Nikolić: Nudio sam se da pregovaram sa bombašem

Lider SNS-a Tomislav Nikolić otkriva za Press da je za vreme „bombaške krize" ponudio Borisu Tadiću da on lično pregovara sa Draganom Marićem, koji je pretio da će se razneti bombom u predsedništvu Srbije. Nikolić objašnjava da je pozvao Tadića i rekao mu da Marića poznaje odranije, ali da je dobio odgovor da ne valja menjati pregovarače dok su pregovori u toku.
- Pozvao sam Tadića odmah pošto sam čuo da je Dragan Marić sa bombama upao u zgradu Predsedništva. Pošto Marića poznajem, ponudio sam da ja porazgovaram sa njim, da ga zamolim da bombe ostavi po strani i vidim šta možemo da učinimo za njega. Tadić mi je rekao da sa Marićem razgovara njegov šef kabineta i da možda nije dobro da se menja pregovarač.
Čini se da se često čujete sa Tadićem?
- Nije to tako često. Naš razgovor o Mariću trajao je 30-40 sekundi. Pre toga se nismo čuli skoro 4-5 meseci. Moj poslednji poziv Tadiću bio je čisto ljudski potez i on nema veze sa političkom saradnjom. Mi smo opozicija, Tadić je vlast. Eto, kontakt sa Vojislavom Koštunicom je ostvaren.
Ko je inicirao taj susret?
- Moja inicijativa je prvi put upućena još pre osam meseci i stalno je ponavljana. Pa, za vaš list sam rekao da moja ruka stoji u vazduhu, da ću čekati. I poslanici DSS-a su me u Skupštini pitali: „Tomo, da li je moguć kontakt vas i Koštunice?" Odgovorio sam: „Zašto da ne?"
Jeste pitali Koštunicu zašto mu je trebalo toliko vremena?
- Nisam. Ja da pitam: Je li, što ste ćutali osam meseci, pa da ućute ponovo.
Kako je izgledao vaš susret?
- Sreli smo se na 20-ak minuta i dogovorili da zajednički insistiramo na vanrednim parlamentarnim izborima i da se, što meni ne smeta, izjasnimo o nepristupanju NATO-u. Čak sam mu predložio da referendum o tome da li ćemo u NATO ili ne bude istog dana kada i vanredni izbori. I to je sve što smo se dogovorili. Nismo ručali. Za 20 minuta ne može da se ruča. Ja sam pio kafu, a on je popio čašu vode.
Javnost postavlja pitanje ko će biti lider opozicije, vi ili Koštunica?
-
Koštunica je pravio vlade u kojima je insistirao da on bude premijer. Mislim da to kod njega više nije problem. Mene niko ne može da ubedi, makar me ubeđivao dva meseca, da treba glasove i snagu SNS-a da bacim nekom pod noge. 
Koštunica zna moj stav - onaj ko osvoji više glasova, ima pravo da bude stožer.
Šta su dalji potezi sa DSS-om?
- Osnovni zadatak nam je da Srbija ove godine izađe na izbore.
Da li isto misle i Koštuničini partneri Velja Ilić i Maja Gojković?
- Znam da izbore hoće i Veljin NS,
a za drugog Koštuničinog partnera ne znam. Tu nemam nikakav kontakt, niti mogu iz izjava u javnosti bilo šta da protumačim. 
Ali, ako su napravili koaliciju sa DSS-om, valjda imaju istovetne stavove. Sad idemo dalje, pitaćemo druge za saradnju.
Koga?
- Pa, radikale, koji moraju da odluče da će biti stranka uz vlast ili uz opoziciju, ili će ostati sami, kao u getu. Dolazi vreme dva bloka: SNS i DS. Nema više solo igrača.
Evo, ja upućujem javni poziv radikalima da razgovaramo o pritisku na vlast kako bi došlo do izbora. Ma, neće kruna da mi spadne s glave ako se i sa njima sretnem.
Na njima je da odluče. Ako hoće u njihovim prostorijama da održimo sastanak, otići ću i tamo.
Iako su vam prokleli unuke?
-
Kleli su mene lično. Ja sada razmišljam o Srbiji. Šta je sujeta? Šta je lično neprijateljstvo? Šta sam ja uradio loše Šešelju? Jednu lošu reč nisam rekao o njemu.
Ostavio sam mu ceo svoj život. 
Izašao sam u svom odelu,
ni olovku nisam poneo.
Verujete da je realno da vam Šešelj na ovaj poziv odgovori pozitivno?
- Ja razumem poziciju Vojislava Šešelja. On čita o ratu u BiH, rešava da li je tamo izvršen neki zločin i uopšte ne može da se stavi u poziciju u kojoj je Srbija. Ali, ako u SRS-u ima nekog ko je u stanju da mu kaže šta valja, a šta ne, taj će mu reći: „Hajde da razgovaramo sa Nikolićem". Moj poziv nije ni za predizbornu, ni za postizbornu koaliciju - SRS mora da se opredeli da li će da prihvati saradnju na samo jednom jedinom cilju - raspisivanju izbora. Onaj ko to ne želi, taj hoće da ostavi Tadića na vlasti još tri godine.
Čini se da koketirate sa svima - narodnjacima, radikalima, DS-om?
- Ja vam govorim o dva bloka? Nisam sujetan čovek, ja im svima nudim da sarađujemo u interesu Srbije, sastajemo se, viđamo... Naravno da nećemo imati isto mišljenje o svakoj temi, naravno da ne možemo da pravimo koalicije. Ali, akcije koje su za dobro Srbije mogu da se vode zajednički.
B. BOJIĆ