Pizze (i varijante)

pozdrav, evo malo dodatka na vasu diskusiju....................ja imam vec vise od 15 god zidanu pec u dvoristu na telepu :) pecem pizzu na temperaturi na kojoj so pucketa kao suvo drvo :)

za takve peci testo se mesi od smese glatkog i ostrog brasna, umesim male loptice koje poredjam u plasticnu tepsiju i pokrijem vlaznom krpom pa ostavim u frizideru da se dize !!!!

preliv pravim sam, blansiram paradajz, da bi ga lakse ogulio, pa ga ubacim u blender sa malo ulja, moze i maslinovo, svezim bosiljkom, so, secer, biber, beli luk...... stvar ukusa

pizzu razvlacim u vazduhu, tako da je spustim na sto tek kada je razvucem i istanjim dovoljno, pa stavim prvo moj pelat, pa sir, pa recimo........sunku iz konzerve, sveze gljive, ..... i na kraju zavrsim ponovo sa sirom, obilno....

posto je pecem na velikoj temperaturi, koristim samo masne sireve, kaonicke, ima ih u rodicu, jer ostali sirevi mi pre izgore nego se otope, a ja volim kada se otopi i rasteze sa svakim zalogajem.

pravim morske pizze, vojvodjanske sa slaninom i crnim lukom, sa mlevenim mesom, usoljenom ribom ili jednostavno samo sa maslinovim uljem, ovcijim sirom i bosiljkom....moja verzija margarite

za zadnji cerkin rodjendan, verujte, ispekao sam preko 120 pizza.........propustio sam da napomenem, pizzu pecem izmedju 50 i 55 sekundi :))))

prijatno

Ne bih da se mesham Masteru u pos'o, naime ne sumnjam da je recept za testo dobar kao i uvek, ali ja sam trazila i trazila...kao i svi, najbolju varijantu za testo i nasla jednu koja nikad ne omane(na opste zadovoljstvo mojih izgladnelih prijatelja), ya veliku pizzu potrebno je
250gr ostrog brasna
1/2 kasicice suvog instant kvasca
1/2 kasicice soli
170-180 ml mlake vode
1 kasika maslinovog ulja (mozda nije bas izvorno ali ga vise volim od masti)
Prvo se pomesaju suvi sastojci(vrlo je bitno!) pa se dodaju voda i ulje. Testo se dobro izmesi pa se ostavi da odstoji 1h, pa se opet izmesi. Pece se dvadesetak minuta na 220C. Dugo sam se mislila da ovo podelim sa nekim ...ali ovakvi kulinari to stvarno zasluzuju!!

Quatro Stagone (valjda se ovako pise, u svakom slucaju dobro se jede)

Po onom testu poprskanom m.uljem i premazanom pireom od paradajza rasporedite:
1/4 - mortadela i origano
1/4 - pecurke(ja volim vrganje) i mocarelu
1/4 - incuni i masline
1/4 - crvena i zelena paprika + bosiljak
Poprskajte m.uljem i preko!

P.S. Bila sam ubedjena da na napolitanu idu incuni

?:
e a ta pizza je samo sa jednog onda, a ne napravis jednu plehcinu pa podelis na 10 parcica.. ili na svako parchence da redjas 4 reda
mudro zapazhanje i glupo nek me brishe
Ovo je recept za jednu a ako hoces domacinsku onda lepo dupliraj testo i nabacaj kako ti se svidja, inace posto se zove cetiri godisnja doba onda se piza deli na cetvrtine, elem kuci za gladni gosti redjaj kako hoces i sta hoces pa u tome valjda i jeste najveca draz spremanja hrane

Ma moram da opravdam reputaciju pa ne ide da se samo beogradjani frljaju imamo i mi iz nish koje cega.... A od vegeterijanske pizze sto imam recepti...lele nego frka mi da me ne ispljuju ovi mesozderi kad god pomenem makrobiotiku ukine mi se tema kao nepotrebna poz

pizzu posmatrajte kao :

prvo, tanjir je od brasna - tj tanjir je testo
drugo, na tanjir stavite sta god hocete, sta god vam prija, nema pravila
tri, gurnete u rernu i shlus :)

sve je samo stvar ukusa i cime raspolazete

?:
jesi siguran da nema pravila
nemoj ja stavim neshto, a ono... :I
Za tebe su, zbog neljudske domišljatosti, uvedena pravila, da ne bi stavljala " OVO,ONO ", pa završila na ispiranju stomaka !!!
Dakle samo : sir, šunka ili sardina, kečap, origano i ŠLUS !!! ( ako si, uobičajeno, EXTREMNO gladna, dozvoljeno ti je da razbiješ jedno i samo jedno jaje !!! )

Espanol:

- 800 gr. brašna OBAVEZNO prosejati, odvojiti hrpicu od oko 100 gr., napraviti rupu u sredini i sipati 40 gr. kvasca rastopljenog u malo tople vode. Izmešati dobro u kuglu koja se sa vrha raseče kao krst, stavi u sud, pokrije krpom i ostavi pola do sat na toplo mesto.

Како просејати, кроз ону класичну цедиљкицу?
У ту хрпицу од 100гр да ли треба додати само квасац растопљен у мало воде или треба додати и мало воде?
Како "са врха расећи као крст"?

Да ли је пицу могуће спремити у рерни, а да испадне као из пица пећи?

Који сир препоручујеш за пирошку? Имао сам прилику у спорт кафеу да једем пирошку и давио сам се у сиру, баш ми се свидело...

А да, као велики љубитељ свега италијанског, ти би требало да знаш ово...Шта се ставља на праву каприћозу? Јео сам у Бугарској "каприћозу" на коју стављају и кукуруз...

E i ja sam jela u Bugarskoj...sa paprikom i kukuruzom...nije neshto bajna mada nije ni losha, ne verujem da oni to zovu kapricoza...ali u svakom slucaju mislim da na pizu home made mos da stavis sta oces..i nikad nisu kao ona iz prave peci...ja imam neki recept za kapricozu na koju ide pardajz susen na suncu,masline,beli luk, bosiljak, kozji sir,prsuta i articoke...nisam sigurna da je to bas izvorni..

Back