Po čemu se Jehovini svedoci razlikuju od pravoslavne vere?

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ala ti zapeo protiv JS danas.
Odbila te neka ili sta?

Imas njihov sajt pa se informisi i tamo.

Meni je link za online Bibliju dala devojka koja je JS, nema razlike u odnosu na stampana izdanja koja imam.

A sto se tice ikona, tu je i pravoslavna crkva bila podeljena.
Pa to je problem, decko je pogresno informisan mrzi ga da nadje na nasem sajtu
pa pise nebuloze.

hvala na tvom postu :)

https://wol.jw.org/sr-Latn/wol/d/r353/lp-sbo/2005322?q=uskrsenje&p=par
USKRSENJE - TEMELJ VERE

Poslednja izmena:
Moras se pomiriti sa cinjenicom Da su Jehovini Svedoci hriscani i registrovani su tako kao hriscanska vera ili
zajednica - kako gde.

na primer u Austriji, Italiji, Grckoj su priznata hriscanska religija,
i tako su registrovani.
a ti i dalje vredjaj

Jesu li u Srbiji registrovani?

Juče je Nova Srbija iznela podatak da u našoj zemlji, prema podacima iz 2006. godine, ima 3.900 registrovanih članova Jehovinih svedoka. Kod nas su poznati kao sekta, a sami sebe smatraju hrišćanskom verskom zajednicom. Legalno postoje i deluju od 1953. godine. Zahtev za upis u registar verskih zajednica po novom zakonu podneli su prošle godine, ali je Ministarstvo vera vratilo njihovu prijavu na dopunu.

To što Jehovini svedoci nisu registrovani ne znači da ne mogu da se okupljaju i deluju, jer Ustav svakom jemči pravo na slobodu savesti i veroispovesti. U članu tri Zakona o crkvama i verskim zajednicama se kaže: "Sloboda veroispovesti ili verskog uverenja može biti podvrgnuta samo onim ograničenjima koja su propisana ustavom, zakonom i ratifikovanim međunarodnim dokumentima, a neophodna su u demokratskom društvu radi zaštite javne bezbednosti, javnog reda, morala i zaštite slobode i prava drugih".

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, u predmetu "Hofmanova protiv Austrije" iz 1993. godine, dao je sledeću definiciju ove verske zajednice: "Jehovini svedoci, kojih ima oko pet miliona u svetu, ako u to ne ubrojimo simpatizere koji nisu zvanično uvedeni u veru, predstavljaju poseban verski pokret".

Jehovine svedoke osnovao je trgovac iz Pensilvanije i proučavalac Svetog pisma, Čarls Tejz Rasel 1870. godine. U početku su se zvali "Istraživači Biblije", ali su 1931. godine usvojili biblijsko ime Jehovini svedoci.

http://www.politika.rs/sr/clanak/29592/У-шта-верују-Јеховини-сведоци

Jesu li u Srbiji registrovani?

Juče je Nova Srbija iznela podatak da u našoj zemlji, prema podacima iz 2006. godine, ima 3.900 registrovanih članova Jehovinih svedoka. Kod nas su poznati kao sekta, a sami sebe smatraju hrišćanskom verskom zajednicom. Legalno postoje i deluju od 1953. godine. Zahtev za upis u registar verskih zajednica po novom zakonu podneli su prošle godine, ali je Ministarstvo vera vratilo njihovu prijavu na dopunu.

To što Jehovini svedoci nisu registrovani ne znači da ne mogu da se okupljaju i deluju, jer Ustav svakom jemči pravo na slobodu savesti i veroispovesti. U članu tri Zakona o crkvama i verskim zajednicama se kaže: "Sloboda veroispovesti ili verskog uverenja može biti podvrgnuta samo onim ograničenjima koja su propisana ustavom, zakonom i ratifikovanim međunarodnim dokumentima, a neophodna su u demokratskom društvu radi zaštite javne bezbednosti, javnog reda, morala i zaštite slobode i prava drugih".

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, u predmetu "Hofmanova protiv Austrije" iz 1993. godine, dao je sledeću definiciju ove verske zajednice: "Jehovini svedoci, kojih ima oko pet miliona u svetu, ako u to ne ubrojimo simpatizere koji nisu zvanično uvedeni u veru, predstavljaju poseban verski pokret".

Jehovine svedoke osnovao je trgovac iz Pensilvanije i proučavalac Svetog pisma, Čarls Tejz Rasel 1870. godine. U početku su se zvali "Istraživači Biblije", ali su 1931. godine usvojili biblijsko ime Jehovini svedoci.

http://www.politika.rs/sr/clanak/29592/У-шта-верују-Јеховини-сведоци
JS nije sekta i s tim moraju da se pomire svi netolerantni vernici drugih denominacija, a posebno pravoslavci kojima svedoci najvise smetaju i nastoje da ih sto vise omalovaze pripisujuci im svakojaka necastiva dela.

pdf religija je za razgovor o veri, verskim zajednicama, tako da je ovo pravo mesto za to.
inače razlike ima u prevodu biblije koju koriste JS i pravoslavci

Ako mu se dopala neka devojka koja je JS naravo da ga je odbila ako on nije JS kod njih se to strogo gleda.
Moje mišljenje je da uopšte nisu tolerantni po tom pitanju.
A koji su to vernici tolerantni? Ima li takvih?

Arianna je bila ljubazna da mi detaljno objasni odakle dolazi proročanstvo JS o početku kraja sveta 1914-te godine

EVO BOLJE OBJASNJENJE DETALJNO

KAKO SE DOLAZI DO 1914 GODINE

https://www.jw.org/sr-latn/publikacije/knjige/upoznajte-sveto-pismo/1914-značajna-godina/

DECENIJAMA unapred, Istraživači Biblije (danas poznati kao Jehovini svedoci) govorili su da će 1914. biti značajna godina. Šta se dogodilo te godine i koji biblijski dokazi potvrđuju da je ona zaista značajna?
Prema Luki 21:24, Isus je rekao: „Jerusalim će gaziti neznabošci dok se ne završe vremena neznabožaca.“ Jerusalim je bio izraelska prestonica, iz koje su vladali kraljevi iz Davidove loze (Psalam 48:1, 2). Po čemu je njihov položaj bio poseban? Za njih se govorilo da „sede na Jehovinom prestolu“ jer su zastupali Boga dok su vladali nad njegovim narodom (1. Letopisa 29:23). Zato je vlast tih kraljeva u Jerusalimu zapravo predstavljala Božju vlast.

Međutim, kako i kada su Božju vlast počeli da „gaze neznabošci“? To se dogodilo 607. pre n. e. kada su Jerusalim osvojili Vavilonci. Od tada više niko nije sedeo na Jehovinom prestolu u Jerusalimu i nisu vladali kraljevi koji su bili Davidovi potomci (2. Kraljevima 25:1-26). Da li je trebalo da neznabošci zauvek „gaze“ Jerusalim? Ne. Prorok Jezekilj je govoreći o Sedekiji, poslednjem kralju u Jerusalimu, rekao: „Skini turban i odloži krunu [...] Ona neće biti ničija dok ne dođe onaj koji ima zakonsko pravo na nju, i njemu ću je dati“ (Jezekilj 21:26, 27). „Zakonsko pravo“ na krunu kralja Davida ima Isus Hrist (Luka 1:32, 33). Dakle, kada Isus bude postao Kralj, neznabošci će prestati da „gaze“ Jerusalim.

Kada će se to desiti?
Četvrto poglavlje knjige proroka Danila pomaže nam da razumemo koliko traje period u kom neznabošci vladaju. Tamo se govori o proročanskom snu vavilonskog kralja Navuhodonosora. On je video jedno ogromno drvo koje je bilo posečeno. Panj tog drveta nije mogao da raste zato što su na njega bili stavljeni gvozdeni i bakarni okovi. Jedan anđeo je objavio: „Neka sedam vremena prođe preko njega“ (Danilo 4:10-16).
Drvo u Bibliji ponekad simbolizuje vlast (Jezekilj 17:22-24; 31:2-5). To što je drvo posečeno pokazuje da će Božja vlast predstavljena kraljevima u Jerusalimu biti prekinuta. Međutim, u proročanstvu je rečeno da to neće trajati večno, već „sedam vremena“.

Koliko traju SEDAM VREMENA ?

U Otkrivenju 12:6, 14 spominje se period od tri i po vremena i kaže se da je trajao „hiljadu dvesta i šezdeset dana“. Dakle, „sedam vremena“, što je dvostruko više, iznosi 2 520 dana.
Međutim, vlast neznabožaca, koja je počela s padom Jerusalima, nije se završila nakon doslovnih 2 520 dana. Prema tome, „sedam vremena“ je moralo trajati mnogo duže. Koliko? Ako uzmemo u obzir ono što piše u Brojevima 14:34 i Jezekilju 4:6, jedan dan može predstavljati jednu godinu. Dakle, „sedam vremena“ zapravo traje 2 520 godina.

Tih 2 520 godina počelo je u oktobru 607. pre n. e. kada su Vavilonci osvojili Jerusalim i kada je kralj iz Davidove loze bio svrgnut s prestola. Taj period se završio u oktobru 1914. Tada su se završila „vremena neznabožaca“ i Bog je postavio Isusa Hrista za Kralja na nebu * (Psalam 2:1-6; Danilo 7:13, 14).
Baš kao što je Isus prorekao, u vreme kada on bude prisutan kao nebeski Kralj, u svetu će biti ratova, gladi, zemljotresa i pošasti (Matej 24:3-8; Luka 21:11). Sva ova zbivanja na upečatljiv način dokazuju da je 1914. godine Božje nebesko Kraljevstvo počelo da vlada i da su počeli „poslednji dani“ ovog zlog sveta (2. Timoteju 3:1-5).
https://forum.krstarica.com/threads/bog-ce-zauvek-unistiti-zlo.801771/page-61

dakle
1)
„Jerusalim će gaziti neznabošci dok se ne završe vremena neznabožaca.“

2)
kada su Božju vlast počeli da „gaze neznabošci“? To se dogodilo 607. pre n. e. kada su Jerusalim osvojili Vavilonci. Od tada više niko nije sedeo na Jehovinom prestolu u Jerusalimu i nisu vladali kraljevi koji su bili Davidovi potomci (2. Kraljevima 25:1-26)

3)
Četvrto poglavlje knjige proroka Danila
pomaže nam da razumemo koliko traje period u kom neznabošci vladaju. Tamo se govori o proročanskom snu vavilonskog kralja Navuhodonosora. On je video jedno ogromno drvo koje je bilo posečeno. Panj tog drveta nije mogao da raste zato što su na njega bili stavljeni gvozdeni i bakarni okovi. Jedan anđeo je objavio: „Neka sedam vremena prođe preko njega“ (Danilo 4:10-16). Drvo u Bibliji ponekad simbolizuje vlast (Jezekilj 17:22-24; 31:2-5). To što je drvo posečeno pokazuje da će Božja vlast predstavljena kraljevima u Jerusalimu biti prekinuta. Međutim, u proročanstvu je rečeno da to neće trajati večno, već „sedam vremena“.

dakle iz 1), 2) i 3) sledi da Izrael neće postojati 7 vremena počev od 607 BC. Koliko traje 7 vremena?

4)
U Otkrivenju 12:6, 14 spominje se period od tri i po vremena i kaže se da je trajao „hiljadu dvesta i šezdeset dana“. Dakle, „sedam vremena“, što je dvostruko više, iznosi 2 520 dana.
Međutim, vlast neznabožaca, koja je počela s padom Jerusalima, nije se završila nakon doslovnih 2 520 dana. Prema tome, „sedam vremena“ je moralo trajati mnogo duže. Koliko? Ako uzmemo u obzir ono što piše u Brojevima 14:34 i Jezekilju 4:6, jedan dan može predstavljati jednu godinu. Dakle, „sedam vremena“ zapravo traje 2 520 godina.

Po JS vreme dakle traje 2520 podeljeno sa 7 a to je 360
međutim logičnije je da vreme označava 1 godinu tj. 365

ako učinimo ovu ispravku dobijamo pravo značenje proročanstva
sedam vremena počev od 607 BC daje -607 +365*7 = 1948
da li se nešto značajno za Izrael desilo te godine
da, Izrael je postao država
Upon independence in 1948, the country formally adopted the name "State of Israel"
..
Israel was admitted as a member of the UN by majority vote on 11 May 1949.
https://en.wikipedia.org/wiki/Israel

Dakle biblijsko proročanstvo se ispunilo.

gde su JS pogrešili?
prvo u 4) su pogrešno uzeli trajanje vremena na osnovu drugog proročanstva
i povezali su u 5) to sa Isusom i to da on navodno treba da postane kralj Izraela
5)
Da li je trebalo da neznabošci zauvek „gaze“ Jerusalim? Ne. Prorok Jezekilj je govoreći o Sedekiji, poslednjem kralju u Jerusalimu, rekao: „Skini turban i odloži krunu [...] Ona neće biti ničija dok ne dođe onaj koji ima zakonsko pravo na nju, i njemu ću je dati“ (Jezekilj 21:26, 27). „Zakonsko pravo“ na krunu kralja Davida ima Isus Hrist (Luka 1:32, 33). Dakle, kada Isus bude postao Kralj, neznabošci će prestati da „gaze“ Jerusalim.

odatle su izveli pogrešan zaključak da će Isus postati kralj 1914-te i da je Satana zbačen na zemlju te 1914-te godine

Dakle 1914-ta godina nema nikakve veze sa krajem sveta...ona je plod toga da su JS uvezali u jedno previše toga što se pom9inje u Bibliji. A proročanstvo od 7 vremena je sasvim jasno vezano za državu Izrael, a ne za Hrista, Satanu i kraj sveta

Poslednja izmena:
3.900 registrovanih članova
koliko li jezika ovo clanstvo nosi od 990 - ja kad sam to cuo, umalo nisam pao sa stolice
:zcepanje: samo neka se oni nama hvale moralom, vidimo i ovde, odmah kazu, sigurno je odbijen ovaj - i treba da bude odbijen, samo da ne bude bijen
Sta je smesno?
Jehovinih Svedoka ima u skoro svim Zemljama sveta tako da pokrivaju skoro sve jezike.

Zvanican Sajt Jehovinih Svedoka je preveden na najvise jezika u svetu, 990 jezika

Poslednja izmena od moderatora:
ti cak ne kazes ni da ste preveli bibiliju na sve te jezike, vec vas sajt, kao i svaka druga firma sto ima sajt pa se nudi svuda imajuci status pravnog lica... dok ne udarite na tvrdo kao npr. u rusiji gde ste zabranjeni citamo, jer ste eksremisti... isto sledi i u americi, samo gledaj, dosta nam je vise vas ekstremista, apokalipticara, sve cemo ZABRANITI, a ja cu nastaviti dokle god treba da raskrinkavam lazno otkrivenje dok se ne izgazi, i niko mi ne moze zabraniti kao vama, evo bas ucim ruski, pa dok stignem do vasih 990 jezika, tj. ljudi koji ih znaju, a za koje pisem ovde, vi necete ni postojati, to sto postojite do danas zahvalite samo sto postoji pretnja i 3 svetskim ratom, cim te pretnje nestane, nestace i vas - to vam ja 'prorokujem', a sada paruski
Иоанн патмосский - лжепророк, а Апокалипсис - лжепророчество
Из книг Нового Завета в православном храме во время богослужения не читается только книга Откровения (греч. «Апокалипсис»)
p.s. a mozda bih i ja trebao da se registrujem kao pravno lice i placam ljudima da rade isto, sta mislis, dosta sam pecao, i ribario, a da je otkrivenje lazno, nema kutka gde ce se zabraniti da se kaze?

Poslednja izmena:
3.900 registrovanih članova
koliko li jezika ovo clanstvo nosi od 990 - ja kad sam to cuo, umalo nisam pao sa stolice
:zcepanje: samo neka se oni nama hvale moralom, vidimo i ovde, odmah kazu, sigurno je odbijen ovaj - i treba da bude odbijen, samo da ne bude bijen
Da bi verovao u boga, bilo kakavog, nije ti potrebno da se registrujes, a jos manje da "padas sa stolice". To samo pokazuje koliko religija negativno utice na odnose medju ljudima.

Uzgred, ako neka religiozna grupa nije registovana, ne znac da je zabranjena, vec ne uziva privilegije niti ima praavo na dotacije iz budzeta RS i budzeta samoupravnih zajednica. U pitanju su ogromna davanja koja padaju na teret osiromasenih poreskih obveznka. Uzas!

ti cak ne kazes ni da ste preveli bibiliju na sve te jezike, vec vas sajt, kao i svaka druga firma sto ima sajt pa se nudi svuda imajuci status pravnog lica... dok ne udarite na tvrdo kao npr. u rusiji gde ste zabranjeni citamo, jer ste eksremisti... isto sledi i u americi, samo gledaj, dosta nam je vise vas ekstremista, apokalipticara, sve cemo ZABRANITI, a ja cu nastaviti dokle god treba da raskrinkavam lazno otkrivenje dok se ne izgazi, i niko mi ne moze zabraniti kao vama, evo bas ucim ruski, pa dok stignem do vasih 990 jezika, tj. ljudi koji ih znaju, a za koje pisem ovde, vi necete ni postojati, to sto postojite do danas zahvalite samo sto postoji pretnja i 3 svetskim ratom, cim te pretnje nestane, nestace i vas - to vam ja 'prorokujem', a sada paruski
Иоанн патмосский - лжепророк, а Апокалипсис - лжепророчество
Из книг Нового Завета в православном храме во время богослужения не читается только книга Откровения (греч. «Апокалипсис»)
p.s. a mozda bih i ja trebao da se registrujem kao pravno lice i placam ljudima da rade isto, sta mislis, dosta sam pecao, i ribario, a da je otkrivenje lazno, nema kutka gde ce se zabraniti da se kaze?
Pa Biblija je na tom sajtu znaci prevedena je na mnogobrojne jezike.

Da bi verovao u boga, bilo kakavog, nije ti potrebno da se registrujes, a jos manje da "padas sa stolice". To samo pokazuje koliko religija negativno utice na odnose medju ljudima.

Uzgred, ako neka religiozna grupa nije registovana, ne znac da je zabranjena, vec ne uziva privilegije niti ima praavo na dotacije iz budzeta RS i budzeta samoupravnih zajednica. U pitanju su ogromna davanja koja padaju na teret osiromasenih poreskih obveznka. Uzas!
Tako je, ali posto su Jehovine Svedoke diskriminisali bili su primorani da se upisu u registar vera.
I pored toga im smetaju.
A sam ustav garantuje verske slobode, nije potrebna bilo kakva dozvola.

Ako cemo iskreno, meni bilo malo cudno sto niko nije dirao neko vreme ovde :lol:
Čim se otvori neka tema o JS to je po tebi diranje i napadanje?
Znači pravoslavci se ovde diraju i napadaju svaki dan?
Koliko se vidi o pravoslavlju najviše tema postoji
U čemu je tvoj problem snowko pa ti smeta priča o JS?
Imaš devojku koja je svedokinja? :D

JS nije sekta i s tim moraju da se pomire svi netolerantni vernici drugih denominacija, a posebno pravoslavci kojima svedoci najvise smetaju i nastoje da ih sto vise omalovaze pripisujuci im svakojaka necastiva dela.
Ko je to ovde netolerantan vernik?
Baš me zanima koga to hogi može navesti, naravno sa sve razlogom zašto nekog smatra takvim.

Back