Pitanja iz knjigovodstva

• Začetnik teme Začetnik teme bazel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
drage kolege,

interesuje me da li se internim aktom moze definisati koriscenje privatnog automobila u sluzbene svrhe i naknada koja se za to placa, npr 10%, odnosno da li je obavezujuce 30%? Nije mi jasno koji clan zakona to propisuje osim sto je zakonom o porezu na dohodak definisano neoporezivo do 30% cene litra odnosno do iznosa neoporezivog.

hvala unapred

Mozes da koristis privatan auto u sluzbene svrhe samo sto moras da platis porez od 12%, i da ga obracunas, i da popunis PP OPJ-1 pod stavkom 8, i predas u poresku upravu, a nakanda iznosi do 30 % cene jednog litra beznzina po predjenom kilometru.

Neoporeziv iznos za obracun poreza je u 2011 bio 5.066 a sad je od 1 februara 5.421,00 .

potrebna mi je pomoć! poreski inspektor je našao nepravilnost na PDV-u od pre pola godine...(proknjiženo je knjižno odobrenje koje je poslato faxom,ali bez originala, i ustanovljeno da naši kupci nisu proknjižili u svojim knjigma) e sad po poreskom nalogu treba da se u ovom periodu knjiži kao obaveza za PDV sve dok se ne pojavi original, ali postoji i obračunata kamata na ono što je tada trebalo biti plaćeno. e moje pitanje je šta sa njom? da li i nju obračunavam u PDV i kako je uopšte knjižim? pretpostavljam da će da duguje rashod kamate, a šta će da potražuje? hvala unapred!

potrebna mi je pomoć! poreski inspektor je našao nepravilnost na PDV-u od pre pola godine...(proknjiženo je knjižno odobrenje koje je poslato faxom,ali bez originala, i ustanovljeno da naši kupci nisu proknjižili u svojim knjigma) e sad po poreskom nalogu treba da se u ovom periodu knjiži kao obaveza za PDV sve dok se ne pojavi original, ali postoji i obračunata kamata na ono što je tada trebalo biti plaćeno. e moje pitanje je šta sa njom? da li i nju obračunavam u PDV i kako je uopšte knjižim? pretpostavljam da će da duguje rashod kamate, a šta će da potražuje? hvala unapred!

562/460

placanje preko izvoda:

460/241

postovanje svima . molim za pomoc, naime otvaram maloprodaju e sad me interesuje da li da se prijavim odmah u PDV sa obzirom da cu imati vise ulaza nego uzlaza za pocetak ili da idem na varijantu dok ne ostvarim tih 4 mil. din. Mozete li mi reci pogodnosti u PDV-u i bez njega pozdrav svima

postovanje svima . molim za pomoc, naime otvaram maloprodaju e sad me interesuje da li da se prijavim odmah u PDV sa obzirom da cu imati vise ulaza nego uzlaza za pocetak ili da idem na varijantu dok ne ostvarim tih 4 mil. din. Mozete li mi reci pogodnosti u PDV-u i bez njega pozdrav svima

Pa s obzirom da ces imati vise ulaza na pocetku, tebi odgovara da budes u sistemu pdv-a, jer bi mogao da trazis povracaj od drzave i bio bi kvartalac , ali onda bi trebao da vodis dobro knjige zbog inspekcije , jer kad neko trazi povracaj pdv-a, oni odmah dodju u kontrolu.

S obzirom da ćete raditi sa kupcima koji su fizička lica, tj. koja nisu u PDV sistemu, onda je i vama bolje da NE BUDETE u PDV sistemu. Naime, bolje je da PDV plaćate samo na nabavnu cenu nego na nabavnu cenu plus vašu maržu.

tek sad sam u dilemi dal da udjem ili ne

Ako bih morao da analiziram ovu rečenicu onda bih rekao sledeće:

1. Ne poznajete kako funkcioniše PDV, koji je inače najvažniji porez za nekoga ko se bavi trgovinom
2. Nesigurni ste

Te dve stvari svakako ne predstavljaju dobru polaznu osnovu prilikom započinjanja posla pogotovo u ovo vreme krize i jake konkurencije. Morate se bolje informisati ako želite da opstanete ili nađite sebi dobrog knjigovođu/konsultanta. Što se tiče PDV-a, lepo uputstvo postoji na sajtu poreske uprave i svako ko se bavi biznisom bi trebalo da ga pročita (i nauči) - http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/pdv/VodicPDV.pdf

Poslednja izmena:
Zasto se prilikom obracuna amortizacija za sedstva primljena iz donacija knjizi u korist prihoda 495/641?

zato što na prihode nosiš samo onoliko koliko je iznos amortizacije primljenog sredstva, i tako dok celokupna vrednost ne bude preneta. na ovaj način ti neutrališeš efekat, koliko knjižiš na troškovima amortizacije, toliko priznaješ prihoda ( efekat 0).

Firma izdaje redovne fakture,nema fiskalnu kasu.5/43 je nabavka od dobavljača,u ovom slučaju od aviokompanija.Ono što mene buni je da li ce knjiži celokupan prihod(prethodni knjigovođa je rekao da se na 6 knjiži samo razlika u ceni između dobavljača i kupca)sa fakture?

imam neke nedoumice oko amortizacije.u stvari samo mi treba sugestija oko toga da li ispravno razmisljam.amortizacija je trosenje osn.sred.,ali to je takav rashod koji ne dovodi do odliva novca iz pred.onda je ona u stvari zamisljeni-virtuelni trosak.i mi na kraju godine,prilikom planiranja potrebnih sred. za poslovanje u narednoj godini,planiramo neki potreban iznos za amortizaciju i tako stvaramo neku mogucnost manipulacije tim troskom... itd.

Firma izdaje redovne fakture,nema fiskalnu kasu.5/43 je nabavka od dobavljača,u ovom slučaju od aviokompanija.Ono što mene buni je da li ce knjiži celokupan prihod(prethodni knjigovođa je rekao da se na 6 knjiži samo razlika u ceni između dobavljača i kupca)sa fakture?

Pitanje nije baš najjasnije. Na 5 knjižiš trošak nabavne od dobavljača, na 6 ide prihod od kupca, dobit je razlika između ta dva.

Amortizacija predstavlja odloženi trošak. Dakle umesto da se celo osnovno sredstvo knjiži na trošak u momentu kupovine, ono se troši kroz period svoje upotrebe. Dakle ako firma kupi auto, neće ceo auto da ode na 5-icu u momentu kupovine nego će da prelazi na 5-icu tokom njegovog veka trajanja, na primer 5 godina. Tako se dobijaju mnogo realniji troškovi nego da je sve odma otišlo na trošak.

Ono što mene buni:navodno za delatnost turističkih agencija ne knjiži se isto.Već da se razlika u ceni između nabavke karata i prodajne cene karata knjiži na 6.

Ne znam za takvo pravilo ali to mu dođe isto. Ako je nabavna vrednost 80 a prodajna 100 onda bi to trebalo da se knjiži kao:

trošak: 80
prihod: 100

A ako je vama jednostavnije, i ako trošak i prihod nastupaju u istom trenutku, onda možete to da prebijete i odma da stavite na prihod: 20. Iako se matematički dobija ista stvar, knjigovodstveno mi to ne deluje baš najispravnije jer su u pitanju dve poslovne promene a ne jedna.

Porodilja ima pravo na pun iznos naknade zarade u visini 100% od utvrdjenog osnova.U ovom
slučaju mesečna naknada zarade ne može biti manja od minimalne zarade za mesec u kojem se vrši isplata naknade.
Pitanje je porodjano za ceo maj 2012 kada se isplata vrši u junu 2012 .Da li ukupna bruto naknada ne sme biti manja od 28.846,45(što je bruto minimalna zarada za ceo mesec maj) ili
ne sme biti manja od od 26.221,63(što je minimalna bruto zarada za ceo mesec jun).

Back