Dragi moji forumaši interesuje me da li možete da mi date pouzdane informacije na temu knjigovodstva. Otvorio sam pre pola godine agenciju tj. radnju za čišćenje poslovnog i stambenog prostora. Nisam u obavezi za PDV. Pola godine sam poslovao kao paušalac i plaćao poreze i doprinose 16000 mesečno. Sada bih da pređem da vodim poslovne knjige i pošto nemam toliko razvijen posao voleo bih da ih ja vodim za sebe a ne da angažujem neku knjigovodstvenu agenciju koja bi mi uzimala 3000 ili više dinara za lagan posao. Pošto pružam usluge interesuje me šta od poslovnih knjiga treba da vodim? Molim Vas za pomoć. Hvala unapred.
Posao u knjigovodstvu nije lagan, ako ni zbog cega drugog, onda zato sto je odgovoran. No dobro, to nije pitanje.
Radio sam u knjigovodstvenoj agenciji kao pripravnik i imali smo takav slucaj - radnju za ciscenje.
Vidite ovako, ono sto je osnovno je da mora da postoji evidencija svih knjigovodstvenih promena, hronoloski - ukupno, ali i pojedinacno za svaku promenu, pa to odgovara terminima dnevnik i glavna knjiga.
E sad je pitanje kako cete da organizujete poslovanje.
Ako vodite knjige na racunaru, po Zakonu o racunovodstvu i reviziji morate imati takav softver koji onemogucava menjanje vec proknjizenje pomene. (Ovo retko ko radi.)
Trebalo bi da imate ozbiljnu evidenciju.
1. Verovatno imate fiskalnu kasu. Verovatno ste i upoznati na koji nacin treba izdavati racune i kako voditi evidenciju.
Morate dnevno voditi KEPU knjigu (Knjiga evidencije prometa i usluga) i Knjigu evidencije dnevnih izvestaja. Kupuje se u knizari. Uplatu pazara mozete vrsiti jednom nedeljno.
2. Da li cete da imate neka osnovna sredstava ili cete sve da vodite pod 'sitnim' inventarom.
3. Treba da vidite da li cete na racunu istaci i materijal koji ste ulozili ili cete samo da napisete da su to usluge ciscenja.
Ako se odlucite da stvarate 'zalihe materijala' to bi trebalo voditi kroz prijemnicu i trebalo bi da se slaze knjigovodtveno i stvarno stanje u svakom trenutku.
4. Da li imate neki auto? Da li je registrovan na firmu ili je privatno vozilo? To Vam govorim jer postoje neka ogranicenja do kog iznosa mozete knjiziti troskove goriva.
5. Za racune koje cete izdavati pravnim licima koristite odgovarajuce forme racuna s obzirom da niste PDV obveznik i PDV ne obracunavajte.
6. Vodite racune o taksama - ekoloskim, za isticanje firme -komunalnih....
Ima tu mnog stvari za koje bi neko iskusniji mogao da pomogne.
Ja mogu da Vam dam smernice za neke stvari.
Vi slobodno postavite pitanje... Naci ce se neko da odgovori.
Pozdrav.