Po čemu se Jehovini svedoci razlikuju od pravoslavne vere?

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
i niz pitanja na koja je čini mi se odgovor ne:

18) da li Jehovini svedoci veruju da postoje sveci i da li ih proslavljaju?
19) da li veruju u raj i pakao?
20) da li imaju liturgije, moleban i pričešće?
21) da li ispovedaju grehe svešteniku?
22) da li poste?
23) kako se mole? i kome Isusu ili Jehovi?
24) da li postoji egzorcizam tj. isterivanje demona iz đavoimanih ljudi?
25) da li postoji sveta voda?

da li su JS predskazivali kraj sveta za 1975-tu godinu?

Članak iz NewYork Times-a (ima mnogo boljih izvora ali na forumu smemo da koristimo samo sajtove zvaničnih novina a ne naprimer youtube) iz 1984-te potvrđuje da jesu
Witnesses preach that the world is in the ''last days'' and will soon be destroyed in a cataclysmic war. The 14-member governing board has been loath to specify an exact date for Armageddon since its prediction that the world would end in 1975 proved false.

https://www.nytimes.com/1984/08/29/nyregion/dissent-grows-among-jehovah-s-witnesses.html

18) da li Jehovini svedoci veruju da postoje sveci i da li ih proslavljaju? Ne veruju i ne proslavljaju, obelezavaju(slave) jedino hristovu smrt. Kad obelezavaju hristovu smrt oni izmedju sebe dodaju beskvasni hleb i crno vino. Zanimljivo je da niko ne jede taj hleb i to vino, nekako su shvatili da je to samo za onih njihovih 144000 odabranih. Ovo bi mogla da bude posebna tema ...
19) da li veruju u raj i pakao? Veruju u raj na zemlji za obicnu raju i raj na nebu za ove odabrane. A pakao im nije vecno muciliste nego samo jezero ognjeno u koje budes becen i sprzen i to je to.
20) da li imaju liturgije, moleban i pričešće? Liturgije(sastanke) tri puta nedeljno, plus se moras pripremati za te sastanke. Jos kad dodas vreme za sirenje "dobre vesti" kazes lepo pa pa slobodnom vremenu. Ne znam sta tacno mislis pod moleban, mole se non stop, sto u grupi sto samoinicijativno. A nesto najslicnije pricescu je kad oni odabrani(144000) uzmu malo onog beskvasnog hleba i popiju malo onog vina.
21) da li ispovedaju grehe svešteniku? Kad ih pritisne savest onda odu kod svog staresine i kazu mu sta su zajebali. A onda se pokrece citava procedura, moze da se desi i da te ekskomuniciraju, zavisi sta si zezno.
22) da li poste? Ne. Greh izlazi iz usta ne na usta :)
23) kako se mole? i kome Isusu ili Jehovi? Obracaju se jehovi direktno ali na kraju molitve kazu "u ime isusa hrista / preko tvog sina isusa hrista amin"
24) da li postoji egzorcizam tj. isterivanje demona iz đavoimanih ljudi? Uh, plase se djavola nenormalno, katastrofa su sujeverni i veruju da djavo moze da zaposedne i predmete i osobe. Nemaju nikakvu proceduru za isterivanje djavola. Misle da ce djavo sam da napusti osobu kad se osoba postane jehovin svedok.
25) da li postoji sveta voda? Jok.

Ne samo za nju. Prva pogresna predikcija je 1914te pa 1925te pa 1975. I pazi sad ovo:
Watchtower 1989 Jan 1 p.12
"He was laying a foundation for a work that would be completed in our 20th century."
but this was changed to "in our day" for the bound volume and subsequent CD library
Znaci zeznuli su se jos jednom ali su brze bolje potrcali da isprave gresku.
Ne znam kako su preveli kulu strazaru te 1989te kod nas, i pitanje je da li je januar ili neki kasniji mesec jer je ranije trebalo vise vremena da se prevedu stvari.

Članak iz NewYork Times-a (ima mnogo boljih izvora ali na forumu smemo da koristimo samo sajtove zvaničnih novina a ne naprimer youtube) iz 1984-te potvrđuje da jesu

Witnesses preach that the world is in the ''last days'' and will soon be destroyed in a cataclysmic war.

https://www.nytimes.com/1984/08/29/nyregion/dissent-grows-among-jehovah-s-witnesses.html
6 A čućete za ratove i glasove o ratovima. Pazite, ne plašite se; jer to mora da bude, ali još nije kraj.

ja bih to zabranio kao u rusiji, zaplenio im imovinu i spasao svet od unistenja - defetizam samo radja suicidalne tendencije, nema to blage veze sa blagom vescu, sa verom - zamisli ti da se ja pravdam kinezu ili indusu da nisam kriv za sve ratove kao hriscanin, a oni mene pitaju da navedem 1 rat a da ga nisu zapoceli hriscani, a u stvari su lazni hriscani inspirisani laznim otkrivenjem zapocinjali sve ratove i izmisljali lazna prorostva samo se nadovezujuci na lazno otkrivenje

Ni slucajno da se zabrani. To im je bre ko kec na deset. Odma izvuku neki stih kako ce pravi hriscani biti progonjeni i samo nastavljaju da se samozavaravaju. Na engleskom govornom podrucju je ogroman broj svedoka poceo da se budi i prvo su prestali da daju priloge a ima ih dosta i sto su skroz napustili religiju. Ova situacija sa rusijom im je legla ko budali samar. Jeste li vi videli sliku onog lika sto ga odvode u zatvor u rusiji. Ima osmeh od uveta do uveta, on jadan misli da strada za boga, niceg nije svestan.

Ni slucajno da se zabrani. To im je bre ko kec na deset. Odma izvuku neki stih kako ce pravi hriscani biti progonjeni i samo nastavljaju da se samozavaravaju. Na engleskom govornom podrucju je ogroman broj svedoka poceo da se budi i prvo su prestali da daju priloge a ima ih dosta i sto su skroz napustili religiju. Ova situacija sa rusijom im je legla ko budali samar. Jeste li vi videli sliku onog lika sto ga odvode u zatvor u rusiji. Ima osmeh od uveta do uveta, on jadan misli da strada za boga, niceg nije svestan.

Pazi, svaki vernik kada strada zbog svoje vere / ubeđenja to radi svesno i srećno. Imam prijatelje različitih hrišćanskih konfesija koji su stradali zbog vere i koji uvek s radošću govore o patnjaka koje su pretrpeli zbog Hrista. Nije bitno da li su bili u zatvoru zbog nesluženja vojske, švercovanja Biblija, pevanja hrišćanskih pesaa na javnom mestu (za vreme SFRJ)...

Tako da tih 14000 od Boga izabranih - Otkrivenje 14:1-5
nisu samo Jevreji nego i ljudi iz svih nacija.
misliš na onih 14400 izabranih?

Otkrivenje 7,4I čuh broj zapečaćenijeh, sto i četrdeset i četiri hiljade zapečaćenijeh od sviju koljena sinova Izrailjevijeh;
Otkrivenje 7,5Od koljena Judina dvanaest hiljada zapečaćenijeh; od koljena Ruvimova dvanaest hiljada zapečaćenijeh; od koljena Gadova dvanaest hiljada zapečaćenijeh;
Otkrivenje 7,6Od koljena Asirova dvanaest hiljada zapečaćenijeh; od koljena Neftalimova dvanaest hiljada zapečaćenijeh; od koljena Manasijina dvanaest hiljada zapečaćenijeh;
Otkrivenje 7,7Od koljena Simeunova dvanaest hiljada zapečaćenijeh; od koljena Levijeva dvanaest hiljada zapečaćenijeh; od koljena Isaharova dvanaest hiljada zapečaćenijeh;
Otkrivenje 7,8Od koljena Zavulonova dvanaest hiljada zapečaćenijeh; od koljena Josifova dvanaest hiljada zapečaćenijeh; od koljena Venijaminova dvanaest hiljada zapečaćenijeh.

12 izraelskih plemena po 12000 zapečaćenih daje 144000
nema u tom broju mesta za nejevreje
jedino ako su 10 nestalih plemena neke savremene nejevrejske nacije

ali van tog broja ima izabranih nebrojeno mnogo

Otkrivenje 7,9Potom vidjeh, i gle, narod mnogi, kojega ne može niko izbrojiti, od svakoga jezika i koljena i naroda i plemena, stajaše pred prijestolom i pred jagnjetom, obučen u haljine bijele, i palme u rukama njihovima.

tako da mi nije jasno odakle izvodite samo 144000 onih koji će ići na nebo

Gde će živeti oni koji uskrsnu?
Neki će uskrsnuti kao duhovna bića na nebu i dobiće besmrtni život. Tamo će vladati sa Hristom kao kraljevi i sveštenici nad zemljom (Otkrivenje 5:9, 10). Međutim, većina ljudi će biti vraćena u život na zemlji, gde će živeti večno u rajskim uslovima (Luka 23:39-43).

u Luka 23:39-43 nema ništa o tome da će većina biti vraćena u život na zemlji gde će živeti večno u rajskim uslovima...
ali imamo primer razbojnika koji je bio razapet na krstu pored Hrista i koji je zbog svoje izražene pravednosti tj. zbog svog čistog srca, i zato što je poverovao u Hrista, zadobio život u raju (a ne u raju na Zemlji)

39 Jedan od obešenih zločinaca počeo je da ga vređa:+ „Zar nisi ti Hrist? Spasi sebe i nas.“ 40 Tada ga je drugi prekorio: „Zar se ne bojiš Boga, a kažnjen si istom kaznom?+ 41 Mi smo pravedno osuđeni, i primamo ono što smo svojim delima zaslužili, ali on nije učinio nikakvo zlo.“+ 42 Zatim reče: „Isuse, seti me se kad dođeš u svoje kraljevstvo.“+ 43 A Isus mu reče: „Zaista, kažem ti danas,* bićeš sa mnom+ u raju.“
Luka 23:39-43 u JS prevodu
kaže "bićeš sa mnom u raju", a ne bez mene (jer Isus je po vama kralj neba tj. on je u raju na nebu) u nekom raju na Zemlji

inače JS prevod je netačan
Luka 23,43I reče mu Isus: zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju.

Poslednja izmena:
ako se ovo desilo 1914- te godine
Otkrivenje 12,7I posta rat na nebu. Mihailo i anđeli njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i anđeli njezini.
Otkrivenje 12,8I ne nadvladaše, i više im se ne nađe mjesta na nebu.
Otkrivenje 12,9I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svijet, i zbačena bi na zemlju, i anđeli njezini zbačeni biše s njom.
Otkrivenje 12,10I čuh glas veliki na nebu koji govori: sad posta spasenije i sila i carstvo Boga našega, i oblast Hrista njegova; jer se zbaci opadač braće naše, koji ih opadaše pred Bogom našijem dan i noć.
Otkrivenje 12,11I oni ga pobijediše krvlju jagnjetovom i riječju svjedočanstva svojega, i ne mariše za život svoj do same smrti.
Otkrivenje 12,12Zato veselite se nebesa i vi koji živite na njima. Teško vama koji živite na zemlji i moru, jer đavo siđe k vama, i vrlo se rasrdio, znajući da vremena malo ima.

onda bi morali da možemo da protumačimo (prepoznamo u istorijskim događajima) ono što prethodi tm stihovima

Otkrivenje 12,1I znak veliki pokaza se na nebu: žena obučena u sunce, i mjesec pod nogama njezinijem, i na glavi njezinoj vijenac od dvanaest zvijezda.
Otkrivenje 12,2I bješe trudna, i vikaše od muke, i mučaše se da rodi.
Otkrivenje 12,3I pokaza se drugi znak na nebu, i gle, velika crvena aždaha, koja imaše sedam glava, i deset rogova; i na glavama njezinijem sedam kruna;
Otkrivenje 12,4I rep njezin odvuče trećinu zvijezda nebeskijeh, i baci ih na zemlju. I aždaha stajaše pred ženom koja šćaše da se porodi, da joj proždere dijete kad rodi.
Otkrivenje 12,5I rodi muško, sina, koji će pasti sve narode s palicom gvozdenom; i dijete njezino bi uzeto k Bogu i prijestolu njegovu.
Otkrivenje 12,6A žena uteče u pustinju gdje imaše mjesto pripravljeno od Boga, da se onamo hrani hiljadu i dvjesta i šezdeset dana.

međutim JS ne daju nikakvo objašnjenje za te stihove (ko je trudna žena, ko je velika crvena aždaha sa sedam glava, deset rogova i deset kruna..)
ne može se izdvojiti jedan deo iz proročanstva i tumačiti bez tumačenja ostalih delova

Poslednja izmena:
Luka 23:39-43 u JS prevodu
kaže "bićeš sa mnom u raju", a ne bez mene (jer Isus je po vama kralj neba tj. on je u raju na nebu) u nekom raju na Zemlji

inače JS prevod je netačan
js prevod
43 A Isus mu reče: „Zaista, kažem ti danas,*bićeš sa mnom+ u raju.“

znaci ovako
isus kaze razbojniku i to bas danas, ne sada nego bas danas. e to bi imalo smisla ako je jos tako govorio tokom svog ovozemaljskog zivota jer je cesto spominjao "zaista vam/ti kazem"

znaci ovako
isus kaze razbojniku i to bas danas, ne sada nego bas danas. e to bi imalo smisla ako je jos tako govorio tokom svog ovozemaljskog zivota jer je cesto spominjao "zaista vam/ti kazem"

pa vidi prevod
nije u skladu sa uverenjima JS.
jer taj prevod bi značio da dobar razbojnik čim umre ide u raj. To je protivno uverenjima JS. Oni veruju da tek u vreme sudnjeg dana duše pravednika vaskrsavaju i 144000 njih ide na nebo a ostali u zemaljski raj. Zato u skladu sa svojim uverenjem ispravljaju "grešku" u ostalim prevodima pa dolaze do svoje verzije
„Zaista, kažem ti danas, bićeš sa mnom u raju.“

na ovaj način razbojnik ne mora da ide odmah u raj

Pitanje je na koliko su mesta "ispravili" prevod Biblije da bi tekst usaglasili sa svojim uverenjima
đavo je u detaljima :)

Poslednja izmena:
pa vidi prevod
jer taj prevod bi značio da dobar razbojnik čim umre ide u raj. To je protivno uverenjima JS. Oni veruju da tek u vreme sudnjeg dana duše pravednika vaskrsavaju i 144000 njih ide na nebo a ostali u zemaljski raj. Zato u skladu sa svojim uverenjem ispravljaju "grešku" u ostalim prevodima pa dolaze do svoje verzije

Pitanje je na koliko su mesta "ispravili" prevod Biblije da bi tekst usaglasili sa svojim uverenjima
tacno tako
a za taj stih ti i ne treba neko veliko znanje jer prostom logikom mozes da zakljucis da ce razbojnik otici u raj istog trena kada umre.
inace nije to samo njihov prevod, dosta protestanata uzima taj prepravljeni stih

zaista ti kazem: danas ces biti sa mnom u raju

to je ispravan prevod

evo primera gde govori

Zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstvo Božije.

A kad bi uveče, sjede za trpezu sa Dvanaestoricom učenika i dok jeđahu reče im: Zaista vam kažem; jedan od vas izdaće me. I ožalostivši se veoma poče mu svaki od njih govoriti: Da nisam ja, Gospode?

A ona izlivši miris ovaj na tijelo moje, učini to za moj pogreb. Zaista vam kažem: Gdje se god uspropovijeda ovo jevanđelje po svemu svijetu, kazaće se za spomen njen i ovo što ona učini.

A Petar odgovorivši reče mu: Ako se i svi sablazne o tebe, ja se neću nikad sablazniti. Reče mu Isus: Zaista ti kažem: Noćas, prije nego pijetao zapjeva, tri puta ćeš me se odreći.

i jos mnogo puta ovako a onda se setio da mora razbojniku da kaze bas "danas" :D

Nisu.
To su samo glasine...
Ako te zanima istina mozes u potraziti od JS u Biblioteci postoje
dokazi u vezi toga
I Sama sam se u to uverila pa mogu pisati :)
A na netu mozes naci neke lazne dokaze...

Takodje JS ne predvidjaju kraj sveta
nego ocekuju
Biblijski prorocenu " veliku nevolju" kao zavrsnicu poslednjih dana
i Armagedon - Bozji rat kao zavrsnica velike nevolje u Kojoj Bog unistava zlo sa Zemlje.
To je proreceno u Mateju 24
Marku 13 i Luki 21

pa vidi prevod

Ne postoji greska nikakva vec treba shvatiti ispravno recenicu sa ili bez zapete sve jedno je...
Treba znati da je Isus tek otvorio put nebeskog vaskrsenja.

a taj zlocinac ne moze vaskrsnuti zajedno sa Hristom jer kao gresnik ne mzoe biti uracunat u tih 144000

Isus mu je obecao raj - vaskrsenje a to njegovo vaskrsenje ce biti u buducnosti na Zemlji...
Kada bude bilo Zemeljsko vaskrsenje.

dakle dzabe se mucis nema tu nikakve verzije ista je recenica

Pravite teorije zavere oko sitnica.
Takodje je nemoguce da zlocinas tog dana bude u raju sa Isusom na nebu kada Isus je tek nakon smrti
nakon 3 dana vaskrsao na nebo.
Eto puno toga govori koji je tacniji prevod :)

A ti koliko vidim zelis postati Jehovin Svedok cim toliko izucavas to :)
Pohvalno je to od tebe.

Ja ovde glavni problem vidim u tome sto ljudi ne znaju engleski jezik pa im nedostaje materijala.
Nemaju ljudi druga posla nego da citaju tvoje linkove :lol:
kOGA ZANIMA ISTINA POSETICE ZVANICAN SAJT JS

a koga ti ovde predstavljas koju veru?
Osim sto si KLEVETNIK JEHOVINIH SVEDOKA

Poslednja izmena od moderatora:
Nemaju ljudi druga posla nego da citaju tvoje linkove :lol:
kOGA ZANIMA ISTINA POSETICE ZVANICAN SAJT JS

a koga ti ovde predstavljas koju veru?
Osim sto si KLEVETNIK JEHOVINIH SVEDOKA
Da li je vernik i kojoj verskoj organizaciji pripada je njegova lična stvar i ako ne želi ne mora nikome reći.
Inače ja sam pročitala šta piše na tom linku :)
PISES KLEVETE
a kveleta je tezak greh
A Djavo Sotona je klevetnik
pa samo nastavi da ga sledis :)
Slažem se sa tobom da je kleveta težak greh zato prvo kreni od sebe.
Ti javno pišeš za nekoga da je slebdenik djavola, sotone i smatraš da je to u redu?
Dokaži argumentima da nije u pravu nemoj ga vredjati.

Back