Pitanja iz knjigovodstva

• Začetnik teme Začetnik teme bazel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
DA li osoba sa stecenim zvanjem diplomirani ekonomista, i diplomom-sertifikatom ovlascenog knjigovodje, stecenu nakon zavrsenog kursa (npr. Bozidar Adzija), moze samostalno voditi knjige sportskom udruzenju-udruzenju gradjana iako nema registrovanu firmu za obavljanje te delatnosti.

Unapred hvala

Moze li mi neko odgovoriti u vezi oporezivanja preduzetnika.Poreska osnovica je 12%.PPDG.Oporezuje se dohodak gradjana.Da li se 12% oporezuje i porez na promet(uplaceni pazari) na mesecnom nivou? Da li ja kao vlasnik preduzetnicke radnje moram biti prijavljena u radni odnos,ili se mogu ukoliko ne zelim opredeliti da ne placam doprinose?

Kolege,kakvo je vase iskustvo u radu sa sluzbenim putevima u inostranstvu? Stalno mi se javlja dilema oko zaokruzivanja iznosa,a nisam nasla,ili ne umem da nadjem da li je to i nekim propisom regulisano. Ako je iznos obracunate dnevnice 102,5 i to da u NBS isplacuju ceo iznos, sta je pravilnije da zaokruzim na 105 ili na 100 evra? Lako mi je kada je 101,5 ili 103,5, ali kada je ovako bas na sredini ni tamo-ni ovamo.

Kolege,kakvo je vase iskustvo u radu sa sluzbenim putevima u inostranstvu? Stalno mi se javlja dilema oko zaokruzivanja iznosa,a nisam nasla,ili ne umem da nadjem da li je to i nekim propisom regulisano. Ako je iznos obracunate dnevnice 102,5 i to da u NBS isplacuju ceo iznos, sta je pravilnije da zaokruzim na 105 ili na 100 evra? Lako mi je kada je 101,5 ili 103,5, ali kada je ovako bas na sredini ni tamo-ni ovamo.

U specifikaciji za podizanje deviza po tom osnovu idem na tačan iznos na dve decimale jer ga banka tako isplaćuje

NBS kod isplate akontacije isplacuju zaokruzenu cifru npr. 105 ili 110 ili 100 evra,zaokruzuju na 5 ili 10.Ne isplacuju 102,5 evra ili slicno.

Nama Vojvodjanska isplati tačnu cifru ali nakon službenog puta, dakle, po obračunu naloga. Nisam razumela da pričaš o akontaciji.
Akontacije su logične da budu na okruglu cifru.
Onda zaokruži 102,5 na 105....ionako je to akontacija a ne tačan obračun nakon službenog puta.

Vidim da mogu dobiti korisne informacije od učesnika ove teme pa da pitam za savet.
Naime planiram da otvorim firmu i treba mi savet koji tip firme da otvorim.
Firma mi treba kako bih primao ino devizne uplate jednom mesečno u iznosu od 2300€ na ime konsultantskih usluga. Ono što mene interesuje je tip firme i kolike redovne troškove bih imao godišnje? Takođe kako da podižem novac, da li moram da ga pravdam, da li mi treba knjigovođa...

Postovani,tek sada sam se registrovala na ovaj forum pa ne znam dali kasnim sa odgovorom ali mislim da Vi ne mozete biti preduzetnik pausalac.Da bi ste se bavili izvozom usluga morate ispostaiti racun i evidentirati ga u poreskoj upravi po izrsenoj naplati.Preduzetnici pausalci ne mou da se bave izvozom usluga.

Postovani,tek sada sam se registrovala na ovaj forum pa ne znam dali kasnim sa odgovorom ali mislim da Vi ne mozete biti preduzetnik pausalac.Da bi ste se bavili izvozom usluga morate ispostaiti racun i evidentirati ga u poreskoj upravi po izrsenoj naplati.Preduzetnici pausalci ne mou da se bave izvozom usluga.

A što ne mogu da se bave izvozom usluga? Mislim, gde to piše?

Dobro jutro .
1.Vidim da mogu dobiti korisne informacije od učesnika ove teme pa da pitam za savet.Sad predajemo sve za zavrsni racun godine pa imam pitanje za vasu pomoc.
2.Moj muz ima firmu doo i uvozi poslove (u pitanju industrija )iz inostranstva- a u srbiji da njih da drugima firmama da zarade a i sam dosta rade .
3 Znam da svaki dinar koji se podigne sa računa se pravda .Moraš imati i neko poktiće za te usluge.
4 pitanje postoje ovako ....
U toku godine zbog povećanja obima posla na kratkorocno proširenje obima posla za samo 16 dana
doo preduzece iznajmilo u montenegro od jednog prijatelja 12 radnika koji zavrsile poso za 16 dana .firma isplatila privatno kad mogao u fleksibilnima ratama a sada postaje pitanje kako pokriti troskove i kojim ugovorom...Molim vas za pomoc...

Poslednja izmena:
A što ne mogu da se bave izvozom usluga? Mislim, gde to piše?

Pa problem je u tome sto u zakonu o spoljno trgovinskom poslovanju pise privredna drustva i preduzetnici i nista vise,ali kada krenete u praksi to da sprovedete kao preduzetnik pausalac onda imate mnostvo problema.Govorim o sifri 6201 racunarsko programiranje, za koju mi je inspektorka u PU na Novom Beogradu rekla izvoz usluga i preduzetnik pausalac,ne ide jedno sa drugim.Kosi se mnostvo propisa a medju njima je nacin vodjenja i duzine cuvanja dokumentacije koju zahteva devizni dokumentarni inspektorat tj. sada PU ili ministarstvo finansija.Ako je iznos racuna od 200 ili 300e mozda se i provuce ali pravdati pred bankom 3.000$ pa proci devizni inspektorat.Trazili su ugovor tamo overen, jer je mesto nastanka usluge inostranstvo,ovde overen i preveden kod sudskog tumaca (meni to nikada ranije za d.o.o. nisu trazili),zasto u ugovoru nisu definisali sta je tacno radjeno,tj ko je vlasnik licence za softver na kome je radjena dorada,usaglasavanje datuma.Onda kasnije sprovodjenje kroz knjigu prometa za nekog ko je amater pocetnik, i ko nije zainteresovan ,njegova knjiga kaze jedno a potvrda iz banke drugo zbog kursnih razlika,a kada se registrovao rekli su mu da mu ne treba knjigovodja jer je to prosto knjigovodstvo sve moze sam.Ova vrsta prometa je oslobodjena pdv-ea, ne uracunava se u stavku ukupnog prometa dobara i usluga u smislu zakona o pdv-eu,tako da ne vidim zasto bi bio preduzetnik pausalac.Mozda gresim iznela sam slucaj i iskustvo koje je meni poznato.

Dobro jutro .
1.Vidim da mogu dobiti korisne informacije od učesnika ove teme pa da pitam za savet.Sad predajemo sve za zavrsni racun godine pa imam pitanje za vasu pomoc.
2.Moj muz ima firmu doo i uvozi poslove (u pitanju industrija )iz inostranstva- a u srbiji da njih da drugima firmama da zarade a i sam dosta rade .
3 Znam da svaki dinar koji se podigne sa računa se pravda .Moraš imati i neko poktiće za te usluge.
4 pitanje postoje ovako ....
U toku godine zbog povećanja obima posla na kratkorocno proširenje obima posla za samo 16 dana
doo preduzece iznajmilo u montenegro od jednog prijatelja 12 radnika koji zavrsile poso za 16 dana .firma isplatila privatno kad mogao u fleksibilnima ratama a sada postaje pitanje kako pokriti troskove i kojim ugovorom...Molim vas za pomoc...

Da budem iskrena ne razumem pitaje?Ne mozete sad raditi ugovore o privremenim i povremenim poslovima za proslu godinu,ako ste na to mislili?

Da budem iskrena ne razumem pitaje?Ne mozete sad raditi ugovore o privremenim i povremenim poslovima za proslu godinu,ako ste na to mislili?

za sad je gotovo za 2012 ...ali u buducnosti ako bi bio isti incidenat a moze da se napravi neki ugovor izmedju radnika iz montenegro ili sa tom agencijom da radnike mogu doci na 10 -15 dana(kratkotrajni rad) ukoliko bude to trebalo zbog povecanja obima posla
kako treba onda taj ugovor izgleda i ako taj rad bude zavrsen i plate da se isplate naprimer u 3-4 rate...to me sad interesira takodje da bi ne napraviti gresku.A takodje na kraju godine za te troskove koje su dinarskom izvodu prikazani na te dane za knjigovodju predati samo ugovor???ili i jos nesto???
Kakav redosled ide...

Poslednja izmena:
Morate razgovarati sa Vasim knjigovodjom,ne mozete podici novac sa racuna pa pravdati ugovorom ako ste to mislili.Knjigovodja mora obracunati poreze i doprinose u zavisnosti od toga sa kim sklapate ugovor.Sto se tice te agencije i ugovora sa njima nisam sigurna,ali ako imate nekakav ugovor onda u njemu pise kome i kako isplacujete novac.O svemu ovome morate razgovarati sa knjigovodjom zbog toga ste ga i angazovali.

Zakon o obligacionim odnosima dozvoljava sklapanje ugovora izmedju fiizickih i pravnih lica,ali kao sto sam i predhodno napisala,odgovor na Vase konkretno pitanje morate potraziti kod Vaseg knjigovodje.Preopsirno je i svaki ugovor je pica za sebe.Vrednost opreme se mora definisati,poreklo opreme (odakle fizickom licu oprema),pravo na smanjenje oporezive dobiti na nabavljenu i placenju opremu i pravdanje u PU(ne mozete ga koristitI ako ne platite opremu),malo je neozbiljno sklopiti ugovor u kome ce nacin i dinamika placanja glasiti:kad stignem i koliko mogu!

Ako se nabavlja za mlin oprema za unos pšenice koja se sastoji
od više elektromotora,transportne trake i sanduka.Sve čini jednu jedinstvenu celinu.Da li treba u analitici osnovnih sredstava otvarati posebne analitičke kartice za elektromotore,za traku, sanduke itd.Ili se otvara jedna kartica oprema za unos pšenice.Kakva je praksa za ovakve slučajeve.

Moze li mi neko pomoci oko knjizenja racuna za troskove goriva.

Naime, skoro sam poceo da radim u jednoj firmi koja nema u svom vlasnistvu automobile. Zaposleni svojim kolima idu po terenu u toku radnog vremena (gradjevinska je firma) obilazeci gradilista.
Koliko znam, to ne mogu da knjizim na konto Troskovi goriva, jer se automobili ne vode na firmu. Firma te racune koji donose zaposleni placa preko tekuceg. Na koji konta bi to bilo najbolje proknjiziti?
I sta se moze napraviti za ubuduce, psoto 5-6 zaposlenih svakodnevno koristi automobile u poslovne svrhe. Moze li se napraviti neki Ugovor o zakupu automobila ili postoji neko prakticnije resenje, kako bi se ti troskovi mogli priznati?

Ako se nabavlja za mlin oprema za unos pšenice koja se sastoji
od više elektromotora,transportne trake i sanduka.Sve čini jednu jedinstvenu celinu.Da li treba u analitici osnovnih sredstava otvarati posebne analitičke kartice za elektromotore,za traku, sanduke itd.Ili se otvara jedna kartica oprema za unos pšenice.Kakva je praksa za ovakve slučajeve.

Sve zavisi kako vam je fakturisano. Ako ste kupili mlin kao celinu onda se tako i vodi, potpuno je nebitno što se sastoji iz više delova. Ako ste kupili komponente pa sami pravili mlin, onda ih možete voditi posebno mada bi ja to najpre sve sklopio i opet vodio kao jednu celinu. Kao sličan primer najbolje je navesti računar, sigurno nećete u osnovna sredstva da upisujete procesor, kuler, ploču, memoriju, napajanje, grafičku karticu, miš...

Moze li mi neko pomoci oko knjizenja racuna za troskove goriva.
Naime, skoro sam poceo da radim u jednoj firmi koja nema u svom vlasnistvu automobile. Zaposleni svojim kolima idu po terenu u toku radnog vremena (gradjevinska je firma) obilazeci gradilista.
Koliko znam, to ne mogu da knjizim na konto Troskovi goriva, jer se automobili ne vode na firmu. Firma te racune koji donose zaposleni placa preko tekuceg. Na koji konta bi to bilo najbolje proknjiziti?
I sta se moze napraviti za ubuduce, psoto 5-6 zaposlenih svakodnevno koristi automobile u poslovne svrhe. Moze li se napraviti neki Ugovor o zakupu automobila ili postoji neko prakticnije resenje, kako bi se ti troskovi mogli priznati?

Firma plaća račune za gorivo a nema službene automobile? Pa to nije po propisima, kuku lele pa ko vama radi knjigovdstvo/konsalting? Ne može firma da plaća "nečije" račune za gorivo. Možete da napravite ugovor o zakupu sa firmom, stavi se neki iznos, mislim da je porez 20% i onda možete da knjižite troškove.

Firma plaća račune za gorivo a nema službene automobile? Pa to nije po propisima, kuku lele pa ko vama radi knjigovdstvo/konsalting? Ne može firma da plaća "nečije" račune za gorivo. Možete da napravite ugovor o zakupu sa firmom, stavi se neki iznos, mislim da je porez 20% i onda možete da knjižite troškove.

Tačno.....za svako vozilo poseban ugovor o zakupu, svakog meseca obračun i plaćanje poreza i prenos neto iznosa na tekući račun radnika ili u kešu preko blagajne.
Važno je to, što porez na zakup pokretnosti spada u kategoriju poreza po odbitku, a to znači da plaćanje poreza i isplata neto iznosa moraju ići istog dana ili prvo porez a neto kasnije.
Obrazac je PPOPJ-4 (neto se pretvara u bruto...naći ćeš već kako se to radi) a onda na kraju godine sve ide u PPP ali na stranu 3.....plate su na strani 2
I stavite u ugovor da firma snosi troškove goriva, oprravki, i da se isplata vrši u tekućem mesecu za prethodni tako da imate ceo mesec fore da isplaćujete a da vam niko ništa ne prigovori. Treba uvek izbegavati vezivanje za datume, naravno ako se može.
Onda imate pra vo da knjižite sve troškove goriva i opravki svih vozila sa odbitkom pdv-a ili bez odbitka već zavisno da li se radi o putničkom ili teretnom vozilu

Izvinite, ja odgovorih Mitketu citirajući vas hahahaha....premor .....ali shvatiće

Tačno.....za svako vozilo poseban ugovor o zakupu, svakog meseca obračun i plaćanje poreza i prenos neto iznosa na tekući račun radnika ili u kešu preko blagajne.
Važno je to, što porez na zakup pokretnosti spada u kategoriju poreza po odbitku, a to znači da plaćanje poreza i isplata neto iznosa moraju ići istog dana ili prvo porez a neto kasnije.
Obrazac je PPOPJ-4 (neto se pretvara u bruto...naći ćeš već kako se to radi) a onda na kraju godine sve ide u PPP ali na stranu 3.....plate su na strani 2
I stavite u ugovor da firma snosi troškove goriva, oprravki, i da se isplata vrši u tekućem mesecu za prethodni tako da imate ceo mesec fore da isplaćujete a da vam niko ništa ne prigovori. Treba uvek izbegavati vezivanje za datume, naravno ako se može.
Onda imate pra vo da knjižite sve troškove goriva i opravki svih vozila sa odbitkom pdv-a ili bez odbitka već zavisno da li se radi o putničkom ili teretnom vozilu

Izvinite, ja odgovorih Mitketu citirajući vas hahahaha....premor .....ali shvatiće

Ljiljo, hvala puno na odgovoru, dosta toga ste mi razjasnili. Imao bih samo jos dva kratka pianja na to:

1. postoji li neki minimalni iznos zakupa, bas zbog placanja poreza. (ne ide, recimo da se stavi da je zakup za meseca dana 1.000 din)?

2. vozila bi se koristila po lokalu, za obilazak gradilista u BG, da li je za to potrebno pisati neke Putne naloge?

Ljiljo, hvala puno na odgovoru, dosta toga ste mi razjasnili. Imao bih samo jos dva kratka pianja na to:

1. postoji li neki minimalni iznos zakupa, bas zbog placanja poreza. (ne ide, recimo da se stavi da je zakup za meseca dana 1.000 din)?

2. vozila bi se koristila po lokalu, za obilazak gradilista u BG, da li je za to potrebno pisati neke Putne naloge?

Ne postoji neki odredjeni iznos...sve je stvar dogovora. Kod mojih klijenata je 5000 din. pa i više mesečno (poslaću ti na pp obračun i pazi kod OPJ-4 imaš dva dela...pokretnost i nepokretnost).
Putni nalozi za kola su obavezni.......to ti je onaj gde piše ko je vozač, pa reg.broj kola a on pozadi piše kilometražu. Možete dati jedan nalog mesečno svakome jer vam to omogućava ugovor o zakupu (navedi u ugovoru i to da se kola koriste za lokal po potrebi). Nalog mora biti u kolima.

Moliiiim :)

Ne postoji neki odredjeni iznos...sve je stvar dogovora. Kod mojih klijenata je 5000 din. pa i više mesečno (poslaću ti na pp obračun i pazi kod OPJ-4 imaš dva dela...pokretnost i nepokretnost).
Putni nalozi za kola su obavezni.......to ti je onaj gde piše ko je vozač, pa reg.broj kola a on pozadi piše kilometražu. Možete dati jedan nalog mesečno svakome jer vam to omogućava ugovor o zakupu (navedi u ugovoru i to da se kola koriste za lokal po potrebi). Nalog mora biti u kolima.

Moliiiim :)

Hvala puno Ljiljo, jako ste ljubazni i od pomoci :)

Mozete mi to proslediti na pp. Recitie mi samo, posto vec postoje neki racuni za gorivo koji su placeni preko racuna, glase na firmu, mogu li njih da proknjizim i na koji konto troska to da stavim? Za ubuce ce se napraviti taj Ugovor op zakupu, pa ce onda biti kako treba. Firma je inace PDV obveznik

Poslednja izmena:

Back