Pitanja iz knjigovodstva

• Začetnik teme Začetnik teme bazel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Treba mi misljenje kolega vezano za jedno preduzece koje ima trnutno finansisku kontrolu..U sedistu preduzece nalazi se maloprodajni objekat sa velikim magacinskim prostorom..Interesujeme da li je po zakonu dozvoljeno da iz tog objekta snabdeva druge tri svoje radnje, tako sto razduzi glavnu maloprodaju a zaduzi drugu normalno sa kalkulacijama i sve sprovedeno u svim knjigama..inspektor insistira da je to ne zakonito i da mora da radi kroz veleprodaju????

Molim vas za jedan odgovor:

U agenciji za knjigovodstvo vodim Udruzenje gradjana - sportsko drustvo, pa me zanima da li se naknada koja se isplacuje osnivacu drustva za koriscenje privatnog automobila u sluzbene svrhe oporezuje?

Napomena: Naknada se isplacuje osnivacu drustva koji nije zaopslen u drustvu.

Hvala unapred!

Ne postoji ukoliko se radi o sluzbenom vozilu - ukoliko je u pitanju koriscenje privatnog vozila u sluzbene svrhe postoji ogranicenje. Takodje inspekcija u postupku kontrole ima pravo da ne prizna troskove koji nisu realni odnosno u skladu sa trzisnim uslovima. Znaci nema potrosnje 2 tone dizela za mesec dana :D

molim vas da mi neko odgovori na sledece pitanje:
-U koliko firma izda fizickom licu racun za repromaterijal, a od njega kao polopivrednika otkupi poljoprivredne proizvode da li mogu da kompenziram i iznos pdv od 8% koji se odnosi na repromaterijal ili samo kompenziram osnovicu bez pdv-a. Na primer firma izda racun poljoprivredniku za repromaterijal na 100 dinara + 8 dinara (pdv 8%)= 108 dinara ukupno, od poljoprivrednika je otkupila sljivu i napravili smo otkupni list na 200 dinara +10 dinara (pdv naknada 5%) - ovih 5% znam da ne mogu da kompenziram, njih moram da platim na tekuci racun ili u gotovu da bih mogla koristiti pdv,a da li mogu da kompenziram iznos od 108 dinara (100 din+8 din pdv) ili mogu samo osnovicu tj.100 dinara

-Sta su rezervisanja
ako moze da mi neko malo pojasni ovo.

Rezervisanja su sve obaveze neizvesnog roka dospeća kao i iznosa,zatim obaveze prema nekim budućim obračunskim periodima, i kada nemamo tačno odredjenog poverioca.
Kao primeri rezervisanja mogu se naborijati:
- davanje garancija kupcima za robu
- davanje jemstva nekom preduzeću za izmirenje njegovih obaveza
- rezervisanja za ekološka zagadjenja kada postoji zakonska obaveza uklanjanja takvog zagadjenja
- rezervisanja za otpremnine - vidi MRS 19
- rezervisanja za učešća u dobiti i bonusi zaposlenih - vidi MRS 19
- jubilarne nagrade - vidi MRS 19

Da bi se rezervisanje priznalo, moraju postojati neke pretpostavke, kao što su da takvo preduzeće najpre mora imati sadašnju obavezu kao rezultat nekog prošlog dogadjaja, da je neophodan odliv ekonomskih sredstava kako bi se podmirile obaveze, i verovatnoća odliva je velika, kao i da se pouzdanom procenom moze utvrditi iznos rezervisanja.
Prilikom donošenja odluke, mora se imati u vidu da je Okvirom za pripremu i prezentaciju FI definisano da mora postojati ravnoteza izmedju koristi i troskova, tj. da koristi koje se dobijaju od informacija treba da budu vece od troskova dobijanja te informacije. Prema tome, ukoliko je trosak usluge strucnjaka sa strane ( prilikom utvrdjivanja rezervisanja za otpremnine) suvise visok, preduzece ima opravdanje u Okviru da ne ide na punu primenu standarda MRS 19, vec da se drzei istorijskog troska, i to se ne smatra odstupanjem od standarda.

ZDRAVO SVIMA ,
TREBA MI VASA POMOC !!!
AKO IMA SALON VJENCNICA KOJI JE KUPIO VJENCANICE PO SMIJESNIM CJENAMA (35 EURA - 100 EURA) I RENTIRA IH OD 300- 600, DA LI VJENCANICE PRIKAZUJEM KAO OPREMU U POSLOVNIM KNJIGAMA, STO MI JEDINO NORMALNO IZGLEDA. JOS NESTO , AKO ZA NEKE VJENCANICE NEMAM UOPSTE ULAZ ROBE, ALI IMAM FAKTURU REGULNA IYDATU SA KUPLJENIM MATERIJALOM, DA LI MOGU UNUTAR SALONA PRIKAZATI I SIVENJE VJENCANICA, NAPRAVITI KALKULACIJU YA NJIH I PRIKAYATI IH KAO SVOJ PROIYVOD AKO JE SALON REGISTROVAN I ZA OBAVLJANJE ZANATSKE DJELATNOSTI.
MOLIM VAS DA MI DATE SVOJE MISLJENJE, JER VIDIM DA STE DOBRO UPUCENI U SLICNE PROBLEME.

Dragi moji forumaši interesuje me da li možete da mi date pouzdane informacije na temu knjigovodstva. Otvorio sam pre pola godine agenciju tj. radnju za čišćenje poslovnog i stambenog prostora. Nisam u obavezi za PDV. Pola godine sam poslovao kao paušalac i plaćao poreze i doprinose 16000 mesečno. Sada bih da pređem da vodim poslovne knjige i pošto nemam toliko razvijen posao voleo bih da ih ja vodim za sebe a ne da angažujem neku knjigovodstvenu agenciju koja bi mi uzimala 3000 ili više dinara za lagan posao. Pošto pružam usluge interesuje me šta od poslovnih knjiga treba da vodim? Molim Vas za pomoć. Hvala unapred.

Dragi moji forumaši interesuje me da li možete da mi date pouzdane informacije na temu knjigovodstva. Otvorio sam pre pola godine agenciju tj. radnju za čišćenje poslovnog i stambenog prostora. Nisam u obavezi za PDV. Pola godine sam poslovao kao paušalac i plaćao poreze i doprinose 16000 mesečno. Sada bih da pređem da vodim poslovne knjige i pošto nemam toliko razvijen posao voleo bih da ih ja vodim za sebe a ne da angažujem neku knjigovodstvenu agenciju koja bi mi uzimala 3000 ili više dinara za lagan posao. Pošto pružam usluge interesuje me šta od poslovnih knjiga treba da vodim? Molim Vas za pomoć. Hvala unapred.

Posao u knjigovodstvu nije lagan, ako ni zbog cega drugog, onda zato sto je odgovoran. No dobro, to nije pitanje. :)

Radio sam u knjigovodstvenoj agenciji kao pripravnik i imali smo takav slucaj - radnju za ciscenje.

Vidite ovako, ono sto je osnovno je da mora da postoji evidencija svih knjigovodstvenih promena, hronoloski - ukupno, ali i pojedinacno za svaku promenu, pa to odgovara terminima dnevnik i glavna knjiga.
E sad je pitanje kako cete da organizujete poslovanje.
Ako vodite knjige na racunaru, po Zakonu o racunovodstvu i reviziji morate imati takav softver koji onemogucava menjanje vec proknjizenje pomene. (Ovo retko ko radi.)
Trebalo bi da imate ozbiljnu evidenciju.

1. Verovatno imate fiskalnu kasu. Verovatno ste i upoznati na koji nacin treba izdavati racune i kako voditi evidenciju. Morate dnevno voditi KEPU knjigu (Knjiga evidencije prometa i usluga) i Knjigu evidencije dnevnih izvestaja. Kupuje se u knizari. Uplatu pazara mozete vrsiti jednom nedeljno.
2. Da li cete da imate neka osnovna sredstava ili cete sve da vodite pod 'sitnim' inventarom.
3. Treba da vidite da li cete na racunu istaci i materijal koji ste ulozili ili cete samo da napisete da su to usluge ciscenja.
Ako se odlucite da stvarate 'zalihe materijala' to bi trebalo voditi kroz prijemnicu i trebalo bi da se slaze knjigovodtveno i stvarno stanje u svakom trenutku.
4. Da li imate neki auto? Da li je registrovan na firmu ili je privatno vozilo? To Vam govorim jer postoje neka ogranicenja do kog iznosa mozete knjiziti troskove goriva.
5. Za racune koje cete izdavati pravnim licima koristite odgovarajuce forme racuna s obzirom da niste PDV obveznik i PDV ne obracunavajte.
6. Vodite racune o taksama - ekoloskim, za isticanje firme -komunalnih....

Ima tu mnog stvari za koje bi neko iskusniji mogao da pomogne.
Ja mogu da Vam dam smernice za neke stvari.
Vi slobodno postavite pitanje... Naci ce se neko da odgovori.

Pozdrav.

Dobar dan, molim vas da mi pomognete. Htela bih da registrujem internet prodaju sifra delatnosti 47.91, pa me zanima koliki bi mi doprinosi bili i koje sve obaveze moram da placam mesecno prema drzavi.
I ako znate, da li preduzetnici mogu da se bave uvozom i izvozom jer u zakonu o spoljnotrgovinskom poslovanju pise da mogu. Nadam se da cu dobiti odgovor,unapred veliko hvala!!

Dobar dan, molim vas da mi pomognete. Htela bih da registrujem internet prodaju sifra delatnosti 47.91, pa me zanima koliki bi mi doprinosi bili i koje sve obaveze moram da placam mesecno prema drzavi.
I ako znate, da li preduzetnici mogu da se bave uvozom i izvozom jer u zakonu o spoljnotrgovinskom poslovanju pise da mogu. Nadam se da cu dobiti odgovor,unapred veliko hvala!!

S obzirom da je u pitanju trgovina, vi ne možete biti paušalac već ćete poreze i doprinose plaćati po osnovu ostvarenog prihoda. Znači treba da vodite knjige, po izboru prosto ili dvojno knjigovodstvo. Troškove je teško unapred proceniti, ako se registrujete kao preduzetnik onda će državi otići otprilike trećina do polovina svega što zaradite (neto profita) a ako se registrujete kao d.o.o. onda može da bude i manje nameta ali to važi tek ako su malo veće zarade u pitanju.

Knjigovođa ne naplaćuje svoj rad nego znanje. Svako može da popunjava obrasce i dokumenta ali treba znati šta i kako. Ima mnogo zakona, pravilnika, uredbi, odluka i mišljenja koje treba isčitati da bi se znalo znanje. Čak i pored aktivnog praćanja čestih promena u zakonima, teško je znati apsolutno sve. Ko ima ozbiljan posao, dobar knjigovođa i dobar pravnik/advokat su mu apsolutno neophodni. Mođutim, ko ima sitan posao bolje mu je da se registruje kao paušalac nego da pokušava sa samostalnim vođenjem knjiga jer su kazne za preduzetnike od 10.000 do 500.000 a inspekcija može da kazni za bilo šta.

ZDRAVO SVIMA ,
TREBA MI VASA POMOC !!!
AKO IMA SALON VJENCNICA KOJI JE KUPIO VJENCANICE PO SMIJESNIM CJENAMA (35 EURA - 100 EURA) I RENTIRA IH OD 300- 600, DA LI VJENCANICE PRIKAZUJEM KAO OPREMU U POSLOVNIM KNJIGAMA, STO MI JEDINO NORMALNO IZGLEDA. JOS NESTO , AKO ZA NEKE VJENCANICE NEMAM UOPSTE ULAZ ROBE, ALI IMAM FAKTURU REGULNA IYDATU SA KUPLJENIM MATERIJALOM, DA LI MOGU UNUTAR SALONA PRIKAZATI I SIVENJE VJENCANICA, NAPRAVITI KALKULACIJU YA NJIH I PRIKAYATI IH KAO SVOJ PROIYVOD AKO JE SALON REGISTROVAN I ZA OBAVLJANJE ZANATSKE DJELATNOSTI.
MOLIM VAS DA MI DATE SVOJE MISLJENJE, JER VIDIM DA STE DOBRO UPUCENI U SLICNE PROBLEME.

Venčanice se vode kao oprema (sredstvo za rad).
Pravljenje, tj. šivenje venčanica predstavlja proizvodnju a za proizvodnju se ne radi kalkulacija. Radi se radni nalog.

Back