Po čemu se Jehovini svedoci razlikuju od pravoslavne vere?

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nemojmo da zaboravimo da nisu samo JS oni koji nisu služili vojsku... Setimo se Nazarena... Koliko njih je robijalo zbog svoje vere... Koliko njih je 1950tih bilo na Golom otoku jer nisu išli protiv svoje savesti...? Postoji i izveštaj Crvenog krsta o JS i Nazarenima koji su robijali u Borskom rudniku... Začetnici nesluženja vojske su Menoniti kojima pripadaju i Amiši koje svi ovde sa simpatijama gledamo jer žive kao u neka stara vremena...
mene intersuje šta JS misle o odbrambenim ratovima. I šta misle o ratovima koje vode Jevreji a koji su opisani u starom Zavetu. Zašto je Bog pomagao Jevrejima u ratovima ako je zabranjeno ratovati? Zašto ih je kažnjavao ratovima i padanjem u ropstvo? Osim toga da nije bilo rata koji je car Konstantin vodio, pitanje je da li bi hrišćanstvo postalo dozvoljena i zvanična religija Rimskog carstva i da li bi uopšte opstalo kao religija.

mene intersuje šta JS misle o odbrambenim ratovima. I šta misle o ratovima koje vode Jevreji a koji su opisani u starom Zavetu. Zašto je Bog pomagao Jevrejima u ratovima ako je zabranjeno ratovati? Zašto ih je kažnjavao ratovima i padanjem u ropstvo? Osim toga da nije bilo rata koji je car Konstantin vodio, pitanje je da li bi hrišćanstvo postalo dozvoljena i zvanična religija Rimskog carstva i da li bi uopšte opstalo kao religija.

Konstantin i hrišćanstvo je posebna tema. Mnogi smatraju da je on kriv za najveći deo paganizma hrišćanstvu jer je uveo paganske / neznabožačke elemente u prvovekovnu hrišćansku crkvu. Da li bi opstalo ili ne teško je reći mada verujem da bi, kao što su i tokom vekova oni koji su bili progonjeni opstajali i održavali svoju veru.
Jevreji jesu bili Božiji izabrani narod, samo je pitanje da li su to i dan danas ili su jednostavno izgubili taj status.

Jevreji jesu bili Božiji izabrani narod, samo je pitanje da li su to i dan danas ili su jednostavno izgubili taj status.
pa bili su kažnjeni sa 7 vremena (7 puta 365 godina od 603 pre nove ere do 1948 vidi https://forum.krstarica.com/threads...kuju-od-pravoslavne-vere.891667/post-38029514) u kojima nisu imali državu.Pravo je čudo da su u tom vremenu opstali kao narod. Posle kazne su verovatno opet dobili milost Božiju, ali da li Bog podržava njihov odnos prema Palestincima i drugoim susedima? Teško. Tako da možda opet izgube milost. Bog je izgleda posebno strog prema onima koje podržava.

pa bili su kažnjeni sa 7 vremena (7 puta 365 godina od 603 pre nove ere do 1948 vidi https://forum.krstarica.com/threads...kuju-od-pravoslavne-vere.891667/post-38029514) u kojima nisu imali državu.Pravo je čudo da su u tom vremenu opstali kao narod. Posle kazne su verovatno opet dobili milost Božiju, ali da li Bog podržava njihov odnos prema Palestincima i drugoim susedima? Teško. Tako da možda opet izgube milost. Bog je izgleda posebno strog prema onima koje podržava.

Ovo je samo tumačenje a ja dolazim iz crkvene tradicije koja se ne bavi proračunavanjima i koja kaže "Tamo gde Biblija govori mi govorimo, tamogde Biblija ćuti mi ćutimo". Ovi proračuni koje si napisao spadaju u domen - Može da bude ali ne mora da znači.

Ovo je samo tumačenje a ja dolazim iz crkvene tradicije koja se ne bavi proračunavanjima i koja kaže "Tamo gde Biblija govori mi govorimo, tamogde Biblija ćuti mi ćutimo". Ovi proračuni koje si napisao spadaju u domen - Može da bude ali ne mora da znači.
da ali i JS koriste isto proročanstvo da pokažu da je kraj sveta počeo 1914 te godine(uzimajući da je jedno vreme 360 a ne 365 godina) kada po njima Isus Hrist postaje kralj nebeskog Izraela i neba uopšte, a Satana biva zbačen sa neba na Zemlju (odakle ovo dolazi?). Meni je logičnije da se proročanstvo odnosi samo na Jevreje i njihovu državu. Tačno se uklapa (7 vremena od po 365 godina daje tačno 1948 kada je obnovljena država Izrael). Čudno je da su se JS usudili da daju takvo tumačenje. Prvobitno 1914tu su proglasili za kraj sveta. Ali kad se to nije desilo promenili su tumačenje.Tako da sad to nije kraj sveta nego početak kraja,

Poslednja izmena:
da ali i JS koriste isto proročanstvo da pokažu da je kraj sveta počeo 1914 te godine(uzimajući da je jedno vreme 360 a ne 365 godina) kada po njima Isus Hrist postaje kralj nebeskog Izraela i neba uopšte, a Satana biva zbačen sa neba na Zemlju. Meni je logičnije da se proročanstvo odnosi samo na Jevreje i njihovu državu. Tačno se uklapa (7 vremena od po 365 godina daje tačno 1948 kada je obnovljena država Izrael). Čudno je da su se JS usudili da daju takvo tumačenje. Prvobitno 1914tu su proglasili za kraj sveta. Ali kad se to nije desilo promenili su tumačenje.

Па ја нисам ЈС :) То што они израчунавају и сл. је по мени грешка као и код других цркава и верских заједница које то исто раде.

jedno je biti protiv nečijeg uverenja, a drugo biti protiv nekoga kao individue.
rasprava je normalna stvar. čak i zdrava. naročito na forumima.Čemu bi služio forum kad bi se svi slagali oko svega? Da stalno tapšemo jedni druge po ramenu?

npr. ja sam u postu https://forum.krstarica.com/threads...-pravoslavne-vere.891667/page-2#post-38029514 pokazao da su po mom mišljenju JS verovatno pogrešno protumačili biblijsko proročanstvo vezano za postojanje Izraela kao države izvodeći po meni pogrešne zaključke o kraju sveta koji po njima počinje 1914-te godine. Niko od JS nije izneo konta argumente na tu temu. Da su JS organizacija u kojoj postoji kritičko mišljenje oni bi to razmotrili i preneli svojim pretpostavljenima u hijerarhiji i možda bi i oni shvatili da su neke stvari pogrešno interpretirali. Inače poštujem to što se JS trude da se drže Biblije. Ali jedno je Biblija, a drugo interpretacija onoga što je napisano.
Zasto mislis da je tvoja misljenje tacno a da izucavaoci Biblije nisu u pravu?
Ti nisi izucavaoc Biblije pa zato i ne znas :)
A ne moras se slagati...
Mada vidim ti bi da postanes Jehovin Svedok posto se puno zanimas za JS i njihova verovanja i tumacenja :)

A ne moras se slagati...
Mada vidim ti bi da postanes Jehovin Svedok posto se puno zanimas za JS i njihova verovanja i tumacenja :)
ti si izučavaoc Biblije. Poštujem to. Ali gde u Bibliji konkretno piše da će te, po vama 1914-te, godine Isus da postane kralj neba a Satana da bude zbačen sa neba na Zemlju. Zar se to nije desilo mnogo mnogo ranije? I kakve veze ima 1914-ta godina sa Izraelom po JS? Ništa bitno za državnost Izraela se nije desilo tad.
Prema Luki 21:24, Isus je rekao: „Jerusalim će gaziti neznabošci dok se ne završe vremena neznabožaca.“
...
Četvrto poglavlje knjige proroka Danila pomaže nam da razumemo koliko traje period u kom neznabošci vladaju. Tamo se govori o proročanskom snu vavilonskog kralja Navuhodonosora. On je video jedno ogromno drvo koje je bilo posečeno. Panj tog drveta nije mogao da raste zato što su na njega bili stavljeni gvozdeni i bakarni okovi. Jedan anđeo je objavio: „Neka sedam vremena prođe preko njega“
https://www.jw.org/sr-latn/publikacije/knjige/upoznajte-sveto-pismo/1914-značajna-godina/
Kako su to neznabošci prestali 1914-te da vladaju narodom Izraela? Jel to u nekom duhovnom smislu?
1948. godine (7 vremena od po 365 godina počev od 607 pne) Izrael je postao država

Prema Luki 21:24, Isus je rekao: „Jerusalim će gaziti neznabošci dok se ne završe vremena neznabožaca.“
https://www.jw.org/sr-latn/publikacije/knjige/upoznajte-sveto-pismo/1914-značajna-godina/
ako su se vremena neznanobožaca završila 1914-te da li to znači da su do tad oni vladali a od onda oni više ne vladaju?
Gde se to vidi u svetskoj istoriji?

Dopuštaš li mogućnost da su JS izučavaoci Biblije negde pogrešili? Ili su oni po definiciji ispravni i Bogom nadahnuti tumači Biblije?

Poslednja izmena:
da ali i JS koriste isto proročanstvo da pokažu da je kraj sveta počeo 1914 te godine(uzimajući da je jedno vreme 360 a ne 365 godina) kada po njima Isus Hrist postaje kralj nebeskog Izraela i neba uopšte, a Satana biva zbačen sa neba na Zemlju (odakle ovo dolazi?). Meni je logičnije da se proročanstvo odnosi samo na Jevreje i njihovu državu. Tačno se uklapa (7 vremena od po 365 godina daje tačno 1948 kada je obnovljena država Izrael). Čudno je da su se JS usudili da daju takvo tumačenje. Prvobitno 1914tu su proglasili za kraj sveta. Ali kad se to nije desilo promenili su tumačenje.Tako da sad to nije kraj sveta nego početak kraja,

Da bi mogao da tumacis prorocanstva moras da koristis kalendar koji je dat u Bibliji. Biblijska godina ima 12 ili 13 meseci jer broj meseca zavisi od zrelog jecma. Ako godina ima 12 meseci onda godina ima 354,355 ili 356 dana, a ako ima 13 meseci onda ima 384,385 ili 386 dana. To je vazno znati jer npr. 1260 dana, 42 meseca i 3,5 vremena nisu isti vremenski periodi. Mesec traje od mladog do mladog meseca. Jedan mesec moze imati 29 ili 30 dana. Zato je 42 meseca kraci vremenski period od 1260 dana. A 3,5 vremena predstavlja 3,5 godine, jedna godina kao sto sam rekao moze imati 12 ili 13 meseci. Za tumacenje prorocanstva se ne mogu koristiti paganski kalendari(gregorijanski, julijanski itd).Taj period od sedam vremena iz 4 glave knjige Danila predstavlja 7 doslovnih godina. Sedam godina je Navohodonosor ziveo kao zivotinja.

Da bi mogao da tumacis prorocanstva moras da koristis kalendar koji je dat u Bibliji. Biblijska godina ima 12 ili 13 meseci jer broj meseca zavisi od zrelog jecma. Ako godina ima 12 meseci onda godina ima 354,355 ili 356 dana, a ako ima 13 meseci onda ima 384,385 ili 386 dana. To je vazno znati jer npr. 1260 dana, 42 meseca i 3,5 vremena nisu isti vremenski periodi. Mesec traje od mladog do mladog meseca. Jedan mesec moze imati 29 ili 30 dana. Zato je 42 meseca kraci vremenski period od 1260 dana. A 3,5 vremena predstavlja 3,5 godine, jedna godina kao sto sam rekao moze imati 12 ili 13 meseci. Za tumacenje prorocanstva se ne mogu koristiti paganski kalendari(gregorijanski, julijanski itd).
da, ali Bog je znao da će u budućnosti biti opšteprihvaćeno da godina ima 365 dana

Taj period od sedam vremena iz 4 glave knjige Danila predstavlja 7 doslovnih godina. Sedam godina je Navohodonosor ziveo kao zivotinja.
verovatno je tako. Ali to onda opet znači da JS pogrešno tumače proročanstvo.

Nemojmo da zaboravimo da nisu samo JS oni koji nisu služili vojsku... Setimo se Nazarena... Koliko njih je robijalo zbog svoje vere... Koliko njih je 1950tih bilo na Golom otoku jer nisu išli protiv svoje savesti...? Postoji i izveštaj Crvenog krsta o JS i Nazarenima koji su robijali u Borskom rudniku... Začetnici nesluženja vojske su Menoniti kojima pripadaju i Amiši koje svi ovde sa simpatijama gledamo jer žive kao u neka stara vremena...
Ali tema je o JS zato nisam navodila ostale inače sam istog mišljenja.
Za neke stvari se pozivaju na ustav a za druge stvari pišu vera je iznad ustava
Mislim šta reći :D
Pa to jeste licemerje koristiti rat za veru.
Vera ide iznad zakona,

U Otkrivenju 12:6, 14 spominje se period od tri i po vremena i kaže se da je trajao „hiljadu dvesta i šezdeset dana“. Dakle, „sedam vremena“, što je dvostruko više, iznosi 2 520 dana. Međutim, vlast neznabožaca, koja je počela s padom Jerusalima, nije se završila nakon doslovnih 2 520 dana. Prema tome, „sedam vremena“ je moralo trajati mnogo duže. Koliko? Ako uzmemo u obzir ono što piše u Brojevima 14:34 i Jezekilju 4:6, jedan dan može predstavljati jednu godinu. Dakle, „sedam vremena“ zapravo traje 2 520 godina.

-607 + 2520 = 1913
dakle 1914 nije tačno ni po JS logici

A ne moras se slagati...
A zašto ti njemu govoriš da on ne zna?
Zašto misliš da si baš ti u pravu eto vidiš ima dosta njih koji misle suprotno?

pa slabo ti ide vrbovanje :)..ne odgovaraš mi na sva pitanja koja me interesuju..
na primer

mene interesuje šta JS misle o odbrambenim ratovima. I šta misle o ratovima koje vode Jevreji a koji su opisani u starom Zavetu. Zašto je Bog pomagao Jevrejima u ratovima ako je zabranjeno ratovati? Zašto ih je kažnjavao ratovima i padanjem u ropstvo?
https://forum.krstarica.com/threads...kuju-od-pravoslavne-vere.891667/post-38034354

Pa zar ti nije podržala post :D
bice da sam ga editovao u poslednjem minutu, a moze biti da nije razumela da generali posle bitke/rata se odnosi na njih, posto sigurno nisu prorokovali o pocetku 1.s.r., vec su ga aplikovali na palog satanu, kao da Hristos ne rece da je pao jos onda, u 1. veku, rekoh i citirah vec, kad se demoni pokoravase sedamdesetorici ucenika - a ti razmisli, mada bih i ja mogao da otvorim temu demonolozi vs. angeolozi, tj. zasto se neki bave izucavanjem demona, a ne andjela, sta mi uopste znamo o duhovima, i odakle to znamo - pa citati.

А о оном дану или часу нико не зна, ни анђели на небу ни Син, него само Отац. - Марко 13,32
I to je moguce protumaciti kao i sva prorocanstva.
Kao sto tu pise da ne znamo dan i cas Armagedona, to je tumacenje tog citata
isto znamo godinu ustolicenja Isusa Hrista ili pocetak poslednjih dana na temelju Danilovog prorocanstva i drugih...
Takodje treba praviti razliku izmedju tumacenja i ocekivanja...

Back