Pitanje za ginekologa

• Začetnik teme Začetnik teme Zabrinuta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobar dan! Možda je ovo pogrešno mesto za postavljanje ovog pitanja, ali ja sam bila u nedoumici gde bih mogla da ga postavim.
Koristim Braunov depilator za depilaciju nogu i ruku, a skoro sam počela njime da depiliram pazuh i prepone. Međutim, od drugarice sam čula da je to opasno zbog blizine žlezda koje se tu nalaze. Da li je to tačno i, ako jeste, zašto je to tako?

Hvala unapred!

Козметичка индустрија форсира чак депилирање воском тих регија.
Нема разлике између чупкања епилатором и депилације.
Нису жлезде ништа ближе него на другим местима, само су груписане, има их више па лакше тј. интензивније одреагују на инфекцију која може да настане у фоликулу ишчупане длеке.

Sofija, hvala na odgovoru. :) Mislila sam da bi, možda, problem moglo biti to što taj epilator ima valjak na kome se nalaze pincete i koji pri okretanju dosta vibrira, pa da bi nekako mogao mehanički da izazove neko oštećenje, ili u smislu zračenja - zbog struje. Pošto sam laik i ne znam koliko su žlezde osetljive na tako nešto, to me je uplašilo.

hello imam pitanje za vas, danas sam primijetila zelenkasti sirasti sekret na vešu, nemam nikakve simptome osim toga, ali jajnik me je lijevi bolio dan dva prije toga a sad nikakav simptom nemam. Bila sam na odmoru na moru par dana pa sumnjam da nije otuda... Inače imam odnose i ne koristimo zaštitu jer beba nije problem. Skoro sam radila papa test i bio je 2grupa 3stepen. Doktorka mi je na odmoru pa moram ovdje pitati. Hvala pozz

Zdravo.Moja rodjaka od 18 god.jos nije dobila menstruaciju.Imala je samo jednom prosle godine poslije uzimanja tableta koje joj je propisao ginekolog.Jednom mjesecno dobije strasnu glavobolju.Napominjem da je pod velikim stresom,nedavno joj je preminuo otac.Sad je ljekar salje na snimanje glave i jos neke pretrage.djevojka se jako plasi svega toga.Zanima me koja je gornja granica za dobijanja prve menstruacije.I koja ispitivanja se vrse.Hvala vam.Pozdrav

hello imam pitanje za vas, danas sam primijetila zelenkasti sirasti sekret na vešu, nemam nikakve simptome osim toga, ali jajnik me je lijevi bolio dan dva prije toga a sad nikakav simptom nemam. Bila sam na odmoru na moru par dana pa sumnjam da nije otuda... Inače imam odnose i ne koristimo zaštitu jer beba nije problem. Skoro sam radila papa test i bio je 2grupa 3stepen. Doktorka mi je na odmoru pa moram ovdje pitati. Hvala pozz
wUglavnom tvoj opis odgovara nekoj infekciji(zelenkast sekret).Da ti je od mora ne verujem....Najrazumnije je uraditi bris,vaginalni i cervikalni.

Poslednja izmena:
Zdravo.Moja rodjaka od 18 god.jos nije dobila menstruaciju.Imala je samo jednom prosle godine poslije uzimanja tableta koje joj je propisao ginekolog.Jednom mjesecno dobije strasnu glavobolju.Napominjem da je pod velikim stresom,nedavno joj je preminuo otac.Sad je ljekar salje na snimanje glave i jos neke pretrage.djevojka se jako plasi svega toga.Zanima me koja je gornja granica za dobijanja prve menstruacije.I koja ispitivanja se vrse.Hvala vam.Pozdrav

Djevojčice
prvu menstruaciju dobivaju između 9. i
14. godine, a normalnim se smatra sve
do 16. godine. Ovo sam našla...

Sofija, hvala na odgovoru. :) Mislila sam da bi, možda, problem moglo biti to što taj epilator ima valjak na kome se nalaze pincete i koji pri okretanju dosta vibrira, pa da bi nekako mogao mehanički da izazove neko oštećenje, ili u smislu zračenja - zbog struje. Pošto sam laik i ne znam koliko su žlezde osetljive na tako nešto, to me je uplašilo.
Ма не, слободно чупкај. ;)

Па мораћаш да сачекаш докторку. ;)
Ниси нам дала превише информација.

До 18. године би требала добити, мада нема правила.
Свакако треба урадити анализе хормона и ултра-звук мале карлице.

Meni je juce receno da mi je ceo levi jajnik pretvoren u cistu, ali da cemo pokusati da ga lechimo. U soku sam. Da li to, uopste, moze da se izlechi? Mislim- CEO jajnik je pretvoren u cistu, a ne samo deo... A taj jajnik mi je jedini preostao... Dvanaest godina redovno idem na preglede, par puta sam snimana ultrazvucno i uvek su mi rekli da je sve u redu. Kad sam zadnji put otisla kod svog ginekologa, on me pregledao ultrazvucno i rekao mi da mi je levi jajnik uvecan i da se to verovatno desilo zbog priraslina koje su se verovatno pojavile pre dvanaest godina, prilikom operacije vadjenja desnog jajnika. Tad mi je rekao i da levi jajnik ionako i do sad nije funkcionisao bas kako treba... Zasto mi to nikada ranije nije rekao, ostaje mi samo da se pitam... Juche sam otisla u Nis u ordinaciju Ginopsis i tamo su ustanovili to sto sam vec navela. Takodje, ustanovljene su i neke promene na grlicu materice, koje izgleda da i nisu bash bezopasne, kako mi je moj ginekolog pre rekao. On je samo pomenuo ranicu na grlicu, koja nije opasna i koju ima svaka druga zena. Juce mi je recheno da postoje neke promene i da se oko celog ulaza u vaginu nalaze neka sumnjiva polja. Ginekolog mi je to pokazao i na ultrazvuku pomocu farbanja necim (ne znam cime)- veliki deo se nije ofarbao, a to sto nije ofarbano bila su ta sumnjiva polja. Rekao je da mora da se radi biopsija i tumormarkeri. Takodje, rekao mi je i da sam lecena pogreshnom terapijom od gljivica ginodaktanol vaginatorijama i daktanol kremom i da imam vaginozu. Na poslednjem pregledu kod licnog ginekologa mi je recheno da uvecanje jajnika nije opasno, a o vaginozi i promenama na grlicu materice nije bilo ni reci. Takodje, ginekolog u Ginopsis ordinaciji je pomenuo zavaljenu matericu. Od shoka zbog toliko mnogo negativnih informacija, nisam mogla da se setim da ga pitam sta to znaci...

Meni je juce receno da mi je ceo levi jajnik pretvoren u cistu, ali da cemo pokusati da ga lechimo. U soku sam. Da li to, uopste, moze da se izlechi? Mislim- CEO jajnik je pretvoren u cistu, a ne samo deo... A taj jajnik mi je jedini preostao... Dvanaest godina redovno idem na preglede, par puta sam snimana ultrazvucno i uvek su mi rekli da je sve u redu. Kad sam zadnji put otisla kod svog ginekologa, on me pregledao ultrazvucno i rekao mi da mi je levi jajnik uvecan i da se to verovatno desilo zbog priraslina koje su se verovatno pojavile pre dvanaest godina, prilikom operacije vadjenja desnog jajnika. Tad mi je rekao i da levi jajnik ionako i do sad nije funkcionisao bas kako treba... Zasto mi to nikada ranije nije rekao, ostaje mi samo da se pitam... Juche sam otisla u Nis u ordinaciju Ginopsis i tamo su ustanovili to sto sam vec navela. Takodje, ustanovljene su i neke promene na grlicu materice, koje izgleda da i nisu bash bezopasne, kako mi je moj ginekolog pre rekao. On je samo pomenuo ranicu na grlicu, koja nije opasna i koju ima svaka druga zena. Juce mi je recheno da postoje neke promene i da se oko celog ulaza u vaginu nalaze neka sumnjiva polja. Ginekolog mi je to pokazao i na ultrazvuku pomocu farbanja necim (ne znam cime)- veliki deo se nije ofarbao, a to sto nije ofarbano bila su ta sumnjiva polja. Rekao je da mora da se radi biopsija i tumormarkeri. Takodje, rekao mi je i da sam lecena pogreshnom terapijom od gljivica ginodaktanol vaginatorijama i daktanol kremom i da imam vaginozu. Na poslednjem pregledu kod licnog ginekologa mi je recheno da uvecanje jajnika nije opasno, a o vaginozi i promenama na grlicu materice nije bilo ni reci. Takodje, ginekolog u Ginopsis ordinaciji je pomenuo zavaljenu matericu. Od shoka zbog toliko mnogo negativnih informacija, nisam mogla da se setim da ga pitam sta to znaci...

dok se ne javi sofija ili neki dr na ovoj temi,uradi biopsiju i tumormarkere u svakom slucaju..
sto se tice zavaljene materice, to je polozaj u kome ti je materica postavljena u karlici..kazu da se sa takvim polozajem ostaje teze u drugom stanju, ja sam primer da to nije tacno..
onda kad sam planirala deta, tad sam i ostala u drugom stanju..iz prve..
razliciti dr koriste razlicitu terminologiju..
da li te je tvoj dr ginekolog vodio u domu zdravlja ili drzavnoj klinici?
necu da neosnovano kritikujem privatnike, ali dosta toga ce da urade da bi naplatili razlicite dijagnoze (cesto nepostojece)..
mozda bih sve to proverila na nekom trecem mestu..ili bih se vratila kod svog dr i rekla sta mi je rakao njegov kolega..

Naravno da cu d atrazim mishljenje josh jednog lekara. Zbunjena sam, ali nisam pomutila pamecu, tako d asam spremna sve da preduzmem. prvo sam ishla kod svog ginekologa u domu zdravlja (on me operisala pre 12 godina i kod njega idem redovno i on mi je rekao da najverovatnije postoje prirasline na levom jajniku, koji ionko ni pre nije radio kako treba (to mi je prvi put rekao pre oko dve nedelje, pojma nisam imala da mi jedini preostali jajnik ne radi kao treba). Otishla sam kod prvatnika- Ginobsis u Nishu, jedna od najchuvenijih ordinacija u Nishu i tamo mi je recheno da je jajnik pretvoren u cistichnu formaciju prom. 50 x 30, debljine zida 1 mm i d ami na grlicu materice i na prednjoj i na zadnjoj usni postoje mozaici.

И онда су ти из приватне ординације решили да ти кажу да је мозаик јако озбиљна ствар?
И за ту цисту јајника, иди на клинику да те погледа неко ко сваки дан ради ултра-звук.
Мислим да те је прегледао неко ко обожава да испадне значајан па и дијагнозе саопштава значајним тоном. ;)
То што је клиника најчувенија, не значи ништа у данашње време. ;)

A shta, u stvari, znachi, mozaik? I zashto ja svaki dan osecam leptirice u stomaku :))) Ozbiljno- danima osecam neke leptirice, josh od pre nego sam oupshte naslutila da neshto ne valja. Chak sam poverovala da su oni znaci trudnoce. Posle dva pregleda vaginalnim UZ valjda je ta mogucnost iskljuchena. Ja kazem- bolje to, iako nisam udata i nemam dechka, nego da je neka bolest. Oba ginekologa su mi rekla da u materici nemam nishta :(

И онда су ти из приватне ординације решили да ти кажу да је мозаик јако озбиљна ствар?
И за ту цисту јајника, иди на клинику да те погледа неко ко сваки дан ради ултра-звук.
Мислим да те је прегледао неко ко обожава да испадне значајан па и дијагнозе саопштава значајним тоном. ;)
То што је клиника најчувенија, не значи ништа у данашње време. ;)

Sunashce, samo da potvrdim ovo što je Sofija rekla, ona je lekar, a ja mogu da ti ispričam lično iskustvo od pre nekoliko godina.Posle odmora na moru, na Crnogorskom primorju, vratila sam se sa pojačanim sekretom, ali baš u velikim količinama.Pošto mi knjižica nije bila overena, odem u privatnu ordinaciju, neću da joj navodim ime, gde mi urade kompletan pregled, ultrazvuk i briseve i tu mi je doktorka koja me pregledala rekla da imam ranicu na grliću i odmah je počela da mi predlaže metode kojima se ona uklanja.Rezulatati briseva su bili uglavnom ok, samo valjda 3. grupa, odnosno taj pojačani sekrret, ništa posebno.

Malo me je zbunilo to što je ona pronašla ranicu na grliću, znam da tu nema nekih simptoma, a inače sam imala stalnog partnera, odnosi uvek sa zaštitom, redovni pregledi bar jednom godišnje i rešim da potražim drugo mišljenje.U međuvremenu overim knjižicu i odem u Dom zdravlja ovde u Nišu, izaberem lekara na preporuku drugarice i odem na pregled.Nisam mu rekla zbog kog problema sam došla, već samo da sam htela da se prekontrolišem.Pregledao me je, radila sam i papa test, on ranicu nije pronašao, sve uredno.Da li je ta ranica mogla da se povuče u roku od mesec dana, stvarno ne znam, ali da nisam tražila drugo mišljenje možda bih pristala na lečenje u ovoj privatnoj ordinaciji i ko zna šta bi dalje bilo.

Tako da mislim da treba da odeš na još neki pregled kod drugog lekara, ako hoćeš poslaću ti na pp ime mog lekara u Domu zdravlja (ima veliki broj pacijenata, uvek je gužva, ali je divan i kao lekar i kao čovek), a on radi i u jednoj privatnoj ordinaciji, pa šta ti više odgovara.

Мозаик је стање које треба да се прати. Ћелије епитела грлића се измене. ;) Ако ти потврде мозаик колпоскопијом, онда ти напишу упут за биопсију грлића и отклоне сумње.
Али сам мозаик није потврда ни за шта.
Зато без панике и нервирања.
Тражи мишљење још неког доктора који има довољан проток пацијената.

Знам неке који су измишљали кондиломе пацијентима да би им узели новац за интервенцију. :neutral:

Козметичка индустрија форсира чак депилирање воском тих регија.
Нема разлике између чупкања епилатором и депилације.
Нису жлезде ништа ближе него на другим местима, само су груписане, има их више па лакше тј. интензивније одреагују на инфекцију која може да настане у фоликулу ишчупане длеке.
Daj neku sliku depiliranja voskom tih regija:D

Мозаик је стање које треба да се прати. Ћелије епитела грлића се измене. ;) Ако ти потврде мозаик колпоскопијом, онда ти напишу упут за биопсију грлића и отклоне сумње.
Али сам мозаик није потврда ни за шта.
Зато без панике и нервирања.
Тражи мишљење још неког доктора који има довољан проток пацијената.

Знам неке који су измишљали кондиломе пацијентима да би им узели новац за интервенцију. :neutral:
ja se skroz slazem.takodje znam da je i famozni mozaik cest izgovor za uzimanje novca.

Back