Plaču li kad ih ostavljate u vrtiću?

Plače li vaše dete?

• Da, svaki put kad ostavim dete, plače

• Plakaolo je samo na početku dok se nije naviklo

• Ne, nikada nije plakalo kada ga ostavim

• Ne ide u vrtić

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Moja kceka je krenula prvo u jaslice sa 2 godine, 2 meseca je bilo strasno jer je jako plakala. Ne znam koliko mi je puta vaspitacica rekla da izadjem napolje i koliko puta sam otisla placuci.Ali stegla sam srce i izdrzala, nisam imala izbora jer nisam imala alternativu za cuvanje.
Navikla se, posle jaslica je presla u drugi vrtic u stariju grupu, prvi dan kad smo krenule ja sam se pripremila na plakanje, vristanje, drzanje za suknju i slicno, medjutim kako je usla tako se nije ni okrenula da vidi gde sam.

Kada su me moji vodili u obdaniste sve je bilo ok sem spavanja. Jednostavno takvo dijete sam bila, koliko god da su me tjerali jednostavno nisam mogla da spavam. Vaspitacice su pokusale da mi daju nesto da crtam dok ostala djeca spavaju ali tada se javljao drugi problem jer su i ostala djeca momentalno ustajala i htjela da crtaju. Zbog toga sam stalno plakala i na kraju su porazgovarale sa mojima i rekle im da hajde sto ja ne spavam nego zbog mog plakanja ni druga djeca ne mogu.

Tako se zavrsila moja karijera u obdanistu poslije samo 5 dana i od tada su me ponovo cuvali baka i deda. Nista mi nije falilo jer ja u komsiluku bilo dosta mojih vrsnjaka i stalno sam se igrala i bila napolju. To mi je cak najljepsi period u zivotu.

Moje dete juče ponovo krenulo,inače nije bio u vrtiću od juna,i drao se histerično ko magarac.Nije bilo problema kad sam ga ostavljala,ali pre spavanja,katastrofa.Kad je došo kući bio je nepodnošljiv.Samo kontrira ,samo se svađa,imam utisak da nas baš kažnjava.Da li je neko od vas imao sličan problem sa ponovnim polaskom u vrtić?Pozdrav

Meni je Stefan ujutro baš plakao. Posle sve bilo super... Kad sam došla po njega, raspoložen, razigran... Celo popodne smo pričali, kaže bilo lepo, dobre su mu nove vaspitačice, zaželeo se drugara... Vaspitačice isto rekle - jeo lepo, spavao bez problema, sve ekstra
A uveče... suze i suze... i kad će opet raspust i tako..
I pričamo, baš pokušavam da ukapiram, i plače i kroz suze ponavlja da mu je bilo lepo i da je sve u redu, ali svejedno opet plače :confused:
Jutros manje nego juče, ali samo ponavlja - hoćeš brzo doći, hoćeš brzo doći...???
:(

A do kog uzrasta oni tako placu?
Da li ikada u predskolskom uzrastu mozes da ostavis dete u vrticu i da mu objasnis da ces doci po njega i da to prihvati, razume i prodje bez plakanja?
Meni se sada desava plakanje sa sinom od 15 meseci kojeg cuva zena i ne znam kako da mu objasnim, pricam ja al me gleda i nisam sigurna sta misli. Jos mi je mali da skapira moja objasnjenja da cu otici i vratiti se i da necu nestati.
A ono nemojte da nestajete da vas ne vidi, nego se lepo pozdravite, okrenite i idite pa tek je to horor od vriske. Volim ja te primere iz knjiga al u praksi je malko drugacije.

Nije isto, ali je u svakom slučaju individualno
Misliš lakše je kad znaš da oni kapiraju da ćeš se vratiti... ali nije :confused:
Tvoje dete sa tri godine sigurno neće više plakati, a neka deca koja se recimo tada prvi put susreću sa odvajanjem suze će roniti... Razumeš šta hoću da kažem, više je to do navike, čini mi se

mi smo juce krenuli u vrtic :)
mislim da sam ja imala mnooooogo vecu tremu nego moja princezica
jedno 6 meseci sam joj pomalo pricala o vrticu,sta je tamo ceka,kako ce joj izgledati dan.....
juce je ostala sat vremena,danas sat ipo i njoj je bilo super,nije plakala ni juce ni danas,ali kad me vidi da sam dosla po nju onda sledi odusevljenje
simpaticna mi je bila scena ispred vrtica juce,cuje se plac dece po sobama,mame stoje ispred uzdisu,placu i one i cekaju da nekako prodje tih sat vremena,danas je vec cini mi se svima bilo lakse

Ma za dete je jako dobro da ide u vrtic ili bar da se igra i druzi sa drugom decom, tako vrednote socialnog drustva brzo nauci.
Ja mislim da dete oseca vas strah kad ga saljete u vrtic pa zato ne zeli tamo da ostane ili delite vasa slaba iskustva sa vrticem (isto i za skolu kasnije).
Dobro je dete pripremiti pre toga ga voditi u parkove oko vrtica da vidi kako se deca igraju, pa pricate sa njim oko toga dal zeli i on da se igra sa njima. Pricate mu o vasim lepim iskustvima u vrticu. Zajdno kupite "njegovog idola" najbolje papuce sa kojima ce u vrtic - mozda i koju drugu stavar koju zeli i date mu do znanja, da to imaju samo velika i hrabra deca koja hodaju u vrtice.

Prošle nedelje smo išli u vrtić na tzv. upoznavanje... Moja ćera, čim je videla decu i igračke (kao da
kod kuće nema pola tone), odmah je otrčala, nije nas ni pogledala sve vreme dok smo bili tamo...

Nije se preterano družila, valjda je bila zbunjena od onolike gužve i nepoznatog prostora, ali čim
nas je potražila i htela da ide kući, otišli smo.

E sad, pitanje je, kako će biti kada shvati da ne može da ide kući baš tada kada se njoj ide :(

Moje dete je prošle godine krenulo u vrtić.Kad sam ga ostavila bio je zbunjen,nije plakao.Vaspitačica mi je dala njen broj telefona i rekla da joj se javim za dva sata da pitam kako je klinac,a u zavisnosti od njegovog ponašanja ona će mi reći kad da dođem po njega.Onda ja zovem,ona mi kaže 'on je divno dete,ja bih da probamo da ostane da spava,verujte mi mnogo je bolje tako nego postepeno'.Ja u šoku,pokušala sam da joj objasnim da mislim da je prenaglo,nikad se nije odvajao.....Rekla mi je da grešim.'Dođite po njega oko 14:15' to je tačno posle ručka.
Ja dolazim moje dete izgubljeno,svi kao nešto jedu, a on,tanjir pored njega pun,poklopljen na ruke i plače.Ne plače nego cvili.Ona mi kaže 'sad se malo rastužio kad se probudio'Poludela sam i svašta joj rekla,da nije u pravu što ga je tako ostavila celi dan......

Nisam mogla sebi da oprostim što sam to dozvolila,ali nisam mogla da ne sarađujem sa njima.Narednih dana utorak,sredu i četvrtak je ostajao po par sati,da bi mi u petak ujutru kazao 'mama ja hoću da spavam u vrtiću i da jedem sa drugarima'.Toliko je trajala naša adaptacija.Možda je i bila u pravu ali ja i dalje mislim da treba postepeno.

Čula sam da ima još vrtića gde tako rade,moj je savet NIKAKO tako dugo prvi dan.

A do kog uzrasta oni tako placu?
Da li ikada u predskolskom uzrastu mozes da ostavis dete u vrticu i da mu objasnis da ces doci po njega i da to prihvati, razume i prodje bez plakanja?

A ono nemojte da nestajete da vas ne vidi, nego se lepo pozdravite, okrenite i idite pa tek je to horor od vriske. Volim ja te primere iz knjiga al u praksi je malko drugacije.

:mrgreen:
opet ja:mrgreen:
juče je moj Joca (18. septembra puni 6 god) prvi put krenuo u zabavište, znači on sa tim nema nikakva iskustva

super je prihvatio, nije plakao, ja sam više nego zadovoljna..(pisala sam u kafanici za bivše trudnice..juče, pročitaj)
juče se vratio srećan, zadovoljan, ushićen
danas je u istom raspoloženju otišao tamo, jedva je čekao, od ranog jutra je pitao kad ćemo ići...

doduše mislim da sam ga lepo pripremila
od druge treće godine skoro svakodnevno (kad vremenske prilike dozvoljavaju) vodili smo ga na igralište, i puštali među drugu decu, a i inače on je jako društven, lako se sprijatelji sa drugom decom
kad sam se raspitivala za zabavište, on je išao sa mnom, video je gde je i kako izgleda, video je vaspitačicu
sad krajem svgusta išli smo zajedno da vidimo raspored smena, pa je on mene vodio do tamo (znao je put)
posle toga još 2-3 puta smo išli tamo da se igra u parkiću ispred zabavišta
pričala sam mu (valjda sam i dosadila više) e vidiš ovde i unutra eno tamo (pokažem9 ćeš se igrati sa drugom decom, mamam tebe dovede a čuva te vaspitačica, pa će posle mama doći po tebe...igraćete se i učićete nove stvari...tu će ići još 2 tvoja drugara (jako mi je drago što što i oni idu tu, (a ne u vrtić:mrgreen:) da imaju jedni druge dok ne upoznaju drugu decu....
i tako sve je prošlo supe, super, mnogo bolje nego što sam ja očekivala
valjda neće plakanje stići sa zakašnjenjem , nadam se da ovo nije samo početno oduševljenje...

ah, zaboravila sam da dodam
ja sam se javljala joci
e ajde zdravo, budi dobar, slušaj vaspitačicu, tralala
samo mi je kratko odmahnuo, kao da to pozdravljanje više značilo meni nego njemu...

ma deca mnogo lakše prihvate odvajanje nego što mi mislimo, al majke ne bi bile majke kad ne bi brinule....

i moram da dodam

moonjo imala sam tvoje postove u glavi koji su mi pomogli da se juče ne rasplačem pred detetom
hvala ti:heart::)

e, nemam svoje dete ali imam sestrica...
Juce je kako, tako bio miran (bio je prvi dan, a ima tri god.) , ali danas kad je zet dosao po njega, rekao je da vise nece da ide, i da ne voli vaspitacicu, a ova kao tuzibaba, odmah pocela da recituje, trazio je da crta i ja mu nisam dala i posvadjali smo se, bas neka vestica.

Cudi me da je tako ,jako je drustven, non stop je sa decom iz ulice, sve igracke deli sa njima i samo ih odvlaci u svoju sobu da se igraju, tako da je uvek petoro-sestoro dece u kuci kod sestre, a jos je i upisan sa rodjakom koja je dva meseca mladja od njega, sa njom je od kako su prohodali, posto su blizu non-stop se igraju...ali njemu se ne svidja...

ah, zaboravila sam da dodam
ja sam se javljala joci
e ajde zdravo, budi dobar, slušaj vaspitačicu, tralala
samo mi je kratko odmahnuo, kao da to pozdravljanje više značilo meni nego njemu...

ma deca mnogo lakše prihvate odvajanje nego što mi mislimo, al majke ne bi bile majke kad ne bi brinule....

i moram da dodam

moonjo imala sam tvoje postove u glavi koji su mi pomogli da se juče ne rasplačem pred detetom
hvala ti:heart::)

joca?? ma joca je car....juče sretnem malog komšiju sa mamom u prodavnici, nema još 4 godine, krenuo 1. sept u vrtić. prvih dana 3 sata pripreme i pitam ga kako je bilo i šta je radio: lepo bilo, lazmontilo sam sve iglačke.... ;)

Proslog septembra moj sin je sa godinu dana krenuo u jaslice. Imala sam manje problema sa njim na adaptaciji, od ove malo starije dece u grupi (npr. pola godine starije od njega). Oni su valjda vise kapirali sta se desava, da ce ostati bez mame jedno vreme, pa su kukali i zapomagali, katastrofa...:sad2: I moj sin je malo plakao, ali brzo se adaptirao, lepo jeo i spavao.
Posto ne radim u julu i deo avgusta (prosveta) nisam ga vodila u jaslice citava dva meseca. Sad kad smo krenuli ponovo, i pored moje price i podsecanja sta ga tamo ceka, plakao je cele ove nedelje cim vidi zgradu vrtica, ali se smiri pet minuta posle mog odlaska. :mazi: Mada, promena je velika (druga soba, normalni krevetic, ne kreveci, nisu obe iste vaspitacice, jedna se promenila, program rada, obavezno sede na nosi, a on to jos nikako da usvoji...) Ja da sam na njegovom mestu, bila bih gora! :D
Svaka mu cast!:zag::klap:

Back