gost 129086
Buduća legenda
- Poruka
- 27.221
Sve je to trošak firme, konto 511 sa pravom odbitka pdv-a ako je firma pdv obveznik.
Otvori analitiku (kod mene je 511300) i sve tu stavljaj.
Ako firma nije obveznik onda koji je konto?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sve je to trošak firme, konto 511 sa pravom odbitka pdv-a ako je firma pdv obveznik.
Otvori analitiku (kod mene je 511300) i sve tu stavljaj.
Ako firma nije obveznik onda koji je konto?
Vidim da mogu dobiti korisne informacije od učesnika ove teme pa da pitam za savet.
Naime planiram da otvorim firmu i treba mi savet koji tip firme da otvorim.
Firma mi treba kako bih primao ino devizne uplate jednom mesečno u iznosu od 2300€ na ime konsultantskih usluga. Ono što mene interesuje je tip firme i kolike redovne troškove bih imao godišnje? Takođe kako da podižem novac, da li moram da ga pravdam, da li mi treba knjigovođa...
Pretpostavljam da će se neki grohotom nasmejati kada budu pročitali moje pitanje, ali, ja sam stvarno ozbiljna.
Da li je uopšte moguće da se uplata PDV-a odloži za izvesno vreme, ili da se otplati na rate?
Silom prilika sav novac sa računa je potrošen - nesrećan slučaj u porodici, tako da mi ostaje da se nadam ovome gore što sam napisala, ili šta da čekam na kaznu, a sve zajedno neću mooći da platim do maja jer radim sezonski posao.
Da li da zatvorim radnju i šta me sve čeka? Da li mogu posle svega da otvori neko od ukućana pa da nastavimo posao, jer samo porodica radi i to nam je jedini izvor prihoda?
Nadam se da će bar neko da me shvati za ozbiljno, hvala unapred.
ako si predala prijavu, zbogom dovidjenja. onda ti sledi ovo sto je ljiki rekla.Pretpostavljam da će se neki grohotom nasmejati kada budu pročitali moje pitanje, ali, ja sam stvarno ozbiljna.
Da li je uopšte moguće da se uplata PDV-a odloži za izvesno vreme, ili da se otplati na rate?
Silom prilika sav novac sa računa je potrošen - nesrećan slučaj u porodici, tako da mi ostaje da se nadam ovome gore što sam napisala, ili šta da čekam na kaznu, a sve zajedno neću mooći da platim do maja jer radim sezonski posao.
Da li da zatvorim radnju i šta me sve čeka? Da li mogu posle svega da otvori neko od ukućana pa da nastavimo posao, jer samo porodica radi i to nam je jedini izvor prihoda?
Nadam se da će bar neko da me shvati za ozbiljno, hvala unapred.
Prvo......nadji knjigovodju pa će ti on sve objasniti.
Sa ovim iznosom možeš biti preduzetnik a možeš da otvoriš i preduzeće.
Svaki dinar koji se podigne sa računa se pravda ako vodiš knjige, a treba da ih vodiš.
Moraš imati i neko poktiće za te usluge, putne naloge, odlaske u tu zemlju, stručnu korespodenciju sa tom firmom.....inače je to pranje novca, po novome, ni malo naivna stvar.
Može da se registruje kao paušalac, to je idealno za uslužne delatnosti, nema vođenja knjiga, podizanje novca bez pravdanja, limit od 3 miliona može da se ispoštuje (uz manji trud) sa 2300e mesečno, jedino ovo za pranje novca.
Kasno sam videla, već sam predala prijavu.ako si predala prijavu, zbogom dovidjenja. onda ti sledi ovo sto je ljiki rekla.
ako nisi, iskukaj ulaz sa ulaznim pdvom u periodu, pa ga posle storniraj ili sta god.,.tako dobijes mesec dana fore..
al ako ti dodje finansijska, oce da zezaju..![]()
Vidim da mogu dobiti korisne informacije od učesnika ove teme pa da pitam za savet.
Naime planiram da otvorim firmu i treba mi savet koji tip firme da otvorim.
Firma mi treba kako bih primao ino devizne uplate jednom mesečno u iznosu od 2300€ na ime konsultantskih usluga. Ono što mene interesuje je tip firme i kolike redovne troškove bih imao godišnje? Takođe kako da podižem novac, da li moram da ga pravdam, da li mi treba knjigovođa...
Sto se tice pracenja propisa predlazem da se pretplatite na Privredni savetnik, Cekos ili Racunovodstvenu praksu.Ukoliko niste u mogucnosti da se preplatite kopirajte od nekog ko je pretplacen.Za kancelarijski namestaj kao sto su stolice, stolovi,garniture za sedenje,tepisi...itd. ne odbijate pdv.Meni treba pomoc.Relativno nova sam u ovom poslu i imam neke dileme.Prvo sto me interesuje ,voljela bih da dobijem savet od iskusnog knjigovodje ,je da li treba da pratim promene zakona u sluzbenom glasniku ili da ...jer ovaj posao je odgovoran i ne mogu da se oslonim na to da slucajno u prolazu ili na prvom jutarnjem cujem neke izmene.Sta mi savetujete da uradim da bih se obezbedila da mi znacajna informacija ne promakne?Inace mi se bavimo proizvodnjom i imamao i uvoz i izvoz i...Drugo pitanje ,takodje za knjigovodju ,da li odbijam pdv prilikom kupovine kancelarijskog namestaja?Znam da tepisi i umetnicka dela su izuzeti od odbitka po clanu 29.stav4.
Unapred hvala
Zavisi od koga uciteImam jedno pitanje - možda je bilo reči o tome i ranije, ali nemam trenutno vremena da sve iščitavam. Naime, zanima me da li je moguće da sa završenim kursem knjigovodstva (100 časova u 3-4 meseca) sama vodim knjige za mali biznis (koji planiram da započnem za nekih godinu dana)? Naravno, svesna sam ozbiljnosti posla, posledica grešaka i slično, samo me zanima koliko je realno imati ovakva očekivanja? Hvala unapred na odgovoru!
Ako neko moze da mi kaze sta je potrebno od knjigovodstvenih isprava, ulaza prilikom nabavke havarisanog vozila od fizickog lica (neki ugovor, saobracajna, priznanica?)ciji bi se delovi prodavali u pred.radnji?
Overen Ugovor u sudu ili opstini, fotokopija saobracajne i licna karta prodavca.
Predpostavljam da se radi o Pdv-u za decembar i poreskoj prijavi koju ste predali u januaru.Podnesite sto pre,dok vam nisu blokirali racun.Sto se tice kazne, najverovatnije ce protiv vas podneti prekrsajnu prijavu.Kazne nisu male.Kad tamo odete pokusajte da igrate na kartu teske finansijske situacije.Mada posle presude imacete prav na zalbu.Kazne su obicno manje od propisanih zakonom.Ukoliko do toga dodje rado cu vam dati savet.Jedino da imate ludu srecu da im promaknete u sta sumnjam.O, hvala ti puno!
Nisam u blokadi. Predala sam prijavu. Kada da podnesem zahtev i koji tačno, jer u poreskoj mi rekoše da ću svejedno da budem kažnjena?
Nadji na netu uredbu za odlaganje poreskog duga koa ce ti pomoci da obrazlozis zahtev.Zahtev je za odlaganje poreskog duga i njega mozes naci na netu.Zahtev i fotokopiju poreske prijave predas u pisarnicu Poreske uprave....Predpostavljam da se radi o Pdv-u za decembar i poreskoj prijavi koju ste predali u januaru.Podnesite sto pre,dok vam nisu blokirali racun.Sto se tice kazne, najverovatnije ce protiv vas podneti prekrsajnu prijavu.Kazne nisu male.Kad tamo odete pokusajte da igrate na kartu teske finansijske situacije.Mada posle presude imacete prav na zalbu.Kazne su obicno manje od propisanih zakonom.Ukoliko do toga dodje rado cu vam dati savet.Jedino da imate ludu srecu da im promaknete u sta sumnjam.
Pa kako nemate primerak za Vase knjigovodstvo?Pa morate se potruditi da dobijete tu PDV prijavu.E, setila sam se, Ja nisam fotokopirala poresku prijavu! Šta ću sad? Pretpostavljam da mi za zahtev za odlaganje ništa ne vredi dokaz iz pošte da sam poslala? Možda bi u poreskoj bili ljubazni da mi fotokopiraju?