Nisam previše upoznat sa učenjima JS. Pa me interesuju razlike njihovih učenja u odnosu na pravoslavna.
Možda negde grešim (molim pripadnike JS da me isprave tamo gde grešim), ali pokušao sam ovde da sakupim neke glavne razlike.
Jehovini svedoci (po mojim saznanjima) veruju sledeće:
1) veruju da Hrist nije umro na krstu nego na motki
2) ne veruju u sveto trojstvo nego da je Bog jedan, a Isus je čovek
3) veruju da Isus nije vaskrsao
4) veruju da je Isus arhanđel Mihajlo
5) veruju da je duša u krvi
6) ne veruju da je Hrist umro da otkupi naše grehe
7) tvrde da je kraj sveta blizu (naprimer neuspešno su ga predviđali za 1914-tu i 1975-tu godinu)
8) izostavljaju učenje o dolasku Antihrista već očekuju dolazak Hrista
9) veruju da će broj spasenih biti ograničen na 144000
10) ne poštuju ikone (pravoslavni ikone poštuju ali nisu idolopoklonici jer se ne poklanjanjaju slici već onome ko je na njoj prikazan)
11) smatraju da znanje i upotreba ličnog imena Božijeg predstavlja nešto što odlikuje istinske hrišćane. Za ime Boga su odabrali Jehova koje potiče od tetragamona YHWH koji znači "on je ko je". a izvedeno je od "ja sam ko sam" kao odgovra na pitanje Bogu ko je on.
12) ne veruju u besmrtnost duše
13) veruju da se biblijska zabrana na uzimanje krvi u hrani takođe odnosi i na transfuziju krvi (da li je isto pojesti ljudski organ i presaditi ga? )
14) osuđuju nošenje krsta
15) smatraju da je praznovanje Hristovog Rođenja i Vaskrsa protivrečno Bibliji zato što u njoj o ovim praznicima ništa nije rečeno
16) ponose se činjenicom da ni jedan od njih neće uzeti i nije uzimao oružje u ruke. To znači da ne odobravaju ni odbrambene ratove. A šta reći o ispravnosti ratova starih Jevreja koji su opisani u Bibliji?
17) ne prihvataju čuda kao potvrdu istinitosti vere. Njihov glavni argument se sastoji u tome da danas čuda od Boga ne postoje. Oni smatraju da je sa završetkom pisanja Svetog Pisma neophodnost za čudima prestala. Sledi da sva čuda Jehovini svedoci pripisuju obično sili satane. Šta reći o mnogim čudima koja se dešavaju u pravoslavnim manastirima? Da li su i ta čuda od đavola? Da li su čuda koja je činio Hrist i njegovi učenici takođe od đavola?
Interesuje me da saznam i druge razlike.
Takođe na wikipediji sam našao sledeće objašnjenje za verovanje Jehovinih svedoka o kraju vremena (a to je koliko razumem veoma važno u njihovoj religiji)
pa me s obzirom na važnost eshatologije kod svih hriščana interesuje kako mogu biti sigurni u takva tumačenja? Otkud to da je kraj sveta počeo 1914-te godine? Kakvu ulogu ima Antihrist u eshatologiji Jehovinih svedoka? Otkud to da su sve druge religije identifikovali sa sa prostitutkom i velikim Vavilonom iz Otkrovenja? Odakle dolaze takva tumačenja? Ko i na kakav način odlučuje o njima? Da li se obični članovi pitaju o tome ili neko na vrhu daje takva tumačenja? Na osnovu čega?
Možda negde grešim (molim pripadnike JS da me isprave tamo gde grešim), ali pokušao sam ovde da sakupim neke glavne razlike.
Jehovini svedoci (po mojim saznanjima) veruju sledeće:
1) veruju da Hrist nije umro na krstu nego na motki
2) ne veruju u sveto trojstvo nego da je Bog jedan, a Isus je čovek
3) veruju da Isus nije vaskrsao
4) veruju da je Isus arhanđel Mihajlo
5) veruju da je duša u krvi
6) ne veruju da je Hrist umro da otkupi naše grehe
7) tvrde da je kraj sveta blizu (naprimer neuspešno su ga predviđali za 1914-tu i 1975-tu godinu)
8) izostavljaju učenje o dolasku Antihrista već očekuju dolazak Hrista
9) veruju da će broj spasenih biti ograničen na 144000
10) ne poštuju ikone (pravoslavni ikone poštuju ali nisu idolopoklonici jer se ne poklanjanjaju slici već onome ko je na njoj prikazan)
11) smatraju da znanje i upotreba ličnog imena Božijeg predstavlja nešto što odlikuje istinske hrišćane. Za ime Boga su odabrali Jehova koje potiče od tetragamona YHWH koji znači "on je ko je". a izvedeno je od "ja sam ko sam" kao odgovra na pitanje Bogu ko je on.
12) ne veruju u besmrtnost duše
13) veruju da se biblijska zabrana na uzimanje krvi u hrani takođe odnosi i na transfuziju krvi (da li je isto pojesti ljudski organ i presaditi ga? )
14) osuđuju nošenje krsta
15) smatraju da je praznovanje Hristovog Rođenja i Vaskrsa protivrečno Bibliji zato što u njoj o ovim praznicima ništa nije rečeno
16) ponose se činjenicom da ni jedan od njih neće uzeti i nije uzimao oružje u ruke. To znači da ne odobravaju ni odbrambene ratove. A šta reći o ispravnosti ratova starih Jevreja koji su opisani u Bibliji?
17) ne prihvataju čuda kao potvrdu istinitosti vere. Njihov glavni argument se sastoji u tome da danas čuda od Boga ne postoje. Oni smatraju da je sa završetkom pisanja Svetog Pisma neophodnost za čudima prestala. Sledi da sva čuda Jehovini svedoci pripisuju obično sili satane. Šta reći o mnogim čudima koja se dešavaju u pravoslavnim manastirima? Da li su i ta čuda od đavola? Da li su čuda koja je činio Hrist i njegovi učenici takođe od đavola?
Interesuje me da saznam i druge razlike.
Takođe na wikipediji sam našao sledeće objašnjenje za verovanje Jehovinih svedoka o kraju vremena (a to je koliko razumem veoma važno u njihovoj religiji)
https://en.wikipedia.org/wiki/Jehovah's_WitnessesA central teaching of Jehovah's Witnesses is that the current world era, or "system of things", entered the "last days" in 1914 and faces imminent destruction through intervention by God and Jesus Christ, leading to deliverance for those who worship God acceptably.[200] They consider all other present-day religions to be false, identifying them with "Babylon the Great", or the "harlot", of Revelation 17,[201] and believe that they will soon be destroyed by the United Nations, which they believe is represented in scripture by the scarlet-colored wild beast of Revelation chapter 17. This development will mark the beginning of the "great tribulation".[202][203] Satan will subsequently use world governments to attack Jehovah's Witnesses, an action that will prompt God to begin the war of Armageddon, during which all forms of government and all people not counted as Christ's "sheep" will be destroyed. After Armageddon, God will extend his heavenly kingdom to include earth, which will be transformed into a paradise similar to the Garden of Eden.[204] Most of those who had died before God's intervention will gradually be resurrected during the thousand year "judgment day". This judgment will be based on their actions after resurrection rather than past deeds. At the end of the thousand years, Christ will hand all authority back to God. Then a final test will take place when Satan is released to mislead perfect mankind. Those who fail will be destroyed, along with Satan and his demons. The end result will be a fully tested, glorified human race on earth.[205][206]
Jehovah's Witnesses believe that Jesus Christ began to rule in heaven as king of God's kingdom in October 1914, and that Satan was subsequently ousted from heaven to the earth, resulting in "woe" to humanity. They believe that Jesus rules invisibly, from heaven, perceived only as a series of "signs". They base this belief on a rendering of the Greek word parousia—usually translated as "coming" when referring to Christ—as "presence". They believe Jesus' presence includes an unknown period beginning with his inauguration as king in heaven in 1914, and ending when he comes to bring a final judgment against humans on earth. They thus depart from the mainstream Christian belief that the "second coming" of Matthew 24 refers to a single moment of arrival on earth to judge humans.[207][208]
pa me s obzirom na važnost eshatologije kod svih hriščana interesuje kako mogu biti sigurni u takva tumačenja? Otkud to da je kraj sveta počeo 1914-te godine? Kakvu ulogu ima Antihrist u eshatologiji Jehovinih svedoka? Otkud to da su sve druge religije identifikovali sa sa prostitutkom i velikim Vavilonom iz Otkrovenja? Odakle dolaze takva tumačenja? Ko i na kakav način odlučuje o njima? Da li se obični članovi pitaju o tome ili neko na vrhu daje takva tumačenja? Na osnovu čega?
Poslednja izmena: