Pitanja iz knjigovodstva

• Začetnik teme Začetnik teme bazel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala puno Ljiljo, jako ste ljubazni i od pomoci :)

Mozete mi to proslediti na pp. Recitie mi samo, posto vec postoje neki racuni za gorivo koji su placeni preko racuna, glase na firmu, mogu li njih da proknjizim i na koji konto troska to da stavim? Za ubuce ce se napraviti taj Ugovor op zakupu, pa ce onda biti kako treba.

Ne smeš da ih knjižiš tako....I da, i dalje će ti radnici donositi račune na firmu i kad imate ugovore jer samo takvi se i smeju knjižiti
Ako datiraju od ove godine, napravite unazad ugovore da važe od 01.01.2013. uz klauzulu da se neto i porez isplaćuju u toku narednog meseca za prethodni......još je februar, možeš da platiš porez i neto za januar a možeš tako da pokriješ troškove goriva za januar.
Za knjiženje mi reci da li je firma PDV obveznik ili nije

1. postoji li neki minimalni iznos zakupa, bas zbog placanja poreza. (ne ide, recimo da se stavi da je zakup za meseca dana 1.000 din)?

Ne morate nužno da se trudite da vam naknada za zakup bude niska jer je to dosta povoljan način isplate novca sa računa firme. Naime, u slučaju plate radnicima vi ste opterećeni nametima u visini od 48% (porez i doprinosi) dok je u ovom slučaju "samo" 20%.

Jeste, u sitemu PDv-a je

račun za gorivo je 1000 i 200 za pdv=1200

za putničko vozilo na koje firma nema pravo da koristi preneti pdv
513..................................1200
463 analitika po radnicima..............1200

za teretno vozilo na koje firma ima parvo da koristi preneti pdv

513.........................1000
270......................... 200
463 analitika po radnicima.............1200

Po novome, sve živo ide u KPR, pa i gotovinski i svaka druga isplata troškova bez obzira da li imamo pravo na korišćenje pdv-a, nemmo pravo pdv, oslobodjen je pdv-a, nije pdv itd.....:dash:

Poslednja izmena:
račun za gorivo je 1000 i 200 za pdv=1200

za putničko vozilo na koje firma nema pravo da koristi preneti pdv
513..................................1200
463 analitika po radnicima..............1200

za teretno vozilo na koje firma ima parvo da koristi preneti pdv

513.........................1000
270......................... 200
463 analitika po radnicima.............1200

Po novome, sve živo ide u KPR, pa i gotovinski i svaka druga isplata troškova

Moze li samo umesto konta 463 da ide konto dobavljaca, recimo analitka "OMV", posto firma od njih na karticu kupuje gorivo?

I sta se moze uraditi sa racunima koji su od 2012, i ne mogu da se ukljuce u Ugovor o zakupu koji ce biti napravljen. Mogu li njih ikako da proknjizim, odnosno kako da zatvorim dobavljace, ako te racune ne mogu priznati, jer je vec placeno sa Tekuceg njima za gorivo.

Moze li samo umesto konta 463 da ide konto dobavljaca, recimo analitka "OMV", posto firma od njih na karticu kupuje gorivo?

I sta se moze uraditi sa racunima koji su od 2012, i ne mogu da se ukljuce u Ugovor o zakupu koji ce biti napravljen. Mogu li njih ikako da proknjizim, odnosno kako da zatvorim dobavljace, ako te racune ne mogu priznati, jer je vec placeno sa Tekuceg njima za gorivo.

Čekaj, ja razumeh da vi radnicima plaćete preko tekućeg računa gorivo koje oni prvo plate iz džepa, te zato dadoh konto 463 hahaha

Naravno da može konto 433 analitika za OMV.
Za 2012 zatvori 433/omv a troškove knjiži na 559 (ostali nemat.troš.) ili 569 (ostali finans.rashodi) u celom iznosu (nadam se samo da niste koristili taj pdv u 2012).
559/433 ili 569/433
tako će ti ući u troškove u Bilansu uspeha ali ih moraš u PB1 staviti u troškove koji nisu dokumentovani /r.br.6) i tako bar platiti porez na dobit na to

Možda neko od kolega bude imao nešto drugo na umu.

Postovani forumasi treba mi pomoc oko knjizenja komisione i konsignacione robe. Preduzece u kome radim je u sistemu PDV-a bavi se trgovinom na veliko i malo. Od ovog meseca pocinje sa prodajom komisione i konsignacione robe. Kako knjiziti tu robu u glavnoj knjizi, prijem, prodaja na veliko i malo i odjava prodate robe. Konkretno, primljena je roba na osnovu medjumagacinskog ulaza robe, zatim je prodat deo robe na veliko i malo, uradjena odjava i fakturisana odjavljena roba od strane dobavljaca. Koja konta treba koristiti a da se roba ne knjizi dva puta? Hvala, svaka pomoc bi mi dobro dosla

Medjuskladisnica ulaz 132001/442001,po odjavi 442001/132001,racun redovno,ili neke kolege kazu da po prijemu racuna moze da se vrsi samo storno na 442001 i ispravno 44300,razlika u ceni i pdv-e je jasan pretpostavljam,bila sam napisala opsiran odgovor i obrisala,tako da sad ide skracena verzija.Bitno je da se vodi poebna evidencija znaci formira se poseban magacin jer to nije Vasa roba,na kraju godine sastavljate i saljete popisnu listu,radite usaglasavanje lagera.

Pa danas je 28.02. oprosti nam, malo smo se uspavali koleginice!

Hvala, ja sam zaboravila koji je datum posto sam predala zavrsni racun i sva sam u komisionoj robi. Mislila sam takodje da je ovako kako ste mi vi napisali ali sam malo citala propise i svugde pise da komisiona roba ide na klasu 8. Konkretno, nisam sigurna da li mogu ovako to da knjizim medjumagacinska prijemnica robe konto 8802/8902, veleprodaja 2020/6022 PDV 4700 na potraznu i jos jedan stav 8902/8802. Odjava robe i faktura od dobavljaca za istu 5014/4420 i PDV na 2700 na dugovnu. Sto se tice maloprodaje to neznam. Ja u normalnoj maloprodaji odvojeno knjizim fiskalnu traku od prenosne dostavnice, a u ovom slucaju mi je zajednicka fiskalna traka a odvojene su prenosne dostavnice da bi se razlikovala komisiona roba od obicne. Malo sam opsirna bila, izvinite

Hvala puno na trudu i jas sam mislila da to treba tako ali sam citala malo propise i tu pise da se komisiona roba knjizi na klasi 8. Tek sam sada u dilemi sta raditi

Nema potrebe da se izvinjavate ja sam se salila,klasa 8 definitivno mora da se postavi,ali meni sluzi samo za kontrolu(opominje me 31.12.da korigujem 132001),ja sam pokusala ali nisam uspela ispravno da postavim.U literaturi pise sledece:zaduzenje 8802/8902 kao sto ste Vi napisali(i ja tako zaduzujem),prodaja 202/442,470.602, i 8902 /8802.naplata 241/202,placanje 442,270/241,i to je ono gde sam se ja saplela!Nisam uspela ispravno da postupim,dalje kaze roba nije Vasa pa nema 501 a samo marza ide na 602 sto donekle ima logike ali kako onda ispravno knjiziti racun dobavljaca po odjavi? Zbog toga sam ja odustala i postavila kao sto sam napisala,nadam se da ce se neko od kolega javiti i reci nam ispravno resenje.Kod mene nema maloprodaje na svu srecu tako da dalje ne znam.

Konacno sam uspela da resim problem komisione robe.Racun dobavljaca ;po odjavi knjiziti 1311/4420 plus 2700 na dugovnu.Kroz knjizenje veleprodaje 1311 ide na potraznu. Ako Vas jos uvek interesuje kako se pravilno knjizi, napisacu vam postupno sve stavove. Pozdrav

e ovako, uz lokal treba da preuzmem i radnicu, ona ne zeli da predje u moju firmu, njena firma zeli da mi je uvali po svaku cenu i sada predlazu da mi je iznajmljuju, cekam ugovor koji predlazu, ali ne znam moze li to, oni su trgovinsko preduzece, nisu ni omladinska niti bilo ko ko se bavi zaposljavanjem, ima li neko iskustva kako ovo funkcionise i da li uopste izvodljivo? i jesam li ja cista pred inspekcijom rada, obzirom da tako nemam ugovor o radu sa radnikom niti bilo sta osim tog njihovog ugovora, da mi je oni ustupaju?

Pozdrav svima :bye:
Ocigledno nas ima puno koji smo tek pocetnici u ovom poslu, ali od neceg se mora poceti :D. pa su nam i pitanja pocetnicka. Pa da krenem i ja sa mojim :roll: Radim u jednoj softverskoj firmi, pa posto imaju puno posla oni su angazovali fizicko lice da im odradi neki posao. Mislim da je redizajn internet stranice. E sad mene zanima, na osnovu kog dokumenta oni mogu da plate to fizicko lice sa ziro-racuna? Da li moraju da zakljuce ugovor o delu ili ima neki drugi metod? Ako zakljuce ugovor o delu onda moraju da obracunavaju porez i doprinose a oni to nebi da rade. Mislim cak da to fizicko lice nije rezident Republike Srbije.

Sad sam citala Zakon o radu, pogledajte poglavlje PRAVA ZAPOSLENIH KOD PROMENE POSLODAVCA Clan 147 - 150 i UPUCIVANJE NA RAD KOD DRUGOG POSLODAVCA Clan 174. Koliko sam razumela pitanje mislim da Vama odgovara Clan 174.

izvinjavam se nikako da odgovorim, to smo i izveli podpisali ugovor i napravili ugovor o radu na godinu dana, hvala :)

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima :bye:
Ocigledno nas ima puno koji smo tek pocetnici u ovom poslu, ali od neceg se mora poceti :D. pa su nam i pitanja pocetnicka. Pa da krenem i ja sa mojim :roll: Radim u jednoj softverskoj firmi, pa posto imaju puno posla oni su angazovali fizicko lice da im odradi neki posao. Mislim da je redizajn internet stranice. E sad mene zanima, na osnovu kog dokumenta oni mogu da plate to fizicko lice sa ziro-racuna? Da li moraju da zakljuce ugovor o delu ili ima neki drugi metod? Ako zakljuce ugovor o delu onda moraju da obracunavaju porez i doprinose a oni to nebi da rade. Mislim cak da to fizicko lice nije rezident Republike Srbije.

nije po zakonu ali moga muza su platili kao da su koristili njegov auto, pa zakup auta :)

Back