me ne interesiraju jer takve o svemu lažu.

A i onaj tvoj drugar šta se krije od jučer nek konačno podili neku stranicu iz Poljske da potvrdi napisano u vezi onih toponima i da oni imaju veze s vama(naravno u slučaju da uopće postoje). Ničemu šta dolazi iz vaše kužine ne virujem dok ne vidim da stranci to potvrđuju jer se svaki put ispostavi da lažete, muljate i prekrajate kad priložite nešto šta ima sr. u naslovu adrese.

S druge strane sve šta sam na ovoj temi stavia(osim slike Peje Patka) su radovi, članci i literatura STRANIH stručnjaka i povjesničara čije naslove, citate i mišljenja ne moram prekrajat ili izvlačit iz konteksta kako bi Hrvatima da na važnosti. Isto tako sam na sve njihove radove priložia i link da se vidi kako to nije smućkano u kakvom katoličkom samostanu ili među mladeži HSP-a nego da iza svega toga stoje školovani i stručni ljudi.

Што значи да су сви ти градови били или под влашћу Хабзбурговаца или других немачких породица.
Што ће рећи окупација приказана кроз крпе и столњаке.
Nadam se da primjećuješ kako su neki grbovi STARIJI od Habsburške Monarhije pa ne vidim čemu uključivanje te države u ovu priču oko grbova velikaša, gradova i okruga u Poljskoj koji u sebi imaju šahovnicu :np:

Da ne govorim kako bi neki od vas dali dupeta da možete gledat svoje podmetače za čaše kako se nalaze u grbovima drugih gradova ili regija. A da ne govorim u grbovima drugih država(a da to nije na silu jel) ka šta Češka ima u svom državnom grbu šahovnicu.

800px-Coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg.png

https://verneus.com/blog/the-czech-coat-of-arms-and-flag-history-and-information/

Prvi lav
U prvom i četvrtom crvenom polju velikog grba nalazimo srebrnog lava. Činjenicu da je izniman ne svjedoči samo kruna na glavi, već prije svega dva repa. Od dolaska kralja Přemysla Otakara II. na prijestolje 1253. godine, lav u ovom obliku je amblem čeških monarha.

Drugi lav
Češka se sastoji od Bohemije, Moravske i Šleske. Već 1272. godine nalazimo lava na štitu, na primjer, na pečatu grada Znojma. Svaki od ovih teritorija predstavljen je velikim amblemom. Zato se lav tamo nalazi drugi put.

Moravski orao
U drugom polju velikog grba nalazi se moravski orao. Srebrno-crvenog je oblika, šahovnice i nalazi se na plavom polju. Ovaj se amblem u ovom obliku prvi put pojavio za vrijeme vladavine kralja Přemysla Otakara II. Već 1272. godine nalazimo ga, na primjer, na pečatu grada Znojma.

Šleski orao
U trećem polju vidimo amblem Šleske.
Sastoji se od crnog orla koji na prsima nosi srebrnu oprugu. Ova opruga je u obliku uskog horizontalnog polumjeseca i proteže se do krila. Ovdje završavaju toljagama. Oprugu nadopunjuje križ na prsima.

Tribali su se nazvat Čehohrvatska :)

Серес, старији писац, даје име Харвати „Словацима из Моравске“, укључујући Влахе, који, пак, укључују Хоробате и Копаничаре. Као што је објашњено у чланку о Бохемима и Моравцима, ови Власи се, према Чорниговом ауторитету, сматрају Моравцима. Харвати и Хоробати из Сера су вероватно фрагменти старих Хровата, или Карпата, односно „планинаца“ - од којих савремени Хрвати (видети) изводе своје име.
Серес, старији писац, даје име Харвати „Словацима из Моравске“, укључујући Влахе, који, пак, укључују Хоробате и Карантанце.Као што је објашњено у чланку о Бохемима и Моравцима, ови Власи се, према Чорнигову сматрају Моравцима. Харвати и Хоробати по Сересу су вероватно фрагменти старих Хровата, или Карантанаца, односно „планинаца“ - од којих савремени Хрвати изводе своје име.

Што би значило да су Хровати били једно још мање племе него што се претпоставља и то још тада на нивоу племена.Није ни чудо што су нестали.😁

Kakve veze ima moravski grb sa hrvatskim? Apsolutno nikako nisu povezani. Moravski se javlja dosta ranije od hrvatskog.
Osim šta su Hrvati živili upravo na prostoru Moravije apsolutno nikakve veze nemamo s tim grbom :D Ili s onima u Malopoljskoj koja se baš nekim čudom dovodi u kontekst s nama i uz to je preplavljena šahovnicama, ali i plavo-žutim kombinacijama koje se također ne pronalaze baš na svakom koraku među Slavenima. Iako ovo je najmanji dokaz prisutnosti Hrvata u tim krajevima i više je šlag na tortu šta bi se reklo.

Pa u to ime grb Olomoučke "županije" u srcu Moravske, a osim orla sa šahovnicom obratit pozoronost i na ovog desnog koji je predstavlja grb Donje Šleske(regija u Poljskoj s pregršt šahovnica), a donji dio obojan u bojama Gornje Šleske za koje se sam već spomenia da su boje Galicije i Dalmacije ;)

800px-Olomouc_Region_CoA_CZ.svg.png

Серес, старији писац, даје име Харвати „Словацима из Моравске“, укључујући Влахе, који, пак, укључују Хоробате и Копаничаре. Као што је објашњено у чланку о Бохемима и Моравцима, ови Власи се, према Чорниговом ауторитету, сматрају Моравцима. Харвати и Хоробати из Сера су вероватно фрагменти старих Хровата, или Карпата, односно „планинаца“ - од којих савремени Хрвати (видети) изводе своје име.

Серес, старији писац, даје име Харвати „Словацима из Моравске“, укључујући Влахе, који, пак, укључују Хоробате и Карантанце.Као што је објашњено у чланку о Бохемима и Моравцима, ови Власи се, према Чорнигову сматрају Моравцима. Харвати и Хоробати по Сересу су вероватно фрагменти старих Хровата, или Карантанаца, односно „планинаца“ - од којих савремени Хрвати изводе своје име.

Што би значило да су Хровати били једно још мање племе него што се претпоставља и то још тада на нивоу племена.Није ни чудо што су нестали.😁
Izvore za sve tvoje tlapnje naravno da neću dočekat..

Izvoli dat izvor na Nestorovu kroniku u kojoj se Bijeli Hrvati ne spominju kako si napisa u svom postu i tako me između redaka prozva lažovom kao i gosp. Majorova. Ja sam navea izvor za svaku stvar koju si zatražia i svaki link je na neku STRANU stranicu, a ti izjegavaš ili daješ neke stranice vojske svetog Đure koje me ne interesiraju jer takve o svemu lažu.

A i onaj tvoj drugar šta se krije od jučer nek konačno podili neku stranicu iz Poljske da potvrdi napisano u vezi onih toponima i da oni imaju veze s vama(naravno u slučaju da uopće postoje). Ničemu šta dolazi iz vaše kužine ne virujem dok ne vidim da stranci to potvrđuju jer se svaki put ispostavi da lažete, muljate i prekrajate kad priložite nešto šta ima sr. u naslovu adrese.

S druge strane sve šta sam na ovoj temi stavia(osim slike Peje Patka) su radovi, članci i literatura STRANIH stručnjaka i povjesničara čije naslove, citate i mišljenja ne moram prekrajat ili izvlačit iz konteksta kako bi Hrvatima da na važnosti. Isto tako sam na sve njihove radove priložia i link da se vidi kako to nije smućkano u kakvom katoličkom samostanu ili među mladeži HSP-a nego da iza svega toga stoje školovani i stručni ljudi.
Изволи прочитати предходне објаве јер још ниси укапирао о чему је реч.
Требао би прво да прочиташ цео тај рад који си сам дао пре него што почнеш да онанишеш на сваки помен Хрвата или сличних имена тамо.
Што се тиче Срба имамо доста тема о томе или отвори једну, тема су Хрвати, али колико видим да се слажеш са овим аутором онда је то решено у корист Иранаца.
Па Хрвати и јесу највећи лажови, видиш на шта личи њихова википедија, да не помињем лингвисте и њихове шарлатанске закључке.
Видиш ваљда да ти топоними постоје, постоји и сам српски народ као што ти је познато, за разлику од хрватског који је нетрагом нестао, вероватно јер и није био значајан.Имаш још један народ са севера данашње Пољске, поред познатих Лужичких Срба који су остаци тих Срба, а који су опстали до данас, реч је о Кашубима.
https://poportal.rs/kasubi-stari-slovenski-narod-su-kao-srbi/
Осим што ништа од тога углавном нема везе са данашњим Хрватима, који нису били способни ни свој идентитет и језик да сачувају овде да не говоримо о средњој Европи.Помињу се словенска многобројна племена која су нека остала до дан данас, нека нестала као и Хрвати, али ти то све приписујеш Хрватима.

Као смо овде шта мислиш о плочама из Танаиса?
Nadam se da primjećuješ kako su neki grbovi STARIJI od Habsburške Monarhije pa ne vidim čemu uključivanje te države u ovu priču oko grbova velikaša, gradova i okruga u Poljskoj koji u sebi imaju šahovnicu.
Da ne govorim kako bi neki od vas dali dupeta da možete gledat svoje podmetače za čaše kako se nalaze u grbovima drugih gradova ili regija. A da ne govorim u grbovima drugih država(a da to nije na silu jel) ka šta Češka ima u svom državnom grbu šahovnicu.
Tribali su se nazvat Čehohrvatska :)
Јесу старији као и шаховница која се јавља као обележје појединог немачког племства, а постаје обележјем њихове провинције Хрватске када њоме завладају у 16. веку, што касније преузимају Хрвати за свој знамен.Отуда то подударање шаховнице са данашњег грба Хрватске и тадашњих грбова градова и немачких породица.
То и треба да се користи као подметачи за чаше и као столњаци, нема неку вишу вредност.А што би завидели неком када Србија има сасвим уникатни и јединствен грб за разлику овог вашег преузетог од окупатора.

Не него Хрватска треба да врати шаховницу Хабзбурговцима и Пољацима.🤣

Znači ništa od izvora na Nesotorovu kroniku već opet piskaranje gluposti na osnovu saznanja sa stranica.rs https://poportal.rs/kasubi-stari-slovenski-narod-su-kao-srbi/ :roll:

Nastavljamo dalje s prisjećanjima na naše sunarodnjake iz srca Europe, al ne način da ih sami moramo izmišljat jer oni se spominju i u Scriptorum rerum Bohemicarum. Iako ne sumnjam kako će neki i za ovaj izvor biti uvjereni kako je sastavljen na Kaptolu 1086. kako bi dokaza Hrvate u Češkoj. I to na dva mista :)

2.jpg

Deinde ad aquilonalem hii sunt termini: Psouane, Ghrouati [Crouati] et altera Chrouati, Zlasane, Trebouane, Boborane, Dedosese [Dedosesi] usque ad mediam sylvam, qua Milcianorum occurrunt termini.

Zatim na sjeveru su ove granice: Psouane, Ghrouati [Crouati] i ostali Chrouati, Zlasane, Trebouane, Boborane, Dedosesi [Dedosesi] do sredine šume, gdje se susreću granice Milcijana.

Na sve je mislia praški biskup Kuzma i za inat nekima koji će za iljadu godina posumnjat u postojanje Hrvata čak dvaput navea njihovo ime u svom spisu. Ukoliko nekima promaknu prvi put jel :)

Back