Pitanja iz knjigovodstva

• Začetnik teme Začetnik teme bazel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako firma nije obveznik onda koji je konto?

Pa isti.:)
Primer: nabavna vrednost iz fakture dobavljača 100
pdv 20% 20
ukupno za uplatu 120

Ako je firma pdv obveznik onda se kontira

.................... duguje .....potražije
511............... 100
270................ 20
433............... ............... 120

Ako firma nije pdv obveznik onda se kontira

.................... duguje .......potražije
511.............. 120
433.............................. 120

Poslednja izmena:
Jos jedno pitanje :) Oni nabavljaju razne citace kartica, adaptere, ciji je vek trajanja duzi od godinu dana ali je pojedinacna vrednost niza od zakonom propisane vrednosti. Kako da razgranicim sta knjizim na opremu a sta na sitan inventar :) Npr, kupili su neki racunar vrednosti oko 23000 din, i to je za njih oprema ali je vrednost manja od zakonom propisane...Izvinjavam se ako pitam gluposti, ali pocetnik sam :dash:

Ma pitaj samo, ako znam odgovoriću :)

Vidi ovako, to i jeste problem, to razgraničenje.
Preciznije, postoje dva razgraničenja.....knjigovodstveno i poresko (u smislu poreske amortizacije na OA koja ulazi u PB1 i koja limitira nabavnu vrednost opreme u mesecu nabavke i PK oslobodjenje za ulaganja).

Ja sam to rešila ovako. Ono što zaista služi za sam njihov rad, bukvalno pravljenje para, obavljanje delatnosti u bilo kom smislu zavisno od delatnosti firme i ima duži vek trajanja od 1 godine a ispod je mesečnog limita knjižim na osnovno sredstvo. Na samoj fakturi mi to napišu ili ja napišem u razgovoru sa njima....osn.sred. ili trošak bez obzira na vrednost.
Kada radim knjig.amortizaciju odmah pored napišem šta od novonabaljenog ide u AO (dakle samo vrednosti preko mesečnog limita) i da li mi to ide u PK (jer na osloboljenje u smislu ulaganja ne ide sve nego samo odredjene stvari bez obzira na vrednost)

Dakle, rukovodim se isključivo praksom koja kaže da li je nešto osnovno sred. za tu firmu ili je trošak.

Vidim da mogu dobiti korisne informacije od učesnika ove teme pa da pitam za savet.
Naime planiram da otvorim firmu i treba mi savet koji tip firme da otvorim.
Firma mi treba kako bih primao ino devizne uplate jednom mesečno u iznosu od 2300€ na ime konsultantskih usluga. Ono što mene interesuje je tip firme i kolike redovne troškove bih imao godišnje? Takođe kako da podižem novac, da li moram da ga pravdam, da li mi treba knjigovođa...

Pretpostavljam da će se neki grohotom nasmejati kada budu pročitali moje pitanje, ali, ja sam stvarno ozbiljna.

Da li je uopšte moguće da se uplata PDV-a odloži za izvesno vreme, ili da se otplati na rate?
Silom prilika sav novac sa računa je potrošen - nesrećan slučaj u porodici, tako da mi ostaje da se nadam ovome gore što sam napisala, ili šta da čekam na kaznu, a sve zajedno neću mooći da platim do maja jer radim sezonski posao.
Da li da zatvorim radnju i šta me sve čeka? Da li mogu posle svega da otvori neko od ukućana pa da nastavimo posao, jer samo porodica radi i to nam je jedini izvor prihoda?
Nadam se da će bar neko da me shvati za ozbiljno, hvala unapred.

Vidim da mogu dobiti korisne informacije od učesnika ove teme pa da pitam za savet.
Firma mi treba kako bih primao ino devizne uplate jednom mesečno u iznosu od 2300€ na ime konsultantskih usluga. Ono što mene interesuje je tip firme i kolike redovne troškove bih imao godišnje? Takođe kako da podižem novac, da li moram da ga pravdam, da li mi treba knjigovođa...

Prvo......nadji knjigovodju pa će ti on sve objasniti.
Sa ovim iznosom možeš biti preduzetnik a možeš da otvoriš i preduzeće.
Svaki dinar koji se podigne sa računa se pravda ako vodiš knjige, a treba da ih vodiš.
Moraš imati i neko poktiće za te usluge, putne naloge, odlaske u tu zemlju, stručnu korespodenciju sa tom firmom.....inače je to pranje novca, po novome, ni malo naivna stvar.

Pretpostavljam da će se neki grohotom nasmejati kada budu pročitali moje pitanje, ali, ja sam stvarno ozbiljna.

Da li je uopšte moguće da se uplata PDV-a odloži za izvesno vreme, ili da se otplati na rate?
Silom prilika sav novac sa računa je potrošen - nesrećan slučaj u porodici, tako da mi ostaje da se nadam ovome gore što sam napisala, ili šta da čekam na kaznu, a sve zajedno neću mooći da platim do maja jer radim sezonski posao.
Da li da zatvorim radnju i šta me sve čeka? Da li mogu posle svega da otvori neko od ukućana pa da nastavimo posao, jer samo porodica radi i to nam je jedini izvor prihoda?

Ne može na rate....koliko ja znam.
Jeftinije je ti je da pozajmiš novac od nekog, uplatiš kao pozajmicu osnivača svojoj firmi, platiš PDV a kad imaš para u maju, samo podigneš novac na ime povraćaja pozajmice i vratiš keš pozajmljivaču. Tako bar nećeš platiti kaznu

ako si predala prijavu, zbogom dovidjenja. onda ti sledi ovo sto je ljiki rekla.
ako nisi, iskukaj ulaz sa ulaznim pdvom u periodu, pa ga posle storniraj ili sta god.,.tako dobijes mesec dana fore..
al ako ti dodje finansijska, oce da zezaju..z:lol:

Prvo......nadji knjigovodju pa će ti on sve objasniti.
Sa ovim iznosom možeš biti preduzetnik a možeš da otvoriš i preduzeće.
Svaki dinar koji se podigne sa računa se pravda ako vodiš knjige, a treba da ih vodiš.
Moraš imati i neko poktiće za te usluge, putne naloge, odlaske u tu zemlju, stručnu korespodenciju sa tom firmom.....inače je to pranje novca, po novome, ni malo naivna stvar.

Može da se registruje kao paušalac, to je idealno za uslužne delatnosti, nema vođenja knjiga, podizanje novca bez pravdanja, limit od 3 miliona može da se ispoštuje (uz manji trud) sa 2300e mesečno, jedino ovo za pranje novca.

Može da se registruje kao paušalac, to je idealno za uslužne delatnosti, nema vođenja knjiga, podizanje novca bez pravdanja, limit od 3 miliona može da se ispoštuje (uz manji trud) sa 2300e mesečno, jedino ovo za pranje novca.

Naravno da može, samo je jako rizično jer je na granici od 3.000.000, tačnije sa sadašnjim srednjim kursom je preko na godišnjem nivou. Pored toga ne može se na kurs uticati, dakle, nema kontrole. A ovo za pranje novca i dalje stoji, tako da ako je i paušalac, preporučila bih putne naloge, dokumentaciju, prepisku, analize i to svakog meseca po nešto što zaista može da dokaže postojanje tog posla, bez obzira što može kao paušalac podizati novac bez pravdanja.

ako si predala prijavu, zbogom dovidjenja. onda ti sledi ovo sto je ljiki rekla.
ako nisi, iskukaj ulaz sa ulaznim pdvom u periodu, pa ga posle storniraj ili sta god.,.tako dobijes mesec dana fore..
al ako ti dodje finansijska, oce da zezaju..z:lol:
Kasno sam videla, već sam predala prijavu.
U PU mi je rečeno da najpre predam prijavu, pa posle toga da tražim odlaganje, a svejedno me čeka kazna. Žena me gledeala pogledom "Bogatiš se a nećeš da platiš porez"
To je sve što sam dobila od informacija, ostalo mi je još da odem u Ministarstvo finansija da pitam jer ovde gde jesam nigde niko nije raspoložen da priča o tome, ili možda nezna.

Ako ste u blokadi,mozete izbeci kaznu.Naime,kod sudije za prekrsaje odnesete potvrdu o blokadi za period kad ste trebali da platite PDV.Oslobodice vas kazne.Za PDV kao i sve obaveze mozete traziti odlaganje.Podnesete zahtev (uzima se u Poreskoj upravi i fotokopiju poreske prijave).Dobro je sto ste predali prijavu, jer nepredavanje je krivicno delo utaje poreza.

Ja bih vam savetovala da registrujete preduzetnicku radnju koja ce voditi knjige.Placacete porez na ostvaren dohodak a i doprinosi ce vam biti manji.Visina doprinosa zavisi od delatnosti i od Opstine gde bi bilo sediste radnje.Posto necete imati veliki broj poslovnih promena knjigovodja vam nece puno naplacivati.Ako napravite troskove porez vam moze biti minimalan.Doprinosi ne vise od 10000, mozda cak i manje.Ako vodite knjige morate pravdati novac koji podizete, ali to ne bi trebao da bude problem jer nije velika suma u pitanju.Knjigovodja ce vam najbolje objasniti.Svako dobro.

:)Meni treba pomoc.Relativno nova sam u ovom poslu i imam neke dileme.Prvo sto me interesuje ,voljela bih da dobijem savet od iskusnog knjigovodje ,je da li treba da pratim promene zakona u sluzbenom glasniku ili da ...jer ovaj posao je odgovoran i ne mogu da se oslonim na to da slucajno u prolazu ili na prvom jutarnjem cujem neke izmene.Sta mi savetujete da uradim da bih se obezbedila da mi znacajna informacija ne promakne?Inace mi se bavimo proizvodnjom i imamao i uvoz i izvoz i...Drugo pitanje ,takodje za knjigovodju ,da li odbijam pdv prilikom kupovine kancelarijskog namestaja?Znam da tepisi i umetnicka dela su izuzeti od odbitka po clanu 29.stav4.
Unapred hvala
Sto se tice pracenja propisa predlazem da se pretplatite na Privredni savetnik, Cekos ili Racunovodstvenu praksu.Ukoliko niste u mogucnosti da se preplatite kopirajte od nekog ko je pretplacen.Za kancelarijski namestaj kao sto su stolice, stolovi,garniture za sedenje,tepisi...itd. ne odbijate pdv.

Imam jedno pitanje - možda je bilo reči o tome i ranije, ali nemam trenutno vremena da sve iščitavam. Naime, zanima me da li je moguće da sa završenim kursem knjigovodstva (100 časova u 3-4 meseca) sama vodim knjige za mali biznis (koji planiram da započnem za nekih godinu dana)? Naravno, svesna sam ozbiljnosti posla, posledica grešaka i slično, samo me zanima koliko je realno imati ovakva očekivanja? Hvala unapred na odgovoru!
Zavisi od koga ucite:)

O, hvala ti puno!
Nisam u blokadi. Predala sam prijavu. Kada da podnesem zahtev i koji tačno, jer u poreskoj mi rekoše da ću svejedno da budem kažnjena?
Predpostavljam da se radi o Pdv-u za decembar i poreskoj prijavi koju ste predali u januaru.Podnesite sto pre,dok vam nisu blokirali racun.Sto se tice kazne, najverovatnije ce protiv vas podneti prekrsajnu prijavu.Kazne nisu male.Kad tamo odete pokusajte da igrate na kartu teske finansijske situacije.Mada posle presude imacete prav na zalbu.Kazne su obicno manje od propisanih zakonom.Ukoliko do toga dodje rado cu vam dati savet.Jedino da imate ludu srecu da im promaknete u sta sumnjam.

Predpostavljam da se radi o Pdv-u za decembar i poreskoj prijavi koju ste predali u januaru.Podnesite sto pre,dok vam nisu blokirali racun.Sto se tice kazne, najverovatnije ce protiv vas podneti prekrsajnu prijavu.Kazne nisu male.Kad tamo odete pokusajte da igrate na kartu teske finansijske situacije.Mada posle presude imacete prav na zalbu.Kazne su obicno manje od propisanih zakonom.Ukoliko do toga dodje rado cu vam dati savet.Jedino da imate ludu srecu da im promaknete u sta sumnjam.
Nadji na netu uredbu za odlaganje poreskog duga koa ce ti pomoci da obrazlozis zahtev.Zahtev je za odlaganje poreskog duga i njega mozes naci na netu.Zahtev i fotokopiju poreske prijave predas u pisarnicu Poreske uprave....

Back